Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).
Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
Která houba je jedovatá? Jaké jsou nejčastější otravy a jak se projevují zdravotně? I takovéto otázky čekají účastníky zkoušek ze znalostí hub, kterou pořádá každoročně Krajská hygiena v Liberci (KHS).
K nynějším jarnímu období patří také patří pokrmy, po kterých se budete cítit lehce. Inspirujte se našimi recepty na ředkvičkovou polévku, koláč s rebarborou, závin se špenátem a salát s grilovaným kuřetem.
/FOTOGALERIE/ Praktická příprava studentů Střední školy prof. Z. Matějčka z Ostravy-Poruby oborů gastronomických, stravovacích a ubytovacích služeb se aktuálně odbývá v domácích podmínkách. Ale má to malý háček – učitelé nemohou výsledky ochutnávat.
Službám zajišťujícím rozvoz jídel přibývají v těchto dnech objednávky i noví zákazníci. Lidé si prostřednictvím internetových portálů nechávají nejčastěji dovážet pizzy a hamburgery, oblibě se těší ale i vegetariánské pokrmy. V e-shopech nakupují převážně trvanlivé potraviny a čerstvý sortiment.
Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.
Dvě provozovny v Nymburce a jedna v Českém Brodě – přičemž před inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce obstály všechny tři. Takový byl středočeský podíl na testování kvality fritovacích olejů používaných podnikateli k přípravě pokrmů nabízených zákazníkům, o němž ve čtvrtek informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Rovněž Praha si z tohoto pohledu vedla slušně.
V jihlavském Cityparku se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž „Trophée Mille“, pod patronací zakladatele této soutěže ve Francii, držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philippa Milla.
Nový šéfkuchař, obměna personálu a zkrácení doby, než se pokrmy dostanou k nemocným. To jsou novinky ve stravování, ke kterým se odhodlali v nemocnici v Kyjově. „K pacientům by tak jídlo mělo doputovat vždy čerstvé a teplé, což se dříve ne vždy povedlo,“ uvedl Filip Zdražil, mluvčí kyjovské nemocnice.
Ve středu 8. ledna 2020 navštívil pan Zbyněk Diatka, profesionální kuchař ze společnosti Podravka – Lagris, a.s., Střední odborné učiliště ve Valašských Kloboukách, aby předvedl a předal studentům oboru Kuchař – číšník své znalosti a zkušenosti ze svého kulinářského umění.
Nikdy není na škodu připomenout si zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
Je-li toto vydání jakýmsi průvodcem našimi nejlepšími restauracemi a gastronomií vůbec, hodí se připomenout si také zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
V Jihlavě se v listopadu pod záštitou Kraje Vysočina uskutečnilo národní kolo mezinárodní gastronomické soutěže Trophée Mille. Do finále se probojovalo 8 dvojic ze středních škol z celé České republiky. V této prestižní soutěži zvítězili žáci Hana a Vojtěch z Labské střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice, s. r. o., kde studují obor Hotelnictví a cestovní ruch a pod vedením paní učitelky Jany Šimečkové se intenzivně připravovali.
V Poličce zahájí v sobotu výstavu o Vánocích a jídle. Na vernisáži budete moci ochutnat devatero tradičních štědrovečerních pokrmů. Dozvíte se, co se objevovalo na vánočním stole i pod ním v době vlády Karla IV., co v 19. století a co dnes.
Vysočina – Národní kolo soutěže Trophée Mille ovládli studenti Labské SOŠ a SOU Pardubice. Hana Klátová a Vojtěch Hlous přebrali i cenu za nejlepší slaný pokrm a nyní je čeká velké finále ve francouzské Remeši příští rok.
Jihlava – Během sobotního dne to v jihlavském Cityparku pořádně žije. Aby ne, koná se zde totiž celorepublikové finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille, první svého druhu mimo Francii.
Slavkov u Brna – V pátek 8. listopadu 2019 nás ve škole již poněkolikáté navštívil šéfkuchař Miroslav Vrábel, se kterým jsme měli možnost uvařit zajímavé pokrmy. Sestavil pro nás podzimní menu, které jsme během dopoledne připravovali a následně i konzumovali.
Svatomartinské hody neodmyslitelně patří k 11. listopadu, tedy dni, kdy si lidé připomínají svátek svatého Martina. Mnoho ostravských restaurací tuto tradici ctí a pečlivě sestavuje svatomartinské menu. Ani letos tomu nebude jinak.
Originální gastronomickou oslavu 30. výročí sametové revoluce chystá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Návštěvníci si budou moci v sobotu 16. listopadu pochutnat na pokrmech známých z doby před rokem 1989, které kuchaři ztvární v dnešním moderním pojetí.
