Kreativ

ŠTÍTEK: salát

Pikantní polévka s mořskými plody

Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Když se řekne dovolená, vybaví se většině Čechů výlet ke Středozemnímu moři. K tamní kuchyni neodmyslitelně patří mořské plody. Kvůli dobrému jídlu však nemusíte vyrážet za hranice. Přinášíme vám inspiraci v podobě několika receptů, v nichž se plody moře objevují a které určitě stojí za to vyzkoušet.

V pátek pořádal SK Kardašova Řečice již 5. ročník povánočního předsilvestrovského běhu.

Běžci se vydali "Někam ke Kardaši"

Kardašova Řečice - I letos se tradičně konal řečický povánoční předsilvestrovský běh, a to v pátek 28. 12. Proti předchozím ročníkům však prošel několika změnami.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny. Lidé za něj před farou zapalují svíčky.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny

Trhové Sviny - Svíčky zapalují věřící před trhosvinenskou farou za zdejšího faráře Marcina Želazného. Zemřel náhle ve vánočním čase. Podle informací Deníku mu bylo pouhých 41 let.

Ray Bradbury. Mistr jemné, nikoli temné hrůzy

Z Bradburyho Temného karnevalu i po sedmdesáti letech mrazí

Říci o Rayi Bradburym, že je klasik žánru science fiction, by bylo hrozně zjednodušující. Nejlépe to dokazuje právě vydaná sbírka povídek Temný karneval (The Dark Carnival), kterou v její kompletní podobě dostává český čtenář do rukou poprvé.  

Volejbalový trenér Ondřej Marek.

Boula nám vytrhl trn z paty, přiznává volejbalový trenér Marek

Brno – Na období před Ondřejem Boulou a s ním by se dala rozdělit dosavadní sezona volejbalistů Brna v nejvyšší soutěži. Na začátku ročníku prohráli čtyři z pěti zápasů, na začátku listopadu v domácím duelu s Příbramí se ovšem vrátil matador Boula, který s volejbalem na nejvyšší úrovni původně skončil. Následně Brňané zvítězili v šesti z osmi utkání. V sobotu od pěti hodin odpoledne je čeká závěrečný duel tohoto kalendářního roku na palubovce mistrovského Karlovarska, který vyhlíží i trenér Ondřej Marek.

Děti ze světelské základní školy nacvičily divadelní představení na motivy biblického příběhu narození Ježíška.

OBRAZEM: Ve Světlé oslavili narození Ježíška. Předvedli živý betlém

Světlá nad Sázavou – Desítky zájemců přišly ve čtvrtek 27. prosince na prostranství před kostelem sv. Václava ve Světlé zhlédnout biblický příběh o narození Ježíše Krista, který nacvičily děti z místní základní školy. V živém betlému si navíc zahrálo i skutečné miminko. Vánoční divadlo se ve Světlé už stalo tradicí, konalo se tady už podvanácté.

Ilustrační foto

Sváteční setkání ve svátečních dresech

Východní Čechy/Litomyšl - Utkání hvězd krajských hokejových lig Pardubicka a Královéhradecka v Litomyšli, pátek 28. prosince: zahájení programu 16:00, zápas od 17 hodin.

Michel Barnier předal předsedovi Evropské rady Donaldu Tusku návrh dohody o odchodu Británie z EU.

Rumunské předsednictví EU bude atypické. Na vině je brexit a plánované volby

V mnoha ohledech výjimečné bude předsednictví Evropské unie, kterého se od počátku roku 2019 na šest měsíců poprvé ujme Rumunsko. Typický rytmus práce předsednické země s naplánovanými ministerskými jednáními a trpělivým posunováním různých agend směrem ke kompromisu naruší nejprve britský odchod z unie na konci března a poté také květnové volby do europarlamentu s následným přeskupováním sil na unijní politické šachovnici.

Sokolovský zámek.

Vítací tabule mají ukázat to hezké

Sokolov – V Sokolově se rozhodli ještě více propagovat místa, která stojí za to ve městě navštívit. Bude to formou fotografií na vítacích tabulích u příjezdu do města. Zejména lidé, kteří jen projíždí a město neznají, tak podle vedení města uvidí, o co přicházejí. Místa budou čtyři. Nyní se pracuje na prvních dvou.

Čeští hokejisté do dvaceti let se na mistrovství světa radují z gólu.

Pozor na fauly. Hokejovou dvacítku čeká maturita proti velmocem

První ostrý test je za nimi. Čeští hokejisté do dvaceti let na mistrovství světa ve Vancouveru sice porazili Švýcary, ale s notně odřenýma ušima. Vítězství 2:1 po prodloužení ukázalo, že výběr trenéra Václava Varadi má potenciál uspět, zároveň však ještě má na čem pracovat.

Ilustrační snímek k akci Ptáci v zimě nespí

Přijďte popřát ptákům do roku 2019

Tachov - Již tradičně se v posledních dnech roku scházejí lidé, kteří mají zájem o naše opeřence, rádi je sledují a mají také zájem o to, zda všechny druhy přežijí dramatické změny prostředí, které v poslední době svou činností vyvoláváme.

ZÁMOŘSKÝ TVRĎÁK. Obránce Jeremie Blain je jeden ze tří Kanaďanů, kteří dorazili do hokejové Sparty během léta. Poslední sezonu odehrál v dresu Innsbrucku.

Autem po Praze? První dny byly šílené, říkají Kanaďani z hokejové Sparty

/ROZHOVOR/ Šíří kolem sebe dobrou náladu. Ve sparťanské kabině se okamžitě stali oblíbenými parťáky. A zatím jim to jde také na ledě. Angažováním kanadských obránců Jeremieho Blaina a Stevena Delisla pražská Sparta rozhodně nešlápla vedle. Vyslanci ze Severní Ameriky se v hlavním městě úspěšně zabydleli.

Policie ČR a její služební vozy od společnosti Škoda Auto. Ilustrační foto.

Úřad zrušil tendr na policejní auta za čtvrt miliardy. Zvýhodňoval Škodu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní automobily v policejní i běžné verzi s pohonem 4x4, protože požadavky stanovené ministerstvem vnitra zvýhodňovaly Škodu Auto před jinými uchazeči. Upozornil na to web deníku E15, podle kterého se tak obnova vozového parku bezpečnostních sborů za 250 milionů korun opozdí. Úřad podle serveru rozhodoval na návrh českého importéra vozů Hyundai.

Ilustrační foto

Vánoce byly v Krajské nemocnici T. Bati v klidu. Pomohlo počasí bez ledovky

Spíše klidný. Tak hodnotí pracovníci zlínské Krajské nemocnice T. Bati průběh uplynulých vánočních svátků. Podle vyjádření tiskové mluvčí Dany Lipovské zaznamenala interní pohotovost 25. a 26. prosince 60 lidí v ambulancích s tím, že se většinou jednalo spíše o seniory a jejich chronické potíže.

Sváteční mše. Ilustrační snímek.

Je tady pro křesťany nejdůležitější vánoční den, Boží hod

Dnes je Boží hod vánoční, první a pro křesťany nejdůležitější vánoční den. Připomínají si narození Ježíše Krista. V kostelích se stavějí betlémy, tradiční jsou i vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. Boží hod vánoční je vedle Božího hodu velikonočního neboli Zmrtvýchvstání Páně největším křesťanským svátkem v roce.