/FOTOGALERIE/ Víkend hmyzožravců pokračuje v pražské zoologické zahradě i v neděli. Pokud jste nikdy nejedli hmyzí salát či buchtu, máte možnost v trojském areálu tento netradiční pokrm ochutnat. Jídla připravuje návštěvníkům vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.
Psal se rok 2012 a trh s gastronomickým vybavením v české republice byl plný firem, které prodávali tzv.“kvalitní vybavení pro domácnost“. Některé docela solidní, ale většina těchto firem měla do solidnosti hodně daleko. Orientace na trhu z pohledu zákazníka nebyla vůbec jednoduchá.
Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.
Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.
Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.
/FOTOGALERIE/ Tradiční restaurace U Rady v Poštovní ulici v centru Ostravy má zaděláno na problém. Nedodržela hygienická opatření a čelí až několikamilionové pokutě. „Kuchař se zhroutil,“ přiznal majitel.
Studnice – Ve Studnicích pozvali rybáři z Novoměstska a místní dobrovolní hasiči přátele a známé na velkolepou hostinu. Své úlovky proměnili rybáři ve vynikající rybí pokrmy.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ - Otestovat svou odvahu nebo vyzkoušet, jestli žabí stehýnka opravdu chutnají podobně jako kuřecí maso, mohou Brňané od sobotních desíti hodin dopoledne. Stadion za Lužánkami ožije exotickými pokrmy. Usídlí se tam desítky restaurací a podniků zapojených do čtvrtého ročníku Extrem food a travel festivalu.
Planá nad Lužnicí - Již třetím rokem se děti ze školního klubu při Základní škole Planá nad Lužnicí pokouší v projektu Zdravá 5 připravit zdravé svačinky. Soutěžící mají za úkol vytvořit pokrm, který obsahuje bylinku. Také navrhují, komu pohoštění darují.
Italský lyžař Dominik Paris vyhrál v Bormiu po pátečním sjezdu Světového poháru i dnešní superobří slalom. Domácí sjezdař porazil v závěrečném závodu roku 2018 o setinu sekundy olympijského vítěze Matthiase Mayera z Rakouska.
Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.
Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.
Ani vánoční svátky se neobejdou bez nehod. Na frekventované křižovatce ulice Spáčilovy a Tovačovského museli zasahovat dopravní policisté při autonehodě nákladního vozu Ford a osobního auta značky Peugot přímo na Štědrý den.
Jihlava - Špatnou zábavu si o Vánocích našel neznámý výtečník, který posprejoval cizí majetek. Zanechal za sebou velkou škodu za tisíce korun. Policisté po vandalovi pátrají.
Kašperské Hory – Biblický příběh o narození Ježíše si na Štědrý den odpoledne připomněli na náměstí v Kašperských Horách. Součástí byla i sbírka na podporu obnovy křížku u nedalekého Annína.
Českokrumlovsko - Díky skautům a hasičům svítí již v řadě domácností Českokrumlovska plamínek z Betléma. Skautský vlak přivezl Betlémské světlo už před několika dny, hasiči v sobotu a rozvezli ho po celém okrese.
Na vánoční svátky se nebudou cítit osamocení a opuštění ani obyvatelé azylových domů a nocleháren. Pracovníci sociálních služeb pro ně připravili pestrý program, společné vaření i chvíle u vánočního stromku.
Kyjov - V kyjovské porodnici se ve 51. týdnu roku 2018 narodila tato miminka. Redakce Hodonínského deníku Rovnost gratuluje jejich rodičům a přeje jim i jejich dětem mnoho štěstí.
Liberecký kraj – Děti, studenti a senioři platí za cestu vlakem a autobusem od září jen zlomek běžného jízdného. Zbylých 75 % standardní ceny jízdenky dopravcům kompenzuje ministerstvo dopravy. Autobusový dopravce BusLine se teď ale nemůže shodnout s Libereckým krajem, komu tyto ministerské peníze patří.
Investiční skupina českého miliardáře Oldřicha Šlemra je novým majitelem luxusního pětihvězdičkového hotelu Intercontinental, který se nachází v centru Prahy na prominentní adrese v Pařížské ulici. Informoval o tom server Forbes.cz. Celková cena transakce uvedena nebyla, spekuluje se však o částce přesahující pět miliard korun.
