Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Restauraci Gingilla v Křížové ulici uzavřela inspekce na začátku října kvůli nedodržení hygienických standardů. Po krátké pauze restaurace opět obnovuje provoz.

Gingilla, kde našli mrtvé krysy, v provozu: Bude pod větším dohledem, slibují

Týden zavřená byla na začátku října restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Při kontrole inspektoři v provozovně našli mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a další nečistoty. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jednalo o první takto vážné provinění podniku a restaurace je od začátku tohoto týdne opět v provozu. Podle jednoho z provozovatelů Gingilly Alexandra Cibuly se nejedná o provozovnu, kde by měli problémy s hygienou.

Malé, dozlatova pečené bramboráčky

Lepenice a bramboráky vévodily bramborové akci na Veselém Kopci

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.

Ilustrační foto.

Hledáte levný oběd v Liberci? Tyto restaurace nabízí menu pod 150 Kč

Liberec nabízí řadu restaurací s pestrou a cenově dostupnou obědovou nabídkou. Vybrat si můžete z klasických českých jídel, vegetariánských pokrmů či moderní kuchyně, a to vše v rozmezí cen od 99 do 225 korun. Každá z restaurací nabízí denně čerstvé polévky a některé z nich připravují i výhodná bezmasá jídla. Obědové menu je tak vhodné jak pro milovníky tradiční kuchyně, tak i pro ty, kdo hledají rychlý a chutný oběd za příznivou cenu.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Petr Oppitz, majitel jídelních automatů, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Říká jim Chlazenky se Skalice.

Kvalitní jídlo z automatu? Na Českolipsku to jde. Za projektem stojí cukrovkář

/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny. 

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru. Už jste navštívili všechny?

Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Nová restaurace Chateau Dobříš

Nová restaurace Chateau Dobříš láká na mezinárodní kuchyni a gurmánské zážitky

V areálu zámku Dobříš se po kompletní rekonstrukci otevřela restaurace Chateau Dobříš, která slibuje nevšední gastronomické zážitky a pestrou nabídku pokrmů. Za významného přispění majitelů zámku, rodiny Colloredo-Mannsfeld, a nového provozovatele se tato restaurace představuje v novém designu s jedinečným menu, které kombinuje evropskou kuchyni s asijskými prvky.

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Ze setkání české a afghánské rodiny

Afghánci pohostili Čechy místními pokrmy. Ti jim nabídli pomoc s češtinou

Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.

Zadáním byla do šedesáti minut příprava čtyř porcí moderního pokrmu a hlavní surovinou byl mořský vlk.

Gastro Junior Bidfood Cup 2024: Slavkovský tým přivezl z Prahy stříbro

/FOTO/ Dvaadvacátého května jsme se za Integrovanou střední školu Slavkov u Brna zúčastnili nejprestižnější kuchařské soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2024. Po prvním kole jsme postoupili do Prahy na finále mezi nejlepších patnáct týmů z celé České republiky. Soutěž se konala na výstavišti PVA v Letňanech a byla součástí Bidfood Expo.

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Socioložka Lucie Vidovićová

Krabkostky vypadají jako ze čtyřhvězdičkového hotelu, chválí pokrm socioložka

Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.

V kuchyni se jednou za čas kokosový tuk hodí, třeba na kari, do polévky nebo na smažení palačinek.

Kokosový olej: Pomáhá, nebo škodí? Lidé vedou spory, odborníci mají jasno

Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.

Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat.

Podvyživení důchodci v domovech? Odborník: I nezdravé jídlo povzbudí na duchu

V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Některé potraviny, které si na Vánoce dopřáváme, mohou naše mazlíčky ohrozit i na životě

Vánoční dobroty mohou psy i zabít. Existuje ale trik, jak jim mlsání dopřát

Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté.  Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví. 

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo. 

Vánoční trhy v Olomouci. Ilustrační foto

Na vánoční trhy vyrazili i hygienici

ANKETA/ Desítky stánků s občerstvením všeho druhu jsou i letos součástí adventu na olomouckých náměstích. Kromě tisícovek návštěvníků vyrazili na Vánoční trhy i hygienici. Prověřili například to, jak a kde stánkaři skladují suroviny a hotové pokrmy. Kontroly na trzích pokračují i v následujících dnech.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Dva studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově - Lukáš Kynstler a Kateřina Štiborová připravovali oběd pro prezidenta během jeho návštěvy Olomouckého kraje.

Studenti z Přerova vařili oběd pro prezidentský pár. Talíře se vrátily prázdné

/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.  

Bakterie rodu Salmonella. Ilustrační foto

Salmonelózou se v Hradci nakazilo sto lidí. Restaurace zaplatí čtvrt milionu

Hygienici ukončili epidemiologické šetření v souvislosti s vietnamskou restaurací Chich Food's v Hradci Králové. Podle závěrečné zprávy, kterou hygienici uveřejnili v pondělí, celkem 130 strávníků po návštěvě restaurace onemocnělo, u stovky z nich se laboratorně prokázala salmonelóza a z toho osm lidí muselo být hospitalizováno. K případu došlo letos na jaře.

Kulinární odpoledne žáků GSOŠ Podbořany a klientek Domova pro seniory v Podbořanech

Kulinární odpoledne žáků podbořanské školy a klientek domova pro seniory

Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.

Klamavá reklama ohledně deklarovaného sýra.

Kontroly stánků s jídlem na Vysočině: prodejci na Sázavafestu dostali pokuty

Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.