Hygienici odhalili ve velkokapacitní kuchyni špínu, páchnoucí maso a další pokrmy vyhodnotila jako nebezpečné. Poté, co proběhl velký úklid, svolili, aby se opět otevřela.
/FOTOGALERIE/ Muzeum lidových staveb v Kouřimi, pobočka Regionálního muzea v Kolíně uspořádá v neděli 20. října Svatohavelské posvícení, jaké kdysi bývalo. „Při pořádání národopisných pořadů klademe důraz na autenticitu programu a věrné dobové ztvárnění tradic. Naším cílem je vtáhnout návštěvníky do děje, nabídnout jim nejen podívanou, ale především možnost tradiční zvyky zažít a pochopit jejich kořeny,“ řekl ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink.
V pohádce Byl jednou jeden král nakonec dospěl Jan Werich k prozření, že sůl je nad zlato. Avšak většina soli, kterou dnes naše tělo přijímá, nepochází z dosolování, ale ze zpracovaných potravin. V Česku si ji navíc dopřáváme zhruba dvakrát až třikrát víc, než doporučují lékaři. Můžeme si nadměrnou konzumací uškodit, nebo jsou tyto obavy zbytečné?
Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) vyhlásila v minulých dnech výsledky druhého ročníku soutěže Nejlepší kuchař ČR roku 2019 ve společném stravování.
Podruhé za sebou už fotbalisté Velké Dobré derby v I. A třídě nezvládli. Zarputilý výkon proti Doksům v Libušíně nezopakovali a zkušenější domácí tým slavil výhru 3:1. Ani hráči Baníku ale nebyli úplně spokojení se svým výkonem, výhru pojistili až v závěru, když jim soupeř gól nabídl jako lahodný pokrm v nejlepší restauraci.
Jako v restauraci. Fakultní nemocnice Olomouc, největší zdravotnické zařízení na střední Moravě, spustila hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava, který spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a zdravějšího jídla. V úterý si tak zdejší pacienti mohli vybírat ze tří obědových menu - krůtí kapsy se špenátem, pečeného pstruha s mandlemi či tofu na zelenině.
Je libo krůtí kapsu se špenátem, pečeného pstruha s mandlemi nebo spíše tofu na zelenině? Z těchto tří obědových menu si v úterý vybírali pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.
Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.
Tradiční chodská pochoutka dávno překročila hranice domažlického okresu. Sladký koláč plný tvarohu, povidel, případně i máku, mandlí a rozinek chtějí i v Plzni, na Klatovsku, ale turisté si je vozí i jako dárky a suvenýry domů. Chodské koláče už tak ochutnali v Německu, Rakousku, Austrálii, ale například i v Japonsku.
Kuchařky z Fakultní nemocnice Olomouc zazářily na gastronomické soutěži provozů společného stravování. Jejich krůtí kapsa byla ve finálovém klání vyhodnocena jako jeden ze tří nejlepších racionálních pokrmů připravovaných v provozech společného stravování v České republice. Soutěž Nejlepší kuchař roku 2019 uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
České Budějovice – Na školní kuchyně a jídelny čeká nový školní rok. Výjimkou není ani ta na základce v budějovické Kubatově ulici, jejíž menu leckdy připomíná výběr v moderní restauraci.
Rozmanité chutě Asie okusí lidé i v České republice. V mnoha městech milovníci této kuchyně naleznou kvalitní podniky, které je výběrem svých pokrmů přenesou do jihovýchodní Asie i na Sibiř. Zároveň se nemusejí bát otravy. Legendární jedovatou rybu fugu v jídelníčcích českých podniků nenajdou.
Letní dny vybízejí, abychom co nejvíce času trávili venku a užívali si volné chvíle na zahradě nebo na terase. Zatímco dospělí raději spočinou v pohodlném zahradním křesle nebo na lehátku, děti dají jistě přednost hrám a zábavě.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
/FOTOGALERIE/ Ani dvakrát se opakující bouřka se silným lijákem nedokázala odradit stovky lidí, které v sobotu 3. srpna dorazily na Beer & Food Fest konaný na Špičce. U většiny stánků s netypickými pokrmy se průběžně tvořily fronty, své by o tom mohli vyprávět třeba provozovatelé stánku s belgickými hranolky, kde zástup lidí prakticky nepolevoval.
Prostranství před lánskou hospodou Narpa provoní v sobotu guláš. Konat se zde bude totiž již šestý ročník GulášFestu, amatérského kuchařského klání, při kterém se bude soutěžit o to, kdo dokáže uvařit ten nejchutnější guláš.