
Máte rádi volské oko? Tomuto oblíbenému oleji se při jeho smažení vyhněte
Máte rádi volské oko? Pak si k jeho smažení vyberte správný olej. Slunečnicový olej, který se v kuchyni používá často, totiž není pro smažení vhodný.
Máte rádi volské oko? Pak si k jeho smažení vyberte správný olej. Slunečnicový olej, který se v kuchyni používá často, totiž není pro smažení vhodný.
Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.
Bazalka je oblíbená bylina, které pochází z teplých oblastí Středomoří. Má pestré uplatnění nejen jako aromatické koření v kuchyni, ale svoji důležitou roli hraje i v lidovém léčitelství. Bazalka, staletím používání prověřená léčivá bylina, patří mezi silná přírodní antibiotika.
Velká porce bílkovin, hodně zeleniny i spousta zdraví prospěšných aminokyselin. A mimo to skvělá chuť a vůně. Takový je salát, který dostal pojmenování po americké filmové hvězdě Jennifer Aniston. Svým složením se hodí při hubnutí i pro udržení ideální váhy. Navíc se opět stal hitem internetu v Česku.
Ze školních jídelen a dalších stravovacích zařízeních pro děti kontrolovaných loni v Praze hygieniky nedodrželo předpisy 14 procent. Zařízení například zanedbala údržbu prostor, skladovací podmínky nebo dodržování minimální trvanlivosti potravin, informovala o tom pražská hygienická stanice.
V terezínském domově pro seniory skupiny SeneCura zahájili letošní ročník programu Gurmánských týdnů. První blok se zaměřil na zdravý životní styl, pro který je období po Vánocích zcela ideální.
Dnes má svůj den původem italský pokrm pizza. Mezinárodní den pizzy je totiž právě 9. února. Máte pizzu rádi? Kterou máte nejraději, chodíte rádi do pizzerií, a jak si ji případně připravujete doma? Deník pro tuto příležitost připravil anketu, řekněte nám, jak je to s pizzou na Frýdecko-Místecku.
Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.
Na jediný večer se Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity v Karviné proměnila v bránu do minulosti a připomněla hostům, jak chutnal život ve středověku. Netradiční gastronomický zážitek nabídl autentické staroslovanské pokrmy, připravené podle receptur našich předků.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Od dubna do prosince loňského roku se na půdě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, za podpory místních podnikatelů a manažerů, konal Regionální podnikatelský kemp pro mladé lidi z dětských domovů a sociálně slabých rodin s cílem podpořit je a připravit na úspěšný vstup do profesního života. S projektem romského bistra na něm excelovali žáci a studenti z vyloučené lokality Mojžíř.
Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?
Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.
V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.
Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.
Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.
Celkem 397 kontrol stánků provedli hygienici v Ústeckém kraji během tohoto roku. Provedli přitom 425 měření a odebrali 128 vzorků, z nichž 26 nevyhovělo normám. Z celkového počtu zkontrolovaných stánkařů skoro čtvrtině museli uložit pokutu a u 18 z nich musela být provedena kontrola dodatečná.
Rychlý oběd během hektického pracovního dne, příjemné večerní posezení s rodinou či přáteli nebo svačinka do ruky. Na začátku příštího týdne se Liberečanům rozšíří možnosti, kam vyrazit na jídlo za dostupnou cenu. V liberecké Plaze probíhají poslední úpravy, než Jíídelna přivítá první strávníky.
Kysané zelí coby poklad české kuchyně si zaslouží mnohem větší pozornost než jen jako příloha k tradičním pokrmům. Lze si ho navíc poměrně snadno vyrobit doma. Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč byste si měli vyrobit vlastní kysané zelí a proč je to superpotravina.
Školní kuchyně v Hluboké nad Vltavou se v pondělí 4. listopadu stala dějištěm kulinářského semináře, který sem přilákal vedoucí školních jídelen z Jihočeského kraje. V kuchyni se kromě jiného potkali i s herečkou Markétou Hrubešovou, která byla vítanou součástí celé akce.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Indická restaurace Pak Indian Masala, která se přestěhovala ze Šumbarku do centra Havířova, přináší autentickou chuť Indie. Majitel Amin a šéfkuchař Samir mají pro budoucnost velké plány a kladou důraz na to, aby místním nabídli to nejlepší z indické kuchyně.
Týden zavřená byla na začátku října restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Při kontrole inspektoři v provozovně našli mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a další nečistoty. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jednalo o první takto vážné provinění podniku a restaurace je od začátku tohoto týdne opět v provozu. Podle jednoho z provozovatelů Gingilly Alexandra Cibuly se nejedná o provozovnu, kde by měli problémy s hygienou.
