Kreativ

ŠTÍTEK: stres

Vojta Kiďák Tomáško při koncertu v loketské knihovně.

Předvánoční setkání s Kiďákem v knihovně

Loket – Krásná tradice se možná zrodila v loketské městské knihovně. Už druhým rokem sem pozval na předvánoční setkání s písničkami a povídáním všechny zájemce loketský písničkář Vojta Kiďák Tomáško.

Tomáš Pliska a Zbyněk Košťák.

Vzpěrač Pliska přivezl z vánočního turnaje další osobní rekord

Dvojice šumperských vzpěračů reprezentovala svůj oddíl na 42. ročníku Vánočního poháru v brněnských Obřanech. V sobotu 15. prosince tam své výkony předvedli Tomáš Pliska a Zbyněk Košťák, jež během posledního měsíce roku 2018 prožili náročné období plné akcí. Ani tentokrát nezklamali.

Důl ČSM ve Stonavě, kde 20. 12. 2018 došlo k výbuchu důlního plynu.

Je to ohnivé peklo, popsal záchranář situaci v karvinském dole

/VIDEO/ Jak to vypadá 800 metrů pod zemí, na místě, kde vybuchne metan? Záchranáři se o svých zážitcích moc bavit nechtějí. Proč, je zřejmé – není to nic pro slabé povahy, mnohdy jde jim samotným o život. Velitel zásahu v Dole ČSM, zkušený záchranář Jaroslav Provázek, přesto aspoň naznačil, jak to v dole v pátek vypadalo. V místě tragédie hoří i dnes.

Všichni mladí redaktoři si mohli vyzkoušet nejen psychický tlak a stres těsně před končící uzávěrkou, než šel Robinsonův deník do tisku, ale také měli možnost pracovat jako grafici a editoři.

Školáci v Lužci vytvořili nový školní zpravodaj

Lužec nad Vltavou /FOTOGALERIE/ - Poslední školní den letošního roku strávila osmička školáků ze základní školy v Lužci hlubokým přemýšlením. Jejich úkolem bylo vytvořit nový školní zpravodaj s několika články a fotografiemi. Pod vedením redaktorky Mělnického deníku Barbory Walterové a učitelky Evy Zemanové se dílo nakonec podařilo.

Výstava byla k vidění v prostorách výrobně výukové haly a konala se už podruhé.

Výstava představila zájmové činnosti pracovníků věznice

Příbram /FOTOGALERIE/ - V prostorách výrobně výukové haly příbramské věznice se v rámci druhého ročníku výstavy s názvem „… a jak trávíš čas po práci Ty?“ představili především zaměstnanci věznice s činnostmi, kterými vyplňují svůj volný čas. Cílem této výstavy je ukázat, jakým způsobem tráví volný čas po práci někteří zaměstnanci.

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Z vyhodnocení projektu „Daruj radost“ v Českém Brodě.

Projekt 'Daruj radost' vyhrála učitelka z českobrodské základní školy

Český Brod /FOTOGALERIE/ - Projekt 'Daruj radost' odstartoval již v listopadu a nyní má svého výherce. Vyhodnocení se konalo ve čtvrtek 20. prosince. Široká veřejnost měla jasno, Český Brod dělá tím, čím je i lepším místem paní učitelka Olga Kupcová ze Základní školy v Českém Brodě. Druhé místo obsadila rodina Kiliánových a příběh jejich malé Adriany. Třetí místo získalo občanské sdružení Lecccos.

Za dvojnásobnou vraždu hrozí muži až dvacet let vězení.

Zoufalý muž zavraždil manželku a tchýni. Neviděl jiné řešení

Smutným případem, který vyústil v rodinnou tragédii, se v úterý začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl dvaašedesátiletý muž, který letos v dubnu v domě Ostravě-Svinově zavraždil svou nemohoucí manželku a tchýni. Obě udusil igelitovým sáčkem.

V kolínském skautském institutu zazněly vánoční písně.

OBRAZEM: V kolínském skautském institutu zazněly vánoční písně

Kolín - Do vánoční nálady se mohli naladit lidé v kolínském skautském institutu. Skauti i neskauti se společně sešli, někteří s kytarami, a společně si zazpívali nad horkým čajem a cukrovím vánoční písně, došlo ale i na známé melodie. Vánoční hraní se odehrálo již podruhé.

Vánoce. Ilustrační foto.

Vánoce nejsou větší zátěží pro psychiku, říká psychiatr a primář Jaromír Hons

Liberecký kraj – Předvánoční čas je emočně velmi vypjatá doba. Ze všech stran útočí reklamy, na mnohé dopadá samota. U citlivých jedinců to může negativně ovlivnit i psychiku. „Každý přiměřeně vyrovnaný člověk ale toto období zná a vnímá to jen jako určitý kolorit,“ říká primář psychiatrického oddělení Krajské nemocnice v Liberci a zároveň lékařský ředitel Jaromír Hons.

