
Letošní Kmochův Kolín oživí tradiční dobové pokrmy
Kolín – Návštěvníci letošního 48. ročníku festivalu Kmochův Kolín si budou moci pochutnat na krajových pokrmech typických pro oblast středních Čech a dobu Františka Kmocha.
Kolín – Návštěvníci letošního 48. ročníku festivalu Kmochův Kolín si budou moci pochutnat na krajových pokrmech typických pro oblast středních Čech a dobu Františka Kmocha.
Bruntál /FOTOGALERIE/ – Praktické maturity má desítka kuchařů a číšníků bruntálské Střední odborné školy za sebou, odpondělkase pustili do maturit státních.
Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní. Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou.
Příbram /FOTO/ -Vůně obilovin, luštěnin a zeleniny zpracovaných do chutného, zdravého, teplého pokrmu se ve čtvrteklinula ze školní jídelny K Zátiší. Nebylo divu. Konal se tam totiž Biojarmark.
Mělník /FOTOGALERIE/- Návštěvníci mělnického muzea ochutnali tradiční jarní jídla
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Návštěvníky potěší nejen dobrá jídla, ale i příjemná a ochotná obsluha. Jedinou chybou restaurace je malý výběr vegetariánských pokrmů
Kladensko - O aktuální formě vedoucí celku I. B třídy se druhé Tuchlovice mohly dozvědět při jejich prvním jarním startu na půdě blízké Lhoty. Nestalo se, první kolo bylo kvůli počasí odvoláno. Teď už se zřejmě hrát bude.
Už několikrát jsme vás informovali o akci Dnes jím jako Afričan, která probíhala celý březen. Známé osobnosti, ale děti si daly dostaveníčko v Café NONA na Nové scéně Národního divadla, aby ochutnali netradiční pokrmy a dozvěděli se něco o černém kontinentu. Mezi hosty byla i Tina Pletánková a akci přišla osobně podpořit.
Slaný -Rozhovor s vedoucí učitelkou odborného výcviku Hanou Hortovou z Integrované střední školy ve Slaném.
Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.
Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Před týdnem ostatkovým víkendem skončilo období masopustu. Na mnoha místech oslavy jeho konce se uskutečnily nejen v sobotu nebo v neděli, ale trvaly až do úterý. S tímto dnem je od počátku 20. století spojen na Slovácku konec masopustu především se zvykem „pochovávání basy“.
Tábor - Březnový Festival vína v Táboře opět přinese vysokou grastronomii. Ochutnáte nejlepší tuzemská vína a jihočeské speciality, jen kapr chybí.
Předlice - Fotoreportér Deníku Jan Vraný předváděl s profikuchaři v ústecké společnosti Elkus novinku v gastronomii počítačem řízený konvektomat.
Spojit dobré s užitečným, nebo užitečné s dobrým. Letos v březnu startuje další ročník akce s názvem Dnes jím jako Afričan. Tedy, ochutnejte africké pokrmy a zároveň pomozte dětem, které na černém kontinentu hlady umírají.
Teplice – Oslavu vítání nového lunárního roku připravil Svaz Vietnamců v Teplicích na 5. února do velkého sálu Domu kultury v Teplicích. Nový lunární rok ve znamení Kočky přišlo přivítat několik set Vietnamců, kteří zcela zaplnili sál a dobře se bavili u pestrého kulturního programu. Součástí oslav byla i taneční a pěvecká vystoupení v národních krojích a tradiční pokrmy.
Pardubice - /VAŘÍME S DENÍKEM/ - Většina účastníků projektu Vaříme s Deníkem se s nadšením zapojila do přípravy sushi pod dohledem šéfkuchaře Lukáše Kollmana
Buchlov – Vůně historických pokrmů, či tanečníci stepující v irských rytmech. To jsou dvě nejlákavější novinky letošní sezony, které si mohou užít návštěvníci Buchlova. Hrad nepřijde ani o svůj největší tahák – Buchlovské divadelní léto.
Pardubice - Minulý týden měli naši soutěžící možnost ochutnat čerstvé ryby, dnes se jim naskytne příležitost seznámit se s japonskou kuchyní
Pardubice - Účastníci nové soutěže „Vaříme s Deníkem“ si pochutnávali na čtyřchodovém menu z ryb.
Ostrava - V Ostravě v sobotu začíná zajímavá akce, která milovníkům dobrého jídla nabídne kulinářské speciality za příznivé ceny. Ve třech restauracích potrvá Grand Restaurant Festival až do půlky února.
Ostrava -V Ostravě v sobotu začíná zajímavá akce, která milovníkům dobrého jídla nabídne kulinářské speciality za příznivé ceny. Ve třech restauracích potrvá Grand Restaurant Festival až do půlky února.
Hradec Králové /ÚSMĚV DENÍKU/ - Chce–li právě zvolené vedení statutárního města uspět, musí odvádět pečlivou práci s nejvyšším možným nasazením.
Táborsko –Mořské ryby, krůta ani vepř či kuře. Než přijde Ježíšek nadělovat, jíme nejčastěji kapra.
Královéhradecko – Prase si můžete porazit a zpracovat jako soukromá osoba. Nikdo pak na vás nemůže.
Kladensko - Naposledy v tomto kalendářním roce budou fotbalisté na Kladensku bojovat i mistrovské body.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Restaurace Větruše má nového šéfkuchaře. Jaké má Josef Havlíček názory na jídlo?
