Kreativ

ŠTÍTEK: salát

Liberecký florbal.

FBC Liberec přibil Ústí ke dnu extraligy

Liberec - Devět gólů nasypali liberečtí florbalisté hostům z Ústí, kteří kontrovali pěti. Čtyři z pěti gólů hostů vstřeli Kolstrunk, ale to bylo málo. Derby severu tak skončilo jasně pro domácí.

Studenti z Neratovic obstáli ve Vitana majonéza Cupu

Studenti z Neratovic uspěli na soutěži v Mratíně

Mratín - Unikátní soutěž v přípravě bramborového salátu se v Mratíně uskutečnila letos už pojedenácté. V sobotu 2. prosince se na ni sjelo hned rekordních 23 týmů. Polovinu z nich tvořili junioři. Do neobvyklého klání před tisícovým publikem se pustila tříčlenná družstva například z Lomnice nad Popelkou, Varnsdorfu, Vodňan, Příbrami a také až z Jeseníku. Nechyběly však ani domácí závodnice.

Ilustrační foto

Ve Svratce budou soutěžit saláty

Svratka – Tradiční rozsvícení vánočního stromu ve Svratce, které se uskuteční v neděli 3. prosince od 16 hodin na náměstí Národního povstání, bude obohaceno o soutěž o nejchutnější bramborový salát.

farmářský burger

Opravdová Amerika

Burgery jsou v poslední době v kurzu a rozhodně to nejsou ty od jistého fastfoodového řetězce. V mnoha restauracích můžete ochutnat poctivé burgery z kvalitního hovězího masa, na něž možná budete mít problém otevřít ústa. Takové nabízí v restauraci George Prime Burger.

Florbal. Ilustrační foto.

Na Tatranu sahal Liberec po výhře

Liberec - Ještě v poslední třetině dal Radek Valeš na 6:4 pro liberecké florbalisty, ale favorizovaný Tartan Střešovice nakonec nejenže v řádné hrací době srovnal, ale v prodloužení přidal rozhodující trefu.

bramborový salát, vánoční klasika

Bramborový salát s majonézou po pěti dnech. Je ještě bezpečný?

/ANKETA/ Bramborový salát s majonézou je štědrovečerní klasika. Typické chování českých spotřebitelů simuloval spotřebitelský časopis dTest pokusem, kdy ponechal bramborové saláty pět dnů napospas jejich osudu, ovšem pod laboratorním dohledem. Test ukázal, že majonézy bez konzervantů vydrží stejně jako ty s "éčky".

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur i čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích ve Zlíně bylo nedávnou sobotu nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z příchozích je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. „Zahrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví,“ vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

Předbrankou Ostravy je v černém liberecký útočník Tomáš Marek.

Florbalisti srovnali šest vteřin před koncem

Liberec - Ve florbalové Superlize si Liberec připsal bod s Ostravou, když vyrovnával šest vteřin před koncem Klucho. V prodloužení si však hosté z Moravy zajistili další bod po trestném střílení.

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

V tomto bunkru za hřbitovem by se měl rozjet projekt akvaponie, v rámci nějž budou pod zemí chovány ryby a pěstována zelenina.

V nymburském bunkru budou žít pod zemí ryby

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Protiatomový kryt, který byl donedávna ukryt na zarostlé louce za nymburským hřbitovem, čeká zásadní proměna. Podnikatel Bohuslav Škoda si prostory pronajal od města pro svůj projekt akvaponie. Místo komunistických papalášů, kterým byl původně bunkr v dobách nebezpečí určen, budou v jeho útrobách pod zemí žít ryby a růst saláty nebo rajčata. Jde o trvale udržitelný ekologický systém, který by měl při ohrožení zajistit přežití desítek lidí až na deset let, aniž by bunkr museli opustit.

Saláty můžeme vysít i v létě

Zasejte saláty, aby byl talíř na podzim zelený

Sklidili jste hrášek i kedlubny a záhony zejí prázdnotou? Zkuste zasít saláty. Jsou nenáročné na péči a už v září je budete moci s chutí chroupat. Musíte jen vybrat odrůdy vhodné pro letní výsev, aby nevykvetly a nezhořkly.

V Břeclavské Fosfě pěstují saláty bez pesticidů, v takzvané vertikální farmě.

