Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

FOTO: Šéfkuchař horažďovické nemocnice Josef Maxa si vyvařil medaili

Vepřová kotleta v pivním bramboráku s psylliem a bylinkami a salát z červené řepy s medem, bylinkami a brynzou – s tímto pokrmem získal šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa třetí místo v celorepublikové soutěži o nejlepšího kuchaře ve společném stravování. Mezi finalisty se přitom dostal trochu náhodou, původně se účastnit ani nechtěl.

Krásy Moravského krasu: tmavé jeskyně, indigový modrotisk a pestré květy

Jeskyně děsivé pro svou minulost i uchvacující jedinečnou krásou vytvořila příroda a její živly. Chrámy, sochy a rozhledny jsou naopak dílem lidského talentu. To, ono i kombinace obojího se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plavba na lodičce po podzemní řece, rýžování zlata a chytání lasem, cyklovýlet lesními zákrutami a další zážitky na vás čekají v této výjimečné jihomoravské oblasti a jejím okolí, kam vás tentokrát zavedou letní tipy Deníku.

Černá Ostrava je barevnější než kdy dřív. Láká na doly nebo živé město

Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.

To byla dobrota. Exotické pokrmy na Krajince chutnaly

/FOTO, VIDEO/ Nepřeberné množství zajímavého a netradičního jídla bylo možné ochutnat během víkendu v areálu Krajinky pod chebským hradem. Konal se tam v pořadí už druhý ročník Wine & Fresh food festivalu. Na své si přišli také znalci dobrého vína. K ochutnání byly například pokrmy z vietnamské kuchyně.

Jídlo v „závodce“ boduje. Je levné a většinou kvalitní, ukázal průzkum

Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).

Lidé si nechávají dovážet pizzy a hamburgery, ale také vegetariánská jídla

Službám zajišťujícím rozvoz jídel přibývají v těchto dnech objednávky i noví zákazníci. Lidé si prostřednictvím internetových portálů nechávají nejčastěji dovážet pizzy a hamburgery, oblibě se těší ale i vegetariánské pokrmy. V e-shopech nakupují převážně trvanlivé potraviny a čerstvý sortiment.

Smažené věci někdy cestou k zákazníkům prošly sajrajtem

Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.

Smažené věci někdy cestou k zákazníkům prošly sajrajtem

Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.

OBRAZEM: Úspěch v kuchařském ringu prestižní soutěže

V jihlavském Cityparku se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž „Trophée Mille“, pod patronací zakladatele této soutěže ve Francii, držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philippa Milla.

Vaření s panem Zbyňkem Diatkou na SOU Valašské Klobouky

Ve středu 8. ledna 2020 navštívil pan Zbyněk Diatka, profesionální kuchař ze společnosti Podravka – Lagris, a.s., Střední odborné učiliště ve Valašských Kloboukách, aby předvedl a předal studentům oboru Kuchař – číšník své znalosti a zkušenosti ze svého kulinářského umění.  

Základní rukověť etikety pro stolovníky. Co se sluší a nesluší?

Je-li toto vydání jakýmsi průvodcem našimi nejlepšími restauracemi a gastronomií vůbec, hodí se připomenout si také zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.

Žáci z Pardubic zvítězili v národním kole mezinárodní kuchařské soutěže

V Jihlavě se v listopadu pod záštitou Kraje Vysočina uskutečnilo národní kolo mezinárodní gastronomické soutěže Trophée Mille. Do finále se probojovalo 8 dvojic ze středních škol z celé České republiky. V této prestižní soutěži zvítězili žáci Hana a Vojtěch z Labské střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice, s. r. o., kde studují obor Hotelnictví a cestovní ruch a pod vedením paní učitelky Jany Šimečkové se intenzivně připravovali.

V Poličce přiblíží tradiční štědrovečerní jídla

V Poličce zahájí v sobotu výstavu o Vánocích a jídle. Na vernisáži budete moci ochutnat devatero tradičních štědrovečerních pokrmů. Dozvíte se, co se objevovalo na vánočním stole i pod ním v době vlády Karla IV., co v 19. století a co dnes.

