Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Klokošt 2011 nabízel elitní vína i pokrmy. PODÍVEJTE SE

Klokočí /FOTOGALERIE/ – Jídlo a víno. To byla hlavní témata již třetího ročníku tradičního Klokoštu v Klokočí na Hranicku. Tato celovečerní akce si v obci buduje velkou tradici, což i tentokrát dokázal vysoký zájem mezi místními i přespolními obyvateli.

Do Olomouce míří labužníci, dorazí i Mňam vlak

Olomouc – Gastronomické zážitky za příznivé ceny slibuje druhý ročník festivalu dobrého jídla i pití Grand Restaurant Festival, který se bude konat od poloviny ledna do půlky února po celé republice a také v Olomouci. Na hosty budou čekat labužnické pokrmy v pěti olomouckých restauracích.

Školní kuchyně ve Višňové. Tady blafy nevaří

Višňová – Pro člověka, který si pod pojmem školní jídelna představí hovězí tvrdé jako podešev zalité univerzální hnědou omáčkou, mezi žactvem přezdívanou jednoduše UHO, by byla návštěva dnešních školních jídelen probuzením ze zlého snu.

Žebráci i Lady Gaga, to je formule v Indii

Dillí, Praha – „Podívej se na nás, světe. Nemáme problém utratit miliardy, abychom předvedli úchvatnou show.“ Tak by se dal ve zkratce popsat přístup, který indičtí organizátoři zaujali k premiérové Velké ceně formule 1.

Domácí gastro.ol má vítěze: tvarůžkovo-liškovou omáčku! Tady je recept

Olomouc – Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.

Smraďoši i hodolanská. Olomouc chce servírovat tradici, lidé poslali recepty

Olomouc – Smraďoši v úkrytu či Tchýnin dech. I tak nazvali lidé své recepty hanáckých specialit z tvarůžků, které zaslali do klání Domácí gastro.ol. Soutěž v červnu vyhlásila olomoucká radnice. Chtěla od lidí získat tradiční i zapomenuté návody na přípravu jídel, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané.

Poslední vítěz: Margita povečeří s 'Benzinem'

Prostějov – Soutěž o pět večeří s hokejisty Prostějova je za námi. Poslední vítězkou, kterou pozve na lahodný pokrm zkušený útočník Michal Černý, se stala Margita Zbořilová z Držovic. Ta správně odpověděla na soutěžní otázku, když veděla, že Benzin, jak se Černému odjakživa přezdívá, vyhrál extraligový titul v roce 1994 v dresu HC Olomouc. Vítězce poslední Večeře s Jestřábem srdečně gratulujeme.

Co se vaří na Hané? Tchýnin dech s "tvarglama"

Smraďoši v úkrytu či Tchýnin dech. I tak nazvali lidé své recepty hanáckých specialit z tvarůžků, které zaslali do klání Domácí gastro.ol. Soutěž v červnu vyhlásila olomoucká radnice. Chtěla od lidí získat tradiční i zapomenuté návody na přípravu jídel, které jsou typické pro Olomoucko i oblast Hané.

Dánská kuchyně? Sleď, obložený chlebíček a lékořice

Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.

Výlet za chutěmi: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Škola vaření: Lahodná a poctivá polská kuchyně

Známe kdejakou gastronomickou kuriozitu z druhé strany polokoule. Často jsou to pokrmy vzdálené našim zvyklostem, ane vždy nám chutnají. Přitom by stačilo podívat se kousek za hranice a objevili bychom spoustu lahůdek jako stvořených pro náš středoevropský jazyk.

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Olomouc hledá hanácké recepty, chce se pochlubit

Olomouc – Ještě více než měsíc mohou lidé posílat do soutěže Domácí gastro.ol zapomenuté i tradiční hanácké recepty. Do akce olomoucké radnice, která gastronomické klání vyhlásila, se může zapojit kdokoli. Návody na přípravu hanáckých specialit chce radnice dostat na jídelní lístky olomouckých restaurací.

Jelení guláš se myslivcům povedl, zvítězili

Velký Týnec /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Sedm vynikajících gulášů musela v sobotu odpoledne zhodnotit ve Velkém Týnci odborná porota. Soutěž ve vaření tohoto pokrmu byla součástí Pivních a gulášových hodů a lahodné chutě hodnotitele letos donutily vyhlásit hned dvě druhá a dvě třetí místa.

Škola vaření: Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Gril podle vašeho gusta: Máte ho mít!

Výběr grilu odvisí od vašich požadavků a intenzity s jakou se grilování hodláte věnovat. Pokud se chystáte grilovat dvakrát do měsíce, postačí jednoduchý malý gril na dřevěné uhlí. Pokud máte větší nároky, pořiďte si velký kotlový nebo rovnou plynový nebo plynový lávový gril.

Olomouc chce lákat na hanácké dobroty. Máte recept?

Olomouc – Máte v rodině recept na vynikající dobrotu a předáváte si jej z generace na generaci? Umíte z tradičních hanáckých surovin vykouzlit nezapomenutelný gastronomický zážitek? Tak přesně pro vás je určená soutěž Domácí Gastro.ol, kterou nyní vyhlásila olomoucká radnice.

