Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

V jarních měsících má organismus jiné chutě.

Jarní odlehčená strava s čerstvými bylinkami

V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.

Ilustrační foto

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:  

Karel Štabrňák (vlevo), čtenář Českobudějovického deníku, zvítězil se svým receptem na sumce.

V Hospůdce U Divadla vařili podle rybáře z Purkarce

České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské  soutěži.

Ilustrační foto

Pokrmy se sušeným ovocem a ořechy

Mnozí z vás možná ještě najdou ve špížce pár rozinek, sušeného ovoce či oříšků z vánočních svátků. S využitím těchto surovin se dá připravit chutný nedělní oběd pro celou rodinu.

Ředitel Sdružení cestovního ruchu Jan Závěšický s cenou.

Ochutnávání Jeseníků získalo prestižní cenu

Šumperk – Hovězí pečeně na zázvoru, polévka z červené řepy či jeřabinový likér, takové a mnohé další pokrmy lze najít na jídelníčcích více než dvou desítek restaurací na Šumpersku i Jesenicku. Kuchaři v těchto podnicích vaří podle původních receptů a navíc používají kvalitní maso, zeleninu i další suroviny od místních výrobců.

Jihlavská restaurace Tři knížata se Grand Restaurant Festivalu účastní už potřetí.

Svátek milovníků lahůdek už se blíží

Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku.

V prodeji se prý brzy objeví trojrozměrné tiskárny pokrmů

Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.

ZÁMEK HLUBOKÁ. Objevil se například v pohádce Pyšná princezna. Ve skutečnosti na něm sídlili třeba Pernštejnové, páni z Hradce nebo Schwarzenbergové.

Jak doopravdy bydlely princezny

S trochou nadsázky lze říci, že princezna byla hubená, protože se moc nenajedla – maso měla jen občas a každou chvíli držela půst. Pokrmy konzumovala lžící, a když přijela za princem na návštěvu, patřilo k dobrému mravu, aby si s sebou vzala svou vlastní.

Ilustrační foto

Vánoční snoubení: co ke kaprovi, lososu či řízku

Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo. Je staletími ověřenou pravdou, že správné snoubení pokrmů a nápojů povýší jakoukoliv příležitost u stolu na nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani sebelepší víno podávané k výbornému jídlu nemusí automaticky znamenat to nejlepší společné chuťové souznění.

Vánoce v hornickém domku.

Vánoce v hornickém domku nabízí 
i recepty na tradiční pokrmy

Příbram – Hornická chaloupka na Březových horách opět ožila. V kuchyni se pečou perníčky, zpívají koledy a zdobí stromeček, všichni se tu totiž připravují na Vánoce. A to přesně ve stejném duchu, jako to dělali před více než sto lety příbramští havíři.

Lední medvědi Kometa a Nanuk.

Medvědí párty v Brně: Kometa a Nanuk oslavili první narozeniny

Roční lední medvědi v neděli pomyslně sfoukli první svíčky na narozeninovém dortu. Na oslavu hvězd brněnské zoologické zahrady Komety a Nanuka se přišly podívat stovky lidí. Návštěvníci sledovali, jak se sourozenci společně s matkou Corou pustili do speciálního pokrmu. Dorty tvořila zamražená želatina, mořské ryby, hovězí maso, jablka a kousky mrkve.

Pavel Suchý na cestě kolem světa - tentokrát v USA v Tombstone.

Dobrodruh na Jawě je na cestě kolem světa. Už zdolal přes 28 tisíc kilometrů

Panama/Praha - Čtyři měsíce stačily dobrodruhovi Pavlu Suchému k tomu, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/634 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Nadšenec, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, se nyní pohybuje na území středoamerické Panamy. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.

Ve Slováckém muzeum připravovali pokrmy z brambor. Ilustrační foto.

Tradiční pokrmy jsou v módě

Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.

NEJEN OKRASA. Listy a kořen usnadní odkašlávání.

Léčivý proskurník

Jak vypráví starořecký básník Hesiodos, připravovali nejchudší vesničané z divokých slézů šlemovitý pokrm, o němž neměli boháči ani zdání.

Ilustrační foto

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Ilustrační fotografie.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

DĚTI SI DNES v jídelnách mohou vybírat i z několika druhů pokrmů. Preferují se kvalitní a zdravé suroviny. Ne všechny jídelny se však takových postupů drží  a najdou se i stížnosti.

