Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Vyplatí se koupit celé kuře a naporcovat? Nebo je výhodnější jednotlivé části nakoupit zvlášť. Deník přináší tipy, jak ušetřit.

Kilo prsních řízků jen za 50 korun. Zkusili jsme, zda se vyplatí naporcovat kuře

Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.

V Koreji je kimchi etnické jídlo, které se konzumuje denně s každým jídlem. Dospělý člověk ho tam sní asi 50 až 200 gramů denně.

Znáte nejzdravější jídlo na světě? Posílí imunitu, hotové je už za 3 dny

Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.

Na přípravě míchaných vajíček zdánlivě není nic složitého. Ale ne každému se povede usmažit skutečně lehký a nadýchaný pokrm.

Jak umíchat krémová, nadýchaná vajíčka? Zkuste fintu šéfkuchaře Gordona Ramseyho

Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.

Regionální podnikatelský kemp v Ústeckém kraji ocenil projekt romského bistra dětí z Mojžíře.

Bistro s romskými pokrmy vyhrálo, žáci z Mojžíře spojili síly

Od dubna do prosince loňského roku se na půdě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, za podpory místních podnikatelů a manažerů, konal Regionální podnikatelský kemp pro mladé lidi z dětských domovů a sociálně slabých rodin s cílem podpořit je a připravit na úspěšný vstup do profesního života. S projektem romského bistra na něm excelovali žáci a studenti z vyloučené lokality Mojžíř.

Jsou rajčata ovoce nebo zelenina?

Ovoce, nebo zelenina? Kam vlastně rajčata patří, rozhodovaly i soudy

Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?

Bramborový salát bez cibule? Podle některých nesmysl. Na syrovou ale zapomeňte

Babiččinu fintu používám roky. S ní je bramborový salát ten nejlepší a nenadýmá

Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.

Vedoucí školního stravování na ZŠ Šumava Břetislav Fiala Maier kontroluje salátový bar.

Moderní konvektomaty a sumeček. Jablonecké školy inovují stravování

V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.

Kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová přidávala do bramborového salátu vskutku nevšední přísady.

Bramborový salát podle Rettigové je jen pro otrlé žaludky. Ten si neuděláte

Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.

Nová expozice zavede návštěvníky pod pokličky hospodyněk minulých dob.

Nová výstava přiblíží návštěvníkům Vánoce v kuchyni našich babiček

Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.

Šunkofleky patří do tradiční české kuchyně

Zkuste skvělé šunkofleky podle Pohlreicha. Povznese je speciální ingredience

Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.

Restauraci Gingilla v Křížové ulici uzavřela inspekce na začátku října kvůli nedodržení hygienických standardů. Po krátké pauze restaurace opět obnovuje provoz.

Gingilla, kde našli mrtvé krysy, v provozu: Bude pod větším dohledem, slibují

Týden zavřená byla na začátku října restaurace Gingilla v brněnské Křížové ulici. Při kontrole inspektoři v provozovně našli mrtvoly hlodavců, jejich trus, plíseň a další nečistoty. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jednalo o první takto vážné provinění podniku a restaurace je od začátku tohoto týdne opět v provozu. Podle jednoho z provozovatelů Gingilly Alexandra Cibuly se nejedná o provozovnu, kde by měli problémy s hygienou.

Malé, dozlatova pečené bramboráčky

Lepenice a bramboráky vévodily bramborové akci na Veselém Kopci

V sobotu 5. října se na Veselém Kopci konala oblíbená akce bramborová sobota, která i přes deštivé počasí přilákala bramborové nadšence. Návštěvníci se hned po vstupu ocitli v minulosti – dřevěné chalupy, které obklopují celé prostranství, sloužily jako kulisa pro prezentaci tradičních způsobů, jak brambory zpracovávat. Vůně čerstvě upečených bramboráků, lepenice, krupičníku a dalších tradičních pokrmů se šířila celým areálem, který už od rána ožíval atmosférou spojenou s touto nenápadnou, ale důležitou plodinou české kuchyně. Základní vstupné činilo 160 korun na osobu a zahrnovalo ochutnávky degustačních porcí, na které mohl navíc každý přispět dobrovolnou částkou.

Ilustrační foto.

Hledáte levný oběd v Liberci? Tyto restaurace nabízí menu pod 150 Kč

Liberec nabízí řadu restaurací s pestrou a cenově dostupnou obědovou nabídkou. Vybrat si můžete z klasických českých jídel, vegetariánských pokrmů či moderní kuchyně, a to vše v rozmezí cen od 99 do 225 korun. Každá z restaurací nabízí denně čerstvé polévky a některé z nich připravují i výhodná bezmasá jídla. Obědové menu je tak vhodné jak pro milovníky tradiční kuchyně, tak i pro ty, kdo hledají rychlý a chutný oběd za příznivou cenu.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Petr Oppitz, majitel jídelních automatů, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Říká jim Chlazenky se Skalice.

Kvalitní jídlo z automatu? Na Českolipsku to jde. Za projektem stojí cukrovkář

/FOTO, VIDEO/ Petr Oppitz, majitel několika jídelních automatů v Novém Boru, České Lípě a Skalici, se již deset let věnuje přípravě pokrmů výhradně z čerstvých surovin. Díky svým zkušenostem s cukrovkou klade důraz na kvalitu a původ potravin, které používá. Jeho podnik se zaměřuje na ruční výrobu jídel, včetně vlastních těstovin a knedlíků, a odmítá vakuované potraviny. 

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru

10 nej restaurací na Mostecku podle TripAdvisoru. Už jste navštívili všechny?

Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení. 

Nová restaurace Chateau Dobříš

Nová restaurace Chateau Dobříš láká na mezinárodní kuchyni a gurmánské zážitky

V areálu zámku Dobříš se po kompletní rekonstrukci otevřela restaurace Chateau Dobříš, která slibuje nevšední gastronomické zážitky a pestrou nabídku pokrmů. Za významného přispění majitelů zámku, rodiny Colloredo-Mannsfeld, a nového provozovatele se tato restaurace představuje v novém designu s jedinečným menu, které kombinuje evropskou kuchyni s asijskými prvky.

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Ze setkání české a afghánské rodiny

Afghánci pohostili Čechy místními pokrmy. Ti jim nabídli pomoc s češtinou

Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.

Zadáním byla do šedesáti minut příprava čtyř porcí moderního pokrmu a hlavní surovinou byl mořský vlk.

Gastro Junior Bidfood Cup 2024: Slavkovský tým přivezl z Prahy stříbro

/FOTO/ Dvaadvacátého května jsme se za Integrovanou střední školu Slavkov u Brna zúčastnili nejprestižnější kuchařské soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2024. Po prvním kole jsme postoupili do Prahy na finále mezi nejlepších patnáct týmů z celé České republiky. Soutěž se konala na výstavišti PVA v Letňanech a byla součástí Bidfood Expo.

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Socioložka Lucie Vidovićová

Krabkostky vypadají jako ze čtyřhvězdičkového hotelu, chválí pokrm socioložka

Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.