Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů
Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.
Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.
Česká Lípa, Praha - Florbalisté Boleslavi přišli o stoprocentní bilanci, nadále ale drží neporazitelnost.
Všebořice - Chlebíčky, jednohubkami, saláty a dalšími lahůdkami zásobuje všebořická firma Dorant tisíce zákazníků v Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, ale i v dalších místech včetně Prahy.
Lednice – Netradiční a málo známé zeleninové druhy se staly výzvou pro studenty zahradnické fakulty v Lednici. Připravili z nich třináct soutěžních salátů, ze kterých degustátoři vybrali vítěze. Absolutní jedničkou byl nejen podle Aleše Jezdinského z lednického Ústavu zelinářství a květinářství salát chřestový.
Ostrava - Dříve neoblíbená Ostrava se pro mladoboleslavské florbalisty změnila po víkendu na oblíbenou destinaci.
Nová Paka – Sladké nebo slané? Polévku nebo salát, bramborák, těstovinový salát se zelím, škubanec, tenké placky s povidly nebo brambory zapékané se žampiony?
Uherské Hradiště – Voňavé šátečky, osvěžující salát nebo výbornou pomazánku mohli ochutnat návštěvníci dalšího pokračování kuchařského seriálu Tvoříme v muzeu. Akce se uskutečnila v sobotu 3. října ve Slováckém muzeu, tentokrát na téma Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí. Právě tato kořenová zelenina se stala hlavní surovinou všech přípravových dobrot.
Chebsko - „Určitě se návštěvníci mohou těšit na ochutnávku specialit, jako jsou houbové pečenáče, lupenaté houby v sladkokyselém nálevu, houbový salát a houbová nádivka," lákal mykolog.
Představit unikátní architekturu, seznámit návštěvníky s historií, ale také vychovávat a poučit. Takové cíle si klade každoroční akce Dny evropského dědictví, která v pondělí odstartovala také v Brně. Díky ní se zájemci dostanou i na místa, kam mají běžně vstup zakázaný.
Brno – Představit unikátní architekturu, seznámit návštěvníky s historií, ale také vychovávat a poučit. Takové cíle si klade každoroční akce Dny evropského dědictví, která v pondělí odstartovala také v Brně. Díky ní se zájemci dostanou i na místa, kam mají běžně vstup zakázaný.
Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.
Ústí nad Labem - Zlatavě hnědé makrely, stříbřitě modrá bříška zavináčů, pestře barevné sklenice rybích salátů. Stánek firmy Diana Fish na farmářských trzích u obchodního centra Forum upoutá už na první pohled.
Oběžná dráha – Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času, než kterýkoli jiný pozemšťan.
Mladá Boleslav - Florbalisté Technology si v prvním utkání přípravy zastříleli.
Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování
Plzeň - Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování
Vyzkoušeli jsme pečení s pomocí grilu nové horkovzdušné trouby Whirlpool AKZ 6230. Výsledek? Perfektní, letní, křupavá i šťavnatá, lehká, zdravá a díky inteligentní technologii a intuitivnímu ovládání trouby také rychlá večeře.
Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.
Hradecko - Tržnice, kde koupíte čerstvou zeleninu, sazenice a další produkty, si lidé během sezóny vždy oblíbí.
Fenykl můžete použít prakticky na cokoliv, ať už na pečení, grilování, dušení, do salátů nebo jako přísadu do polévek – vždy chutná skvěle!
Vysoké Veselí – Žáci místní základní školy se se zapojili do celostátní soutěže Coolinaření s Albertem – Zdravá5. Soutěže se zúčastnili žáci 5. – 8. třídy s velkým nadšením, neboť rádi připravují zajímavé a nové pokrmy se svými spolužáky ve škole. Již dříve si vyzkoušeli a ochutnali například přípravu chipsů z celeru a červené řepy.
Chrudim - Jaro je v plném proudu a naše tělo potřebuje svěží, čerstvou energii například v podobě křupavého salátu s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem. Fenykl je zelenina. která podporuje správnou funkci trávícího systému a zlepšuje fungování sleziny.
Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.
Výživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně.
Sokolovsko – Výživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně.
Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác oslaví svůj svátek až počátkem příštího týdne, nedočkaví zahrádkáři už ale přesto začali nakupovat sazeničky salátů, kedlubnů, rajčat a dalších druhů zeleniny.
Černíkovice/Praha - Zelenina místního pěstitele potěšila spotřebitele v hlavním městě. Saláty, které právě Miloš Kurka sklízí v zahradě v Černíkovicích, jako jeden z mála zelinářů přivezl uplynulý týden do Prahy na přehlídku domácí certifikované ekologické produkce. Ta se pod názvem Biostyl každoročně koná v dubnu u příležitosti festivalu Evolution na pražském Výstavišti Holešovice.
