Kreativ

ŠTÍTEK: salát

Den hospodářských přebytků na Drahouši

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Lahůdky od Doranta jsou denně čerstvé.

Lahůdkové pokušení vzniká ve Všebořicích

Všebořice - Chlebíčky, jednohubkami, saláty a dalšími lahůdkami zásobuje všebořická firma Dorant tisíce zákazníků v Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, ale i v dalších místech včetně Prahy.

Aleš Jezdinský.

Seznamují s netradičními druhy zeleniny. Formou ochutnávky salátů

Lednice – Netradiční a málo známé zeleninové druhy se staly výzvou pro studenty zahradnické fakulty v Lednici. Připravili z nich třináct soutěžních salátů, ze kterých degustátoři vybrali vítěze. Absolutní jedničkou byl nejen podle Aleše Jezdinského z lednického Ústavu zelinářství a květinářství salát chřestový.

Ochutnávka jídel z brambor a zelí.

Devatenáct receptů a mlsné jazýčky

Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?

33. ročník cyklu Tvoříme v muzeu se zaměřil na pokrmy z mrkve.

Vaření ve Slováckém muzeum se neslo ve znamení mrkvových dobrot

Uherské Hradiště – Voňavé šátečky, osvěžující salát nebo výbornou pomazánku mohli ochutnat návštěvníci dalšího pokračování kuchařského seriálu Tvoříme v muzeu. Akce se uskutečnila v sobotu 3. října ve Slováckém muzeu, tentokrát na téma Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí. Právě tato kořenová zelenina se stala hlavní surovinou všech přípravových dobrot.

Dny evropského dědictví - kryty pod hradem Špilberk.

V krytu pod Špilberkem dobově naservírují pařížský salát od Ihnačáka

Brno – Představit unikátní architekturu, seznámit návštěvníky s historií, ale také vychovávat a poučit. Takové cíle si klade každoroční akce Dny evropského dědictví, která v pondělí odstartovala také v Brně. Díky ní se zájemci dostanou i na místa, kam mají běžně vstup zakázaný.

Lenka Hastíková, jedna ze tří kuchařek školní jídelny ZŠ Mánesova Otrokovice, které v úterý 25. srpna 2015 vyhrály 1. místo ve finále soutěže O nejlepší školní oběd.

Se svým školním menu předčí i kdejakou restauraci

Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.

RYBÍ SPECIALITY a další výrobky z ryb nabízí na farmářských trhů u obchodního centra Forum pojízdný stánek firmy Diana Fish každý čtvrtek.

Ryby z celého světa vozí na farmářský trh

Ústí nad Labem - Zlatavě hnědé makrely, stříbřitě modrá bříška zavináčů, pestře barevné sklenice rybích salátů. Stánek firmy Diana Fish na farmářských trzích u obchodního centra Forum upoutá už na první pohled.

Ilustrační foto

Ruští kosmonauti ukončili výstup do kosmu, na ISS je čekal salát

Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.

Ilustrační foto.

Deset rad jak na salmonelózu

Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

Ilustrační foto.

Deset rad jak na salmonelózu

Plzeň - Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

VÝROBA extra panenských olejů metodou za studena v Kraslicích.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.

Fenykl: Dietní pochoutka

Fenykl můžete použít prakticky na cokoliv, ať už na pečení, grilování, dušení, do salátů nebo jako přísadu do polévek – vždy chutná skvěle!

V rámci projektu Zdravá5 se děti naučí připravovat zdravá jídla.

Projekt Zdravá5 u nás ve Vysokém Veselí

Vysoké Veselí – Žáci místní základní školy se se zapojili do celostátní soutěže Coolinaření s Albertem – Zdravá5. Soutěže se zúčastnili žáci 5. – 8. třídy s velkým nadšením, neboť rádi připravují zajímavé a nové pokrmy se svými spolužáky ve škole. Již dříve si vyzkoušeli a ochutnali například přípravu chipsů z celeru a červené řepy.

Ilustrační foto

Jezte zdravě: Naše tělo potřebuje čerstvou a svěží energii

Chrudim - Jaro je v plném proudu a naše tělo potřebuje svěží, čerstvou energii například v podobě křupavého salátu s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem. Fenykl je zelenina. která podporuje správnou funkci trávícího systému a zlepšuje fungování sleziny.

Zdeněk Jánský

Oba novostrašečtí rodáci vařili společně doma vůbec poprvé

Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.

MILOŠ KURKA představuje v Praze na Biostylu své bioprodukty vedoucí oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR Tereze Musilové.