Svatomartinská husa je tradiční pokrm a experimentovat v tomto směru prý není jednoduché. To je názor šéfkuchaře hotelu Zámeček Petrovice Pavla Čadila.
Stochov /FOTOGALERIE/ - Jako jediní zástupci ze středních Čech se žáci druhého a třetího ročníku oboru Kuchař-číšník Střední školy služeb a řemesel Stochov (SŠSaŘ Stochov) nominovali do finále soutěže Makro HoReCa Pětiboj 2018. Celorepublikové finále 6. ročníku této prestižní soutěže proběhlo v uplynulých dnech v rámci veletrhu For Gastro & Hotel v PVA Expo Praha-Letňany.
Už podruhé představí Festival izraelského filmu KOLNOA novinky i starší snímky ze své domácí produkce. Od 10. do 14. října nabídne dvacítku filmů, přes 47 projekcí a doprovodný program.
FOTOGALERIE / Už podesáté ozdobily Horní Újezd nejrozmanitější postavičky z dýní, zeleniny mnoha tvarů a barev. Na tradičním Dýňobraní, které se v obci na Hranicku koná pravidelně poslední zářijovou sobotu, si mohli návštěvníci také na řadě pokrmů z této podzimní zeleniny pochutnat.
Střední Čechy – K nejčastějším pochybením patří nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků, problémem také bývá špatné řešení potravinářských prostor a nedostatečná úroveň péče o čistotu. Tak v úterý Dana Šalamunová z krajské hygienická stanice shrnula poznatky z kontrol restaurací a podobných provozů. Těch středočeští hygienici od ledna do konce srpna vykonali 1829.
Magnetem pro 4 800 milovníků rostliny Allium z různých koutů Česka a Slovenska, ctitelů dobré zábavy, folklorních souborů, dechovek, country kapel, cimbálovek a chutných česnekových pokrmů byl v sobotu 17. ročník Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice.
Sklizeň letos přišla o něco dřív a meruňky leckde dozrály už během června. Milujeme je v bublaninách, připravujeme z nich marmelády, plníme jimi knedlíky… Proč ale tentokrát nezkusit něco jiného? Meruňky zazáří i ve slaných pokrmech.
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvádí na pravou míru nepřesná tvrzení představitelů Pirátů k vývoji cen pokrmů a nápojů v restauracích Poslanecké sněmovny. Podle něj Piráti ve skutečnosti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů začátkem roku 2018 nepodali. Nový ceník platí už od února.
Šest desítek lidí muselo před pár dny v Hradci Králové vyhledat lékařskou pomoc poté, co je po konzumaci gyrosu či kebabu postihly bolestivé křeče a průjmy. Problém způsobil toxin zlatý stafylokok. Hrozí podobné nebezpečí i v našem regionu?
Šest desítek lidí, které poté, co snědli gyros či kebab v bistru, postihly bolestivé křeče v břiše a průjmy, museli v minulém týdnu ošetřit lékaři v nemocnici v Hradci Králové. Problémy způsobil toxin zlatý stafylokok.
Po únorovém razantnějším zvýšení cen ve sněmovních restauracích by se ceny některých pokrmů a nápojů měly od července mírně snížit. Souvisí to s rozhodnutím komise pro práci kanceláře Sněmovny o snížení přirážky, která se na ně uplatňuje.
Jižní Morava – Pochutnat si na izraelských pokrmech, naslouchat tónům vzácných varhan nebo zavítat do modlitebny v někdejší garáží. To vše mohou v pátek návštěvníci tradiční Noci kostelů na jižní Moravě.
Jižní Morava – Pochutnat si na izraelských pokrmech, naslouchat tónům vzácných varhan nebo zavítat do modlitebny v někdejší garáží. To vše mohou v pátek návštěvníci tradiční Noci kostelů na jižní Moravě.
Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?
Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.
Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.
Vyhnout se frontám v supermarketech a nekonečnému přemýšlení, co uvařit. Být za hvězdu romantické večeře. Společně s blízkými vlastnoručně připravit jídlo a být spolu. Studentka VŠE Vendula společně s kamarádem Daliborem založili nový gastronomický projekt. Vymysleli boxy s přesně odměřenými surovinami, přehledným foto návodem. Uvařit chutný pokrm tak zvládne i úplný kuchařský amatér.