Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

Pokrmy s meruňkami a broskvemi

Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA? Smažené rybí maso

Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Šumperské muzeum představuje pravěkou hostinu

Chcete vědět, jak se stravovali naši prapředci, jak zpracovávali potraviny a z čeho a jak připravovali pokrmy? Na všechny tyto otázky odpovídá nová výstava Pravěká hostina, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku. Jádro výstavy tvoří předměty související s uchováním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Pozornost budí například velké nádoby, které sloužily jako zásobnice na obilí, nebo keltský rotační mlýnek na obilí.

Rodičům se nelíbí, co ve škole jedí jejich děti

Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.

Chřestfest v Praze nabídne slané i sladké speciality

Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

Chřestfest nabídne slané i sladké speciality

Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

Chřestfest nabídne slané i sladké speciality

Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.

Poptávka po lasagních v Německu od skandálu s koninou klesla

Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.

Hitem školní jídelny jsou pizza, buchtičky i rajská

Domažlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ –  Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.

Snídaně je základem celého dne

Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?

Výsledky gastro soutěže byly doslova k nakousnutí

Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.

Prague Food Festival bude od 24. května na Pražském hradě

Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.

Jak chutná Vůně jara v pražských restauracích? Zkuste to zjistit

Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Jak chutná Vůně jara v restauracích? Zkuste to zjistit…

Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Čína, jak ji neznáte

Když se řekne Čína, vybaví si našinec jako první pokrm s rýží, případně asijské občerstvení. Zkušenější lidé zase vědí, že s komunistickou zemí se dá velmi dobře obchodovat. Ale že je lákavá i jako destinace pro dovolenou, to už překvapí téměř kohokoliv. A navíc je tam pořádně levně!

Ve škole se vaří o sto šest, žákyně tam mezi sebou soutěží

Mělník – Žákovská kuchyňka v mělnické základní škole v Seifertově ulici je v posledních dnech skoro stále plná. Střídají se v ní slečny z šestých, osmých a devátých tříd, které tam v rámci kulinářské soutěže připravují zdravé pokrmy.

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

FOTO: Návštěvníci muzea ochutnali oblíbená jídla Masaryka

Lány – Bramborová polévka. Halušky s brynzou. Švestkové knedlíky s mákem. Bábovka. Cukroví. Oblíbené pokrmy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a jeho rodiny. V sobotu je mohli v lánském muzeu ochutnat návštěvníci Dne s T.G.M.

I kuře lze podávat s čokoládou

Plzeň - Na první pohled neobvyklé kombinace potravin mohou ochutnat návštěvníci čokoládové show, která se letos poprvé koná v budově plzeňské Bohemky na Anglickém nábřeží. Neobvyklé pokrmy zde přímo před zraky diváků připraví kuchař společnosti Catering Bohemia Jiří Čivrný.

V olomouckém NH hotelu se snoubily pokrmy s víny

Střední Morava - Kuchařům olomouckého NH congress hotelu opět přibyli obdivovatelé. A tentokrát nejen jim. Několikrát opakovaný potlesk si v restauraci zasloužili také manželé Springerovi, kteří během důvtipně připraveného večera doplňovali jednotlivé chody menu, pečlivě vybranými víny ze svého vinařství.

Gastronomie hotelu Horizont potěšila nejen fajnšmekry

Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Uplynulý víkend v hotelu Horizont měli jeho klienti i návštěvníci jedinečnou příležitost ochutnat gurmánské dobroty, připravené šéfkuchařem Jiřím Švestkou a jeho kolektivem. Konaly se zde totiž Gastronomické dny.

Nestlé po nálezu koňského masa stáhla dva pokrmy s hovězím

Bern – Společnost Nestlé v pondělí stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku dva těstovinové pokrmy s hovězím poté, co testy odhalily stopy nepřiznaného koňského masa. S odvoláním na sdělení společnosti o tom na své internetové stránce informoval deník Financial Times (FT). Světová potravinářská jednička se tak zřejmě stala další velkou firmou zataženou do šířícího se skandálu s nedeklarovanou koninou. Aféra zatím zasáhla nejméně 12 zemí.

Valentýnské fondue

Říká se, že láska je sladká. Jenže ona je také někdy hořká. A proto snad nenajdete vhodnější pokrm, kterým oslavit svátek zamilovaných, než valentýnské fondue z hořké čokolády.

Je tu období masopustu. Hradecká specialita? Vrkoč

Oslavy masopustu jsou tady! Období hodování a karnevalových průvodů letos trvá do 12. února a zakončí ho řada slavností. Konají se především z úcty k tradici, kvůli zábavě a dobrému jídlu. Podávají se pokrmy jako jitrnice, ovar, škvarky, klobásy a jelítka.

Findus stáhl ze švédského trhu "hovězí" lasagne s koňským masem

Stockholm/Paříž/Lon­dýn - Švédský výrobce mražených pokrmů Findus Sweden stáhl z domácího trhu asi 20.000 porcí lasagní, v nichž bylo deklarované hovězí maso nahrazeno z většiny koňským. Firma to sdělila poté, co k podobnému kroku přistoupila v Británii. Tam se kvůli kulturnímu tabu stal z míchání koňského masa údajně pocházejícího z Francie do pokrmů velký skandál. Z Paříže mezitím přišla informace, že za míchání koňského masa do lasagní je údajně odpovědný nejmenovaný rumunský výrobce.

Děti z Krnova a z Branic umí uvařit česky i polsky

Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.

Děti umí uvařit česky i polsky

Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.

Na štědrovečerní tabuli dominují v Nigérii pokrmy z rýže

Zlín – Na vánoční svátky se těší také dvojice nigerijských fotbalistů ve službách druholigového klubu Fastav Zlín. Franklin Ekene Igwe (na snímku) i Uche Ruben popsali některé odlišnosti v jejich zemi, základní principy však zůstávají stejné.

SERIÁL NaturHouse: Jak nepřibrat 
o Vánocích?

Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí 
k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.