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky. Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“ takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.

V PUXpubu vědí, jak správně ochutit vepřové

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jednoduše, ale příjemně zařízený interiér. Přehledný jídelní lístek bez rádoby originálních názvů pokrmů. A k tomu skvělá práce kuchaře, který šetří kořením. Méně je někdy více. Tak se dá shrnout zážitek z návštěvy brněnské restaurace PUXpub v Jaselské ulici.

Vybíráme správnou troubu, bonus bezva recept

Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

Škola vaření: Vybíráme troubu

Morava – Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

Křídla, ploutve, kopyta... aneb příprava masa

Na gril můžete hodit prakticky cokoliv, pokud ale nechcete svým hostům nabídnout jen očmouzenou hmotu bez výrazné chuti, měli byste dodržovat jisté zásady. Jak tedy správně naložit drůbež, grilovat rybu vykostěnou, nebo s kostmi, jak upravit zvěřinu a jak se postavit k nejkrálovštějšímu z pokrmů – steaku?

Halvová: I zdravé jídlo může být chutné

Žďár nad Sázavou – Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.

Sezona grilovacích párty je tady! Na čem udělat největší pochoutky?

Voda, země, vzduch – ty všechny jsou pro krásu přírody nepostradatelné, díky nim se můžeme těšit z kypícího života na naší zahrádce. Chybí jen jeden, oheň. Pravda, bez naší nejbližší rozpálené hvězdy Slunce bychom o životě nemohli hovořit vůbec. Příjemné sluneční paprsky ale přece jen nejsou tím pravým vyjádřením nejdivočejšího živlu. Tím jsou plameny, které hypnoticky přitahují naši pozornost, které nás hřejí při večerním posezení a především ty, které ze syrových potravin dělají ty největší pochoutky na světě! Jak a kde můžeme udržovat oheň na naší zahradě?

I zdravé jídlo může být chutné

Přivezeme vám zdravé a chutné jídlo až do domu. Právě tuto službu se již dva měsíce snaží v okrese Žďár nad Sázavou nabízet veřejnosti Michala Halvová se svými třemi spolupracovníky.

Tomio Okamura umí diváky rozesmát

Chrudim –„Nebudu hovořit o kobylkách, zmíním se ale o nevšedním posezení v restauraci, která se zaměřuje na přípravu pokrmů z penisů. Můžete si vybrat, zda si dáte koňský, psí nebo jen z kolibříka,“ vykládal mimo jiné na pondělní vystoupení v Chrudimiviceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Základka ve Štípě připravila žákům hmyzí menu

Zlín­-Štípa – Přírodovědné testy, vědomostní soutěže a jako zpestření ochutnávka pokrmů z hmyzu. Tak vypadal v úterý třetí ročník Eko-olympiády pro žáky 8. a 9. ročníků v základní škole ve Zlíně­-Štípě.

Den Slezské na hradě: dobrá zábava a také skvělý bigos

Ostrava /FOTOGALERIE/ - „Tou nejdůležitější speciální ingrediencí do každého pokrmu je kus lásky, protože bez lásky nejde uvařit dobré jídlo,“ řekl jeden z kuchařů, který na Slezskoostravském hradě soutěžil v klání o nejlepší bigos.

Moderní restaurace vaří chutně zdravě

Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní. Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou.

Jídelna K Zátiší byla plná zdravých dobrot

Příbram /FOTO/ -Vůně obilovin, luštěnin a zeleniny zpracovaných do chutného, zdravého, teplého pokrmu se ve čtvrteklinula ze školní jídelny K Zátiší. Nebylo divu. Konal se tam totiž Biojarmark.

Heslo Černého medvěda: chutně a moderně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Návštěvníky potěší nejen dobrá jídla, ale i příjemná a ochotná obsluha. Jedinou chybou restaurace je malý výběr vegetariánských pokrmů

Plnotučný fotbalový pokrm nabídnou oba víkendové dny

Kladensko - O aktuální formě vedoucí celku I. B třídy se druhé Tuchlovice mohly dozvědět při jejich prvním jarním startu na půdě blízké Lhoty. Nestalo se, první kolo bylo kvůli počasí odvoláno. Teď už se zřejmě hrát bude.

Tina Pletánková jedla jako Afričanka

Už několikrát jsme vás informovali o akci Dnes jím jako Afričan, která probíhala celý březen. Známé osobnosti, ale děti si daly dostaveníčko v Café NONA na Nové scéně Národního divadla, aby ochutnali netradiční pokrmy a dozvěděli se něco o černém kontinentu. Mezi hosty byla i Tina Pletánková a akci přišla osobně podpořit.

Klobáska byla dlouhá léta v regionu tradičním pokrmem

Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.

Dávný zvyk: Chlapi seděli v koších na vejcích

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Před týdnem ostatkovým víkendem skončilo období masopustu. Na mnoha místech oslavy jeho konce se uskutečnily nejen v sobotu nebo v neděli, ale trvaly až do úterý. S tímto dnem je od počátku 20. století spojen na Slovácku konec masopustu především se zvykem „pochovávání basy“.