Kreativ

ŠTÍTEK: stres

Papoušek Žako. Ilustrační snímek.

KVÍZ: Co víte o stresu zvířat?

Věděli byste, který druh ptáka zažívá stres, když přijde o svého milovaného celoživotního partnera? Nebo na jak velkou vzdálenost dokáže plivnout rozčílená lama? Vyzkoušejte si náš kvíz a prověřte si, co víte o stresu zvířat.

Zuzana Norisová

Zuzana Norisová: Doma se nekrotím a hulákám, jak umím

Slovenská herečka Zuzana Norisová už zdomácněla na českých televizních obrazovkách, a tak není divu, že ji oslovili i autoři české verze pěvecké soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Je to pro ni velký stres? A co říkají sousedi, když doma nacvičuje? Odpovědi přinesl časopis TV Mini.

Nepodceňujte bolest na hrudi.

Zjistěte, jak staré jsou vaše cévy a jak silné jsou vaše plíce

Léta ubíhají a s nimi stárne i naše tělo. Péče o něj je důležitou součástí našeho zdraví. Stres, nesprávná životospráva, nedostatek pohybu - to je jen výřez z toho, čím musíme každodenně procházet. A náš organismus tím prochází spolu s námi. Uchopme tedy zdraví do vlastních rukou a dopřejme našemu tělu dlouhý a spokojený život!

Na hranicích. Kontrola na hraničním přechodu s NDR v Petrovicích v roce 1981

Strach kvůli dětským botičkám. Češi pašovali za socialismu vše, co zde chybělo

Nedostatek zboží v obchodech za minulého režimu vadil 42 procentům Čechů, kteří se zúčastnili velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989. Řada z nich se tak nedobrovolně stala pašeráky. Dohnala je k tomu touha, dopřát sobě nebo svým dětem něco potřebného či pěkného, co v Československu nebylo k mání. Zboží, hlavně dětské oblečení, vozili Češi z NDR. Na hranicích při kontrolách pak zažívali stres a strach.  

Obchodníci na akciové burze v New Yorku - ilustrační foto

Hluk na pracovišti? Vyvolává stres, únavu a snižuje výkonnost, ukázal průzkum

Hlasitá mluva nebo neustálé telefonáty mají sice jen malou intenzitu, ale jako narušitelé pozornosti jsou mimořádně nepříjemné a mohou vyvolávat nesoustředěnost, stres, únavu, nehody a snížení výkonu. Francouzské ministerstvo práce nedávno zveřejnilo výzkum za rok 2017, který ukázal, že počet zaměstnanců v soukromém sektoru, kteří jsou vystaveni hluku, vzrostl během 20 let z 3,2 milionu na 5,8 milionu. To byla v roce 2017 více než třetina všech zaměstnanců, píše francouzský deník Le Monde.

Na fotografii zleva: generální ředitel společnosti Foxconn Stephen McKenna, tatínek Terezky Lukáš Kučera, maminka Terezky Radka Doudová.

Návštěvníci FoxFestivalu pomohli malé Terezce

Kapely Eddie Stoilow, Žádnej Stres, zpěvák Pavel Callta a rapper Lipo hráli a zpívali začátkem září na kutnohorské plovárně v rámci pátého ročníku FoxFestivalu pro malou Terezku. Výtěžek ze vstupného ve výši 29 190 korun patří dvouapůlleté holčičce trpící vážným genetickým onemocněním. Zástupci pořádající společnosti Foxconn se rozhodli věnovanou částku navýšit, a tak mohli v polovině tohoto týdne rodině podpořeného děvčátka předat celkem 50 tisíc korun.

Alena Herajn.

V liberecké Zašíwárně propadají kouzlu šití ženy, muži i děti

Liberec /ROZHOVOR/ – Pokud budete hledat místo, kam se zašít před stresem všedního dne, zkuste Zašíwárnu v liberecké ulici 5. května. Kromě příjemného prostředí si budete moci i něco ušít nebo se přihlásit do nabízených kurzů. „Aktuálně bych chtěla najít jiné místo, větší a světlejší,“ svěřila se Alena Herajn, která stojí za vznikem Zašíwárny. S ní se představila i na jarních Tatrzích.

Potíže se srdcem mohou začínat i motáním hlavy či únavou.

Civilizační choroby: Souvisejí s hektickým životním stylem

Civilizačním chorobám se také říká nemoci z blahobytu. Vyskytují se totiž v daleko větší míře ve vyspělých zemích než v rozvojových. A i přes velké pokroky v medicíně jejich četnost neustále roste. Souvisejí s hektickým životním stylem plným stresu, všeobecnou dostupností potravin i se znečištěným životním prostředím. Za pohodlný život, v němž neznáme jakékoliv omezování, platíme vysokou cenu: poškozeným zdravím a často i předčasnou smrtí.    

Není třeba stromy v lese objímat, léčivě na nás působí i „pouhá“ procházka v jejich stínu.