Citypark patřil kuchařským nadějím

Jihlava – Během sobotního dne to v jihlavském Cityparku pořádně žije. Aby ne, koná se zde totiž celorepublikové finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille, první svého druhu mimo Francii.  

Slavkovskou ISŠ navštívil šéfkuchař Miroslav Vrábel

Slavkov u Brna – V pátek 8. listopadu 2019 nás ve škole již poněkolikáté navštívil šéfkuchař Miroslav Vrábel, se kterým jsme měli možnost uvařit zajímavé pokrmy. Sestavil pro nás podzimní menu, které jsme během dopoledne připravovali a následně i konzumovali.

Menu sametové revoluce připomene, co se vařilo v roce 1989

Originální gastronomickou oslavu 30. výročí sametové revoluce chystá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Návštěvníci si budou moci v sobotu 16. listopadu pochutnat na pokrmech známých z doby před rokem 1989, které kuchaři ztvární v dnešním moderním pojetí.

Tip Deníku: Posvícení ve skanzenu provoní i zapomenuté pokrmy z regionu

/FOTOGALERIE/ Muzeum lidových staveb v Kouřimi, pobočka Regionálního muzea v Kolíně uspořádá v neděli 20. října Svatohavelské posvícení, jaké kdysi bývalo. „Při pořádání národopisných pořadů klademe důraz na autenticitu programu a věrné dobové ztvárnění tradic. Naším cílem je vtáhnout návštěvníky do děje, nabídnout jim nejen podívanou, ale především možnost tradiční zvyky zažít a pochopit jejich kořeny,“ řekl ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink.

Sůl nad zlato? Důležité je, odkud pochází, varují odborníci

V pohádce Byl jednou jeden král nakonec dospěl Jan Werich k prozření, že sůl je nad zlato. Avšak většina soli, kterou dnes naše tělo přijímá, nepochází z dosolování, ale ze zpracovaných potravin. V Česku si ji navíc dopřáváme zhruba dvakrát až třikrát víc, než doporučují lékaři. Můžeme si nadměrnou konzumací uškodit, nebo jsou tyto obavy zbytečné?

FOTO: Derby v Libušíně ovládly Čurdovy rány

Podruhé za sebou už fotbalisté Velké Dobré derby v I. A třídě nezvládli. Zarputilý výkon proti Doksům v Libušíně nezopakovali a zkušenější domácí tým slavil výhru 3:1. Ani hráči Baníku ale nebyli úplně spokojení se svým výkonem, výhru pojistili až v závěru, když jim soupeř gól nabídl jako lahodný pokrm v nejlepší restauraci.

Krůtí kapsa či pstruh. Pacienti olomoucké nemocnice se cítí jako v restauraci

Jako v restauraci. Fakultní nemocnice Olomouc, největší zdravotnické zařízení na střední Moravě, spustila hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava, který spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a zdravějšího jídla. V úterý si tak zdejší pacienti mohli vybírat ze tří obědových menu - krůtí kapsy se špenátem, pečeného pstruha s mandlemi či tofu na zelenině.   

Kuchařka z novoměstské jídelny uspěla v celostátním klání s jídlem bez masa

Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.

Prachatice: Sýry, ryby, zvěřina a víno 2019

Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.

Z obřadního pokrmu suvenýrem. Chodské koláče dobyly i daleké Japonsko

Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku. 

Krůtí kapsa z fakultky oslnila, získala bronz na prestižní soutěži

Kuchařky z Fakultní nemocnice Olomouc zazářily na gastronomické soutěži provozů společného stravování. Jejich krůtí kapsa byla ve finálovém klání vyhodnocena jako jeden ze tří nejlepších racionálních pokrmů připravovaných v provozech společného stravování v České republice. Soutěž Nejlepší kuchař roku 2019 uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Dětem z Kubatovky vaří luxusní pokrmy

České Budějovice – Na školní kuchyně a jídelny čeká nový školní rok. Výjimkou není ani ta na základce v budějovické Kubatově ulici, jejíž menu leckdy připomíná výběr v moderní restauraci.