Kreativ

ŠTÍTEK: stres

Děti ocení vaši pomoc a nastolení disciplíny při domácích úkolech především ve chvílích, kdy jsou přetížené a stresují se. Vypracování úkolu pak bude hračka.

10 tipů, jak vyzrát na domácí úkoly. A bez stresu. V Oxfordu ví, jak na to

Domácí úkoly se stanou v první třídě povinností každého žáčka. Ať už jde o domácí úkoly z matematiky nebo českého jazyka, dítě se u nich i doma dokáže pěkně zapotit. Domácí úkoly jsou tu od toho, aby si děti probíranou látku zopakovaly i doma. Ale co když se u každého takového úkolu stresují až moc? Přinášíme 10 tipů, jak dětem domácí učení zpříjemnit a usnadnit.

Francie v Poličce

Francie v Poličce pohledem studentů

Dne 17. 3. roku 2024 na území našeho malebného města Polička dorazila delegace z naší partnerské školy v Pithiviers ve Francii. Francouzi dorazili v počtu asi 50 studentů a učitelů.

Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Melodické a uklidňující tóny mohou snížit hladinu stresu u budoucí matky, což přispívá k celkovému pocitu pohody a relaxace.

Speciální hudba v těhotenství? Jde o pokrok v porodnictví, říká známý gynekolog

Těhotná manželka Adéla inspirovala svého muže, uznávaného hudebního skladatele Karla Havlíčka, aby nejen pro svou ženu, ale pro všechny maminky a jejich zatím nenarozená miminka složil relaxační hudbu. Pro uvolnění stresu, a tím i pro zdravější průběh těhotenství mohou pětačtyřicet minut dlouhou skladbu Pregnancy Music využít nejen maminky, ale i jejich rodiny. Proč je hudba pro nastávající matku i plod důležitá a co dalšího může pomoci zdárnému průběhu těhotenství i vývoji plodu, vysvětluje přední gynekolog a porodník profesor Ladislav Krofta.

Zachráněná srnka, která následkem otravy řepkou oslepla a málem uhynula

Nikdo nevěřil, že přežije noc. Otrávená srnka dojala veterináře i veřejnost

Problém, který každou zimu zabije řadu srnek. Tak by se dala popsat pole s řepkou, která i v zimním období nabízejí srnčí zvěři šťavnatou čerstvou potravu. Bohužel však pro ně často jedovatou. V době nedostatku krmiva si ji dopřála i srnka, kterou koncem února přivezli do Záchranné stanice živočichů Makov. Zubožené zvíře osleplo a bylo prakticky před smrtí. Nyní se však jako zázrakem uzdravuje.

Hodina matematiky s Jaroslavou Bížovou.

Přijímačky zvládají skvěle deváťáci z roudnické ZŠ Smart. Pátrali jsme proč

Bert vstřelil tři branky, což je 15 procent všech jeho branek v sezoně. Kolik jich dal Cyril, který měl o 10 procent lepší bilanci? Zapeklitá úloha byla jednou z těch, kterou řešili ve středu 28. února na roudnické základní škole Smart její letošní deváťáci. Právě ti mají podle našich dat u přijímaček na střední školy nejlepší výsledky z matematiky i češtiny. Reportér Deníku vyrazil zjistit, jak to tady dělají. Naše data na konci článku ukazují, které úlohy zde žákům dělají problémy a které naopak řeší s přehledem.

Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.

Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

V Indii ji uctívali jako posvátnou rostlinu, ve starém Římě bazalku považovali za koření lásky. I když ji možná berete jen jako aromatickou bylinku používanou běžně v kuchyni, dokáže si poradit s řadou zdravotních problémů. Bazalka je silný antioxidant a patří mezi nejlepší protizánětlivé byliny. Chrání cévní buňky před poškozením volnými radikály. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a brání i hromadění špatného cholesterolu.

Také deváťáci ze základní školy Kladno, Cyrila Boudy se intenzivně připravují na letošní přijímačky. Na snímcích úlohy z matematiky

Přijímačky jsou mistrovství a dítě je teď vrcholový sportovec, říká psycholog

Období před a během přijímacích zkoušek na střední školu je jednou z prvních skutečně stresových zátěží, které děti na jejich cestě za vzděláním čekají. Na rodičích v tomto období je, aby nastavili správný poměr mezi zodpovědnou přípravou, ale také odpočinkem a relaxací. „Dospělí jsou tu od toho, aby aktivně pomáhali. Je také na nich, aby zvládli vlastní stres, protože ho mohou lehce přenést na děti,“ říká dětský psycholog Václav Mertin v rozhovoru pro Deník.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Může člověk zemřít na smutek?

