Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Restauratéři se poprali s nařízením Evropské unie, která přikazuje zapsat do jídelních lístků alergeny v jídlech, po svém. Někteří mají vše hotové, jiné podniky narychlo svou nabídku upravují.

Je libo jídelní lístek s alergeny?

Prostějov – Restaurace, ale také školní jídelny či nemocnice mají od soboty povinnost označovat do nabídky jídel alergeny, které se mohou v pokrmech nacházet. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU v praxi znamená, že lidé v restauracích a jídelnách nacházejí u jednotlivých jídel číslo alergenů a také vysvětlivky.

Jednou z možností o informování o alergenech, kterou využil plzeňský  Švejk restaurant v Riegrově  ulici,  je vyvěsit v prostorách ceduli a údaje podávat pouze na vyžádání

Menu: vepřo knedlo zelo a... alergeny

Plzeň – Na obavy z toho, že v restauraci nevědomky sníte pokrm obsahující lepek, ořechy či celer, na které jste alergičtí, můžete zapomenout.

Jídelní lístek.

Jídelníčky jsou zatím beze změn

Jičínsko – Stále se zvyšující počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin byl impulsem k novému nařízení, podle něhož musí všechny stravovací provozy informovat konzumenty o složení pokrmů.

Ilustrační foto.

Jaké obsahuje jídlo alergeny, se musí strávníci dozvědět

Benešov – Strávníci v restauracích, veřejných a školních jídelnách i v rychlých občerstveních obdrží od soboty kromě běžné denní nabídky pokrmů také informaci, zda jídlo obsahuje některý ze 14 stanovených alergenů. Jak se na povinnost stanovenou Evropskou unií připravují benešovské hotely Benica a Atlas, informovala ředitelka Renata Auersvadlová.

Studenti soutěží o nejlepší sváču z tuňáka/foto ilustrační

Pět studentů z Hotelovky se přihlásilo do celostátní soutěže o nejlepší svačinu

Teplicko - Pět studentů Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Teplice se zapojilo do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do letošního druhého ročníku se celkem přihlásilo rekordních 112 studentů z celkem 31 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů je tuňák Rio Mare. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Speciálním hostem finále bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová. Finále proběhne 2. prosince v Praze. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 000 Kč.

Tradiční krušnohorská kuchyně je originální a zajímavá. A byla jí věnována dokonce konference.

Krušnohorská kuchyně může být kulinářským zážitkem

Karlovarský kraj - Sice se říkalo, že krušnohorská kuchyně je pro chudé, ale studenti Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku názorně předvedli, že i při setkání s pokrmy pocházejícími z českého a saského pomezí lze hovořit o kulinářských zážitcích.

Ilustrační foto

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.

Karlovský gastrofestival 2014. Příprava gastrofestivalu v hotelu Horal  ve Velkých Karlovicích. Na snímku Jiří Novosad s Jehněčím kolínkem a pohankovým kubou, vpravo Jaroslav Orság s kachním stehnem na červeném zelí a špekovým knedlíkem.

Gastrofestival ovládl Karlovicko. PODÍVEJTE SE

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - Pestré gurmánské zážitky přinesl 5. Karlovský gastrofestival, který se uskutečnil o uplynulém víkendu ve Velkých Karlovicích. Návštevníci mohli ochutnat například i vybrané pokrmy Romana Pauluse, jednoho ze dvou českých držitelů prestižní Michelinské hvězdy.

Přehlídka menšin v Kadani pod názvem United Colors of Kadaň.

Kambodžan z Kadaně zaujal chutěmi i příběhy

Kadaň - Reprezentanti sedmi národů a národností představili v sobotu odpoledne na Nábřeží Maxipsa Fíka veřejnosti na třetím ročníku přehlídky United Colors of Kadaň pokrmy typické pro své země i recepty na ně, pohovořili o svých zvycích a tradicích.

Africký večer v Úžicích.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

BEZMASÁ STRAVA. Z vlastnoručně vyrobené misky chutná vegetariánské jídlo nejlépe.

Echo nabídlo bezmasá jídla

Prostějov – Vegetariánské a veganské jídlo mohli v sobotu večer potřetí ochutnat návštěvníci prostějovského klubu Echo. Podával se humus, ale také cizrna a sója. Kdo přišel s chutí na dezert, mohl vzít zavděk například rybízovým koláčem a dalšími sladkostmi. Ne všechny pokrmy však vznikly na půdě Echa.

Když se květina dostane do ruky profesionálnímu kuchaři, vzniká skutečné dílo.

Květiny na talíři? Proč ne, jídlo zkrášlí a dají mu chuť

Praha - Kopretina, begónie nebo maceška. Ve váze vypadají krásně a co potom na talíři! Nejenže vytváří nepřehlédnutelnou okrasu jídla, ale dokonce mohou pokrm i skvěle dochutit. Bioložka Jana Vlková dala Deníku nahlédnout do své kulinářské laboratoře.

