Kreativ

ŠTÍTEK: televizní pořad

Ve čtvrtfinále Kooperativa NBL se bude hrát východočeské derby Pardubice - Svitavy.

Nejdůležitější zápas v historii derby!

Pardubice – Dva z jednoho města. Pamatujete na zábavný televizní pořad z předrevolučních let, kdy se mezi sebou střetávaly dva podniky? V případě Pardubic se jednalo o měření sil mezi zaměstnanci VCHZ Synthesia Semtín a Teslou.

Libuše Havelková.

Zemřela herečka Libuše Havelková, dlouholetá členka činohry ND

Praha - Ve věku 92 let ve čtvrtek zemřela herečka Libuše Havelková, matka herce a zpěváka Ondřeje Havelky, dlouholetá členka činohry pražského Národního divadla (ND). Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí ND Tomáš Staněk. Poslední rozloučení s Havelkovou se podle něj bude konat 12. dubna ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Obřad pasování je osobitý myslivecký rituál. Zájemci jej mohou vidět třeba při svatohubertské mši v Malé Morávce.

TÉMA: Lovy nejen beze zbraní

Lovy beze zbraní byl legendární televizní pořad plný příběhů a povídání o přírodě a myslivosti. Točil se od roku 1962 do roku 1981. Na jeho věhlas navazuje i besední pořad, do jehož pořádání se pustili příznivci přírody a myslivosti ve Vrbně pod Pradědem.

Karel Šíp a Josef Náhlovský v pořadu Minipárty.

Minipárty poprvé zavítala do Hradce

Hradec Králové - Novou talk show, která je volnou alternativou známého televizního pořadu Všechnopárty, přivezl do hradeckého Adalbertina moderátor a textař Karel Šíp. Jeho jediným hostem byl J. A. Náhlovský.

Mahulena Bočanová.

Herečka a moderátorka Mahulena Bočanová oslaví padesátiny

Praha - Herečka Mahulena Bočanová, která 18. března oslaví padesátiny, vstoupila do povědomí diváků již dětskými rolemi. Jako dívka si zahrála například v seriálu Chalupáři, ve filmech s panem Tau či v populárních dětských snímcích Lucie, postrach ulice a … a zase ta Lucie. Později se objevila i v mnoha pohádkách. V současnosti hostuje v několika divadlech, moderuje televizní pořady a pracuje v dabingu.

Vítězslav Fischer a jeho Husité.

FOTO: Mravence po čtyřech letech v muzeu střídají hradby a husité

Povrly, Ústí nad Labem - Když mraveniště, tak pořádné. Jeho dřevění mravenci stavěli mrakodrapy, létali v balonech, v letadlech i vzducholodích, lezli po jeřábu, demonstrovali na stolech snad všechny dělnické profese. Když se už nevešli do rodinného domku v Povrlech, nabídl je Vítězslav Fischer v roce 2013 ústeckému muzeu.

S představení Michal je pajdulák pobavil děti v sobotu 18. února v kině Hvězda známý herec a mim Michal Nesvadba.

Michal Nesvadba bavil přerovské děti

Přerov - V přerovském kině Hvězda to v sobotu dopoledne žilo. Téměř zaplněný sál tam čekal na známého herce a mima Michala Nesvadbu, kterého nejmladší generace zná především z televizního pořadu Kouzelná školka. Ten do Přerova jezdí pravidelně jedenkrát do roka. Děti přivítaly Michala bouřlivým pokřikem a potleskem.

satelitní družice

Skylink zdražuje

Praha - Nejrozšířenější tuzemská satelitní televize Skylink zvýší od března servisní poplatek zhruba o 12 až 13 procent. Zdraží i některé měsíční a roční doplňkové programové balíčky. Oznámil to dnes Český telekomunikační úřad (ČTU). 

Petr Pithart, Vladimír Kučera (uprostřed) a Petr Honzejk (vpravo)

Novinářskou Peroutkovu cenu obdrželi Kučera a Honzejk

Praha /FOTOGALERIE/ - Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2016 získal komentátor a televizní scenárista Vladimír Kučera, který je znám mimo jiné jako moderátor televizního pořadu Historie.cs, a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Oba si v pondělí cenu převzali na slavnostním vyhlášení v pražském centru současného umění DOX.

Svišť Phil.

Svišť Phil spatřil svůj stín, zima tak ještě nekončí

Svišť Phil, který je označován alespoň ve Spojených státech za nejslavnějšího prognostika počasí, ve čtvrtek v pensylvánském Punxsutawney spatřil svůj stín. V USA tak jaro nepřijde dříve než obvykle, tedy až za šest týdnů. Tradiční rituál, který se podle doložených zpráv amerických médií koná od roku 1887, sledovalo několik tisíc lidí.

