Kreativ

ŠTÍTEK: pokrm

Amatérští kuchaři nabízeli své pokrmy už posedmé

Ostrava – Na mezinárodní festival jídla a chuti, který v Ostravě pravidelně pořádá Kulturní centrum Cooltour, zavítalo více než 700 návštěvníků. Ti vyhledávali především slaná jídla a teplé pokrmy.

Útočník Koreis sestavoval vlastní burger, v neděli se vrací na led

Brno – Zatímco na ledě vymýšlí, jak se prokombinovat obranou soupeře, ve čtvrtek útočník hokejové Komety Jakub Koreis kombinoval přísady pro vlastní pokrm. Díky marketingové akci brněnského klubu se ocitl v kuchyni jednoho z městských rychlých občerstvení. „Prodávali jsme charitativní samolepky. Vedení restaurace nás provedlo zákulisím, byla to zase nová zkušenost. Mohli jsme si sestavit svůj vlastní burger, takže jsem zkusil jeden z nabídky," popsal jedenatřicetiletý forvard akci, na které byl spolu s bekem Petrem Štindlem.

Basketbalistka Vlková o italské stravě: Občas jsme si připadaly jako na dietě

Neapol (od zvláštního zpravodaje) – Zatímco italské pokrmy pohladily chuťové pohárky basketbalistek brněnského Valosunu, výsledek eurocupového utkání proti domácí Neapoli v nich zanechal trpkou příchuť. „Den po zápase je to asi ještě horší, když se vše v hlavě rozleží. Mrzí mě to docela dost, protože k výhře jsme zase neměly daleko," vracela se k porážce 60:68 brněnská křídelnice Veronika Vlková.

Gulášfest: Hastrmani servírovali vítězný recept

Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.

Francouzi si pochutnali na pokrmech připravených příbramskými kuchaři

Příbram – Příbramští kuchaři a číšníci vyrazili na zkušenou do Francie. Během týdne tak studenti příbramské hotelové školy nahlédli do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnali regionální speciality přímo na školách a obdivovali krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže.

Na hradě Šternberku vařili v sobotu středověké menu:

Šternberk – Jáhlovou kaši, zelňáky, bramboračku, jitrnicový prejt či nejrůznější koláče mohli kromě dalších dobrot ochutnat všichni, kteří v sobotu zdolali prudký kopec vedoucí k hradu Šternberk. Prohlídky zpestřilo návštěvníkům nejen chutné pokrmy, ale třeba i výklad průvodců, který se kolem jídla točil. Tradiční návštěvy hradu tu letos již po čtvrté obohatila akce Podzimní mlsání na hradě Šternberk.

Menu pro prezidentský pár: žádná exotická jídla

Zlínský kraj – Mezi všemi oficialitami a povinnostmi se může zdát starost o pokrmy pro prezidentský pár jako okrajová záležitost. Opak je však pravdou. Vybrané restaurace se na mimořádnou událost pečlivě předem připravují. Jak se restauratéři shodují, v nabídce nebudou žádná exotická jídla.

Třetina podniků podle SZPI značí alergeny chybně nebo vůbec

Brno - Více než třetina restaurací a hospod chybuje při označování alergenů v pokrmech, případně povinnou informaci vůbec neposkytuje. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letních kontrolách ve 114 provozovnách včetně pivnic, cukráren, vináren, podniků rychlého občerstvení a čerpacích stanic. Výsledky kontrol dnes novinářům poskytl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Skanzen Veselý kopec připraví tradiční pokrmy z brambor

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Zapátrají v historii Židů žijících v Mikulově. S koncerty i tradičními pokrmy

Mikulov – Dějiny hebrejského obyvatelstva, jejich osudy i rozmanitost kultury a gastronomie si připomenou od pátku do neděle v Mikulově na Břeclavsku. Již po osmé mohou nejen mikulovští zavítat na Dny židovské kultury. „Lidé se mohou těšit opět na divadlo, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, koncerty či prohlídku židovských památek," řekla za organizátory Sylva Chludilová.

Proměna domažlické školní jídelny. Místo sekané si děti mohou dát tofu

Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.

V zahradách trojského zámku začal festival jídla Foodparade

Praha – Milovníci dobrého jídla budou mít o tomto víkendu možnost navštívit 5. ročník festivalu jídla a pití Foodparade v zahradách pražského trojského zámku. Ochutnat bude možné z menu sestavovaných řadou věhlasných restaurací, které nabídnou výběr zvěřinových pokrmů, sushi, hamburgery, nebo grilované maso.

Ořechy a semínka se musí přivést k životu

Plzeň – Když se řekne raw food neboli živá strava, mnoho lidí si představí syrové a neupravené potraviny. Vitariáni, jak se konzumenti živé strany nazývají, však často dokážou vykouzlit zajímavé pokrmy.

Restaurant Day baví, chutná, inspiruje

Nymburk - Další Restaurant Day, stále populárnější akce pro mlsné jazýčky, se konal v neděli v Nymburce a opět přinesl výtečné netradiční pokrmy

FOTO: Chcete ochutnat cvrčka nebo švába? V Děčíně máte šanci!