Pobyt v lese člověka mění. Vědci popsali tajemství zelených hvozdů

Jakmile do něj vstoupíme, obklopí nás bohulibé ticho, slyšíme jen zvuky přírody a našich kroků. Nos nám polechtá vůně dřeva, jehličí a mechu. A to neopakovatelné světlo! Můžeme ochutnat borůvku a pohladit kmen stromu. Les blahodárně působí na všechny naše smysly. A jak zdůrazňuje Týdeník Květy - jeho léčebný vliv je vědecky prokázán.

Libor Tmej používá malý užitečný vynález – zubařským zrcátkem se dívá na houbu zespodu, aby viděl, zda má lupeny, nebo rourky a póry.

Mykolog Libor Tmej: S houbami je to stále horší. Vítězí ty, které snášejí stres

Houbařství je vášeň, která se u nás dědí z generace na generaci. Jako rodinné stříbro se předává znalost „tajných“ míst, kde zaručeně rostou i při největším suchu; do pokladnice rodinných legend se ukládají historky o kuriózních nálezech. „V posledních letech je to ale bohužel s houbami stále horší,“ řekl Týdeníku Květy mykolog Libor Tmej z Brandýsa nad Orlicí.

Libor Tmej používá malý užitečný vynález – zubařským zrcátkem se dívá na houbu zespodu, aby viděl, zda má lupeny, nebo rourky a póry.

Mykolog Libor Tmej: S houbami je to stále horší. Vítězí ty, které snášejí stres

Houbařství je vášeň, která se u nás dědí z generace na generaci. Jako rodinné stříbro se předává znalost „tajných“ míst, kde zaručeně rostou i při největším suchu; do pokladnice rodinných legend se ukládají historky o kuriózních nálezech. „V posledních letech je to ale bohužel s houbami stále horší,“ řekl Týdeníku Květy mykolog Libor Tmej z Brandýsa nad Orlicí.

Dvířka pro Zoubkovou vílu na dětském oddělení zubní kliniky v Olomouci

Na olomoucké klinice pomáhá Zoubková víla dětem se strachem

Na Klinice zubního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc mohou rodičům pomoci zbavit dítě stresu při návštěvě zubního lékaře víly. V čekárně se objevila první dvířka pro Zoubkovou vílu, která má odvést myšlenky vystrašených pacientů a odměnit malého hrdinu drobným dárkem.

Monika Kokyová.

Bojovala v Masterchef. Stres mě baví, tvrdí

Brno – Vařila už jako malá, po škole ale uplatnění nenašla. Po letošní účasti v soutěži Masterchef se Monika Kokyová v gastronomii opět uplatnila. Připravovala i jídlo pro VIP salonek brněnské Velké ceny.

Hana Lehečková četla dětem ze své knihy.

Stres mi pomáhá, říká spisovatelka

České Budějovice - Dětem četla v Café Deník ze své knihy Co se děje v Podpostelí spisovatelka Hana Lehečková. „V každé ze sedmi pohádek dítě nemůže usnout a objeví, že v jeho Podpostelí je zázračný svět, kde se odehrává něco zajímavého,“ uvedla knihu autorka. Ilustroval ji její dvorní ilustrátor a přítel v jednom Ondřej Dolejší, „Je to luxus,“ chválí si. On zná navíc jako její první čtenář všechny texty nejlépe.

Kancelář, kancelářský stůl, počítač - ilustrační foto

Stres a přetěžování. Se svou prací je spokojeno jen sedm procent Čechů

Určitou nepohodu v práci pociťuje přes 90 procent Čechů. Na vině je zejména dlouhodobá rekordní zaměstnanost, v důsledku které jsou zaměstnanci často dlouhodobě přetěžováni. Delší dovolená by přispěla k větší pracovní pohodě třetině zaměstnanců, téměř čtvrtině by pomohl také příspěvek na dovolenou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika mezi 525 respondenty.

Ilustrační foto.

Lidi v práci stresuje přílišné zatížení nebo nízký plat. Své potíže však neřeší

Pracovní zatížení, pocit zbytečné práce a nízký plat. To jsou nejčastější důvody, jež v zaměstnancích vyvolávají stres. Těžce se s ním vyrovnává 45 procent lidí, 15 procent zaměstnanců má ze stresu dokonce obrovské problémy. Vyplynulo to z nového průzkumu agentury STEM/MARK. Odborníci uvádějí, že nejvíce stresující práci mají řídící letového provozu na letištích. 

Žvýkací tabák - Ilustrační foto

Není to jen neřest baseballistů. Žvýkací tabák je horší než cigarety

Žvýkal jsem od svých patnácti let. Přišli s tím spoluhráči na hokeji a nechtěl jsem kazit partu. Žvýkání tabáku mě uklidňovalo, zvládal jsem stres a byl jsem uvolněný. Tak vzpomíná na období užívání žvýkacího tabáku jednadvacetiletý hokejista Jan Matuška. Podle lékařů z brněnské svatoanenské nemocnice dětí a mladých lidí, kteří drogu užívají, přibývá.