UHO? Už dávno ne. Teď „frčí“ losos

Rychnovsko – Segedín, UHO (univerzální hnědá omáčka), mléčná polévka nebo nesnášené luštěniny. To se vybaví mnohým lidem při vzpomínce na školní jídelnu. Na jejich tváři je vidět spíš pošklebek než nostalgický úsměv.„Nikdy nezapomenu na některé pokrmy, které se opravdu nedaly sníst. Dodnes mám problém zkonzumovat například žemlovku," popisuje čtenářka Kateřina Myšáková z Rychnovska.

Ilustrační foto.

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

Ilustrační foto.

Pokrmy z fíků - plodů Orientu

Fíky pocházejí původně z Orientu, v dnešní době se už ale pěstují v zemích Středomoří, například na Kypru, v Turecku, Řecku, Itálii, Španělsku, ve Francii či Portugalsku. Právě v září probíhá hlavní sezona fíků a lze je dovezené koupit i v našich obchodech a supermarketech.

Na Palackého náměstí předvedli své kuchařské umění Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Kluci v akci v Uherském Hradišti: Ženy tu nosí v kabelce běžně slivovici

Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.

Ilustrační foto.

Žáci čtyř škol ochutnají tradiční regionální jídla

Šumperk - Žáci čtyř základních škol napříč jesenickými horami budou moci po celý tento týden ochutnat ve školních jídelnách regionální speciality. Tamní kuchařky jim je nabídnou v rámci festivalu s názvem Chuť Jeseníků, do kterých se školy zapojily. Školáky čeká na jídelníčku například slezský bigos, hovězí špeková pečeně či vozkova housková polévka. Festival v Jeseníkách běží od poloviny června, tradiční pokrmy mohou ochutnat návštěvníci hor až od konce září také v místních restauracích.

Chlumecký kotlík - soutěž ve vaření guláše v Chlumci nad Cidlinou.

V Chlumci se soutěží ve vaření guláše. Jak ho máte rádi vy?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.

Ilustrační foto

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

Ilustrační foto

Letní pokrmy s lahodným lesním ovocem

V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.

Ilustrační foto

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Ilustrační foto

Inspekce: Turisty šidí každý třetí obchod či restaurace

Praha - Téměř každý třetí obchod či restaurace šidí během turistické sezony zákazníky. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI) za druhé čtvrtletí letošního roku. Nejčastěji obchodníci špatně účtují výrobky a služby a nedodržují míry nápojů a váhy pokrmů. Nejvíce problémů odhalili inspektoři v Praze a středních Čechách, uvedla dnes ČOI.

Ilustrační foto

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

Ilustrační foto

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

Ilustrační foto

Pokrmy s meruňkami a broskvemi

Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.

Ilustrační foto.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Jeseníky na archivním snímku

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Ilustrační foto

Nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA? Smažené rybí maso

Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.

Jeseníky na archivním snímku

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Šumperské muzeum dává návštěvníkům výstavy Pravěká hostina možnost poznat, jak se stravovali naši prapředci, jak zpracovávali potraviny, jak je uchovávali a připravovali.

Šumperské muzeum představuje pravěkou hostinu

Chcete vědět, jak se stravovali naši prapředci, jak zpracovávali potraviny a z čeho a jak připravovali pokrmy? Na všechny tyto otázky odpovídá nová výstava Pravěká hostina, kterou připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku. Jádro výstavy tvoří předměty související s uchováním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Pozornost budí například velké nádoby, které sloužily jako zásobnice na obilí, nebo keltský rotační mlýnek na obilí.

Do školní jídelny při 2. ZŠ nechodí jen tamní žáci, kuchařka Marie Hrbková vaří i pro lidi z okolí, například Jaroslavu Kudrnovou s vnoučkem Danielem Fořtem. „Jsem spokojená, chodím sem denně. Vaří tady dobře,“ říká seniorka, která zde sama 20 let vařila.

Rodičům se nelíbí, co ve škole jedí jejich děti

Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.

Šéfkuchař Ondřej Slanina

Chřestfest v Praze nabídne slané i sladké speciality

Chřestová sezona se o pár dnů opozdila, proto byl letošní Chřestfest, gurmánský festival chřestových pokrmů o týden posunut. Ve vybraných restauracích budou nabízet speciální tříchodová menu v cenách 290, 390 a 490 korun. Chřestfest začíná v pondělí 29. května a potrvá do 19. května. Zapojilo se do něho 22 restaurací, převážně pražských.