Kreativ

ŠTÍTEK: stres

Andrea Kráslová (vlevo) s redaktorkou Bohumilou Čihákovou

Pandemie dnešní doby? Zákeřný syndrom vyhoření, varuje psychoterapeutka

Mileniálové, korporátní nadšenci a rodiče trpí syndromem vyhoření, ale narůstající přesčasy nejsou jediným viníkem. Chronický stres v práci nebo při péči o dítě může vést k apatii, únavě a mnohem vyššímu riziku mrtvice a srdečních chorob. Co je syndrom vyhoření, koho nejčastěji potkává, jak se projevuje a proč ho někteří označují za lenost? Ptala jsem se psychoterapeutky a vedoucí Kariérního centra NEWTON University Andrey Kráslové.

Školáci od prvních do třetích tříd možná už brzy nebudou mít na vysvědčení známky, ale slovní hodnocení. Ilustrační foto.

Do třetí třídy bez známek? Oslovení rodiče, učitelé i ředitelé spíše souhlasí

/ANKETA/ V horizontu dvou až tří let počítá ministerstvo školství s tím, že by školáci navštěvující první až třetí třídy nebyli hodnoceni známkami, jak se to většinově děje nyní. Žáci by měli být hodnoceni slovně s důrazem na jejich na jejich osobnost. Podle navrhovatelů by to mělo snížit stres šesti až osmiletých dětí ze školní docházky a naopak by to mělo přispět k jejich pozitivnějšímu přístupu ke škole a vzdělání obecně v dalších letech.

Zasmějte se v úterý večer na Fidlovačce při situační komedii Lov na losa.

Tipy na úterý 4. dubna

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Vysvědčení. Ilustrační foto.

Zrušení klasických známek? Školákům to může spíše uškodit, míní učitelé

Známky, nebo slovní hodnocení? To je základní otázka, kterou nastolilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy pro první až třetí ročníky základních škol. Důvodem, proč odstoupit od klasického známkování, má být snížení stresu, kterým prý méně úspěšní žáci procházejí. Školy se na tuto problematiku dívají různě. Většina z nich bere známkování jako samozřejmost. Jsou však takové, na kterých dávno slovní hodnocení převládlo.

Sklizeň pšenice. Ilustrační snímek

Vystresované rostliny vydávají zvuky. Lidé je ale neslyší, zjistili vědci

Izraelští vědci zjistili, že rostliny vydávají zvuky, a to zejména ve stresujících situacích, například kvůli nedostatku vláhy. Různé druhy přitom mluví jiným „jazykem“, lidský sluch ale tuto řeč nezachytí. S odvoláním na studii publikovanou v prestižním časopise Cell o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel.

Zasmějte se v úterý večer na Fidlovačce při situační komedii Lov na losa.

Tipy na úterý 28. března

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Alkohol patří k většině setkání, při nichž je cílem mladých lidí bavit se.

Alkoholismus je dnes běžný i u patnáctiletých dívek. Závislost vzniká rychle

/FOTOGALERIE/ Současná doba klade na lidi velké nároky. Stálý stres, ostré pracovní tempo a společenský tlak je dokážou dovést až k únikové cestě z reality prostřednictvím alkoholu. Pokud se ze skleničky na uvolnění stane denní rituál, může to skončit závislostí. Ohroženi jsou přitom nejen dospělí muži a ženy, ale i děti. Nezřídka pak končí v péči psychiatrů. 

Objevení prvních šedin ovlivňuje mnoho faktorů.

Šedivění lze zastavit a vlasy budou růst zase tmavé. Má to ale malý háček

Šedivé vlasy jsou pro většinu lidí známkou počínajícího nebo už pokročilého stáří. Proč ale někdo zešediví ještě před dokončením vysoké školy a jiný se pyšní havraními vlasy i chvíli před nástupem do důchodu? Co způsobuje šedé vlasy? Může být viníkem stres, strava či životní styl, nebo se proces nedá zvrátit? A věděli jste, že existuje možnost, jak vrátit šedivým vlasům barvu nazpátek?

