Mělnicko – Zdaleka ne na každé štědrovečerní tabuli budou zítra tradiční vánoční pochutiny na čele s bramborovým salátem a smaženým kaprem. Potvrzuje to průzkum Mělnického deníku mezi osobnostmi okresního „světa" sportu.
Praha – Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.
Kladno – Zatímco většina Kladeňáků bude připravovat salát a chystat se na nadcházející Štědrý den, kladenští zastupitelé v jeho předvečer obléknou saka a kravaty a vydají se do radnice na mimořádné jednání.
Otrokovice – Je šest hodin a přesně v tuto brzkou dobu si už kuchařky z otrokovické Základní školy Mánesova mohou o poklidném spánku nechat jenom zdát.
Prosenická Lhota – O další český rekord na Příbramsku a to znovu na Sedlčansku se zasloužila Prosenická Lhota! Dvanáct soutěžících, z toho dvě ženy, usedli v sobotu v podvečer v místní hospodě kolem stolu, aby si pochutnali na bramborovém salátu.
Náchod - Na Masarykově náměstí v Náchodě se v pátek 13. prosince v odpoledních hodinách uskuteční zábavné odpoledne pro děti a jejich rodiče. Zároveň se však v tomto předvánočním čase uskuteční soutěž o nejlepší bramborový salát roku.
Umýt okna, utřít prach, vyleštit zrcadla, vyprat záclony… Úklid patří k předvánočním přípravám stejně jako kapr se salátem na štědrovečerní stůl. Kdo nestíhá, může si objednat úklidovou firmu.
Ohnišov - Nejen turistické Cikánské toulky, ale také kuchařská zábava. Tak se dokáží bavit mladé rodiny v Ohnišově. V sobotu pořádaly klání bramborových salátů.
Prosenická Lhota – Sekanou, párky, jelita, hermelín nebo ovar letos místní pořadatelé při 14. ročníku v pojídaní servírovat nebudou. Pod dohledem pelhřimovské agentury Dobrý den se soutěžící prokoušou k národnímu rekordu bramborovým salátem.
Rokytnice v Orl.h. – Při sobotním večeru ve městě na horách zůstal málokterý žaludek prázdný. Ve školní jídelně se totiž konal první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný štrúdl. Vzorek k ochutnání mohl přinést každý, kdo si chtěl zasoutěžit. Ochutnávka se uskutečnila od sedmi hodin večer, na vítěze obou kategorií čekaly také ceny.
Rokytnice v Orl. h. – Nejen amatérští kuchaři, ale také profesionál z luxusního pražského hotelu Mandarin Oriental hodnotili v sobotu večer úroveň salátů a závinů. PETR MAREK musí mít pořádně vytříbený jazýček a jídlo pro něj znamená hodně. Nejen o tom se při netradiční soutěži rozpovídal .
Havlíčkův Brod – Tradiční Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě opět zpestřila soutěž o Bramborovou pochoutku Vysočiny. Prostě i ukázka kulinářského umění studentů zkrátka k této podzimní akci patří. A mladí kuchaři opět zdatně dokazovali, že brambory nemusí být pouze přílohou.
Máte rádi hrušky? Pak určitě oceníte naše tipy na jejich kuchyňskou úpravu. Můžete z nich připravit hruškovou polévku, salát, pěnu, ale i tradičnější vdolky
Brno /ROZHOVOR, ANKETA/ – Typickým zájemcem o bedýnky s farmářskou zeleninou jsou podle Jakuba Hediji z firmy Badeko matky s malými dětmi. „Chtějí, aby potraviny neobsahovaly chemické látky a pesticidy," říká Hedija.
Nová Paka - Knihovna ani o prázdninách nezapomíná na děti. Každé pondělní a páteční dopoledne si sem mohou přijít zapůjčit knihy, ale také si zahrát nejrůznější zábavné hry od domina přes velké Člověče nezlob se, Osadníci z Katanu po Švábí salát.
Nová atraktivní odrůda červenodubolistého salátu pro jarní, letní i podzimní pěstování se jmenuje Redin. Netvoří hlávku, ale růžici intenzivně červených, silně laločnatých listů. Sklízí se jednotlivé listy nebo celé rostliny. Předností odrůdy je výborná odolnost k vybíhání do květu.
