Kde na Pelhřimovsku koupíte vydatný oběd levně a kde si zase připlatíte? Deník vám přináší přehled levnějších i dražších restaurací. Kde se můžete dobře najíst? Tipy na nejlevnější podniky najdete v článku.
Největší cestovatelský portál TripAdvisor slaví letos 10 let své české verze a na recenzích tuzemských památek, hotelů či restaurací je to znát. Čeští uživatelé jich napsali už desítky tisíc. A jak si v TripAdvisoru stojí restaurace na Mostecku? Přinášíme přehled těch, které na TripAdvisoru nasbíraly nejvyšší hodnocení.
Druhý srpnový víkend lákají na Břeclavsku například slavnosti rajčat. Ty se konají v sobotu 10. srpna a akce nabídne bohatý program zaměřený hlavně na ochutnávky pokrmů a regionálních specialit z rajčat. Pozveme také na Letní krojové hodky v Charvátské Nové Vsi.
V areálu zámku Dobříš se po kompletní rekonstrukci otevřela restaurace Chateau Dobříš, která slibuje nevšední gastronomické zážitky a pestrou nabídku pokrmů. Za významného přispění majitelů zámku, rodiny Colloredo-Mannsfeld, a nového provozovatele se tato restaurace představuje v novém designu s jedinečným menu, které kombinuje evropskou kuchyni s asijskými prvky.
/FOTO, VIDEO/ Vůně jídla se line Náměstím v Mikulově. Návštěvníci tradičního Festivalu národů Podyjí v sobotu v poledne nahlížejí do jednotlivých stánků a zkoumají své možnosti. Mají možnost výběru pokrmů prakticky z celého světa.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
Dobré jídlo a pití, povídání, kdy bylo stále o čem mluvit, pohoda, poznávání se navzájem. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné setkání české a afghánské rodiny v Praze, které zorganizovaly pracovnice spolku Slovo21. Češi ochutnali tradiční pokrmy Afghánistánu, Afghánci zase domácí český chleba. Nebylo to poslední společné posezení. Ke sbližování lidí různých národností a kultur dochází i na dalších akcích.
Jedna z posledních společných kuchařských akcí v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem Young Meets Old With Culinary Heritage proběhla ve dnech 3. a 4. června 2024 v areálu německé partnerské školy Fachschulzentrum Freiberg-Zug.
/FOTO, VIDEO/ Nepřízeň počasí ovlivnila první ročník Street Food Festivalu ve Františkových Lázních. Organizátoři ho museli přesunout ze soboty na neděli. Pro zájemce byly připravena celá řada tradičních i exotických pokrmů.
/FOTO/ Dvaadvacátého května jsme se za Integrovanou střední školu Slavkov u Brna zúčastnili nejprestižnější kuchařské soutěže Gastro Junior Bidfood Cup 2024. Po prvním kole jsme postoupili do Prahy na finále mezi nejlepších patnáct týmů z celé České republiky. Soutěž se konala na výstavišti PVA v Letňanech a byla součástí Bidfood Expo.
Tradičními řemesly ale také muzikou a jarními zpěvy ožije v sobotu 25. května areál Valašské dědiny ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pracovníci skanzenu připravují na tento den každoroční program nazvaný Jaro na dědině.
Vůně chřestu se line v sobotu před polednem Palackého náměstím v Ivančicích. Lidé si prohlížejí nabídky pokrmů, které nabízejí jednotlivé restaurace, a vybírají si, co ochutnají. Koná se tady jubilejní třicátý ročník Slavností chřestu a vína.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
/FOTO, VIDEO/ Kurz Svatodušní svátky v lidové stravě nabídne 11. května Muzeum lidových staveb Kouřim. Povede jej odbornice na dobovou gastronomii Olga Kaderová.
Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.
/VIDEO/ Nejrůznější pokrmy z medvědího česneku s originálními názvy v sobotu ochutnávali Břeclavané v areálu tamního veslařského klubu. Konal se tam první ročník akce s názvem Medvěd na česneku.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Když v Bufetu a kavárně Linecká v Českém Krumlově připravovali chlebíčky na řízku, rozhodně neměli tušení, jaký poprask jejich pochoutka vyvolá poté, co se dostane na sociální sítě. Jejich obložený řízek se stal hitem a dostal dokonce označení „pokrm bohů“.
Na přepáleném fritovacím oleji připravovali pokrmy v provozovnách v Plzni, Domažlicích či Klatovech. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.
/VIDEO, FOTO/ Déle než čtvrt roku vzniká menu, které ochutnávají lidé na Plese jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony, který se koná poslední lednovou sobotu, je známý prvotřídní gastronomií. Jídla chystá tým Valoria Restaurant.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté. Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví.
Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo.