Anežka Rusevová

Anežka Rusevová: Role nevzhledné a obtloustlé už mi vadily, tak jsem zhubla

Kvůli rolím se sympatická herečka i několikrát fyzicky proměnila. „Myslím, že proměna je podstatou herectví. Ta duševní i ta fyzická,“ říká Anežka Rusevová, která před časem razantně zhubla. Na to téma už v časopisu Story mluvit nechtěla, ale svěřila se, že ji mrzí, jak často jsou filmové i divadelní role psány v rámci obecných klišé. Že štíhlá znamená krásná a silnější ošklivá, jí opravdu dost vadí.

Psychiatr a sexuolog MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychiatr Martin Hollý: I když si dobře žijeme, jsme chronicky vystresovaní

/FOTOGALERIE/ „Raději přijít zbytečně než pozdě,“ říká psychiatr Martin Hollý o konzultacích s odborníky, zasáhne-li člověka nejistota, zda duševně nestrádá. Základními příznaky může být snížená schopnost prožívat radost, mizerný spánek nebo nechuť k jídlu. Varovné je, pokud tyto stavy přetrvávají den co den po dva týdny.

Psí plemena, která jsou geneticky bližší vlkům, mají větší sklon reagovat vytím, zjistila studie. Ilustrační snímek

Záhadné volání divočiny. Vědci zjistili, proč některá plemena psů více vyjí

Odbornice na chování zvířat Fanni Lehoczkiová si všimla, že vytí jejího huskyho nevyvolává vždy stejnou odpověď u psů v jejím okolí. Začala proto společně s kolegy z katedry etologie Univerzity Eotvose Loranda studovat reakce psů na vytí vlků. Zkoumali, zda jsou k vytí některá plemena náchylnější a zda jsou tito psi geneticky blíže těmto divokým šelmám. Vědcům se podezření nakonec potvrdilo.  

V botanické zahradě na vás čeká panelová fotovýstava s tématem Jak krmit ptáky?

Tipy na úterý 14. února

Pojďte si zpestřit dnešní den. Podívejte se níže na pár akcí, které se 14. února v Praze konají. Uprostřed článku najdete odkaz na přehled valentýnských tipů.

Na pohotovost bez stresu. Náladu ve FN Brno pozvedne zdravotní klaun.

Na pohotovost bez stresu. Náladu ve FN Brno pozvedne zdravotní klaun

Nejprve pláč a smutek z bolestivého zranění, za chvíli úsměv na tváři a zapomenutý stres. Na dětskou pohotovost ve Fakultní nemocnici Brno přichází pozvednout náladu dětem i rodičům Zdravotní klauni. Každý přitom má své vlastní originální jméno a kostým. Od běžných cirkusových klaunů se v podstatné míře liší.

Na Pražském hradě máte tento týden možnost prohlédnout si na vlastní oči korunovační klenoty.

Tipy na úterý 17. ledna

Máte už plán na další lednové úterý? Podívejte se níže na pár akcí, které se tento den v Praze konají.

Eva Decastelo

Evě Decastelo nová láska svědčí. Za rok má dole 13 kilo a nikdy nevypadala líp

Bez nadsázky říká, že v takové formě nebyla ani ve svých osmnácti letech. Neskutečně jí to sluší. A nemůže za to jen stres, kterým si prošla kvůli rozchodu s manželem Reném, ale i nová láska v podobě fotografa Tomáše Třeštíka. Eva Decastelo prozradila, že chodí do posilovny, drží keto dietu a také se pravidelně otužuje.

