Praha - Devět z deseti lidí v Česku si připravuje na silvestrovský večer jednohubky, čtyři pětiny se neobejdou bez různých slaných pochutin jako například brambůrku a krekrů. V žádné společnosti o půlnoci nechybí šampaňské nebo šumivé víno. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal provést obchodní řetězec Tesco. Tradiční čočku pro dostatek peněz v nadcházejícím roce má k novoročnímu obědu necelá polovina lidí.
Bučovice - Nebýt ozdobeného jehličnanu v koutě jídelny, jen máloco by jim připomínalo, že jejich nejbližší, vzdálení tisíce kilometrů, si právě rozbalují dárky. Musejí totiž plnit úkoly, a tak vojákům nasazených v misi v Afghánistánu moc času na to, aby přemýšleli o Vánocích, nezbývá. Štědrý den je pro ně víceméně den jako každý jiný. Kdo si myslí, že se na Štědrý večer sejdou a na chvíli se zastaví, je hodně daleko od pravdy. Žádná společná oslava Vánoc se v zemi zmítané válkou nekoná.
Kroměříž – Bramborový salát, cukroví, pohádky i kapr: tradiční Štědrý den zažívá tak trochu netradičně i profesionální hasič Ladislav Kosatík. Letos na něj padla opět vánoční služba a tak k prostřené štědrovečerní tabuli zasedl se svými kamarády, kolegy, kteří společně s ním trávili Štědrý den ve službě na kroměřížské hasičské stanici. I když nemůže Štědrý den trávit s rodinou, vánoční služby má rád. Na stanici si s kolegy vždy totiž udělají pohodovou atmosféru.
Bučovice - Nebýt ozdobeného jehličnanu v koutě jídelny, jen máloco by jim připomínalo, že jejich nejbližší, vzdálení tisíce kilometrů, si právě rozbalují dárky. Musejí totiž plnit úkoly, a tak vojákům nasazených v misi v Afghánistánu moc času na to, aby přemýšleli o Vánocích, nezbývá. Štědrý den je pro ně víceméně den jako každý jiný. Kdo si myslí, že se na Štědrý večer sejdou a na chvíli se zastaví, je hodně daleko od pravdy. Žádná společná oslava Vánoc se v zemi zmítané válkou nekoná.
Valašské Meziříčí, Vsetín – Desítky lidí z Valašska stráví vánoční svátky upoutány na nemocniční lůžka. Zaměstnanci nemocnic ve Valašském Meziříčí i Vsetíně se jim proto snaží pobyt co nejvíce zpříjemnit. Na odděleních nechybí stromečky a vánoční výzdoba, bude i tradiční ryba a salát.
Olomoucký kraj – Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.
Olomoucký kraj – Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.
Olomoucký kraj – Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.
Olomouc – Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.
Londýn - Ačkoli fotbalový brankář Petr Čech už téměř 11 let žije v Londýně, stále se snaží udržovat tradiční české Vánoce. I letos tak ke štědrovečerní večeři bude mít kapra a jeho dětem přinese dárky Ježíšek a ne pro Anglii typický Santa Claus.
Kladno – Je z Mladé Boleslavi a právě ta shodou okolností doprovodila jeho bývalý klub z Olomouce na jaře do extraligy. Na úkor Kladna. Obránce Jan Jaroměřský (26) byl v té době na vrcholu blaha, byl to jeho největší úspěch v kariéře.
Praha - Kapra střídá losos, kuřecí řízek nebo vinná klobása, bramborový salát ale zůstává. Jak a odkud se zeleninová pochoutka na štědrovečerní stůl dostala, nikdo neví. Pravda ale je, že jen málokdo si bez něj dokáže Vánoce představit.
Kutnohorsko – Štědrý večer nemusíte trávit sami. Ať již z jakéhokoliv důvodu nemáte společníka ke štědrovečernímu stolu, můžete na tradiční menu vyrazit do společnosti.