/54. OTÁZKA/ Se smutkem, který nastává po ztrátě blízkého člověka, se každý pere jinak. Někdo zvládne truchlením projít sám, jiný potřebuje třeba pomoc psychologa či psychoterapeuta. Jde každopádně o jednu z největších životních zkoušek. Může člověk na smutek (a to nejen vyvolaný smrtí milované osoby) i zemřít? Na tuto otázku odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí. 

Covid znamenal velký zásah do dětské psychiky. Prudce přibylo psychických problémů. Dětem může v péči o duševní zdraví pomoci Mental Health Day, v překladu Den pro duševní zdraví.

Mami, dneska nechci do školy. Když děti potřebují den pro duševní zdraví

Zažil to patrně každý rodič. Dítě se ráno courá, je zamlklé. Naznačuje, že dnes se na školu nebo školku necítí. Když rodič nepovolí, přijdou bolesti bříška, průjem, bolesti hlavy. Podle Americké asociace psychologů přišla spolu s pandemií covidu epidemie duševních onemocnění mezi dětmi a dospívajícími. Kdy, a je vůbec vhodné dítě nechat doma? Mají mít děti právo na sick day nebo den pro duševní zdraví?

Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá.

Jak si poradit s nepříjemným a bolestivým oparem? Jde to i bez masti z lékárny

Jak se co nejrychleji zbavit oparu? Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá. Prvními příznaky oparu je slabé svědění a brnění rtů. Poté se objeví drobné puchýřky, které po nějaké době praskají a vytvoří se strupy. Samovolné hojení trvá osm až deset dní. Po celou dobu je přitom opar vysoce infekční. Myslete na to, že virus můžete na někoho přenést nejen polibkem, ale třeba i použitím stejného ručníku. Co si dát na opar? Co opary způsobuje a jak jim předcházet? Dají se opary léčit i podomácku, bez mastí a náplastí na opary z lékárny? Podívejte se na osvědčené tipy.

Řešením při androgenní alopecii je včasné blokování dihydrotestosteronu (DHT), který způsobuje postupné zmenšování vlasových folikul. V opačném případě vlasy rostou stále tenčí a kratší až jednoho dne nevyrostou vůbec.

Padání vlasů trápí i ženy. Chomáče na polštáři neignorujte, odborníci vám poradí

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. I když po bujné kštici samozřejmě touží obě pohlaví, jsou to zejména ženy, které si na vlasech doslova zakládají. Zatímco u mužů společnost přijala vlastně za normální, když se jim začnou tvořit kouty či známé „kolečko“, o problému nadměrného padání vlasů u žen se příliš nemluví. Včasné řešení extrémního padání vlasů přitom může ženám zachránit nejen hustou hřívu, ale především sebevědomí s ní související. Co je příčinou padání vlasů, neboli alopecie a jak ji zastavit?

Rozchodnice růžová podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem.

Chráněná, ale dostupná: Pomůže spalovat tuky a zlepšovat paměť i erekci

Mezi bylinkami, které by se daly označit za zázračné, nelze opomenout rozchodnici růžovou. Odolná rostlina má ráda severské a vysokohorské prostředí, a to jako by se odráželo i na jejích účincích. Podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem. Jaké zdravotní benefity má rozchodnice růžová? A jak pomáhá rozchodnice růžová s hubnutím?

Dobré je netelefonovat z mobilu déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku.

Tři běžné situace nebezpečně zvýší tlak, aniž byste to tušili. Na co dát pozor?

Když se rozčílíte tak, že se vám rozbuší srdce, určitě nepochybujete o tom, že váš krevní tlak letí nahoru. Stejně očekávaný je i vzestup krevního tlaku po vypití hrnku silné kávy nebo po zběsilém dobíhání autobusu. Ale napadlo by vás, že vysoký krevní tlak může hrozit třeba při telefonování, nebo špatně nastaveném hubnutí? Lidé, kteří mají hypertenzi, se tak mohou nevědomky ocitnout v nepříjemné situaci. Odborníci vysvětlují, co se to s tělem děje, a jak vzestupu tlaku zabránit.

Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Pejska lze v průběhu novoročních oslav odměňovat, cvičit i mu předem dopřát dlouhou procházku, která ho unaví

Nejhorší, co můžeme psům na silvestra dělat? Překvapí vás to, činíme tak všichni

Někteří psi na silvestra ani nehnou brvou, jiní prožívají poslední den v roce utrpení, jsou v extrémním stresu a jejich majitelé se jim snaží pomoci všemi možnými prostředky. Než ale hned sahat po tlumících lécích, zkuste předtím metody, které mohou psa na silvestra uklidnit. Jak pomoci psovi od stresu, jak psa uklidnit a co je to nejhorší, co můžete psu na silvestra udělat?

Vyhoření není jen pocit neurčitého smutku a neschopnosti se pro cokoli nadchnout

Plíží se k vám, až vás pohltí. Jak poznat a zvládnout syndrom vyhoření?

Jste stále v zápřahu, snažíte se každému vyhovět, v práci dřete jako kůň a k tomu se točíte kolem domácnosti? Chcete být perfektní, je na vás spoleh, jen síly už docházejí? Pozor na vyhoření. Vše se může zbořit jako domino a syndrom vyhoření vás pohltí. Ale co potom? Jak se syndromem vyhoření bojovat, jak si sám pomoci a znovu vše začít zvládat? 

Cítíte, jak se vás zmocňuje stres? Existují způsoby, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat

Jak se zbavit stresu? Šesti jednoduchými způsoby jej odbouráte do pěti minut

Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?

„Tady držím v ruce svou novou knihu. Bylo to dva dny před porodem. Takže se mi v červenci vlastně narodila dvě miminka,“ říká Tereza

Až po roce v bolestech našla psycholožka cestu k uzdravení. Teď radí, jak na to

Všichni pořád někam spěcháme. Když ne doslova, tak alespoň v hlavě, kde se sami honíme neodbytnými myšlenkami. Výsledkem všeobecného kultu rychlosti a zaneprázdněnosti je pak soustavný stres. A ten každému způsobuje řadu duševních i tělesných potíží. Co takhle dát si předsevzetí, že to v novém roce už budeme dělat jinak, a tím se uzdravíme? Toto radí svým klientům psycholožka Tereza Škorupová z Ostravy, která si sama prošla těžkou nemocí. Ta jí ukázala cestu k uzdravení.

Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?

Cyril Höschl, psychiatr, popularizátor vědy a vysokoškolský pedagog

Na trestu u dětí je nejúčinnější jeho bezprostřednost, myslí si Cyril Höschl

„Své špatné svědomí z nedostatečného kontaktu s dítětem si často cukrujeme poskytováním nepřiměřeně hmotných dárků a plněním nepřiměřených přání, aniž bychom v dítěti vychovali schopnost odložené satisfakce, to kouzelné slůvko ‚až‘: až k Vánocům, až k narozeninám. Jenže ono má všechno hned, protože než abychom si nalepili vousy na Mikuláše a zúčastnili se rodinných taškařic, tak místo toho mu dáme magneťák, kolo, skate a běž si hrát. To je daleko horší než výchovný pohlavek. To je to nejhorší, co to dítě může slyšet. Jinými slovy mu říkáme: ty mě nezajímáš. Já si chci dělat svoje a ty koukej vypadnout,“ vysvětluje v rozhovoru psychiatr Cyril Höschl.

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Léčivé účinky lékořice využívali lidé již od dob egyptských faraónů.

Cítíte únavu a stres? Vašim nadledvinkám pomůže bylina, kterou znali už faraóni

Malé trojúhelníkové žlázy umístěné na horní části každé ledviny. Oč jsou nadledvinky nenápadnějšími orgány, o to větší roli hrají v našem zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu, které pomáhají regulovat reakci těla na stres. A ten nás dnes doprovází na každém kroku - ve škole, v práci i doma. Pokud vás tedy trápí problémy se spánkem, vyčerpanost nebo nadměrné ukládání tuku, může jít o špatnou funkci nadledvin. A právě s tím vám může pomoci lékořice.

Změna času, ke které dojde ze soboty na neděli 29. října, kdy budou Češi vstávat o hodinu později, působí na každého jinak

Změna času? Někomu může zhoršit spánek, jinému naopak prospět, říká psycholožka

Změna času, ke které dojde ze soboty na neděli 29. října, kdy budou Češi vstávat o hodinu později, působí na každého jinak. Někteří lidé jsou citlivější a hodinový rozdíl je může rozhodit. „Trochu záleží i na kontextu, co člověka v životě ovlivňuje. Jestli má třeba fixní pracovní dobu, kdy musí být v osm hodin v práci. Pak pro něj může být složitější přizpůsobit se tomu, že je to náhle jinak,“ říká v rozhovoru pro Deník psycholožka a koučka Pavla Zelenáková. Vliv má podle ní i to, zda se jedná o jarní, nebo podzimní změnu času.