Blíží se konec roku a s ním spojené hlučné silvestrovské oslavy. Petardy, rachejtle a dělobuchy děsí nejen volně žijící zvířata, ale také domácí mazlíčky

Silvestrovská zábava mazlíčky děsí. Pomůže televize nebo tričko

Blíží se konec roku a s ním spojené hlučné silvestrovské oslavy. Petardy, rachejtle a dělobuchy děsí nejen volně žijící zvířata, ale také domácí mazlíčky. Třeba psi mají několikanásobně citlivější sluch než lidé a slyší i zvuky, o kterých lidé nemají ani ponětí.

Učitelé z Liběšic si přivezli zkušenosti z Finska.

Stovka žáků na jednoho učitele? Ve Finsku to možné je, říkají učitelé z Liběšic

/FOTO, VIDEO/ Skupina pěti mladých učitelů z Liběšic využila šance, kterou nabízí takzvané šablony vyhlašované ministerstvem školství a tělovýchovy, a vyrazila na stáž do několika finských škol. Po návratu je na nich poznat silná motivace začít naše školství změnit. Jenže problém je v drilu, který české poměry provází už od roku 1869, kdy říšský školský zákon zavedl povinnou školní docházku.

Farářka Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová, spoluautorky TraDiáře.

Jak prožít svátky ve zdraví? Bůh se směje, když člověk plánuje, říká farářka

Bůh se směje, když člověk plánuje. Toto napsala v diáři TraDiář 2023 Martina Viktorie Kopecká, která je jeho spoluautorkou. Martina působí nejen jako farářka Církve československé husitské, ale je také terapeutkou. Povídali jsme si s ní proto o tom, jak příští rok prožít v co nejlepším psychickém zdraví. Druhá autorka Martina Boledovičová nám dala tipy na to, jak blížící se Vánoce zvládnout bez stresu.

Vít Latzel z Botanického ústavu AV ČR při zkoumání stresových dopadů na rostliny.

Čeští vědci zazářili. Mapovali okolí černé díry a stresovali rostliny

/FOTOGALERIE/ Kde leží „Ondrejov“ a kde „Pruhonice“? To teď hledají experti z celého světa: středočeští vědci z Akademie věd ČR se aktuálně proslavili několika pozoruhodnými výzkumy. Astronomové dvěma ultraúspěšnými projekty ve spolupráci s NASA, botanici zkoumáním dopadů stresu u rostlin.

Soudní síň. Ilustrační snímek.

Muž bojuje u soudu o syna. Chlapec má ze stresu z otce horečky, tvrdí matka

Krajský soud se ve čtvrtek 22. září začal zabývat sporem dvou rodičů z regionu o střídavou péči jejich 7letého syna. U vyšší instance v Ústí se věc ocitla po odvolání vůči rozhodnutí litoměřického okresního soudu z 22. dubna. Ten svěřil syna do výlučné péče matce, otci umožnil jen částečné výchovné působení. Podle otce ale byla funkční dosavadní střídavá péče, ve které měli oba dva syna už tři roky. Matka chce, aby mohl otec chlapce vídat zatím jen minimálně. Má z něj být totiž ve stresu natolik, že mu to způsobuje psychosomatické potíže.

Hana Matějková Fabíková

Špatný přístup firem k zaměstnancům může zvýšit frustraci lidí, varuje expertka

Hana Fabíková Matějková vystudovala sociální antropologii na Filozofické fakultě Univerzity Pardubice. Nyní pracuje jako ředitelka společnosti SocioRating Institute, jež pomáhá ve firmách mezi zaměstnanci měřit, jak jsou spokojení, nakolik firmě důvěřují či se s ní ztotožňují. To jim totiž vypoví mnohé o životaschopnosti dané organizace. Umí také měřit hodnotu firmy, její udržitelnost a dopad na společnost, nebo odhalit problémy v jejím fungování. Šéfy učí, jak důležité je dbát na sociální prostředí v podniku.