Valašské Meziříčí – Dlouhých třináct utkání se muselo čekat, až v Numeri Valmez lize amatérských hokejistů prohrají Saláti. Stalo se tak dokonce hned dvakrát po sobě, když Saláti nejprve padli ve 14. kole s Hošťálkovou a poté znovu v 15. kole s LH Sports. Právě tým LH Sports přebral po Salátech vedení v tabulce soutěže AHL 2.
Nové Město nad Metují /FOTO/ - O nejlepší novoměstský vánoční salát, takový byl název soutěže, která se včera 18. prosince v podvečer konala na terase kina v Novém Městě nad Metují.
České Budějovice – Praktickou část maturity mají již za sebou David Vollner a Zdeněk Doležel, studenti Střední a Vyšší školy cestovního ruchu, Šrámkova 9, České Budějovice. Své znalosti a schopnosti prokazovali při akci Vánoce v předstihu, každoroční společné oslavě pro osamělé, staré, či špatně mobilní občany.
Přeštice – Tradiční vánoční pochoutka byla hlavním bodem sobotního odpoledne v restauraci Na Kosině v Přešticích. Konal se zde totiž první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát.
Malé Přítočno – Debaty o tom, kdo má doma nejlepší bramborový salát patří k předvánočnímu koloritu nejen mezi ženami, ale i muži. Dát odpověď na tuto otázku se rozhodli v Malém Přítočně, kde v prostorách obecního úřadu spořádali první ročník soutěže o nejchutnější tradiční vánoční pochoutku.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola," řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.
Tříčlenná porota v sobotu v Hotelovém domě v Petrovicích vybírala nejchutnější bramborový salát a silvestrovské jednohubky. Tuto soutěž pořádal Český svaz žen a její součástí byla také taneční a hudební vystoupení a módní přehlídka.
Rokytnice v Orlických horách - Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Rokytnice v O. h. – Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Nalézt vhodnou a chutnou alternativu k večerní misce smažených brambůrků či přesolených buráků je vcelku oříšek. Naši redakci oslovila nejen výživová doporučení, ale i produktová nabídka rybích a lahůdkářských specialit a vyzkoušeli jsme týden alternativního mlsání.
Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.
Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.
Havlíčkobrodsko – V těchto parných dnech většina lidí nemá chuť na žádná těžká jídla. Přesvědčují o tom i jídelní lístky v restauracích na Havlíčkobrodsku. Převažují v nich totiž lehká jídla, jako jsou saláty.
Lysá nad Labem – Všechno to začalo před pětatřiceti lety, kdy zakladatel Josef Valtr dostal nabídku od spolužáka, aby založil na okrese Nymburk Společný zemědělský podnik pro výrobu zeleniny. Neměl žádné zaměstnance, jenom myšlenku, jak založit firmu na výrobu zeleninové sadby.
Nymbursko - Všechno to začalo před pětatřiceti lety, kdy zakladatel Josef Valtr z Lysé nad Labem dostal nabídku od spolužáka, aby založil v okrese Nymburk Společný zemědělský podnik pro výrobu zeleniny. Neměl žádné zaměstnance, jenom myšlenku, jak založit firmu na výrobu zeleninové sadby.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Svitavy – Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Rajčata, saláty, bylinky, ale i květiny, které hrají barvami. Nejde o žádné zahradnictví. Takové rostliny zdobí balkon Plzeňanky Lucie Salákové, která se zapojila do letošní Zahradnické přehlídky, jež se druhým rokem koná v Plzni.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jako za starých časů. Tak si host připadá v brněnské restauraci Tramín. Bohužel ne jako za dobrých starých časů. Podnik na náměstí Svobody pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil odborník Ivo Ševčík.
Jihlava, Paříž - Obří plátno přímo u Eiffelovy věže, tenisové míčky v pařížských ulicích nebo tenista Roger Federer živě. Nejen to zažili v minulém týdnu Pavel Pikl a Zdeněk Salát z Jihlavy, kteří se společně vydali na French Open, známý pod názvem Roland Garros.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Nová Paka – Zelený květen aneb Vaříme pro všechny, tak nazvaly packé sokolky a pracovnice kultury akci, při které prezentovaly na zdejším náměstí vyrobené zdravé saláty a pomazánky.