Karlovarský kraj – Tříchodové menu čekalo v úterý na prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho hosty ve stylové restauraci Švejk v horské Bublavě na Sokolovsku.
Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Doslova jarem dýchala akce, která se uskutečnila v sobotu 11. dubna v prostorách Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V rámci cyklu Tvoříme v muzeu se milovníci dobrého jídla mohli dozvědět další množství gurmánských novinek.
Specialista na výživu a garant soutěže Fit s Deníkem Václav Krejčík si pro finalistky připravil několik tipů na zdravý a vyvážený jídelníček.Je opravdu pestrý a spolehlivě dodá energii v průběhu celého dne. Vyzkoušejte ho i vy a buďte fit!
Víte, co je raw food nebo také živá či syrová strava? Wlasta Hlinková, odbornice na zdravou výživu, to nejen ví, ale sama tyto pokrmy vymýšlí a nejí téměř nic jiného.
Olomouc – Nad tím, co ve středu dostali někteří strávníci v jídelně v Olomouci-Hejčíně, by se sliny sbíhaly zřejmě málokomu. Přitom ten den vypadala dvojka v jídelníčku jako jasná volba lasagne po italsku s ledovým salátem. Co však viděla část strávníků na talíři, se oblíbeným lasagním nepodobalo ani zdaleka. Několik gymnazistů pokrm popudil natolik, že jej zdokumentovali a fotografii poslali do redakce Olomouckého deníku.
Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud však jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve, řekla dnes novinářům Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Jednorázový výkyv o Velikonocích, kdy se z vykoledovaných vajec vyrábějí saláty či pomazánky, není podle ní nebezpečný. Vejce nijak zásadně hladiny cholesterolu neovlivňuje, mnohem větším nebezpečím jsou živočišné tuky.
Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".
Mladá Boleslav - Technology Florbal Mladá Boleslav zvládl postoupit ze čtvrtfinále po čtyrech zápasech.
Bruntál /SOUTĚŽ/ - Herec, mim a dětský bavič Michal Nesvadba je nejmenším divákům dobře znám z televizní obrazovky. Jeho Kouzelná školka je oblíbený pořad pro nejmenší, který uvádí již jedenáctým rokem Česká televize. Michala Nesvadbu znají dětští diváci i z divadelních představení.
Mladá Boleslav, Praha - Florbalisté Boleslavi vedou nad Spartou 2:0 na zápasy.
Mladá Boleslav - Technology Florbal Mladá Boleslav vyzval do čtvrtfinále sedmý tým základní části.
Mladá Boleslav - Technology Florbal Mladá Boleslav vyhráli těžký zápas proti týmu bez rukávů a přeskočili Tatran Střešovice v čele nejvyšší české soutěže.
Vyzkoušejte mrkvové koláčky nebo salát s klíčky, jablky, mrkví a kedlubnou.
Hostivice - Boleslavští florbalisté porazili výběr České republiky do 19 let.
Pardubice - Florbalisté Mladé Boleslavi šli znovu do nájezdů, v Pardubicích je ale prohráli.
Mladoboleslavsko - Školáci alergičtí na lepek, mléko či vejce to mají v jídelnách zase o trochu jednodušší. Od ledna se díky novele ministerstva školství musí na každém menu přesně dočíst, který alergen je v nabízeném pokrmu obsažen.
Mladá Boleslav - Florbalisté Technology vyhráli extraligový zápas proti lídrovi a dotáhli se na čtyři body – v neděli hrají se Spartou v Plzni, pak už pohár.
Mladá Boleslav - Od ledna se alergici ve školní jídelně dočtou, které konkrétní alergeny jsou v jídle obsaženy
Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.
Prostějov – Také šestého ledna se v Prostějově slavily Vánoce. Tentokrát ovšem ty pravoslavné. V centru Mozaika se mohli návštěvníci, v řadě případů lidé původem z Ukrajiny, hodně dozvědět o oslavě Vánoc právě v této východoevropské zemi. Na akci zazněly také koledy, ukrajinské i ty mezinárodní v ukrajinštině. Mezi nimi například Tichá noc.
Týn nad Vltavou – /REPORTÁŽ/ Máte rádi vlašský salát nebo třeba plněné buchty, které jsou jako od Honzovy babičky? Podívala jsem se, jak vlastně vypadá provoz, ve kterém se tyto a další dobroty vyrábějí opravdu ve velkém. Do takového podniku se totiž obyčejný zákazník jen tak lehce nedostane.
Znojmo – Dozvědět se více o tom, jak vypadalo opevnění Znojma v době středověku, jaké plané rostliny lze bez obav použít do salátů, nebo jaká byla tradiční strava obyvatel moravského Podhorácka a úrodného Podyjí, mohou všichni, kteří zavítají na některou z přednášek, kterou pořádá Jihomoravské muzeum.