Devětadvacetiletý Lukáš Barda z Prahy prodělal mrtvici.

Mrtvici dostal v necelých třiceti letech. Hlavním spouštěčem byl stres

/VIDEO, FOTO/ Podle údajů Světové zdravotnické organizace jsou cévní mozkové příhody, lidově řečeno mrtvice, druhou nejčastější příčinou úmrtí a jednou z hlavních příčin dlouhodobé invalidity. S mrtvicí má zkušenost i Lukáš Barda z Prahy, který ji dostal už v devětadvaceti letech. Mohl za to stres a vyčerpání. Příznaky jde přitom rozeznat a včasná léčba funguje.

Stále více školáků má psychické problémy. Někdy to vyústí v sebepoškozování. Ilustrační snímek

Pořežou se a na chvíli se zbaví stresu. Školáci se stále častěji sebepoškozují

Žákyně měla ADHD a časté výkyvy nálad. Pak ve třídě dostala panickou ataku a museli jsme volat záchranku. Když ji vyšetřovali, zjistili, že se sebepoškozuje. Tak popsala asistentka pedagoga základní školy v jedné malé středočeské obci případ, s nímž se setkala. „Zkontaktovali jsme rodiče, ti se obrátili nejprve na psychologa, pak na psychiatra. Nyní dívka studuje střední školu a je s menšími výkyvy v pohodě,“ doplnila žena.

Sestrou roku se stala vrchní sestra intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Fakultní nemocnice v Ostravě Renáta Zoubková, 16. října 2023, Ostrava.

Silný příběh doktorky z Ostravy: Život se s ní nemazlil, teď vyhrála Sestru roku

V letošním ročníku celostátní soutěže Sestra roku bodovala zdravotnice z Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), doktorka filozofie Renáta Zoubková. Zvítězila nejen v kategorii Sestra mého srdce, kde hlasovala veřejnost, ale upoutala pozornost i odborníků. V rozhovoru pro Deník popisuje, na čem si ve své profesi zakládá, jak se vyrovnává se stresem, nebo se ztrátou syna, který ve čtyřiadvaceti letech prohrál boj se zákeřnou nemocí.

Lékař ústecké interny Jan Mudruňka.

Internista o lékařském kolotoči: V nemocnici strávím osm nocí i víkend v kuse

Jan Mudruňka pracuje v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem osmým rokem. Internista a odborář líčí, jak to chodí v ústeckém špitále i dalších menších zdravotnických zařízeních v regionu. Popisuje chronický nedostatek lékařů, služby napříč odděleními i na emergency, které dělají až 120 hodin přesčasů. Vypráví o únavě, práci ve stresu, chybách, vyhoření, dohánění finančního standardu kamarádů i o odchodech lékařů za lepším za hranicemi i v ambulantní sféře.

Miluše Bittnerová

Miluše Bittnerová stále řeší problémy s váhou. Ve StarDance nabrala patnáct kilo

Patří mezi ženy, které svou váhu kvůli nemoci řeší celý život. Zatímco jiní ve StarDance hubli, ona s každým dalším kolem přibírala. Naštěstí má pětačtyřicetiletá herečka Miluše Bittnerová tu výhodu, že svá kila umí nosit. I když ona si to nemyslí. Jako maminka čtyřleté dcery se ale snaží nestresovat a bere své tělo takové, jaké je.

Michal Korejs

Pohoda jako znak kvality života

Podle průzkumu, který v jedenácti zemích Evropy uskutečnila nizozemská finanční skupina NN Group, jsou Češi národem pohodářů. Až 65 procent jich v něm uvedlo, že stres nepovažují za problém. Proti stresu aktivně bojují a hledají cesty, jak zabránit vyhoření a mít více klidu.

Když pokožka hlavy svědí, na vině může být hned několik faktorů

Svědění hlavy se někdy nedá vydržet. Zbavíte se ho jedině správnou léčbou

Nepříjemné svědění hlavy můžete pociťovat obzvláště v létě, kdy se pokožka hlavy každý den potí. Pokud se nemůžete přestat škrábat ve vlasech, pak vás pravděpodobně trápí lupy, mykóza či seborea, anebo může být viníkem stres. Co způsobuje svědění hlavy, jak poznat o jaký problém jde, jak si od svědění ulevit a kdy raději navštívit dermatologa?

