Kreativ

ŠTÍTEK: stres

Jakub Šiřina přišel na chuť mySASY

Opavský basketbal jde s dobou, jako první v lize budou používat mySASY

Opavský basketbal hlásí novinku. Tým se bude připravovat podle aplikace mySASY. Podepsaný pod touto novinkou je nový kondiční trenér Michal Miřejovský, který mimochodem připravuje i největší českou basketbalovou hvězdu Tomáše Satoranského. Nebýt koronavirové pandemie, Opavští by z mySASY mohli těžit už ve vyřazovacích bojích.

Úzkosti trápí řadu seniorů.

Bylinkářka radí seniorům

Strach, obavy a špatné předtuchy. V těžkém psychickém rozpoložení se v době koronavirové pandemie nachází mnoho lidí. Obzvláště obtížná je tato situace pro starší generaci – nejen, že jsou senioři více ohrožení a mohou mít horší přístup k informacím, službám i zboží, ale navíc se s úzkostí často nemají komu svěřit a nevědí, jak ji řešit.

Úzkosti trápí řadu seniorů.

Bylinkářka radí seniorům

Strach, obavy a špatné předtuchy. V těžkém psychickém rozpoložení se v době koronavirové pandemie nachází mnoho lidí. Obzvláště obtížná je tato situace pro starší generaci – nejen, že jsou senioři více ohrožení a mohou mít horší přístup k informacím, službám i zboží, ale navíc se s úzkostí často nemají komu svěřit a nevědí, jak ji řešit.

Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Nespavost, únava, ztráta radosti. Kdy už by člověk měl vyhledat psychiatra?

Něco podobného, jako je koronavirová epidemie, většina z nás nikdy nezažila. U některých to může způsobit takové deprese, že budou muset vyhledat odborníka. Případná léčba ovšem může otevřít nové životní možnosti, připomíná Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Ilustrační koláž Family Gospel Ostrava

Pětiminutový gospel proti stresu mixovali třicet hodin

Netrap se a neboj se, s ránem přichází radost a trable netrvají věčně… Tak zní v českém překladu začátek písničky proti stresu, kterou si od Kirka Franklina vypůjčil a v originále pod názvem My Life is in Your Hands (Můj život je ve Tvých rukou) přezpíval sbor Family Gospel Ostrava.

Takzvaná hypnoterapie je uznávanou metodou už i v Česku.

Hypnóza umí snížit stres i zlepšit paměť. Jak ale nenaletět podvodníkovi?

Hypnóza stále dráždí naši představivost. Ve filmech mění mírumilovné hrdiny v chladnokrevné zabijáky, světem se šíří zázračné zprávy o tom, jak se kamarád kamaráda zbavil lusknutím prstu arachnofobie a jako bonus se ještě naučil plynně anglicky. I proto si ji podvědomě řadíme někam k UFO a vyvolávání duchů. Ale jak píše časopis Glanc, pravdou je, že hypnózu dnes využívají i renomovaní lékaři a psychologové a skutečně dokáže divy. Umí snižovat stres, zlepšovat paměť, odbourávat psychické bloky, nebo dokonce nahradit anestezii při operaci.

Aromaterapie. Ilustrační snímek

Jak na stres, deprese i další problémy? Uzdravit se lze i vůní

Vůně nás provázejí od dětství. Vnímáme je čichem, chutí i hmatem. Mohou nám být příjemné, některé jsou nelibé. Pomáhají s orientací v okolním světě. Používaly se k vykuřování obydlí a k uzdravování, pro lepší náladu i ke svádění. Co nám mohou dát dnes?  

Helena Dvořáková

Velká výzva. Karanténa prověří naše vztahy, říká koučka Helena Dvořáková

Společně čelíme nové výzvě – zvládnout boj s pandemií nejlépe, jak můžeme. Většina z nás řeší výpadek pravidelného příjmu, obává se o zaměstnání či o možnost platit účty. Kde sebrat síly a jak nepodléhat panice? „Hledejte, co nového teď můžete dělat. Každý večer také najděte maličkost, která vám udělala radost. Ať už jde o telefonát s kamarádkou či prvního motýla na zahradě. A velmi dobrý vliv na naši psychiku má také pomáhání druhým,“ říká teplická koučka Helena Dvořáková.  

Co bude po koronaviru?

Dva týdny žijeme v novém světě. Dva týdny chodíme s rouškami, pracujeme z domova, omezili jsme kontakt s okolím. Dva týdny hltáme nejrůznější křivky dokládající, zda se naše oběť vyplatila a nám se daří bojovat s hrozbou.

Psychoterapeutka Lenka Ságnerová: Naučit se být sám se svými myšlenkami je pro mnohé velmi těžké.