Děčín – O hmyzu se mluví jako o potravině budoucnosti 
a významném zdroji živin. Ti, kteří jej navíc umí upravit, 
o něm hovoří jako o delikatese. A právě v sobotu od půl čtvrté odpoledne dostanou zájemci 
v Děčíně jedinečnou příležitost pokrmy z hmyzu sami ochutnat.

OBRAZEM: Barmská rodina uvařila pro Kutnohoráky tradiční pokrmy

Kutná Hora – Poděkování za milé přijetí si pro obyvatele Kutné Hory připravila tříčlenná rodina barmských emigrantů, kteří v roce 2013 našli ve městě svůj nový domov. Ve spolupráci s organizací Barmské centrum Praha uspořádali ve čtvrtek 13. srpna v městské knihovně besedu spojenou s ochutnávkou tradiční barmské kuchyně.

V nemocnici zůstává poslední pacient se salmonelou

Plzeň – Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Hygienici zkoumali také ingredience pokrmu – samotné vejce, které bylo negativní, stejně jako smetana, parmezán, slanina a špagety.

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Rozbory: Salmonela v Plzni byla jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. Dnes to řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.

Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.

Borovany budou o víkendu opět patřit Borůvkobraní

Pokrmy z borůvek, recepty na ně nebo informace o pěstování borůvek uvidí lidé o víkendu v Borovanech na Českobudějovicku. Koná se tam tradiční Borůvkobraní. Jedním z hlavních bodů akce, která začíná v soboru dopoledne, bude nedělní soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Řekla to Alena Seberová z organizačního týmu. Akci doplní kulturní program.

Nové multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool JetChef vám usnadní práci

Čas a zdraví jsou nejcennějšími dary. Pokud jde o jídlo, vyhledáváme pokrmy, jejichž příprava nezabere příliš času a práce, ale které budou současně lahodné a nutričně hodnotné. Multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool z nové řady JetChef a JetChef Premium perfektně splňují všechny tyto podmínky. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a ohřívejte, pečte a zapékejte, rozmrazujte, rozpékejte a grilujte nebo vařte v páře. S širokou nabídkou příslušenství můžete v troubách JetChef připravit takřka cokoli.

Kuchaři školních jídelen mají o prázdninách šanci naučit se víc

Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.

Na jesenické kolonádě opět voní káva

Jeseník – Do zlatých časů rakousko-uherského mocnářství se mohou přenést návštěvníci a hosté jesenických lázní. Vila na kolonádě po náročné rekonstrukci opět funguje jako vídeňská kavárna. Hosty zde budou obsluhovat a pokrmy jim připravovat žáci dvou jesenických středních škol. Pro budoucí kuchaře, číšníky, cukráře a pekaře bude provoz sloužit jako středisko praktické výuky.

Na Pražském hradě začal Prague Food Festival

Praha /FOTOGALERIE/ - Podeváté zahájil v pátek Pavel Maurer v Královské zahradě Pražského hradu Prague Food Festival. Až do neděle tu milovníky dobrého jídla potěší ochutnávkami vybraných pokrmů snoubených s nápoji předních výrobců. Příchozí si budou moci vybrat různé laskominy pod širým nebem u čtyř desítek stánků. Loni této možnosti využilo na 18 tisíc lidí, kteří, jak organizátor s oblibou tvrdí, nechtějí „žít ani jíst blbě".

Nový gulášový festival byl za hodinu bez guláše

Ostrožská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Vychutnat si některý z gulášů na prvním Gulášovém festivalu v Ostrožské Nové Vsi. To mohli milovníci tohoto pokrmu v sobotu 11. dubna v Kempu a penzionu Slovácký dvůr.

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili v Přerově

Přerov – Připravit čtyři teplé pokrmy z mletého masa nebo dvě porce aperitivního a studeného předkrmu. To byly úkoly, se kterými se poprali soutěžící ve středu ve školní restauraci Střediska odborné přípravy restaurace Bečva v Přerově.

Emanuele Ridi vařil handicapovaným, bavil a dostal dres Sigmy

Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Toto měly být lasagne. Studenty popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.

Toto měly být lasagne. Studenty z Hejčína popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba – Lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbené italské klasice nepodobalo ani zdaleka.

Pizza a čokoláda jsou jako droga, píše italský deník

Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy. Takový je alespoň závěr obsáhlé studie Michiganské státní univerzity, v níž její autoři obviňují některé pochutiny, že "z nás činí otroky", neboť jim často obtížně odoláváme, když se ocitnou před námi nebo když nám je někdo nabídne.

Potrava zítřka? Medúzy, hmyz a mikrořasy

Řím – Nudle z mikrořas, tempura z naložených medúz a muffiny z hmyzu: tak by mohl vypadat jídelníček budoucnosti, možná ani ne příliš vzdálené. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy jsou prvními kandidáty na nové pokrmy, které jsou vydatnými zdroji proteinů.

Šantovku provoněla čokoláda, svůj um ukázal i MasterChef Jonáš

Olomouc – Čokoláda ve všech možných barvách, tvarech a příchutích je po celý víkend k vidění, ochutnávání a ke koupi v nákupní galerii Šantovka, kde probíhá Čokoládový festival. Přípravu netradičních pokrmů s obsahem této sladké pochoutky přímo před očima návštěvníků připravují mistři kuchařského a cukrářského umění.

Restaurace se stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny

Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.