Ilustrační foto.

Pole žízní, krávy jsou ve stresu

Poslední dešťové srážky v polovině června jen půdu sotva polechtaly, a tak po vodě dychtí nejen louky a pole, ale také vodní plochy.

Ilustrační foto.

Sucho v Česku: Pole žízní, krávy jsou ve stresu

Poslední dešťové srážky v polovině června jen půdu sotva polechtaly, a tak po vodě dychtí nejen louky a pole, ale také vodní plochy. Odpar začíná být kritický, v některých řekách už voda doslova „stojí“ jako například v Cidlině v Jičíně. Rybáři na Jičínsku si posteskli, že kvůli úbytku vody a nedostatku kyslíku už zaregistrovali mírný úhyn ryb například na Hádku.

Ilustrační foto

Žádný stres. Prázdninové hlídání lze bez problémů sehnat i na poslední chvíli

/INFOGRAFIKA/ Zatímco školáci před sebou mají devět týdnů prázdnin, rodiče si mohou vzít volno obvykle jen na čtrnáct dní. Tento nerovný boj mohou zachránit příměstské kempy. Ty nabízejí program v době, kdy jsou rodiče v zaměstnání, navečer se však děti vracejí domů. I na samém začátku prázdnin lze vybírat z široké nabídky letních programů.

Sociální síť Facebook - Ilustrační foto

Práce moderátora Facebooku? Stres, tlak a katastrofální podmínky

Nekonečný přísun videí zobrazujících násilí na lidech i na zvířatech, katastrofální pracovní podmínky i trvalý tlak ze strany nadřízených. S tím vším se podle reportáže webu The Verge potýkají pracovníci amerických center pro odstraňování zakázaného obsahu z facebooku. Náplň práce se zjevně podepisuje na psychice "moderátorů", u kterých se objevují deprese nebo post-traumatická stresová porucha (PTSD).

Dana Šitnerová přivezla do Prachatic gong. Ukázala, co všechno dokáže.

Gong zahnal stres

Prachatice – Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých Prachatice nadělila svým členům a přátelům neuvěřitelný zážitek. Jednalo se o terapii gongem. Do Prachatic zavítala Dana Šitnerová.

Nadační fond Mathilda cvičí vodící psy bez zbytečného stresu.

Nevidomí získají šťastné psí pomocníky

Pražský Nadační fond Mathilda cvičí vodící psy bez zbytečného stresu. Jarní část programu ČSOB pomáhá regionům tento projekt finančně podpoří. Nyní se hraje o to, jak velkou částkou.

Kampaň Nejedeš na černo? byla doplněna o další hesla.

Slogany varují. Kampaň proti černým pasažérům má novinku

/VIDEO/ V rámci kampaně Nejedeš načerno?, která se zaměřuje na boj s černými pasažéry, začal tento týden pražský dopravní podnik umisťovat do většiny stojanů s jízdními řády na  tramvajových zastávkách vizuály s krátkými slogany, které cestujícím připomínají otázku, zda nejedou bez platného dokladu. Celkem patnáct variant hesel doporučuje, že namísto stresu z jízdy načerno je lepší koupit si roční kupon jen za deset korun denně.

Stanislav Hofmann

Podle stopera Hofmanna sudí otočil aut. A Slovácko vzápětí inkasovalo

Malá nepozornost a ztráta koncentrace je připravila o důležitou výhru. A možná za remízu 1:1 mohla chyba asistenta rozhodčího Hájka. Fotbalisté Slovácka v domnění, že budou před půlící čarou vhazovat, přestali na chvíli hrát, čehož hráči Bohemians 1905 dokonale využili, když po rychlé akci Závišky a přesné dorážce Bartka šli ve 22. minutě do vedení.

Stanislav Hofmann

Stres už máme asi šest kol, přiznává stoper Hofmann

Malá nepozornost a ztráta koncentrace je připravila o důležitou výhru. A možná za remízu 1:1 mohla chyba asistenta rozhodčího Hájka. Fotbalisté Slovácka v domnění, že budou před půlící čarou vhazovat, přestali na chvíli hrát, čehož hráči Bohemians 1905 dokonale využili, když po rychlé akci Závišky a přesné dorážce Bartka šli ve 22. minutě do vedení.

Dino Toys uvádějí na trh nové motivy - pop-art, trendy vzory z textilního designérství a fotografe z dronů.

Popularita puzzle se nemění. Letošním hitem jsou fotografie z dronů či pop-arty

Zlepšují paměť i náladu, mírní stres. Cvičí mozek, navozují pocit štěstí a podle lékařských studií oddalují demenci i Alzheimerovu chorobu. Puzzle jsou zkrátka tuze prospěšným relaxem. Skládačky z drobných dílků se těší velké oblibě, v Česku jsou evergreenem. Každoročně se objevují nové a nové motivy. Dino Toys dnešním dnem uvádějí na trh motivy pop-art, trendy vzory z textilního designérství a fotografe z dronů.