Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
/FOTO, VIDEO/ Kurz Svatodušní svátky v lidové stravě nabídne 11. května Muzeum lidových staveb Kouřim. Povede jej odbornice na dobovou gastronomii Olga Kaderová.
Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.
/VIDEO/ Nejrůznější pokrmy z medvědího česneku s originálními názvy v sobotu ochutnávali Břeclavané v areálu tamního veslařského klubu. Konal se tam první ročník akce s názvem Medvěd na česneku.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Na přepáleném fritovacím oleji připravovali pokrmy v provozovnách v Plzni, Domažlicích či Klatovech. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.
/VIDEO, FOTO/ Déle než čtvrt roku vzniká menu, které ochutnávají lidé na Plese jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony, který se koná poslední lednovou sobotu, je známý prvotřídní gastronomií. Jídla chystá tým Valoria Restaurant.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté. Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví.
Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo.
ANKETA/ Desítky stánků s občerstvením všeho druhu jsou i letos součástí adventu na olomouckých náměstích. Kromě tisícovek návštěvníků vyrazili na Vánoční trhy i hygienici. Prověřili například to, jak a kde stánkaři skladují suroviny a hotové pokrmy. Kontroly na trzích pokračují i v následujících dnech.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.
Jak vypadal život vojáka napoleonských válek přiblíží v neděli 5. listopadu ojedinělá akce v Holešově. Kromě vojsk třech armád, které se setkaly v bitvě u Slavkova, bude k vidění i speciální polní lazaret, funkční polní kuchyně nebo ochutnávka dobových pokrmů připravená na otevřeném ohni.
Hygienici ukončili epidemiologické šetření v souvislosti s vietnamskou restaurací Chich Food's v Hradci Králové. Podle závěrečné zprávy, kterou hygienici uveřejnili v pondělí, celkem 130 strávníků po návštěvě restaurace onemocnělo, u stovky z nich se laboratorně prokázala salmonelóza a z toho osm lidí muselo být hospitalizováno. K případu došlo letos na jaře.
Bývalý stánek se zeleninou v brněnských Židenicích se mění na rychlé občerstvení s cizokrajnými pokrmy. Vedení městské části nabídlo chátrající stánek v Kuldově ulici k pronájmu muži původně z Makedonie, který nyní místo rekonstruuje. Kromě zaběhlých jídel plánuje nabídku ozvláštnit jeho domovskou kuchyní.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.
Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.
Dobré a levné jídlo. Obyvatelé Rokycanska mají hned několik možností, kde si dobře pochutnají a nenechají za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v dalších obcích.
Spolu s davy lidí z celé střední Moravy vyrazili na Dubskou pouť „Na Andílka“ také hygienici, aby proklepli stánkaře s občerstvením, zda dodržují hygienické normy.
Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko 2023 se odehrál v osoblažském parku v sobotu 2. září. Se svými pokrmy se ucházelo o hlasy diváků a odborné poroty 15 soutěžních týmů z celého Osoblažska.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.
Historicky první zástupce České republiky předvede své kuchařské dovednosti v prestižní světové soutěži, která se bude konat 10. září ve španělské Valencii. Tamější tradiční pokrm Paella Valenciana se pokusí co nejlépe připravit šéfkuchař Vlady Nodžak, majitel restaurace La Terraza v Hradci Králové.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Archeologové zjistili, co jedli lidé v době bronzové na území dnešního Kavkazu. Někdejší stravování se podařilo objasnit výzkumem bílkovin získaných ze starodávných kotlů.
Spolu s davy vyznavačů dobré muziky a piva vyrazili v sobotu na „Litovelský Otvírák“ také hygienici. Na jedné z nejnavštěvovanějších akcí festivalového léta na Olomoucku si posvítili na gastrostánky. Zjišťovali, zda provozovatelé při přípravě a servírování pokrmů návštěvníkům dodržují platné hygienické předpisy.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.
Na jídelny a restaurace si posvítila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS LK), když během druhého čtvrtletí letošního roku zkontrolovala celkem 281 provozoven společného stravování. Zaměřili se i na kontrolu jednorázových akcí jako například městské slavnosti a trhy.
Teplé počasí láká k posezení na čerstvém vzduchu, k němuž patří tolik oblíbené grilování. Bez dokonale fungujícího zahradního grilu se při něm neobejdete. Na výběr máte plynové i elektrické grily, klasické grily na dřevěné uhlí a také grily s otevřeným ohništěm. Jak vybrat ten správný gril právě pro vás?
/VIDEO/ Různé vůně se prolínají v sobotu okolo poledne na Náměstí v Mikulově. Ideální čas na oběd. Návštěvníci oblíbeného Festivalu národů Podyjí mají z čeho vybírat. Prodejci nabízí kulinářské speciality z různých zemí světa. Ze Srbska, Vietnamu nebo Nizozemska.
/FOTO, VIDEO/ Od Havaje přes Japonsko, Řecko, Španělsko, Itálii až do Česka. Tak se dá cestovat díky gastronomii v okolí Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Deník se zaměřil na centrum Poruby, kde se za posledních pět let objevily nové restaurace a bistra, která nabízí jak čerstvé ryby, tak tradiční české pokrmy. Vybrali jsme pět restaurací.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Masarykovo náměstí v Benešově zaplnil sobotu 17. června Street food festival, který nabídl kromě zajímavých pokrmů pouliční kuchyně také bohatý doprovodný program.
Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.
Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.
/VIDEO/ Tahchin, typický íránský pokrm posypaný dřišťálem, připravuje Massoud Jahandideh ve své restauraci, kterou provozuje na brněnském Úvoze. Specializuje se právě na perskou kuchyni. „Je to jediná perská restaurace v Brně. Další podobná je v Praze," vypráví sympatický muž. Deník přináší jeho příběh.
/FOTO/ Na značně zanedbaný celkový úklid, a to v kuchyni, skladu i v zázemí pro zaměstnance narazili hygienici na konci března při kontrole v kolínské restauraci Rong Bay. Nabízeným sortimentem jsou tam pokrmy asijské kuchyně.
Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.
Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.
Ukrajinská komunita na Novoborsku si připomínala Velikonoce a přinesla v košíčcích své tradiční pokrmy do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru. Tamní farář Pavel Morávek jim požehnal.