Saláty z Černíkovic šly v hlavním městě na dračku, jsou totiž bio

Černíkovice/Praha - Zelenina místního pěstitele potěšila spotřebitele v hlavním městě. Saláty, které právě Miloš Kurka sklízí v zahradě v Černíkovicích, jako jeden z mála zelinářů přivezl uplynulý týden do Prahy na přehlídku domácí certifikované ekologické produkce. Ta se pod názvem Biostyl každoročně koná v dubnu u příležitosti festivalu Evolution na pražském Výstavišti Holešovice.

Vyzkoušeli jsme práci v kuchyni restaurace

Jak to chodí v restauraci? Rozhoduje příprava

Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.

Jedním z největších lákadel sobotního dopoledne ve Slováckém muzeu byly zeleninové saláty

Slovácké muzeum nabídlo ochutnávky zapomenutých receptů z bylinek

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.

Ilustrační foto

Vylaďte formu s fit jídelníčkem

Specialista na výživu a garant soutěže Fit s Deníkem Václav Krejčík si pro finalistky připravil několik tipů na zdravý a vyvážený jídelníček.Je opravdu pestrý a spolehlivě dodá energii v průběhu celého dne. Vyzkoušejte ho i vy a buďte fit!

Lasagne po italsku ze školní jídelny Gymnázia Hejčín - jedno z jídel obědové nabídky ve středu 18. března vyfocené studenty gymnázia

Toto měly být lasagne. Studenty popudil oběd ve školní jídelně

Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.

Ilustrační foto

Jedno vejce denně může bez obav sníst každý zdravý člověk

Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud však jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve, řekla dnes novinářům Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Jednorázový výkyv o Velikonocích, kdy se z vykoledovaných vajec vyrábějí saláty či pomazánky, není podle ní nebezpečný. Vejce nijak zásadně hladiny cholesterolu neovlivňuje, mnohem větším nebezpečím jsou živočišné tuky.

Mladí kuchaři v akci.

Menu plzeňských kuchtíků zabodovalo nejvíce

Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".

Michal Nesvadba

Michalův salát děti pobaví

Bruntál /SOUTĚŽ/ - Herec, mim a dětský bavič Michal Nesvadba je nejmenším divákům dobře znám z televizní obrazovky. Jeho Kouzelná školka je oblíbený pořad pro nejmenší, který uvádí již jedenáctým rokem Česká televize. Michala Nesvadbu znají dětští diváci i z divadelních představení.

Ilustrační foto

Recepty pro zdraví

Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.

Kolik toho umíš, tolikrát jsi člověkem. Deváťáci si ověřili, jak by zvládali barmanskou i kuchařskou práci.

Uvaří sto padesát jídel denně a přitom se pořád učí

Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.

Pravoslavné Vánoce v centru Mozaika

Ukrajinské Vánoce v Prostějově. Je libo Uzvar či recept na salát?

Prostějov – Také šestého ledna se v Prostějově slavily Vánoce. Tentokrát ovšem ty pravoslavné. V centru Mozaika se mohli návštěvníci, v řadě případů lidé původem z Ukrajiny, hodně dozvědět o oslavě Vánoc právě v této východoevropské zemi. Na akci zazněly také koledy, ukrajinské i ty mezinárodní v ukrajinštině. Mezi nimi například Tichá noc.

Jednotlivé suroviny je třeba pečlivě nakrájet. Co nezvládne stroj, musí udělat lidské ruce.

Lidé snědli na Silvestra tuny různých salátů

Týn nad Vltavou – /REPORTÁŽ/ Máte rádi vlašský salát nebo třeba plněné buchty, které jsou jako od Honzovy babičky? Podívala jsem se, jak vlastně vypadá provoz, ve kterém se tyto a další dobroty vyrábějí opravdu ve velkém. Do takového podniku se totiž obyčejný zákazník jen tak lehce nedostane.

Snímek zachycuje původní opevnění Znojma ve středověku. V popředí je Psí věž, v pozadí pak Vlkova věž.

Přednášky přiblíží hradby i Hostanův dům

Znojmo – Dozvědět se více o tom, jak vypadalo opevnění Znojma v době středověku, jaké plané rostliny lze bez obav použít do salátů, nebo jaká byla tradiční strava obyvatel moravského Podhorácka a úrodného Podyjí, mohou všichni, kteří zavítají na některou z přednášek, kterou pořádá Jihomoravské muzeum.