
Restaurant Day baví, chutná, inspiruje
Nymburk - Další Restaurant Day, stále populárnější akce pro mlsné jazýčky, se konal v neděli v Nymburce a opět přinesl výtečné netradiční pokrmy
Nymburk - Další Restaurant Day, stále populárnější akce pro mlsné jazýčky, se konal v neděli v Nymburce a opět přinesl výtečné netradiční pokrmy
Domažlicko – Chodská kuchyně měla v minulosti na jídelníčku pokrmy, u nichž nás dnes zarazí hlavně jejich názvy.
Děčín – O hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti a významném zdroji živin. Ti, kteří jej navíc umí upravit, o něm hovoří jako o delikatese. A právě v sobotu od půl čtvrté odpoledne dostanou zájemci v Děčíně jedinečnou příležitost pokrmy z hmyzu sami ochutnat.
Kutná Hora – Poděkování za milé přijetí si pro obyvatele Kutné Hory připravila tříčlenná rodina barmských emigrantů, kteří v roce 2013 našli ve městě svůj nový domov. Ve spolupráci s organizací Barmské centrum Praha uspořádali ve čtvrtek 13. srpna v městské knihovně besedu spojenou s ochutnávkou tradiční barmské kuchyně.
Plzeň – Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Hygienici zkoumali také ingredience pokrmu – samotné vejce, které bylo negativní, stejně jako smetana, parmezán, slanina a špagety.
Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.
Plzeň - Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. Dnes to řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.
Plzeň - Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.
Pokrmy z borůvek, recepty na ně nebo informace o pěstování borůvek uvidí lidé o víkendu v Borovanech na Českobudějovicku. Koná se tam tradiční Borůvkobraní. Jedním z hlavních bodů akce, která začíná v soboru dopoledne, bude nedělní soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Řekla to Alena Seberová z organizačního týmu. Akci doplní kulturní program.
Čas a zdraví jsou nejcennějšími dary. Pokud jde o jídlo, vyhledáváme pokrmy, jejichž příprava nezabere příliš času a práce, ale které budou současně lahodné a nutričně hodnotné. Multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool z nové řady JetChef a JetChef Premium perfektně splňují všechny tyto podmínky. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a ohřívejte, pečte a zapékejte, rozmrazujte, rozpékejte a grilujte nebo vařte v páře. S širokou nabídkou příslušenství můžete v troubách JetChef připravit takřka cokoli.
Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.
Plzeň - Plzeňská škola se zapojila do projektu, který usiluje zlepšit stravování v jídelnách.
Jeseník – Do zlatých časů rakousko-uherského mocnářství se mohou přenést návštěvníci a hosté jesenických lázní. Vila na kolonádě po náročné rekonstrukci opět funguje jako vídeňská kavárna. Hosty zde budou obsluhovat a pokrmy jim připravovat žáci dvou jesenických středních škol. Pro budoucí kuchaře, číšníky, cukráře a pekaře bude provoz sloužit jako středisko praktické výuky.
Veselé žabičky z Bruntálu vaří nejlépe. Zeleninová mandala, sestavená z rajčat, kukuřiček, hrášku, okurek, mrkve a fazolek, je zdravým, a také poměrně laciným pokrmem.
Praha /FOTOGALERIE/ - Podeváté zahájil v pátek Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 tisíc lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí „žít ani jíst blbě".
Agáta Zatloukalová, Alžběta Blažková a Nela Světničková umí připravit lákavý pokrm pro čtyři strávníky a suroviny je nestojí ani sto korun.
Tábor - Předškoláci z mateřinky v Čelkovicích zkusili své štěstí v kulinářské soutěži a uspěli. Na začátku června je čeká celorepublikové finále.
Nové Strašecí - Bretaňský tanec děti hravě zvládaly společně se členy taneční skupiny Rond před Muzeem T. G. M. V Novém Strašecí během Oslav svátků a tance Keltů.
Nová Paka – Nechte se překvapit a přijďte ve středu 29. dubna v 17 hodin do restaurace Novopacké sklepy.
Ostrožská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Vychutnat si některý z gulášů na prvním Gulášovém festivalu v Ostrožské Nové Vsi. To mohli milovníci tohoto pokrmu v sobotu 11. dubna v Kempu a penzionu Slovácký dvůr.
Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.
Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.
Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Víte, co je raw food nebo také živá či syrová strava? Wlasta Hlinková, odbornice na zdravou výživu, to nejen ví, ale sama tyto pokrmy vymýšlí a nejí téměř nic jiného.
Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.
Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba – Lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbené italské klasice nepodobalo ani zdaleka.
Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy. Takový je alespoň závěr obsáhlé studie Michiganské státní univerzity, v níž její autoři obviňují některé pochutiny, že "z nás činí otroky", neboť jim často obtížně odoláváme, když se ocitnou před námi nebo když nám je někdo nabídne.
Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.
Olomouc – Čokoláda ve všech možných barvách, tvarech a příchutích je po celý víkend k vidění, ochutnávání a ke koupi v nákupní galerii Šantovka, kde probíhá Čokoládový festival. Přípravu netradičních pokrmů s obsahem této sladké pochoutky přímo před očima návštěvníků připravují mistři kuchařského a cukrářského umění.
Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.
Tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, se rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. Napsal to americký list The Washington Post. Varování před vysokým obsahem takzvaného špatného cholesterolu v krvi ale zůstává v platnosti.
Prachaticko - Kuchař by měl při přípravě jídelníčku vypsat i ty alergeny, na kterých pokrm připravil.
Praha - Hygienici v lednu provedli v restauracích, jídelnách, kavárnách a cukrárnách první kontroly od platnosti nařízení informovat o přítomnosti alergenů v pokrmech. Z celkového počtu 1032 kontrol zjistili pochybení ve 130 případech. Častou chybou bylo mimo jiné to, že informace o alergenních složkách byla v provozovně sice na viditelném místě, ale alergeny nebyly vztaženy ke konkrétním jídlům, sdělilo ministerstvo zdravotnictví.
Modrá – Vůně nejrůznějších pokrmů se v sobotu mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal jedenáctý ročník skautského zimního vaření.
Domažlice – Hovězí tlačenka s domácí rozmarýnovou houskou, karamelizovaná mrkvová polévka, krkovice s česnekem „sous vide" s tymiánovým bramborem, kaší a čerstvou zeleninou „sous vide", nugátové parfait s pistáciemi, mouse z bílé čokolády, s ostružinovou omáčkou, espumou a křupavými lupínky.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Hradec Králové - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky. „V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena," uvedla mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Královéhradecko - Za loňský rok hygienici v kraji zkontrolovali na 1200 provozoven stravovacích služeb a ve více než třetině z nich objevili nedostatky.
Rychnovsko - Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.
Rychnovsko – Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.
Mladoboleslavsko - Školáci alergičtí na lepek, mléko či vejce to mají v jídelnách zase o trochu jednodušší. Od ledna se díky novele ministerstva školství musí na každém menu přesně dočíst, který alergen je v nabízeném pokrmu obsažen.
Jindřichohradecko - Od prosince loňského roku mají všichni provozovatelé veřejného stravování, hostinští, ale také třeba školní jídelny zbrusu novou povinnost. Své zákazníky a strávníky musí informovat o tom, zda jimi připravované pokrmy neobsahují některý z alergenů, jejichž seznam upřesňuje nová směrnice.
Praha – Cestující na železnici se od dnešního dne dozvědí nutriční složení pokrmů servírovaných v jídelních vozech. Opatření je součástí příklonu ke zdravější výživě, který společnost JLV dříve známá jako Jídelní a lůžkové vozy ve vlacích spolu s představením nové zimní sezonní nabídky přináší. Přestože zdravé stravování má v současnosti rostoucí trend, nejčastěji si cestující v jídelních vozech objednávají klasickou svíčkovou, řekl na dnešním setkání garant nabídky a předseda představenstva Svazu kuchařů Jaroslav Sapík.
Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.
Máte rádi skvělé jídlo? Nachystejte si chuťové pohárky, začíná Grand restaurant festival! Šestý ročník odstartuje už tento čtvrtek. Přestože celkově restaurací, které se do něj letos zapojí, je méně, nabídka podniků v Moravskoslezském kraji se opět zvýšila. Degustační menu tak připraví už 11 vyhlášených kuchyní kraje.
Praha – Tisíce lidí v Česku si dnes k večeři zřejmě dají kebab. Na facebooku je k tomu vyzvali iniciátoři akce Kebabem proti debilitě. Pojídáním blízkovýchodního pokrmu chtějí protestovat proti nedávné facebookové výzvě šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury, která nabádá k obtěžování muslimů a nekupování kebabů, protože peníze za ně prý slouží k „financování rozmachu islámu".
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Znojmo – Na obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, mléko, arašídy a dalších devět druhů potravin musí od poloviny prosince upozorňovat jídelny a restaurace také na Znojemsku. Většina z oslovených či navštívených podniků nařízení dodržuje, někteří majitelé restaurací ale také hosté se však nařízení podivují.
Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.