Salátům se pod střechou břeclavské Fosfy daří

/REPORTÁŽ/ Z hlavní silnice, která vede kolem břeclavské společnosti Fosfa, je na ni vidět. Několik let stála v areálu bez využití. Blížíme se k ní a i na vzdálenost několika kroků se na první pohled klasická betonová budova zdá být stále bez života. Hned za prvními dveřmi však veškeré pochybnosti končí. „Přezujte si boty a přejděte přes desinfekční rohož, prosím," vyzývá Jaroslav Sýkor. Právě on stojí za takzvanou vertikální farmou Fosfy, o které již Břeclavský deník Rovnost informoval jako jeden z prvních.

V Břeclavské Fosfě pěstují saláty bez pesticidů, v takzvané vertikální farmě.

Salátům se pod střechou břeclavské Fosfy daří

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Z hlavní silnice, která vede kolem břeclavské společnosti Fosfa, je na ni vidět. Několik let stála v areálu bez využití. Blížíme se k ní a i na vzdálenost několika kroků se na první pohled klasická betonová budova zdá být stále bez života. Hned za prvními dveřmi však veškeré pochybnosti končí. „Přezujte si boty a přejděte přes desinfekční rohož, prosím," vyzývá Jaroslav Sýkor. Právě on stojí za takzvanou vertikální farmou Fosfy, o které již Břeclavský deník Rovnost informoval jako jeden z prvních.

Ilustrační foto.

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Že se dá zelenina pěstovat prakticky kdekoliv, ukáže společnost Fosfa. Jednu ze svých nevyužitých budov přestavěli na městskou farmu budoucnosti, která ukrývá několik pater sazenic salátů. „Největší hrozbou na světě je nedostatek vody a tohle ekologické řešení je šancí, jak se s tím vypořádat," uvedl mediální zástupce společnosti Karel Křivan.

Ilustrační foto

Dvě třetiny hrát nestačí. Jednou se to vymstilo

Pardubice – Ani zdaleka… Po čtyřech zápasech už se v ideálním případě mohl jeden ze soupeřů radovat ze superligové záchrany. Místo toho je ale stav série mezi Pardubicemi a Libercem stále nerozhodný. O víkendu si oba celky připsaly na Dašické po jedné výhře. Série se opět stěhuje pod Ještěd.

Zelenina. Ilustrační foto.

V komunitních zahradách lidé pěstují zeleninu i vztahy

Praha - Komunitní zahrady s prvními jarními paprsky opět ožívají. V Praze už jsou téměř v každé městské části a vznikají i další. Čerstvě utržený salát, rajče nebo jahoda už nemusí být pro Pražana pouhým snem. Díky komunitním zahradám si mohou vypěstovat vlastní rostlinky i lidé, kteří zrovna nevlastní dům se zahradou. Takových komunit je po Praze stále více, pěstuje se na zahrádkách, ve vnitroblocích, na střechách, ale i v pytlích. Zdaleka ale nejde jen o sklizenou úrodu, ale i o sdílení společného prostoru a upevňování sousedských vztahů

Florbal. Ilustrační foto.

Florbalová série play-down: Liberec - Pardubice 1:1

Liberec - Série v play-down mezi Libercem a Pardubicemi je po prvním dvoukole nerozhodná 1:1. Liberečtí první duel doma na Dukle vyhráli, v tom druhém padli. Série se hraje na čtyři vítězné zápasy a Liberec čeká dvojzápas v Pardubicích.

Zelenina. Ilustrační foto.

Pohledem Aleš Vojíře: Katastrofa - zelenina zdražila!

„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.

 Tipsport Superliga mužů. FBC Ostrava vs. Bohemians Praha.

Florbalisté FBC ustáli klíčovou bitvu o play-off

Ještě necelých pět minut před koncem prohrávali florbalisté FBC Ostrava v klíčovém utkání základní části superligy s Libercem 3:5. V závěru však zvládli vyrovnat a v prodloužení rozhodl o vítězství domácích 6:5 Filip Hrabal.

Živo bylo před pelhřimovskou brankou v krajském derby dohrávaného 31. kola druhé ligy na ledě Moravských Budějovic (ve žlutém), odkud si hosté odvezli debakl.

Žák: Pouze jsme si splnili povinnost

Moravské Budějovice – Jednoznačnou záležitostí se stalo derby Vysočiny mezi hokejisty Moravských Budějovic a Pelhřimovem. Žihadla v dohrávce 31. kola druholigové skupiny Střed hostila Medvědy ze západu Vysočiny.

Kuchařka školní jídelny v Rudné pod Pradědem Zoja Simonová (druhá zprava) s certifikátem, který přijely do školy předat zástupkyně Krajské hygienické stanice Ostrava.

