Kreativ

ŠTÍTEK: salát

Ilustrační foto

Ochutnají saláty z tykve či rajčat. V Lednici pak zvolí ty nejlepší

Lednice – Patnáct druhů salátů z netradičních a méně známých druhů zeleniny. Ty mohou ochutnat návštěvníci Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici. Degustace začíná ve čtvrtek v poledne ve vestibulu budovy A. „Saláty jsou například z tykve muškátové, perily křovité nebo různých odrůd rajčat, které pocházejí z Ameriky a z Číny," uvedl za pořadatele Aleš Jezdinský z Ústavu zelinářství a květinářství.

Pracovníci ukládají saláty do sáčků a rovnou je dávají na váhu a připravují do bedýnek

Sklizeň je v plném proudu i u salátů v Ostré

Ostrá - Saláty se na pultech obchodů neobjevují samy od sebe. Než se dostanou zákazníkům až na stůl, musí projít dlouhým procesem. Protože si lidé hlídají, co jí, stávají se nejen ledové saláty, ale i další druhy velmi oblíbené. Za každým lístkem se skrývá ale spousta práce.

Pracovníci ukládají saláty do sáčků a rovnou je dávají na váhu a připravují do bedýnek

Sklizeň je v plném proudu i u salátů v Ostré

Ostrá - Saláty se na pultech obchodů neobjevují samy od sebe. Než se dostanou zákazníkům až na stůl, musí projít dlouhým procesem. Protože si lidé hlídají, co jí, stávají se nejen ledové saláty, ale i další druhy velmi oblíbené. Za každým lístkem se skrývá ale spousta práce.

Paběrkování. Ilustrační foto.

Zbytky zeleniny? Klidně hnojivo, ale raději je věnuji na pomoc, říká zemědělec

Brno /ANKETA/ – Soukromý zemědělec Inocenc Šik pěstuje na svém poli u Brna saláty, kedlubny, květáky a další zeleninu. Už čtyřikrát u něj byli po sklizni členové skupiny Paběrkování po Brněnsku, kteří nedokonalou část úrody posbírají a převezou do potravinové banky. „Když za mnou přišli, jestli bych poskytl zbytky úrody, bez váhání jsem souhlasil," říká Šik.

Hana Marková.

Hana Marková: Kvalita potravin začíná být pro lidi čím dál důležitější

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si svůj dávný sen. Vyrábí kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v metropoli, ale také do dalších měst.

RADEK VYSKOČIL, LADISLAV PERTL. Dva kamarádi chovatel a kuchař a jejich příprava netradičního jídla na zahradě v Hradišti.

Červi na talíři? To je jídlo budoucnosti, říká Láďa Pertl

Hradiště (okres Teplice) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě. Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.

Ilustrační foto

Na trzích se začínají prosazovat pěstitelé

Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.

ředkvičky

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

Ilustrační foto

Dva muži ze Slovácka si vyslechli podmíněné tresty za vloupání

Zlín – U krajského soudu ve Zlíně si ve čtvrtek vyslechli dva muži ze Slovácka za za vloupání do komerčních objektů podmíněné tresty. Třiačtyřicetiletý Petr Perútka dostal tři roky vězení se čtyřletým odkladem a jednačtyřicetiletý Jan Salát dvouleté vězení s odkladem na tři roky. Perútka se podle obžaloby účastnil 48 skutků ve čtyřech krajích Česka se škodou 9,7 milionu korun, Salát osmi. Soud ale uznal Perútkovu vinu jen ve čtyřech případech a Salát se podle něj podílel jen na jednom vloupání.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Zleva majitel Hospůdky U Fořta v Mezné na Děčínsku Jaroslav Suchánek a šéfkuchař Tomáš Medo ukazují sirup z jehličí a Fořtovy pivní lupínky, které se zařadily mezi regionální produkty Českosaského Švýcarska.

Fořtovy lupínky a sirup z jehličí lákají gurmány do Mezné

Na originální recepty vsadili v hospůdce U Fořta v Mezné nedaleko Hřenska. Hostům k pivu nabízejí Fořtovy lupínky a sirup z jehličí používají do dresinku k salátům nebo ke zvěřině. Oba produkty se zařadily mezi regionální výrobky Českého Švýcarska.

Hana Marková se nadchla pro výrobu kvalitních olejů z českých surovin. Dnes dodává své produkty na farmářské trhy, do obchodů se zdravou výživou i do lékáren.

Kvalita potravin začíná být čím dál důležitější než množství a nízká cena

Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si dávný sen: vyrábět kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v Praze, ale také do dalších měst.

V salátu zakoupeném v Penny Marketu v Blansku našla Alena Kopecká několik velkých střepů.

Se salátem málem snědla i kusy skla

Blansko – Důchodkyně z blanenské části Horní Lhota Alena Kopecká jí ráda saláty. Když nedávno nakupovala v blanenském Penny Marketu, jeden si opět vložila do svého nákupního vozíku. Po otevření krabičky ji však čekal pořádný šok. Spolu se salámem, majonézou či zeleninou našla v salátu i tři skleněné střepy.

