Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Velké Karlovice, Ostrava - Dříve bylo spíše opomíjené, ale v posledních letech si získává velkou oblibu. Jehněčí maso. Jak ho co nejlépe připravit? Na to odpověděla soutěž v Resortu Valachy. Nejlepší recept do ní poslal Radim Vilkoš z Ostravy.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Chcete vědět, jak se stravovali naši prapředci, jak zpracovávali potraviny a z čeho a jak připravovali pokrmy? Na všechny tyto otázky odpovídá nová výstava Pravěká hostina, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku. Jádro výstavy tvoří předměty související s uchováním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Pozornost budí například velké nádoby, které sloužily jako zásobnice na obilí, nebo keltský rotační mlýnek na obilí.
Holešov – Do zlatova osmahnout na tuku cibuli, ovonět kořením, dusit s kousky masa zalít dobrým vývarem. V zahradě zámku Holešov to už od brzkého sobotního rána vonělo gulášem.
Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.
Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.
Domažlice - Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.
Domažlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ – Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.
Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?
Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.
Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Rožnov pod Radhoštěm – Nejen folklorní vyžití, tradiční zvykosloví či velikonoční jarmark naleznou o víkendu lidé ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Praha – Svátky jara Velikonoce jsou spojeny s řadou gastronomických specialit. V lidové tradici však šlo vždy o pokrmy skromné, neboť v době po masopustu se čekalo na novou úrodu.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v britském stylu láká návštěvníky spíš příjemnou atmosférou než stylovou kuchyní. Hostům nabízí zbytečně moc pokrmů.
Když se řekne Čína, vybaví si našinec jako první pokrm s rýží, případně asijské občerstvení. Zkušenější lidé zase vědí, že s komunistickou zemí se dá velmi dobře obchodovat. Ale že je lákavá i jako destinace pro dovolenou, to už překvapí téměř kohokoliv. A navíc je tam pořádně levně!
Mělník – Žákovská kuchyňka v mělnické základní škole v Seifertově ulici je v posledních dnech skoro stále plná. Střídají se v ní slečny z šestých, osmých a devátých tříd, které tam v rámci kulinářské soutěže připravují zdravé pokrmy.
Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.
Lány – Bramborová polévka. Halušky s brynzou. Švestkové knedlíky s mákem. Bábovka. Cukroví. Oblíbené pokrmy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a jeho rodiny. V sobotu je mohli v lánském muzeu ochutnat návštěvníci Dne s T.G.M.
Plzeň - Na první pohled neobvyklé kombinace potravin mohou ochutnat návštěvníci čokoládové show, která se letos poprvé koná v budově plzeňské Bohemky na Anglickém nábřeží. Neobvyklé pokrmy zde přímo před zraky diváků připraví kuchař společnosti Catering Bohemia Jiří Čivrný.
Střední Morava - Kuchařům olomouckého NH congress hotelu opět přibyli obdivovatelé. A tentokrát nejen jim. Několikrát opakovaný potlesk si v restauraci zasloužili také manželé Springerovi, kteří během důvtipně připraveného večera doplňovali jednotlivé chody menu, pečlivě vybranými víny ze svého vinařství.
Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Uplynulý víkend v hotelu Horizont měli jeho klienti i návštěvníci jedinečnou příležitost ochutnat gurmánské dobroty, připravené šéfkuchařem Jiřím Švestkou a jeho kolektivem. Konaly se zde totiž Gastronomické dny.
Bern – Společnost Nestlé v pondělí stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku dva těstovinové pokrmy s hovězím poté, co testy odhalily stopy nepřiznaného koňského masa. S odvoláním na sdělení společnosti o tom na své internetové stránce informoval deník Financial Times (FT). Světová potravinářská jednička se tak zřejmě stala další velkou firmou zataženou do šířícího se skandálu s nedeklarovanou koninou. Aféra zatím zasáhla nejméně 12 zemí.
Říká se, že láska je sladká. Jenže ona je také někdy hořká. A proto snad nenajdete vhodnější pokrm, kterým oslavit svátek zamilovaných, než valentýnské fondue z hořké čokolády.
Oslavy masopustu jsou tady! Období hodování a karnevalových průvodů letos trvá do 12. února a zakončí ho řada slavností. Konají se především z úcty k tradici, kvůli zábavě a dobrému jídlu. Podávají se pokrmy jako jitrnice, ovar, škvarky, klobásy a jelítka.
Stockholm/Paříž/Londýn - Švédský výrobce mražených pokrmů Findus Sweden stáhl z domácího trhu asi 20.000 porcí lasagní, v nichž bylo deklarované hovězí maso nahrazeno z většiny koňským. Firma to sdělila poté, co k podobnému kroku přistoupila v Británii. Tam se kvůli kulturnímu tabu stal z míchání koňského masa údajně pocházejícího z Francie do pokrmů velký skandál. Z Paříže mezitím přišla informace, že za míchání koňského masa do lasagní je údajně odpovědný nejmenovaný rumunský výrobce.
Frýdek-Místek - Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku uspořádala na konci měsíce ledna Den otevřených dveří, který se nesl v duchu zdravé výživy a přípravy velmi chutných pokrmů.
Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích nabízí gurmánům až do 28. února degustační menu Kouzlo Piemontu, jež představuje vína této známé vinařské oblasti a pokrmy inspirované italskou michelinskou kuchyní ve valašském duchu.
Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.
Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.
Zabít si vlastní štědrovečerní pokrm v podobě kapra doma již není v současnosti tak běžným jevem, na nějž jsme byli zvyklí. Raději totiž přenecháváme tyto práce odborníkům.
Zlín – Na vánoční svátky se těší také dvojice nigerijských fotbalistů ve službách druholigového klubu Fastav Zlín. Franklin Ekene Igwe (na snímku) i Uche Ruben popsali některé odlišnosti v jejich zemi, základní principy však zůstávají stejné.
Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.
Šternberk –Krémová rybí polévka, kapr v pivním těstíčku, salát z červené čočky nebo pošírované hrušky v červeném víně. Takové pokrmy mohli v sobotu ochutnávat návštěvníci hradu Šternberk, kde probíhal Kulinářský den s kuchařským mistrem Pavlem Dudou.