Škola se pyšní certifikátem Zdravá školní jídelna

Bramborová polévka s hlívou ústřičnou, kuřecí závitek plněný hermelínem, kuskus a salát z čínského zelí. Celerový krém se slunečnicovým semínkem, rybí filé po orientálsku a těstoviny. Na svačinky třeba pomazánka z makrely a Lučiny s chlebem nebo zeleninový salát s jogurtovou zálivkou a banketka. To je ukázka z jídelního lístku Základní školy a Mateřské školy v Rudné pod Pradědem.

Táborský útočník Mrkvička v souboji s Matějkou.

Táborské sérum proti Žihadlům se minulo účinkem, Kohouti doma padli

Tábor – Hokejoví fandové z Tábora a okolí opouštěli v sobotu po delší době domácí stadion smutní. Jejich tým se proti urputnému a málo chybujícímu soupeři z Moravských Budějovic velice těžko prosazoval. A když navíc měli Kohouti vychýlenou mušku, museli se nakonec smířit s těsnou porážkou 1:2.

Ilustrační foto.

Žihadla zlomila odpor soupeře třemi slepenými góly

Jindřichův Hradec – Tříminutovka ve druhé třetině rozhodla. Tak dokráčeli k dalšímu vítězství druholigoví hokejisté Moravských Budějovic. Žihadla v utkání 32. kola skupiny Střed na ledě Jindřichova Hradce vstřelili tři branky v rozmezí tří minut.

fenyklový salát

Rande s fenyklem

Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.

Ilustrační snímek

Vánoce na Bytízu: vězni povečeří řízky se salátem, kaplanka odslouží mši

Příbram - Na Vánoce myslí všude, ani vězení není výjimkou. Na nejkrásnější svátky v roce se připravují i trestanci v příbramské věznici na Bytízu. Štědrý večer má i za mřížemi svou pravidelnou podobu, nechybí mše a sváteční večeře. Vězni mají dočasně povolenou vánoční výzdobu kulturní místnosti a ložnic.

Prodej ryb na štědrovečerní tabuli je v plném proudu. Ceny jsou podobné jako vloni a ryb je dostatek

Kapři jsou macatější než loni, ceny podobné, zájem velký

Olomouc – Mráz štípe na tvářích a začíná zalézat za nehty a na váze sebou hází další kapr. Opět moc velký, a tak prodejce na olomouckém Horním náměstí, aby zákaznici vyhověl, pustí šupináče zpět do kádě a loví dál. Za ženou se fronta prodlužuje.

Ilustrační foto

Učni ukuchtili bronzový salát

Lomnice nad Popelkou - Lomničtí středoškoláci vybojovali bronz na mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu.

Michal Nesvadba a jeho představení.

Michalův salát dorazí za dětmi do Aldisu

Hradec Králové - V sobotu 10. prosince od 10.30 hodin se v Kongresovém centrum Aldis koná nejpopulárnější představení pro děti s Michalem Nesvadbou (známý z Kouzelné školky). Tento rok jim Michal přiveze své představení Michalův salát plné zábavy i soutěží a děti si ho tak užijí naživo.

Z hokejového utkání druhé ligy Nymburk - Moravské Budějovice (6:3)

FOTO: Hokejisté řekli dost. Čtyři prohry stačily

Nymburk – Čtyři porážky a dost. To si řekli hokejisté Nymburka a v dalším pokračování druhé ligy porazili na svém ledě Moravské Budějovice. Na zisk tří bodů zadělali domácí borci už v první třetině, kterou vyhráli tříbrankovým rozdílem.

Luboš Kadlec předvedl v brance Písku proti Moravským Budějovicím výborný výkon

Žihadla dobyla Písek a drží druhé místo

Moravské Budějovice, Vysočina - Ve dvanáctém kole druhé hokejové ligy si Moravské Budějovice upevnily druhou příčku v tabulce. Derby Vysočiny ovládl po divoké přestřelce Žďár. Bruslaři předvedli dobrý výkon, ale proti Kolínu zkrátka nebodují.

Obranná hra pelhřimovských hokejistů vázne. Z pěti posledních utkání inkasovali Lední medvědi dvaatřicet branek.

Derby pro Plameny, Žihadla dobyla Písek

Vysočina – Ve dvanáctém kole druhé hokejové ligy si Moravské Budějovice upevnily druhou příčku v tabulce. Derby Vysočiny ovládl po divoké přestřelce Žďár.