DYJÁKOVICE - Přes sto chlebů, tedy více než tisíc topinek, snědli v sobotu v Dyjákovicích účastníci čtvrtého ročníku Topinkiády. V tradiční soutěži o největšího pojídače tohoto pokrmu nakonec zvítězil Ludvík Vlček z Miroslavi. Za dvacet minut jich spořádal šestnáct.
ŠTĚDRÁKOVA LHOTA - Učí se ohánět mečem a holemi, ochutnávají pokrmy tak, jak se vařily ve středověku, nebo zkoušejí různá řemesla našich prapředků. To je náplň dětského tábora, který v těchto dnech sídlí ve Štědrákově Lhotě.
KARLOVY VARY - Jak si poradit v restauraci, kde vám nápoj natočí pod míru nebo vám podají jiný pokrm, než jste si objednali? Na co máte právo a jak se můžete bránit?
KOLÍNSKO - Chutná vám maso z divočiny? Pak se mějte napozoru, zda skutečně konzumujete prověřené pokrmy. Pokud ne, mohlo by se vám stát, že se nakazíte trichinelózou.
KUTNOHORSKO - Chutná vám maso z divočiny? Pak se mějte napozoru, zda skutečně konzumujete prověřené pokrmy. Pokud ne, mohlo by se vám stát, že se nakazíte trichinelózou.
STRÁŽ NAD NISOU - Tip čtenářky nás tentokrát po dlouhé době zavedl opět ven z Liberce, ve kterém konkurence nutí hospodské a restauratéry podávat co nejlepší výkony, aby si jejich mlsní zákazníci nevybrali jiné místo pro trávení chvilek volného času mezi dopolední a odpolední šichtou. Formanka ve Stráži nad Nisou lákala dobrou cenou, velkými porcemi a hlavně výtečnými polévkami.
Jedlé květy si najdou své místo ve slaných i sladkých pokrmech, propůjčují jemnou chuť a vůni salátům, ale i zmrzlinám a džemům. Po usušení jsou součástí exotických kořenicích směsí. Velmi efektně se vyjímají jako doplněk salátů z listové zeleniny.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.
Dnes se vydáme do světa gastronomických sou〜těží. Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy.
PRAHA - Paschy, kuliče i mazance chystají na Velikonoce věřící pravoslavné církve. Než v neděli zasednou ke slavnostní tabuli, nechají tyto symbolické pokrmy vysvětit v kostelech. Přestože svátky letos budou Rusové, Ukrajinci nebo Bělorusové slavit v Česku ve stejný den jako římskokatolická církev, bedlivě ctí vlastní tradice.