Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Královéhradecko - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky.
Rychnovsko - Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.
Rychnovsko – Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.
Mladoboleslavsko - Školáci alergičtí na lepek, mléko či vejce to mají v jídelnách zase o trochu jednodušší. Od ledna se díky novele ministerstva školství musí na každém menu přesně dočíst, který alergen je v nabízeném pokrmu obsažen.
Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost. Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.
Praha – Cestující na železnici se od dnešního dne dozvědí nutriční složení pokrmů servírovaných v jídelních vozech. Opatření je součástí příklonu ke zdravější výživě, který společnost JLV dříve známá jako Jídelní a lůžkové vozy ve vlacích spolu s představením nové zimní sezonní nabídky přináší. Přestože zdravé stravování má v současnosti rostoucí trend, nejčastěji si cestující v jídelních vozech objednávají klasickou svíčkovou, řekl na dnešním setkání garant nabídky a předseda představenstva Svazu kuchařů Jaroslav Sapík.
Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.
Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.
Praha – Tisíce lidí v Česku si dnes k večeři zřejmě dají kebab. Na facebooku je k tomu vyzvali iniciátoři akce Kebabem proti debilitě. Pojídáním blízkovýchodního pokrmu chtějí protestovat proti nedávné facebookové výzvě šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury, která nabádá k obtěžování muslimů a nekupování kebabů, protože peníze za ně prý slouží k „financování rozmachu islámu".
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.
Když se vás někdo zeptá na vánoční zvyky našich předků, nejspíš vás napadne lití olova, krájení jablka, pouštění skořápek a házení střevícem. Víte ale, proč se před štědrovečerní večeří šlapalo bosou nohou na sekeru nebo co to byly halafance?
Prostějov – Restaurace, ale také školní jídelny či nemocnice mají od soboty povinnost označovat do nabídky jídel alergeny, které se mohou v pokrmech nacházet. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU v praxi znamená, že lidé v restauracích a jídelnách nacházejí u jednotlivých jídel číslo alergenů a také vysvětlivky.
Jičínsko – Stále se zvyšující počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin byl impulsem k novému nařízení, podle něhož musí všechny stravovací provozy informovat konzumenty o složení pokrmů.
Benešov – Strávníci v restauracích, veřejných a školních jídelnách i v rychlých občerstveních obdrží od soboty kromě běžné denní nabídky pokrmů také informaci, zda jídlo obsahuje některý ze 14 stanovených alergenů. Jak se na povinnost stanovenou Evropskou unií připravují benešovské hotely Benica a Atlas, informovala ředitelka Renata Auersvadlová.
Teplicko - Pět studentů Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Teplice se zapojilo do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do letošního druhého ročníku se celkem přihlásilo rekordních 112 studentů z celkem 31 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů je tuňák Rio Mare. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Speciálním hostem finále bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová. Finále proběhne 2. prosince v Praze. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 000 Kč.
Bublava – Celkem patnáct originálních soutěžních pokrmů na téma Brambory a zelí intim vztah si tmelí se objevilo na stolech při sobotním čtvrtém ročníku oblíbené kulinářské soutěže Bublavská škrabka.
Lhota pod Libčany - Během letošní sklizně ačokči (jedná se křížence papriky a okurky, který se používá na přípravu pokrmů jako paprika) byla na Královéhradecku zaznamenána vskutku rarita.
Karlovarský kraj - Sice se říkalo, že krušnohorská kuchyně je pro chudé, ale studenti Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku názorně předvedli, že i při setkání s pokrmy pocházejícími z českého a saského pomezí lze hovořit o kulinářských zážitcích.
Přibyslav – Stovky lidí přišly ochutnat pokrmy z brambor, poslechnout si přednášku o bramborách a hlavně se podívat na letošní úrodu brambor a dalších výpěstků.
Svitavy – Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - Pestré gurmánské zážitky přinesl 5. Karlovský gastrofestival, který se uskutečnil o uplynulém víkendu ve Velkých Karlovicích. Návštevníci mohli ochutnat například i vybrané pokrmy Romana Pauluse, jednoho ze dvou českých držitelů prestižní Michelinské hvězdy.
