Indická restaurace Pak Indian Masala, která se přestěhovala ze Šumbarku do centra Havířova, přináší autentickou chuť Indie. Majitel Amin a šéfkuchař Samir mají pro budoucnost velké plány a kladou důraz na to, aby místním nabídli to nejlepší z indické kuchyně.
Týden zavřená byla na začátku října restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Při kontrole inspektoři v provozovně našli mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a další nečistoty. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jednalo o první takto vážné provinění podniku a restaurace je od začátku tohoto týdne opět v provozu. Podle jednoho z provozovatelů Gingilly Alexandra Cibuly se nejedná o provozovnu, kde by měli problémy s hygienou.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.
Liberec nabízí řadu restaurací s pestrou a cenově dostupnou obědovou nabídkou. Vybrat si můžete z klasických českých jídel, vegetariánských pokrmů či moderní kuchyně, a to vše v rozmezí cen od 99 do 225 korun. Každá z restaurací nabízí denně čerstvé polévky a některé z nich připravují i výhodná bezmasá jídla. Obědové menu je tak vhodné jak pro milovníky tradiční kuchyně, tak i pro ty, kdo hledají rychlý a chutný oběd za příznivou cenu.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
/FOTO/ Ústecké školní kuchařky mají za sebou školení. Měli se naučit novým metodám přípravy pokrmů. Prostory pro workshop opět poskytla ZŠ Mírová v Ústí nad Labem, ve které se sešlo téměř pět desítek kuchařek.
/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny.
Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.
Kde na Pelhřimovsku koupíte vydatný oběd levně a kde si zase připlatíte? Deník vám přináší přehled levnějších i dražších restaurací. Kde se můžete dobře najíst? Tipy na nejlevnější podniky najdete v článku.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Druhý srpnový víkend lákají na Břeclavsku například slavnosti rajčat. Ty se konají v sobotu 10. srpna a akce nabídne bohatý program zaměřený hlavně na ochutnávky pokrmů a regionálních specialit z rajčat. Pozveme také na Letní krojové hodky v Charvátské Nové Vsi.
V areálu zámku Dobříš se po kompletní rekonstrukci otevřela restaurace Chateau Dobříš, která slibuje nevšední gastronomické zážitky a pestrou nabídku pokrmů. Za významného přispění majitelů zámku, rodiny Colloredo-Mannsfeld, a nového provozovatele se tato restaurace představuje v novém designu s jedinečným menu, které kombinuje evropskou kuchyni s asijskými prvky.
/FOTO, VIDEO/ Vůně jídla se line Náměstím v Mikulově. Návštěvníci tradičního Festivalu národů Podyjí v sobotu v poledne nahlížejí do jednotlivých stánků a zkoumají své možnosti. Mají možnost výběru pokrmů prakticky z celého světa.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.
Jedna z posledních společných kuchařských akcí v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem Young Meets Old With Culinary Heritage proběhla ve dnech 3. a 4. června 2024 v areálu německé partnerské školy Fachschulzentrum Freiberg-Zug.
/FOTO, VIDEO/ Nepřízeň počasí ovlivnila první ročník Street Food Festivalu ve Františkových Lázních. Organizátoři ho museli přesunout ze soboty na neděli. Pro zájemce byly připravena celá řada tradičních i exotických pokrmů.
/FOTO/ Dvaadvacátého května jsme se za Integrovanou střední školu Slavkov u Brna zúčastnili nejprestižnější kuchařské soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2024. Po prvním kole jsme postoupili do Prahy na finále mezi nejlepších patnáct týmů z celé České republiky. Soutěž se konala na výstavišti PVA v Letňanech a byla součástí Bidfood Expo.
Tradičními řemesly ale také muzikou a jarními zpěvy ožije v sobotu 25. května areál Valašské dědiny ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pracovníci skanzenu připravují na tento den každoroční program nazvaný Jaro na dědině.
Vůně chřestu se line v sobotu před polednem Palackého náměstím v Ivančicích. Lidé si prohlížejí nabídky pokrmů, které nabízejí jednotlivé restaurace, a vybírají si, co ochutnají. Koná se tady jubilejní třicátý ročník Slavností chřestu a vína.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
/FOTO, VIDEO/ Kurz Svatodušní svátky v lidové stravě nabídne 11. května Muzeum lidových staveb Kouřim. Povede jej odbornice na dobovou gastronomii Olga Kaderová.
Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.
/VIDEO/ Nejrůznější pokrmy z medvědího česneku s originálními názvy v sobotu ochutnávali Břeclavané v areálu tamního veslařského klubu. Konal se tam první ročník akce s názvem Medvěd na česneku.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Na přepáleném fritovacím oleji připravovali pokrmy v provozovnách v Plzni, Domažlicích či Klatovech. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.
/VIDEO, FOTO/ Déle než čtvrt roku vzniká menu, které ochutnávají lidé na Plese jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony, který se koná poslední lednovou sobotu, je známý prvotřídní gastronomií. Jídla chystá tým Valoria Restaurant.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté. Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví.
Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo.
ANKETA/ Desítky stánků s občerstvením všeho druhu jsou i letos součástí adventu na olomouckých náměstích. Kromě tisícovek návštěvníků vyrazili na Vánoční trhy i hygienici. Prověřili například to, jak a kde stánkaři skladují suroviny a hotové pokrmy. Kontroly na trzích pokračují i v následujících dnech.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.
Jak vypadal život vojáka napoleonských válek přiblíží v neděli 5. listopadu ojedinělá akce v Holešově. Kromě vojsk třech armád, které se setkaly v bitvě u Slavkova, bude k vidění i speciální polní lazaret, funkční polní kuchyně nebo ochutnávka dobových pokrmů připravená na otevřeném ohni.
Hygienici ukončili epidemiologické šetření v souvislosti s vietnamskou restaurací Chich Food's v Hradci Králové. Podle závěrečné zprávy, kterou hygienici uveřejnili v pondělí, celkem 130 strávníků po návštěvě restaurace onemocnělo, u stovky z nich se laboratorně prokázala salmonelóza a z toho osm lidí muselo být hospitalizováno. K případu došlo letos na jaře.
Bývalý stánek se zeleninou v brněnských Židenicích se mění na rychlé občerstvení s cizokrajnými pokrmy. Vedení městské části nabídlo chátrající stánek v Kuldově ulici k pronájmu muži původně z Makedonie, který nyní místo rekonstruuje. Kromě zaběhlých jídel plánuje nabídku ozvláštnit jeho domovskou kuchyní.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.
Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.
Dobré a levné jídlo. Obyvatelé Rokycanska mají hned několik možností, kde si dobře pochutnají a nenechají za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v dalších obcích.
Spolu s davy lidí z celé střední Moravy vyrazili na Dubskou pouť „Na Andílka“ také hygienici, aby proklepli stánkaře s občerstvením, zda dodržují hygienické normy.
Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko 2023 se odehrál v osoblažském parku v sobotu 2. září. Se svými pokrmy se ucházelo o hlasy diváků a odborné poroty 15 soutěžních týmů z celého Osoblažska.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.