Ilustrační foto

Prodavači, pozor na rozměňovače

Cheb – Stres před Vánoci nezažívají v obchodech jen zákazníci, ale také prodavači. Jejich únavy se mohou snažit využít i podvodníci „rozměňovači“.

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívá koledy 2018

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Ve stejnou chvíli zpívalo neuvěřitelných 130 tisíc lidí po celé zemi stejné vánoční koledy. Přinášíme vám speciální vydání videosouhrnu, díky kterému budete moci nasát vánoční atmosféru z mnoha míst najednou.

Ilustrační foto.

Psychiatři: Syndromem vyhoření trpí každý pátý Čech. Ohrožení jsou manažeři

Syndromem vyhoření trpí podle odborníků každý pátý Čech. Nejohroženější jsou vrcholoví manažeři, lékaři, zdravotníci, učitelé, policisté a soudci. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Takzvaný syndrom vyhoření je reakcí na dlouhodobý stres, který se projevuje především únavou a ztrátou pocitu ze smyslu vykonávané práce.

Česko zpívá koledy. Již ve středu 12. prosince.

Česko zpívá koledy: oblíbená akce Deníku je opět tady

Vážení čtenáři, tento příběh se začal psát před osmi lety. Tehdy poprvé se lidé, které dříve nic nespojovalo, sešli, aby spolu strávili předvánoční čas. Ne ve frontách v nákupních střediscích, ne ve stresu a shonu. Setkali se na náměstích a návsích, aby si spolu zazpívali koledy. Z milého nápadu se stala tradice, bez které si dnes už tisíce lidí v Česku neumí představit adventní čas. Zpívat se bude i letos. Už zítra ty nejkrásnější vánoční melodie rozeznějí 760 míst.

Ilustrační foto

Optimismus borůvek, nebo čistota mléka. Zvolte si barvu snídaně podle nálady

Zelená proti stresu, žlutá pro dobrou náladu. Ráno si vybíráme barvy oblečení podle toho, jak se probudíme, zda jsme plni energie nebo unaveni, abychom vyjádřili naše pocity a znovu nabyli dobré nálady. Proč bychom nemohli učinit totéž s naší snídaní a dopřát si čas od času čistotu mléka, optimismus medu nebo borůvek? Píše to italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto.

Den zdravotně postižených: Několik pravidel komunikace

Prachatice - Mezinárodní den zdravotně postižených se týká lidí postižených fyzicky, smyslově, duševně či mentálně Mezinárodní den zdravotně postižených 3. prosinec byl poprvé vyhlášen světovým dnem zdravotně postižených osob v roce 1981.

NOVÁ „BESTIE“. Olga Roučková se chystá podruhé na Rallye Dakar.

Opět na Dakar. Ovšem bez čtyřkolky

Děčín – Ukazuje, že to je prostě nezmar. Má ráda výzvy a nebojí se vyzkoušet něco nového. Děčínská závodnice Olga Roučková se podruhé zúčastní věhlasné Rallye Dakar. Nepojede ovšem na čtyřkolce, ale na „Bestii“ Sidexside Can Am Maverick XRS!

Prodej vánočních stromků. Ilustrační snímek.

Nejzelenější, nejkošatější, nejlevnější. Začíná honba za vánočními stromky

/ANKETA/ Shon a stres související s nákupem vánočních dárků může korunovat i honba za vánočním stromkem. Jelikož tyto stromky rozhodně nejsou levné, jejich nákup si rodiny rozmýšlejí pečlivě dopředu. Nejčastěji se přitom rozhodují, zda si pořídí živý či umělý. Důležitá je i velikost a také práce, kterou je nutné vynaložit na ozdobení.  

Ilustrační foto

Otázka na víkend: rituály

Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Někdo začíná ráno snídaní, jiní kávou a cigaretou… Bez čeho si své ráno nedovedete představit vy?

Cukr, ilustrační foto

Cukr může být sladký ničema

Někdo sáhne po sladkém, jiný zase po slaném. Potravinami plýtváme a čas od času jsme mlsní. Dříve lidé takové hojnosti neužívali, ale neměli ani potravinové intolerance, cukrovku a jiné civilizační neduhy. Diabetici vědí své, cukr přináší příjemné chvíle, ale ve vysoké koncentraci je to téměř jed.

„Záchranář“ se konal v pátek 23. 11. v Domažlické nemocnici.

FOTO: Medvídek provede děti nemocnicí

Domažlice – Zbavit děti obav z nemocničního prostředí či bílého lékařského pláště, ukázat vybrané nemocniční pracoviště a činnosti nebo je naučit jednat v krizových situacích, kdy je nutné volat záchranku.