Uherské Hradiště – Potěšující publikace se v těchto dnech dostává do prodeje pro všechny gurmány, kteří rádi objevují tradiční pokrmy, spojené s regionem na jihovýchodě Moravy.
Kadaň - Reprezentanti sedmi národů a národností představili v sobotu odpoledne na Nábřeží Maxipsa Fíka veřejnosti na třetím ročníku přehlídky United Colors of Kadaň pokrmy typické pro své země i recepty na ně, pohovořili o svých zvycích a tradicích.
Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.
Prostějov – Vegetariánské a veganské jídlo mohli v sobotu večer potřetí ochutnat návštěvníci prostějovského klubu Echo. Podával se humus, ale také cizrna a sója. Kdo přišel s chutí na dezert, mohl vzít zavděk například rybízovým koláčem a dalšími sladkostmi. Ne všechny pokrmy však vznikly na půdě Echa.
Plzeň – „Onemocněním, které se projevuje nesnášenlivostí lepku v potravinách, trpí v Česku přibližně 50 tisíc lidí, diagnostikována je ale asi jen jedna desetina.
Praha - Kopretina, begónie nebo maceška. Ve váze vypadají krásně a co potom na talíři! Nejenže vytváří nepřehlédnutelnou okrasu jídla, ale dokonce mohou pokrm i skvěle dochutit. Bioložka Jana Vlková dala Deníku nahlédnout do své kulinářské laboratoře.
Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.
Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.
Severní Čechy – Hlasité mlaskání se line z útulné restaurace, kde se vaří výhradně pro psy. To není sci-fi. Jedna taková vznikla v centru Liberce. Čtyřnozí strávníci mají k dispozici pohodlná křesla a speciální stoly s miskami. Pochopitelně nechybí čitelně napsaný jídelníček, který nabízí hlavně masové a zároveň zdravé pokrmy.
Šelmberk - O víkendu se uskuteční v Historicko – řemeslném centru Šelmberk třetí ročník Festivalu dobové kuchyně. V rámci této ojedinělé akce pro veřejnost budou mít návštěvníci možnost nahlédnout pod ruce kuchařů z několika dobových kuchyní, ochutnat pokrmy připravené podle dochovaných historických receptů od antiky po novověk nebo se zúčastnit šlechtické renesanční hostiny. Akci pořádá sdružení Danar.
Plzeň – Ragú z hlemýžďů, koláčky s pravým račím masem či zvolna dušené kachní maso. Ten, kdo by se domníval, že vyjmenováváme názvy pokrmů z menu luxusní restaurace, je na omylu.
Kynuté olevance, jidáše, bránečkové nebo krajanec – to jsou některé z dobrot, které si už brzy budete moci připravit podle receptů z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II. Ta právě vzniká v informačním centru v Uherském Hradišti jako druhý díl stejnojmenné publikace z roku 2010, která se za pár měsíců beznadějně vyprodala, a potvrdila tak velký zájem veřejnosti o tradiční regionální gastronomii.
Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.
Praha - Začalo léto. Nejen každý Pražan přemýšlí, jak se občerství. Tradiční kolektivní zvyk letního občerstvení je grilování. Patnáct z třiceti dotázaných občanů hlavního města griluje téměř každé léto. Výjimku udělají jen v případě špatného počasí.
Sao Paulo - Fotbalisté Uruguaye se musejí na světovém šampionátu obejít bez takřka nepostradatelné věci, populárního mléčného karamelu. Hned po příletu do Brazílie jim brazilští úředníci pokrm s názvem dulce de leche zkonfiskovali.
Uherské Hradiště – Potěšující zprávu pro všechny gurmány, kteří rádi objevují tradiční pokrmy jihovýchodní Moravy, přineslo v těchto dnech sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Region Slovácko společně se Slováckým muzeem.
Uherské Hradiště - Sdružení cestovního ruchu Region Slovácko připravuje vydání druhého dílu Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. V kuchařce budou zachyceny recepty, které jsou sesbírány od pamětníků z celého Slovácka, řekla dnes ČTK projektová manažerka Regionu Slovácko Lenka Durďáková.
Litomyšl – A je to tady! Festival jídla vrcholí právě o tomto víkendu. Gastroslavnosti začaly v polovině května gurmánskou poutí po restauracích, v duchu motta slavností připravovaly své pokrmy také školní kuchyně.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.