Ilustrační foto

Přejídání nastává nejčastěji jako důsledek stresu nebo špatného spánku

ANKETA/ Naše tělo je odpradávna přizpůsobeno ke zvládání nedostatku potravy, ale neumí si poradit s jejím přebytkem. Čtvrtou neřestí, kterou chceme rozebrat v rámci našeho seriálu, je přejídání. Stav, kdy se cítíme najedeni, ale nemůžeme přestat v konzumaci, protože nám to prostě nedá, nejspíš zažil téměř každý. 

V úterý na vás čeká na Fidlovačce muzikál Branický zázrak.

Tipy na úterý 27. června

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Psychiku seniorů v nemocnicích i v domovech pro seniory dokážou výborně podpořit Zdravotní klauni.

Zmatenost, smutek, strach i agrese. Při hospitalizaci seniorů s tím počítejte

Starý člověk je často psychicky křehký i doma, v prostředí, kde to dobře zná. Což teprve, když musí kvůli zdravotnímu problému do nemocnice. Nebo když už nemůže bydlet sám a je nutné stěhování do domova seniorů. Takové situace provází stres, pocit nejistoty, strachu a leckdy kvůli zhoršené psychice či dokonce demenci i úplná dezorientace. Prožívá to spousta rodin. Psychologové naštěstí znají cesty, jak seniora v nemocnici, nebo v domově seniorů podpořit a pobyt tady mu ulehčit.

Francouzská kapela Gojira vystoupí 13. června v holešovické malé sportovní hale.

Tipy na úterý 13. června

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Anglická heavymetalová legenda Iron Maiden zahraje poslední dva květnové dny v pražské O2 areně.

Tipy na úterý 30. května

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Pentatonix zahrají v O2 areně v úterý 23. května večer.

Tipy na úterý 23. května

Už jste přemýšleli o tom, jak si zpříjemnit tento den? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se dnes Praze konají.

Dnes má Michal lupénku pod kontrolou - trochu ji má na loktech a kotnících, občas horší, občas lepší

Stres jako spouštěč lupénky? Objevila se u mě před mým coming outem, říká Michal

Kožní onemocnění zvané lupénka či psoriáza má často souvislost s psychikou. U Michala se první skvrnka na koleni objevila, když mu bylo osmnáct let. Tehdy právě procházel složitým obdobím, kdy si začal uvědomovat, že s jeho sexuální orientací něco není v pořádku. A není vyloučené, že stres spojený s vnitřním napětím se mohl stát prvotním spouštěčem nemoci.

Roman Pavela při fotografování pro Deník 28. března v Praze.

Vědec Roman Pavela: Adaptogeny jsou skvělé. Sníží stres a vyladí imunitu

Pracuje ve výzkumu rostlin, ale jako botanik se necítí. Botanik je totiž ten, co sbírá bylinky a dává je do herbářů. Docent Roman Pavela z bylin extrahuje biologicky aktivní látky a testuje jejich účinky. Zaměřoval se především na vývoj botanických pesticidů, které neškodí planetě ani zdraví. A postupně svůj zájem rozšířil o léčivé účinky bylin. Povídali jsme si o tom, proč mu své zdravotní potíže svěřují lidé z celé republiky a jaké byliny patří k těm, které bychom klidně mohli užívat celý život.

Ilustrační foto

Anketa: Zrušení známkování? Většina ředitelů škol s rozhodnutím nesouhlasí

Žádné známky od jedničky do pětky, ale slovní hodnocení. Ministerstvo školství je rozhodnuté zrušit známkování v prvních třech ročnících základní školy. Toto rozhodnutí ovšem vyvolává u oslovených ředitelů škol Rakovnicka ve většině případů nesouhlasné reakce. Některým pak vadí celoplošnost, nechali by rozhodnutí na konkrétní škole. Deník oslovil desítku ředitelů škol a pedagogů na Rakovnicku. Přečtěte si, jak se k navrhované změně staví.

Andrea Kráslová (vlevo) s redaktorkou Bohumilou Čihákovou

Pandemie dnešní doby? Zákeřný syndrom vyhoření, varuje psychoterapeutka

Mileniálové, korporátní nadšenci a rodiče trpí syndromem vyhoření, ale narůstající přesčasy nejsou jediným viníkem. Chronický stres v práci nebo při péči o dítě může vést k apatii, únavě a mnohem vyššímu riziku mrtvice a srdečních chorob. Co je syndrom vyhoření, koho nejčastěji potkává, jak se projevuje a proč ho někteří označují za lenost? Ptala jsem se psychoterapeutky a vedoucí Kariérního centra NEWTON University Andrey Kráslové.