V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.
Liberec nabízí řadu restaurací s pestrou a cenově dostupnou obědovou nabídkou. Vybrat si můžete z klasických českých jídel, vegetariánských pokrmů či moderní kuchyně, a to vše v rozmezí cen od 99 do 225 korun. Každá z restaurací nabízí denně čerstvé polévky a některé z nich připravují i výhodná bezmasá jídla. Obědové menu je tak vhodné jak pro milovníky tradiční kuchyně, tak i pro ty, kdo hledají rychlý a chutný oběd za příznivou cenu.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
/FOTO/ Ústecké školní kuchařky mají za sebou školení. Měli se naučit novým metodám přípravy pokrmů. Prostory pro workshop opět poskytla ZŠ Mírová v Ústí nad Labem, ve které se sešlo téměř pět desítek kuchařek.
/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny.
Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.
Kde na Pelhřimovsku koupíte vydatný oběd levně a kde si zase připlatíte? Deník vám přináší přehled levnějších i dražších restaurací. Kde se můžete dobře najíst? Tipy na nejlevnější podniky najdete v článku.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Druhý srpnový víkend lákají na Břeclavsku například slavnosti rajčat. Ty se konají v sobotu 10. srpna a akce nabídne bohatý program zaměřený hlavně na ochutnávky pokrmů a regionálních specialit z rajčat. Pozveme také na Letní krojové hodky v Charvátské Nové Vsi.
V areálu zámku Dobříš se po kompletní rekonstrukci otevřela restaurace Chateau Dobříš, která slibuje nevšední gastronomické zážitky a pestrou nabídku pokrmů. Za významného přispění majitelů zámku, rodiny Colloredo-Mannsfeld, a nového provozovatele se tato restaurace představuje v novém designu s jedinečným menu, které kombinuje evropskou kuchyni s asijskými prvky.
/FOTO, VIDEO/ Vůně jídla se line Náměstím v Mikulově. Návštěvníci tradičního Festivalu národů Podyjí v sobotu v poledne nahlížejí do jednotlivých stánků a zkoumají své možnosti. Mají možnost výběru pokrmů prakticky z celého světa.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.
Jedna z posledních společných kuchařských akcí v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem Young Meets Old With Culinary Heritage proběhla ve dnech 3. a 4. června 2024 v areálu německé partnerské školy Fachschulzentrum Freiberg-Zug.
/FOTO, VIDEO/ Nepřízeň počasí ovlivnila první ročník Street Food Festivalu ve Františkových Lázních. Organizátoři ho museli přesunout ze soboty na neděli. Pro zájemce byly připravena celá řada tradičních i exotických pokrmů.
/FOTO/ Dvaadvacátého května jsme se za Integrovanou střední školu Slavkov u Brna zúčastnili nejprestižnější kuchařské soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2024. Po prvním kole jsme postoupili do Prahy na finále mezi nejlepších patnáct týmů z celé České republiky. Soutěž se konala na výstavišti PVA v Letňanech a byla součástí Bidfood Expo.
Tradičními řemesly ale také muzikou a jarními zpěvy ožije v sobotu 25. května areál Valašské dědiny ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pracovníci skanzenu připravují na tento den každoroční program nazvaný Jaro na dědině.
Na slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli se konala kuchařská soutěž gastronomických škol Pardubického kraje.
Vůně chřestu se line v sobotu před polednem Palackého náměstím v Ivančicích. Lidé si prohlížejí nabídky pokrmů, které nabízejí jednotlivé restaurace, a vybírají si, co ochutnají. Koná se tady jubilejní třicátý ročník Slavností chřestu a vína.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
/FOTO, VIDEO/ Kurz Svatodušní svátky v lidové stravě nabídne 11. května Muzeum lidových staveb Kouřim. Povede jej odbornice na dobovou gastronomii Olga Kaderová.
Na Bílou sobotu, která letos připadla na 30. března, se ve Vlastci uskutečnilo již tradiční svěcení pokrmů vedené R. D. Ing. Mgr. Vítězslavem Holým.
Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.
/VIDEO/ Nejrůznější pokrmy z medvědího česneku s originálními názvy v sobotu ochutnávali Břeclavané v areálu tamního veslařského klubu. Konal se tam první ročník akce s názvem Medvěd na česneku.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Na přepáleném fritovacím oleji připravovali pokrmy v provozovnách v Plzni, Domažlicích či Klatovech. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).