Litvínov - Fotoreportér Deníku vařil a připravoval pokrmy ve zbrusu novém restaurantu v areálu litvínovského Zimního stadionu Ivana Hlinky.
Březnice - Mateřské centrum Pampeliška Březnice připravilo na 25. a 26. září víkendový kurz Základy zdravého vaření, který se koná v rámci projektu Zdravě? Hravě!. Uskuteční se v hájovně v nedalekém Bezděkově – v sobotu od 8 do 19 hodin, v neděli pak od 8 do 18 hodin.
Ústí nad Labem /AKTUALIZOVÁNO, DOPLNĚNY DALŠÍ FOTOGRAFIE/– Na multikulturním festivalu Barevná planeta 2010 jsme ochutnali pokrmy, vína i čaje cizinců. Jejich pestrá kultura pobavila tisíce lidí.
Prachatice – Změnou oproti předchozím čtyřem ročníkům eno–gastronomické přehlídky Ryby a víno bude výměna kuchaře.
Děčín - /HUBNU S DENÍKEM/ Mezi její oblíbené pokrmy nyní patří hlavně ryby, rýže a zelenina.
Východní Čechy - Hygienici varují před točenou zmrzlinou, i když ji nezakazují ani dětem na letních táborech. Větší zárukou bezpečnosti jsou balené výrobky.
Východní Čechy - Hygienici varují před točenou zmrzlinou, i když ji nezakazují ani dětem na letních táborech. Větší zárukou bezpečnosti jsou balené výrobky.
Ostrava- Areál s grily a minigolfovým hřištěm zprovoznila na začátku letní sezony na jednom z porubských sídlišť místní radnice. „Lidé, kteří nemají vlastní chatu či zahradu, nyní mají možnost posedět v příjemném prostředí a společně si připravit grilované pokrmy. Ojedinělé piknikové místo najdou v blízkosti Centra volného času na ulici O. Jeremiáše,“ uvedl místostarosta Poruby Jan Dekický.
Beroun - Nadšení, euforie, na druhé straně smutek. Finále extraligy inline hokeje přineslo stejně jako loni ochozům berounského zimáku všechny nejchutnější pokrmy, jaké sportovní kuchyně umí nabídnout. Včetně třešničky na dortu - obhajoby mistrovské trofeje pro domácí Berounské medvědy. Smutným poraženým byli brněnští Mission Roller Brno.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Slastné orgie, Sto žhavých holek nebo Chlípné šelmičky jsou pokrmy, pod kterými si host těžko představí jejich složení. Nicméně chutnají.
Klatovy – Studenti oboru kuchař–číšník skládají tento týden praktickou část závěrečných zkoušek.
Ratiboř /FOTOGALERIE/ – Příprava guláše byla hlavním tématem celého sobotního dne v Ratiboři. V areálu u zdejšího hasičského domu se uskutečnil už devátý ročník soutěže o gulášového krále. O prestižní kuchařský titul se letos utkalo sedmnáct dvojic, dvě z nich ze Slovenska. Nejlepší pokrm připravil dle mínění hodnotících komisařů Petr Zeťák ze Vsetína.
Praha -Zahrady Pražského hradu patří gurmánskému svátku Prague Food Festival 2010. Třídenní program představí umění šéfkuchařů, degustace pokrmů a ochutnávky nápojů domácí i zahraniční kuchyně. Pro návštěvníky akce budou otevřeny zahrady Rajská, Hartigovská a Na Valech.
Moravská Třebová – Vyhledáváte kulinářské zážitky? Pak máte jedinečnou šanci ochutnat tradiční holandské pokrmy.
Hracholusky – Mnoho rodičů by si bez mateřské školky nedokázalo představit svůj každodenní život.
Blatno /FOTOGALERIE/ - Kuchařský festival i letos stál za to.
Lány - Hry a soutěže, grilování, velikonoční a jarní pokrmy, pletení pomlázek, živá zvířátka, prodejní stánky s velikonočním a jarním zbožím, dílny pro děti a dospělé - pečení beránků a mazanců, malování vajíček, tvoření jarních dekorací.
Liberec – I to, co má méně kalorií a tuku, může být dobré. O tom by měl zákazníky největšího světového řetězce rychlého občerstvení McDonald's přesvědčit nový pokrm, McWrap. Včera jej řetězec předvedl poprvé ve všech restauracích jak v Liberci, tak i v celé republice.
Litoměřice - O nejlepšího velikonočního beránka a pokrm z vajec vařených natvrdo soutěžili žáci Integrované střední školy v Litoměřicích.
Bohumín - Pokrmy slané i sladké, s ovocem i s masem. 250 návštěvníků festivalu Wypieki mohlo na soutěžních stolech před několika dny oči nechat a jejich chuťové buňky si rozhodně přišly na své.
Na jarní výstavě v Častolovicích, která má název Velikonoce – svátky jara, je i ukázka z nejdůležitějšího křesťanského svátku v roce, z velikonočního týdne. Každý den symbolizuje křesťanství v různých podobách a s různým námětem.
Chrudim – „O Češích se v patnáctém století tradovalo, že jsou všichni tlustí,“ říká Milena Burdychová.
Základem dobře fungující kuchyně je kvalitní nůž. Pro každou kuchařku nebo kuchaře jde o malý poklad, bez kterého se žádná příprava pokrmů neobejde.
Špagety, mořské plody nebo čínská kuchyně. Podle odborníků je ale škoda, že z českých restaurací mizí klasika. Některé restaurace se tuto skutečnost chystají nejen kvůli turistům změnit.