Andrea trpí nadměrnou ztrátou kvůli stresu

Dříve měla hřívu jako lev. Dnes žena kvůli alopecii ztrácí vlasy po pramenech

„Jakmile najdete svůj první flek, tak začínáte boj. Může se objevit kdekoliv, kdykoliv a u kohokoliv,“ říká Andrea, která se poprvé setkala s alopecií před dvěma lety. Tenkrát o své vlasy přišla a jen díky vhodné péči jí nové začaly po půl roce opět růst. Když si uvědomila, co je příčinou nadměrného vypadávání vlasů, rozhodla se pro razantní změnu.

Michaela Kuklová byla vyhledávanou představitelkou pohádkových princezen, velkou popularitu jí přinesly zejména filmy Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo dvoudílná pohádka Z pekla štěstí

Léta utrpení Michaely Kuklové: Rakovina, strach, léky na úzkost a velká bolest

Život jedné z nejoblíbenějších filmových princezen Michaely Kuklové jedna velká pohádka nebyl. Sympatická herečka nejdřív bojovala s dluhy, které nadělal její bývalý manžel a poté musela bojovat depresemi a zákeřnou nemocí. I když prožila těžké roky, došla ke vnitřnímu smíření a nyní vše v časopisu Story zrekapitulovala krátkou větou: „Už jsem odpustila a děkuju za vše dobré, co mi to dalo.“

Cestovní horečka. Ilustrační foto.

Jak vyzrát na cestovní horečku? Nekazte si těšení zbytečným stresem

 Na letní dovolenou se lidé obvykle těší měsíce dopředu. Když se ale blíží čas odjezdu, najednou spoustu z nich přepadá neklid, stres nebo i fyzické obtíže jako nechutenství, střevní potíže, nespavost nebo bolest hlavy. Prošel si tím před důležitou cestou skoro každý a běžně se tomu stavu říká „cestovní horečka“. Jak se napětí zbavit a užít si těšení na zaslouženou dovolenou v klidu? Existuje několik tipů.

Tým vývojářů aplikace

Mobilní aplikace má pomoct onkologicky nemocným pacientům zvládat stres

Vyšetření, nemocnice, odběry, léky. Pouze na pár slov se často smrsknou dny onkologicky nemocných pacientů poté, co zahájí léčbu. Do té doby běžný život přestává existovat. Když na tělo zaútočí nádorové onemocnění, trpí také psychika. Na péči o ni ale často nezbývá čas ani síla. Nově by pacientům mohla odlehčit mobilní aplikace.

Psychodermatologie zkoumá vliv psychických nemocí na stav pokožky.

Psychickou nemoc lze poznat podle kůže

Cítíme-li se dobře, většinou i dobře vypadáme. Funguje to ale i naopak. Někdy hlava dokonce může být hlavním viníkem problémů s pokožkou nebo je zásadně zhoršovat. Léky a mastičky v takových případech často selhávají, protože příčina obtíží leží tam, kam zdaleka ne každý dermatolog dohlédne – ve vašem nitru. Článek o tom přinesl časopis Kondice.

Krevní tlak je určován dvěma hodnotami – systolickou (tlak krve vstupující ze srdce do aorty) a diastolickou (tlak krve při uvolnění komor mezi dvěma srdečními stahy)

Pozor na tichého zabijáka. Za vysokým tlakem nestojí stres, jsou jiné příčiny

Říká se mu tichý zabiják, protože o něm mnoho pacientů ani neví. Krevní tlak je ukazatelem, jak srdce zvládá každodenní zátěž. Rostoucí hodnoty v klidovém režimu signalizují, že něco není v pořádku. Klíčové je jeho odhalení, změna životního stylu, pravidelný pohyb i rychlé zahájení léčby. Rozhodně ho nepodceňujte, protože v této době snadno letí nahoru!

Meditovat se dá všude.

Jak ulevit od stresu? Bojovat lze i meditací. Umí snížit váhu či bolesti hlavy

Naši předci nežili v takovém zápřahu jako my dnes. Proto prožívali pasivitu, kdy tělo a mysl zpracovaly prožitky i impulzy, které mohly takříkajíc odcházet. Nestupňoval se v nich tlak, jako je tomu dnes u nás, ale naopak ubýval,“ vysvětluje učitel meditace, který v časopisu Story prozradil, jak se našim předkům přiblížit a svému tělu od stresu ulevit.