Ilustrační foto.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Ilustrační foto.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

USPĚJE? Jitka Špicarová se inspirovala v televizi.

Česko má první restauraci pro psy

Severní Čechy – Hlasité mlaskání se line z útulné restaurace, kde se vaří výhradně pro psy. To není sci-fi. Jedna taková vznikla v centru Liberce. Čtyřnozí strávníci mají k dispozici pohodlná křesla a speciální stoly s miskami. Pochopitelně nechybí čitelně napsaný jídelníček, který nabízí hlavně masové a zároveň zdravé pokrmy.

O víkendu se uskuteční v Historicko – řemeslném centru Šelmberk třetí ročník Festivalu dobové kuchyně.

Ochutnávka dobových pokrmů na hradě je v sobotu i v neděli

Šelmberk - O víkendu se uskuteční v Historicko – řemeslném centru Šelmberk třetí ročník Festivalu dobové kuchyně. V rámci této ojedinělé akce pro veřejnost budou mít návštěvníci možnost nahlédnout pod ruce kuchařů z několika dobových kuchyní, ochutnat pokrmy připravené podle dochovaných historických receptů od antiky po novověk nebo se zúčastnit šlechtické renesanční hostiny. Akci pořádá sdružení Danar.

Kuchař Martin Havlík doplní barokní festival dobovou kuchyní. 
Na tácu vpravo jsou  koláčky s pravým račím masem

Barokní festival zpestří dobová kuchyně

Plzeň – Ragú z hlemýžďů, koláčky s pravým račím masem či zvolna dušené kachní maso. Ten, kdo by se domníval, že vyjmenováváme názvy pokrmů z menu luxusní restaurace, je na omylu.

Slovácko

Slovácko plné chutí a vůní

Kynuté olevance, jidáše, bránečkové nebo krajanec – to jsou některé z dobrot, které si už brzy budete moci připravit podle receptů z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II. Ta právě vzniká v informačním centru v Uherském Hradišti jako druhý díl stejnojmenné publikace z roku 2010, která se za pár měsíců beznadějně vyprodala, a potvrdila tak velký zájem veřejnosti o tradiční regionální gastronomii.

Alexandr Burda, pedagog Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu FPF SU, je iniciátorem vydání Slezské kuchařky.

Pedagogové a studenti univerzity chystají kuchařku

Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.

Ilustrační foto

Budou si Pražané plnit břicho letními pokrmy? Zaleží na počasí

Praha - Začalo léto. Nejen každý Pražan přemýšlí, jak se občerství. Tradiční kolektivní zvyk letního občerstvení je grilování. Patnáct z třiceti dotázaných občanů hlavního města griluje téměř každé léto. Výjimku udělají jen v případě špatného počasí.

Slovácká kuchařka

Slovácko vydá novou kuchařku s místními specialitami

Uherské Hradiště - Sdružení cestovního ruchu Region Slovácko připravuje vydání druhého dílu Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. V kuchařce budou zachyceny recepty, které jsou sesbírány od pamětníků z celého Slovácka, řekla dnes ČTK projektová manažerka Regionu Slovácko Lenka Durďáková.

Ilustrační foto.

Uvařme si o víkendu: Kuře v hříbkové omáčce

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Řecká kuchyně: tzatziky.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Maďarská kuchyně: pravý guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Francouzská kuchyně: ratatouille.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Španělská kuchyně: paella.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Maďarská kuchyně: pravý guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Kuchařky z Hluku vyučovaly se Slováckém muzeu přípravu jídel z vajec.

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Francouzská kuchyně: ratatouille.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Španělská kuchyně: paella.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Ivan Hoffman

Nevyvážené automaty

Ministerstvo školství chystá doporučení ředitelům škol, co by ve školách měly obsahovat a co by naopak obsahovat neměly prodejní automaty a bufety. Ukazuje se totiž, že právě automaty a bufety školákům devastují chrup a deformují postavy. Pokud si ředitelé nenechají poradit a neprosadí u provozovatelů automatů změnu sortimentu, kdy žádané nezdravé pochutiny nahradí pokrmy méně žádané zato zdravé, dojde možná i na vykázání automatů ze škol, jak je tomu třeba ve Francii.

Jan Krajč připravuje jídlo v zážitkové restauraci Le Marché

Dlouhá cesta kuchaře od Daniela k Le Marché

Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.

Ilustrační foto

Restaurace táhly do boje s jehněčím

Rokycany - Restaurace v ok-rese se připravují na nadcházející velikonoční svátky a volna. Zákazníky lákají na výhradně gurmánské zážitky. Řada pokrmů se skládá především z jehněčího masa.