Ilustrační foto

V krádežích za 10 milionů pomáhali Perútka a Salát z Hradišťska

Zlínský kraj - V případě mužů, kteří se zodpovídají z pěti desítek vloupání do objektů ve čtyřech krajích se škodou téměř deset milionů korun, včera jako svědek vypovídal i bývalý kroměřížský policista. Podle hlavního obžalovaného Karla Glace dával k vloupáním tipy. Policista to však včera u krajského zlínského soudu popřel. Glac loni v létě zemřel, další dva obžalovaní uvedli, že bývalého policistu osobně neznají. Policista je také stíhán, ale v samostatném řízení.

Letošní Velká cena Josefa Šnebergra, dobřanská soutěž bramborových salátů, nabídla k ochutnání 25 vzorků

V Dobřanech opět soutěžily saláty

Dobřany – Soutěže o nejlepší bramborový salát k Vánocům patří. Ne všude ale mají takovou tradici jako v Dobřanech, kde se na Štědrý den konal už 16. ročník.

Bianca Salatino u českého vánočního stromku.

Bianca ochutnala i kapra se salátem

Písek – Osmnáctiletá Bianca Salatino z Argentiny tráví 
v České republice rok v rámci studentského výměnného pobytu, který organizuje písecký Rotary klub.

Lucie Ratajová

Ježíškovi jsem napsala o sportovní potřeby a oblečení, říká Ratajová

Benešov – Prožila báječný rok po fotbalové stránce a vánoční svátky si chce rozhodčí Lucie Ratajová pořádně užít i s cukrovím, i když samozřejmě ihned musí kalorie vyběhat. „Na štědrovečerní večeři u mě vyhrává smažený řízek se salátem a malý kousek kapra," říká v současnosti asi nejlepší fotbalová česká rozhodčí, která si v roce 2015 „zamávala" i na mistrovství světa žen.

Ilustrační foto

Kapr s bramborovým salátem je stálicí štědrovečerního menu

Praha - Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke stálicím štědrovečerního menu; více než čtvrtina Čechů dává této alternativě stále přednost. Zatímco příprava šupináče je snadná, na prezentaci přílohy se podílí celá rodina. Recept se zpravidla dělá „podle maminky" a strávníci prohlašují, že právě jejich salát je nejlepší. Gastronomičtí odborníci zastávají názor, že ryb je v jídelníčku stále nedostatek. I oni preferují salát jako přílohu, těžkou majonézu však nahrazují vylehčenou verzí.

Pacientům, kteří zůstanou v nemocnici, se zdravotníci snaží tento sváteční čas co nejvíce zpestřit.

V nemocnicích svítí stromečky, pacienti dostanou i rybu se salátem

Šternberk/Olomouc – Na Vánoce strávené v rodinném kruhu se asi těší většina lidí. Někteří ovšem nemají to štěstí a místo oslav s těmi nejbližšími budou muset letošní svátky strávit v nemocnici. Personál Nemocnice Šternberk ani Fakultní nemocnice Olomouc na tyto pacienty ovšem nezapomíná a těžké chvíle jim co nejvíce zpříjemňuje.

Pacientům, kteří zůstanou v nemocnici, se zdravotníci snaží tento sváteční čas co nejvíce zpestřit.

Pacienti nemocnice nezůstanou o Vánocích sami, čeká je i ryba a salát

Přerov – Dvě stě pacientů stráví letos Štědrý den v přerovské nemocnici. Zdravotníci se stejně jako každé svátky snaží o to, aby se lidé necítili sami a prožili Vánoce v příjemné atmosféře. Zazpívat si koledy a popovídat se starými lidmi přijdou na Štědrý den do Léčebny dlouhodobě nemocných pracovníci přerovské oblastní charity.

Salát Petry Platzké zachutnal porotě nejvíce.

Nejlepší bramborový salát vítězka dochutila tatarkou

Plzeň – Když je o této tradiční štědrovečerní pochoutce řeč, ne jeden kuchtík by se hádal o to, že právě jeho bramborový salát je ten nejlepší. Není tedy divu, že na mnoha místech nejenom v západních Čechách se pořádají soutěže, kam lidé nosí vzorky svého salátu a chtějí slyšet, že právě ten jejich je nej.

Josef Dlabola.

Slovenský salát Josefa Dlaboly

Stará Paka – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Bramborový salát

Saláti zvítězili už potřetí

Náchod - Nejlepší bramborový salát roku 2015 připravili podle hodnocení veřejnosti Saláti z Náchoda. Ti byli jedním z pěti týmů, které se v pátek odpoledne zúčastnily třetího ročníku soutěže „Bramborový salát Saxana 2015, která se konala na Masarykově náměstí v Náchodě.

Ilustrační foto.

Zdravotníci poradí dětem, jak bojovat s nadváhou

Mikulášské sladkosti, cukroví, saláty s majonézou, smažené řízky a další dobroty, jsou typické právě pro svátky, kterými končí uplynulý rok. A najednou jsou tu dvě, tři kila navíc ani se jeden nenaděje.

Se salátem udělaným do výšky slavil poděbradský tým Labenka úspěch.

Soutěž v Mratíně nabídla netypické bramborové saláty

Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.