Salát Červánek je první česká červenohlávková odrůda raného polního salátu, určená pro jarní a podzimní pěstování z výsadeb i pří- mých výsevů. Vytváří pevné těžké hlávky střední velikosti s vysokou odolností proti vybíhání. Velmi dobře snáší i časné jarní pěstování pod netkanou textilií. Doporučený pěstební spon je 25 x 25 až 30 centimetrů.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Olomouc – O půl šesté ráno budíček. K snídani čaj, chléb s máslem a vejci, k obědu kuřecí řízek s bramborovou kaší a salátem. Každý den nárok na hodinovou procházku ve dvoře věznice, čas na zájmové aktivity či sledování televize.
Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Zvláštní modrofialové brambory zaujaly mnohé návštěvníky nedávného Dne otevřených dveří ve skleníku Výzkumného ústavu bramborářského. Podle Jaroslavy Domkářové, odbornice, která má na starosti ve výzkumném ústavu genovou banku brambor, jde o speciální odrůdu Valfi.
Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Právě v této době nabízejí louky spousty bylinek, které jsou nabité vitaminy a minerály, takže není nic snazšího, než si je připravit pro některé z očistných kúr. Co můžeme v tomto období sbírat? A které další rostliny můžeme využít? Nabízíme vám pár tipů.
Právě v této době nabízejí louky spousty bylinek, které jsou nabité vitaminy a minerály, takže není nic snazšího, než si je připravit pro některé z očistných kúr. Co můžeme v tomto období sbírat? A které další rostliny můžeme využít? Nabízíme vám pár tipů.
Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Uherské Hradiště – V pořadí už devatenáctý sobotní tvořivý program, tentokrát s názvem Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne, připravilo pro své návštěvníky Slovácké muzeum Uherské Hradiště.
Příbram – Černá série příbramského týmu amerického fotbalu pokračuje. V letošní sezoně se ani na třetí pokus neradoval z vítězství, když podruhé za sebou prohrál v domácím prostředí.
Správné informace, náboj a motivace. To jsou podle manažerky serveru Fithall.cz Radky Báčové zásadní věci pro změnu životního stylu. V posledním projektu Fithall reality show pomáhala 14 ženám z celé republiky. Tuto soutěž podporoval i Deník, jehož čtenáři finalistky nominovali.
Severní Čechy, Praha /ROZHOVOR/ - Co vypadá na talíři čerstvě a hezky barevně – třeba čerstvá ryba se zeleninovým salátem – bude asi zdravější, než unavené ohřívané vepřo knedlo zelo, říká Radka Báčová.
Severní Čechy, Praha /ROZHOVOR/ - Co vypadá na talíři čerstvě a hezky barevně – třeba čerstvá ryba se zeleninovým salátem – bude asi zdravější, než unavené ohřívané vepřo knedlo zelo, říká Radka Báčová.
Strakonice, Praha /HOST DENÍKU/ - Co vypadá na talíři čerstvě a hezky barevně – třeba čerstvá ryba se zeleninovým salátem – bude asi zdravější, než unavené ohřívané vepřo knedlo zelo, říká Radka Báčová.
Blanensko – Příroda se začíná zelenat, teplo a sluníčko pohlcuje poslední sníh a půda vysychá. Tento týden tak vyrážejí do polí na Blanensku zemědělci. „Kvůli dlouhé zimě se jarní práce zhruba o tři týdny pozdržely, ale jinak soudit letošní zimní období je ještě předčasné. Ozimy přezimovaly dobře a vláhy je dostatek, spíše až nadbytek," sdělila ředitelka blanenské Okresní agrární komory Marcela Pokorná.
Bruntál - Bruntálská zahrádkářka Eva Svobodová se nemohla dočkat, až zasadí ve skleníku prvních dvacet sazenic hlávkového salátu. Včera zašla do zahradnictví manželů Volfových pro sadbu. Pondělnímu sázení salátu předcházelo malé dobrodružství.
Bruntál - Bruntálská zahrádkářka Eva Svobodová se nemohla dočkat, až zasadí ve skleníku prvních dvacet sazenic hlávkového salátu. Včera zašla do zahradnictví manželů Volfových pro sadbu. Pondělnímu sázení salátu předcházelo malé dobrodružství.
Brno - Víc zeleniny a větší porce ve srovnání s Prahou dostávají strávníci v brněnských restauracích. Mají také pestřejší výběr mezi jídly. Zjistil to průzkum, který zpracovala společnost Edenred.