ANKETA/ Desítky stánků s občerstvením všeho druhu jsou i letos součástí adventu na olomouckých náměstích. Kromě tisícovek návštěvníků vyrazili na Vánoční trhy i hygienici. Prověřili například to, jak a kde stánkaři skladují suroviny a hotové pokrmy. Kontroly na trzích pokračují i v následujících dnech.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
/VIDEO/ Pro devatenáctiletého studenta Střední školy gastronomie a služeb v Přerově Lukáše Kynstlera to byl zážitek, který hned tak něco nepřekoná. Se svou spolužačkou Kateřinou Štiborovou z nástavbového oboru tento týden připravovali oběd pro českého prezidenta Petra Pavla a jeho manželku během návštěvy Olomouce. „Talíře se vrátily prázdné, takže jim jídlo asi chutnalo,“ hodnotí s úsměvem cennou zkušenost oba studenti.
Jak vypadal život vojáka napoleonských válek přiblíží v neděli 5. listopadu ojedinělá akce v Holešově. Kromě vojsk třech armád, které se setkaly v bitvě u Slavkova, bude k vidění i speciální polní lazaret, funkční polní kuchyně nebo ochutnávka dobových pokrmů připravená na otevřeném ohni.
Hygienici ukončili epidemiologické šetření v souvislosti s vietnamskou restaurací Chich Food's v Hradci Králové. Podle závěrečné zprávy, kterou hygienici uveřejnili v pondělí, celkem 130 strávníků po návštěvě restaurace onemocnělo, u stovky z nich se laboratorně prokázala salmonelóza a z toho osm lidí muselo být hospitalizováno. K případu došlo letos na jaře.
Bývalý stánek se zeleninou v brněnských Židenicích se mění na rychlé občerstvení s cizokrajnými pokrmy. Vedení městské části nabídlo chátrající stánek v Kuldově ulici k pronájmu muži původně z Makedonie, který nyní místo rekonstruuje. Kromě zaběhlých jídel plánuje nabídku ozvláštnit jeho domovskou kuchyní.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.
Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.
Dobré a levné jídlo. Obyvatelé Rokycanska mají hned několik možností, kde si dobře pochutnají a nenechají za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v dalších obcích.
Spolu s davy lidí z celé střední Moravy vyrazili na Dubskou pouť „Na Andílka“ také hygienici, aby proklepli stánkaře s občerstvením, zda dodržují hygienické normy.
Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko 2023 se odehrál v osoblažském parku v sobotu 2. září. Se svými pokrmy se ucházelo o hlasy diváků a odborné poroty 15 soutěžních týmů z celého Osoblažska.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.
Houba, která je symbolem koloběhu života, odborníkům voní po vanilce, citronové trávě i javorovém sirupu, je to ale v podstatě plíseň parazitující na kukuřici. Mexická pochoutka huitlacoche, česky sněť kukuřičná roste na poničených klasech i v jižních Čechách.
Historicky první zástupce České republiky předvede své kuchařské dovednosti v prestižní světové soutěži, která se bude konat 10. září ve španělské Valencii. Tamější tradiční pokrm Paella Valenciana se pokusí co nejlépe připravit šéfkuchař Vlady Nodžak, majitel restaurace La Terraza v Hradci Králové.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Archeologové zjistili, co jedli lidé v době bronzové na území dnešního Kavkazu. Někdejší stravování se podařilo objasnit výzkumem bílkovin získaných ze starodávných kotlů.
Spolu s davy vyznavačů dobré muziky a piva vyrazili v sobotu na „Litovelský Otvírák“ také hygienici. Na jedné z nejnavštěvovanějších akcí festivalového léta na Olomoucku si posvítili na gastrostánky. Zjišťovali, zda provozovatelé při přípravě a servírování pokrmů návštěvníkům dodržují platné hygienické předpisy.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Současnou globalizaci ve světě pokrmů bez velkých debat určitě zastupují dvě jídla. Hamburgery a pizzy. Oba pokrmy si lidé dají jak u pouličních prodejců, tak i v restauracích. Oproti mletému masu v bulce má však pizza přeci jenom o něco navrch. Zatímco hamburger nefiguruje v seznamu světového dědictví UNESCO, právě pizza, tedy ta neapolská, je na indexu od roku 2017. Avšak, stejně jako hamburger, i pizza má různé podoby.
Na jídelny a restaurace si posvítila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS LK), když během druhého čtvrtletí letošního roku zkontrolovala celkem 281 provozoven společného stravování. Zaměřili se i na kontrolu jednorázových akcí jako například městské slavnosti a trhy.
Teplé počasí láká k posezení na čerstvém vzduchu, k němuž patří tolik oblíbené grilování. Bez dokonale fungujícího zahradního grilu se při něm neobejdete. Na výběr máte plynové i elektrické grily, klasické grily na dřevěné uhlí a také grily s otevřeným ohništěm. Jak vybrat ten správný gril právě pro vás?