Lumír Němec, bývalý velitel operační skupiny SOG v Afghánistánu, účastník misí v Kosovu a Bagdádu, dnes bezpečnostní expert.

Příprava na bojový stres? Skok padákem, tvrdí válečný veterán Lumír Němec

Dívají se do tváři smrti. Střílejí na ně Rusové, ze vzduchu padají bomby. Potkávají se s utrpením, odloučeni od rodiny, blízkých. Ve stresu. Ukrajinští záložníci čelí invazi už přes dva měsíce. Jak lze takové podmínky dlouhodobě nervově ustát? Válečný veterán a vojenský expert Lumír Němec ví, že ani armádní výcvik ozbrojence nepřipraví na vše.

Mariánské Lázně jsou památkou UNESCO

V Česku existují místa, kde stres léčí pivem a tatarákem

Po krátké době míříme znovu do lázní, jen jsme se místo na sever vydali směrem západním. A zatímco v případě Teplic nás zajímalo, jak dnes vypadá a funguje místo, kde se před 200 lety sjížděla mocenská i intelektuální elita celé Evropy, tentokrát zaměříme pohled i na obecnou proměnu lázní. Text přinesl časopis Gurmet.

Z deprese může nově pomoci i online psychoterapie.

Pomoc z deprese? Pár kliků, pár minut. Online psychoterapie je revoluční změnou

Deprese, stres, vztahy, rodičovství či syndrom vyhoření. Kliknutím počítačové myši si kdokoliv může vybrat psychoterapeuta podle tématu zaměření specialisty. Anebo podle toho, zda má tisíce hodin praxe, nebo se těší přízni desítek dobrých recenzí. S odborníkem si pak zájemce domluví videohovor, při němž proberou své problémy třeba z domácího křesla. To je online terapie. „Zájem o službu za poslední rok výrazně narostl. Ze stovek na tři tisíce za měsíc,“ říká za start-up Hedepy jeho šéf Lukáš Krčil.

Sportovní aplikace jsou při tréninku velkým pomocníkem

MySASY je horkou novinku nadšenců z běhu

Sportovní aplikace jsou pro spoustu běžců neodmyslitelnou součástí tréninku. Vzájemně se ale hodně liší v tom, co vám můžou nabídnout. Právě teď běžeckým světem nejvíc hýbe mySASY, která je výjimečná v tom, že vám trénink dokáže perfektně dávkovat. A to i v případě, že s běháním začínáte. Vyzkoušeli ji časopis Kondice.

Ilustrační foto.

Jak se vyrovnat se stresem a napětím? Dozvíte se na přednášce Jany Krynské

Nezisková organizace Kluby zdraví připravila další setkání, na kterém účastníkům doktorka Jana Krynská povypráví o tom, jak se vyrovnat se stresem a napětím v této neklidné době. Akce se uskuteční ve středu 27. dubna od 17.30 hodin v Klubu seniorů Benešov na adrese Marie Kudeříkové 1556/1 (vchod od hřiště) a je přístupná široké veřejnosti. Všem, kterým není lhostejné vlastní zdraví. Vstup je tradičně volný. 

V Bohumíně zkoušejí připravit děti na stres u přijímaček.

V Bohumíně zkouší „nalejvárnu“, připraví děti i na stres u přijímaček

Přijímací zkoušky na střední školy, které letos ministerstvo školství naplánovalo na 12. a 13. dubna, znamenají pro řadu deváťáků stresovou situaci. Benešova škola v Bohumíně proto přišla s projektem týdenního intenzivního přípravného kurzu češtiny a matematiky. A inovativně do něj přidala i psychologický trénink, díky němuž by uchazeči měli zvládnout stres, práci pod tlakem a orientaci v neznámém prostředí.