Psychoterapeutka: Naučit se být sám se svými myšlenkami je pro mnohé velmi těžké

/ROZHOVOR/ Vedle obav z Covid-19 je důležité nezapomenout na duševní zdraví. To nemusí být jednoduchá věc kvůli karanténě, nemožnosti chodit do práce a řady dalších jevů, které se současným stavem souvisejí. Psychoterapeutka Lenka Ságnerová nabídla mělnickým obyvatelům své služby na dálku. Jak hodnotí současnou situaci? Nejen to nám řekla v našem rozhovoru.

Emoční hlad vzniká v ústech (sbíhají se vám sliny) a v hlavě (prostřednictvím obrazů a myšlenek).

Emoční jedení je hra s ohněm. Zlozvyku se ale lze zbavit a ještě zhubnout

Kdy naposledy jste jedli a nic přitom nedělali? Užívali si každé sousto, které jste vložili do úst, pomalu žvýkali a všímali si všech chutí, které se vám rozložily na jazyku? Asi budete dlouho přemýšlet. A jak často jíte ve chvílích, kdy zažíváte stres, nudíte se nebo jste naštvaní na celý svět? Pokud je to každý den, pak máte problém. Jak z něj ven radí časopis Vlasta.

 Petr Kadidlo, Managing Partner společnosti LIN & Partners. 

Kompletní řešení života zaměstnance? ELA

ROZHOVOR/ V současnosti téměř neexistuje zaměstnavatel, který by zaměstnancům neposkytoval benefity. Ať už se jedná o sportovní permanentky, divadelní abonentky, stravenky, zkrácenou pracovní dobu nebo občerstvení na pracovišti.

Miroslava Chovanová.

Miroslava Chovanová: Sporty ve mně vyvolávají adrenalin, který odbourává stres

Miroslava Chovanová žijící v Milostíně je jasným příkladem toho, že box není jen pro muže, ale i pro křehké ženy a dokonce i učitelky v mateřské škole. „K boxu jsem se dostala úplně náhodou. Před třemi lety jsme s Radkem Červeným a jeho oddílem boxu TJ TZ Rakovník spolupracovali na celorepublikovém projektu pro děti. S tímto projektem časem přišla i nabídka, vyzkoušet si tento sport. Radek mi ukázal cestu k boxu, který jsem si nakonec zamilovala,“ vypráví.

Šedivění vlasů je jedním z mnoha příznaků dopadu stresu na lidské tělo.

Šedivé vlasy ze stresu? Vědci došli k zajímavému zjištění

Legenda praví, že Marii Antoinettě zbělaly vlasy přes noc, než byla popravena gilotinou za francouzské revoluce v roce 1793. Francouzská královna, kterou potkal tragický osud, tak zřejmě jevila příznaky těžké formy šedivění vlasů v důsledku stresu. Biologické mechanismy, které takové šedivění způsobují, byly dlouho záhadou. 

Lenka Fuentes

Trápí vás stres či fobie? Pomoci může hypnóza, míní koučka Lenka Fuentes

Představte si, že žijete šťastný plnohodnotný život. A kdybyste se mentálně přenesli na jeho úplný konec a ohlédli se, řekli byste si: Přesně takhle jsem to chtěl. Ale kdo z lidí by to opravdu mohl vyslovit? Koučka a průvodkyně osobním rozvojem Lenka Fuentes říká, že všichni můžeme žít život, po jakém toužíme. „Stačí si uvědomit, kým jsme, protože pak jsme schopni využít svůj vnitřní potenciál k tvoření svého života,“ upozorňuje liberecká koučka.  

Pístovské mokřady 2019.

Milovníci adrenalinu se po Vánocích pohoupají a setřesou stres

Kdo se chce ze sebe shodit stres z hektického období, může to udělat na Povánočním pohoupání, které je letošní tečkou za offroadovými akcemi na Pístovským mokřadech v Jihlavě. Uskuteční se v sobotu 28. a v neděli 29. prosince. Lidé se mohou projet nebo se přijít podívat na ostatní.  

Vánoční hostiny lákají, přesto by se lidé přecpávat neměli.

Pozor na vánoční přejídání a stres, mohou vyvolat i infarkt

Vánoce znamenají pro většinu lidí pohodu, lenošení u televize, a hlavně neustálý přísun jídla. Dieta jde stranou, nikdo neřeší, co všechno splácá dohromady, a hlavně se v tom všichni vzájemně podporují. „Vždyť jsou přece Vánoce…“ Příběh 57letého Jaromíra ukáže, že právě tohle vánoční přejídání je vůbec to nejhorší. 

Vánoce. Ilustrační snímek

Jak přežít Vánoce ve zdraví: neplácat páté přes deváté a inspirovat se Italy

Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?