Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Praha – Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.
Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.
Domažlice - Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.
Domažlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ – Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.
Možná patříte k těm, kteří říkají, že snídat prostě nemohou, že vám to nedělá dobře, že si to ani v nejmenším neumíte představit, a tak je vaším prvním jídlem teprve oběd. Ale pomněte, jak k tomu přijde vaše tělo, které bylo celou noc hlady? Jak si má poradit s nedostatkem přijaté energie a pomoci vám zvládat pracovní nápor celé dopoledne, než se mu dostane nějakého pokrmu?
Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.
Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Rožnov pod Radhoštěm – Nejen folklorní vyžití, tradiční zvykosloví či velikonoční jarmark naleznou o víkendu lidé ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Praha – Svátky jara Velikonoce jsou spojeny s řadou gastronomických specialit. V lidové tradici však šlo vždy o pokrmy skromné, neboť v době po masopustu se čekalo na novou úrodu.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Restaurace v britském stylu láká návštěvníky spíš příjemnou atmosférou než stylovou kuchyní. Hostům nabízí zbytečně moc pokrmů.
Když se řekne Čína, vybaví si našinec jako první pokrm s rýží, případně asijské občerstvení. Zkušenější lidé zase vědí, že s komunistickou zemí se dá velmi dobře obchodovat. Ale že je lákavá i jako destinace pro dovolenou, to už překvapí téměř kohokoliv. A navíc je tam pořádně levně!
Mělník – Žákovská kuchyňka v mělnické základní škole v Seifertově ulici je v posledních dnech skoro stále plná. Střídají se v ní slečny z šestých, osmých a devátých tříd, které tam v rámci kulinářské soutěže připravují zdravé pokrmy.
Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.
Lány – Bramborová polévka. Halušky s brynzou. Švestkové knedlíky s mákem. Bábovka. Cukroví. Oblíbené pokrmy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a jeho rodiny. V sobotu je mohli v lánském muzeu ochutnat návštěvníci Dne s T.G.M.
Plzeň - Na první pohled neobvyklé kombinace potravin mohou ochutnat návštěvníci čokoládové show, která se letos poprvé koná v budově plzeňské Bohemky na Anglickém nábřeží. Neobvyklé pokrmy zde přímo před zraky diváků připraví kuchař společnosti Catering Bohemia Jiří Čivrný.
Střední Morava - Kuchařům olomouckého NH congress hotelu opět přibyli obdivovatelé. A tentokrát nejen jim. Několikrát opakovaný potlesk si v restauraci zasloužili také manželé Springerovi, kteří během důvtipně připraveného večera doplňovali jednotlivé chody menu, pečlivě vybranými víny ze svého vinařství.
Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Uplynulý víkend v hotelu Horizont měli jeho klienti i návštěvníci jedinečnou příležitost ochutnat gurmánské dobroty, připravené šéfkuchařem Jiřím Švestkou a jeho kolektivem. Konaly se zde totiž Gastronomické dny.
Bern – Společnost Nestlé v pondělí stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku dva těstovinové pokrmy s hovězím poté, co testy odhalily stopy nepřiznaného koňského masa. S odvoláním na sdělení společnosti o tom na své internetové stránce informoval deník Financial Times (FT). Světová potravinářská jednička se tak zřejmě stala další velkou firmou zataženou do šířícího se skandálu s nedeklarovanou koninou. Aféra zatím zasáhla nejméně 12 zemí.
Říká se, že láska je sladká. Jenže ona je také někdy hořká. A proto snad nenajdete vhodnější pokrm, kterým oslavit svátek zamilovaných, než valentýnské fondue z hořké čokolády.
Oslavy masopustu jsou tady! Období hodování a karnevalových průvodů letos trvá do 12. února a zakončí ho řada slavností. Konají se především z úcty k tradici, kvůli zábavě a dobrému jídlu. Podávají se pokrmy jako jitrnice, ovar, škvarky, klobásy a jelítka.
Stockholm/Paříž/Londýn - Švédský výrobce mražených pokrmů Findus Sweden stáhl z domácího trhu asi 20.000 porcí lasagní, v nichž bylo deklarované hovězí maso nahrazeno z většiny koňským. Firma to sdělila poté, co k podobnému kroku přistoupila v Británii. Tam se kvůli kulturnímu tabu stal z míchání koňského masa údajně pocházejícího z Francie do pokrmů velký skandál. Z Paříže mezitím přišla informace, že za míchání koňského masa do lasagní je údajně odpovědný nejmenovaný rumunský výrobce.
Frýdek-Místek - Základní a mateřská škola Naděje ve Frýdku-Místku uspořádala na konci měsíce ledna Den otevřených dveří, který se nesl v duchu zdravé výživy a přípravy velmi chutných pokrmů.
Zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích nabízí gurmánům až do 28. února degustační menu Kouzlo Piemontu, jež představuje vína této známé vinařské oblasti a pokrmy inspirované italskou michelinskou kuchyní ve valašském duchu.
Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.
Krnov, Branice - Děti z Krnova a z Branic už vědí, že česká a polská Štědrovečerní večeře se liší pouze v maličkostech. Vařit typické pokrmy obou zemí se naučily v rámci projektu Vaříme společně - Gotujeme razem.
Zabít si vlastní štědrovečerní pokrm v podobě kapra doma již není v současnosti tak běžným jevem, na nějž jsme byli zvyklí. Raději totiž přenecháváme tyto práce odborníkům.
Zlín – Na vánoční svátky se těší také dvojice nigerijských fotbalistů ve službách druholigového klubu Fastav Zlín. Franklin Ekene Igwe (na snímku) i Uche Ruben popsali některé odlišnosti v jejich zemi, základní principy však zůstávají stejné.
Děčín - Během vánočních svátků narůstá počet příležitostí k hodování. Rodinné večeře, obědy se známými a večírky jsou spojené s kalorickými pokrmy a alkoholickými nápoji.
Šternberk –Krémová rybí polévka, kapr v pivním těstíčku, salát z červené čočky nebo pošírované hrušky v červeném víně. Takové pokrmy mohli v sobotu ochutnávat návštěvníci hradu Šternberk, kde probíhal Kulinářský den s kuchařským mistrem Pavlem Dudou.
Znojmo - Staročeskou kuchyni se rozhodly v předadventní době připravit kuchařky školní jídelny Gymnázia a Střední pedagogické školy ve Znojmě. Pro školáky i dospělé strávníky připravily v těchto dnech v jídelně na Alšově ulici staročeskou svíčkovou, skořicový řízek či třeba staročeský guláš.
Řím – Osm desítek věhlasných italských kuchařů a pekařů vytváří manifest, ve kterém stanoví zásady přípravy dokonalé pizzy. Sjeli se do severoitalského města Vighizzolo d'Este, aby tam do posledního detailu definovali, jak má skutečně vypadat italský národní pokrm. Aby se v globalizujícím se světě nadobro „neztratil".
Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.
Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.
Praha – Zcela netradiční gurmánský festival odstartoval v pondělí ve dvaceti restauracích celé České republiky. Festival Děti v restauraci nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.