Luboš Veselý.

Luboš Veselý: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Známou tvář z mnoha televizních pořadů a seriálů dnes v Praze potkáte hlavně na levém břehu Vltavy. Z Divadla na Vinohradech, kde byl Luboš Veselý několik let v angažmá, se loni vrátil zpět do Švandova divadla. Exceluje tam v nových rolích výtečný je třeba jako Špína v Krysaři i jako despotický otec v Betonové zahradě. A většinu svých oblíbených pražských míst má odsud v docházkové vzdálenosti.

Cenu města Hranic převzal hranický rodák a kameraman Petr Čepický

Cenu města obdrželi kameraman Petr Čepický a potápěči

Hranice – Slavnostní a velmi přátelská nálada doprovázela ve středu vyhlášení Ceny města Hranice za rok 2016. Jejími držiteli jsou místní rodák, kameraman a režisér Petr Čepický a potápěči z České speleologické společnosti z Hranického krasu, kteří se loni v září zapsali do historie – dokázali, že je Hranická propast nejhlubší zatopenou na světě. Ocenění převzal tým v zasedací síni městského úřadu z rukou starosty Jiřího Kudláčka.

Robert Pelikán.

Ministr spravedlnosti podá stížnost kvůli zrušení verdiktu v Rathově kauze

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podá v nejbližších dnech Nejvyššímu soudu stížnost kvůli zrušení verdiktu v kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Pražský vrchní soud zrušil loni před vánočními svátky rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Pelikán dnes v televizním pořadu Otázky Václava Moravce České televize bez bližších podrobností uvedl, že stížnost se dopracovává a v nejbližších dnech ji podá.

Lukáš Urbánek.

Lukáš Urbánek: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Ilustrátor dětských knížek a animátor televizních pořadů Lukáš Urbánek je tak trošku blázen a trošku génius. Potkat ho lze třeba v Grébovce, jak sjíždí kopce na skateboardu se svým dospívajícím synem anebo budí pozornost dětí, když si mezi dva stromy natáhne lano a zkouší po něm chodit. Lukáš je u dětí vůbec oblíbený, především díky knihám o Doktoru Rackovi, jehož příběhy vyšly v nakladatelství Labyrint už v několika dílech. Spolupracuje také s bejbypankovým projektem Kašpárek v rohlíku.

Jako v pohádce si připadaly děti na sobotním karnevalu v Ivanovicích na Hané. Mrazík je ovšem svou kouzelnou holí nezmrazil, naopak zažily odpoledne plné pohybu.

Děti na karnevale v Ivanovicích bavil Mrazík. Nechyběla ani Nastěnka s Marfušou

Ivanovice na Hané /REPORTÁŽ/ – Vyrostla štíhlá jedlička tam mezi modříny, zelená byla celičká od jara do zimy. Nebo Váňo, Váňo, Ivánku, nikam už nepospíchej. Kdo by neznal Mrazíka, který nesmí žádný rok chybět ve vánočním televizním programu? Zhruba týden poté, co se s ním i ti nejmenší diváci mohli seznámit prostřednictvím obrazovek, si ho připomínají v Ivanovicích na Hané. A nejen písněmi, které zní z reproduktorů.

Ester Janečková

Pošta pro tebe také ze Dvorců

Děti ze čtvrté třídy základní školy ze Dvorců spolu se svou učitelkou Věrou Petrovou se dnes, ve středu 4. ledna objeví ve speciálním díle Pošty pro tebe, kterou vysílá ČT1 ve 20 hodin.

Zpěvačka Anna K.

Hity v akustických úpravách zazpívá Anna K. v Mikulově

Mikulov – Písničky Anny K. v akustických úpravách si užijí návštěvníci sobotního vánočního koncertu v Mikulově. Hudbou nabitý večer začíná od půl osmé v zámeckém sále. „Návštěvníci koncertu uslyší jak největší hity zpěvačky, tak průřez celou její kariérou, a to včetně ochutnávek z připravovaného alba," pozvala na koncert promotérka akce Hana Petřinová.

Zbigniew Czendlik

Zbigniew Czendlik podepíše v Kosmasu svou knihu

Kutná Hora - Římskokatolický kněz a spisovatel Zbigniew Czendlik bude tento týden v Knihkupectví a galerii Kosmas v Kutné Hoře podepisovat svou knihu s názvem Postel, hospoda, kostel. Autogramiáda se bude konat v pátek 16. prosince v 16 hodin.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Na pohádky se o Vánocích dívá 83 procent Čechů

Praha - Na pohádky se během Vánoc dívá v televizi 83 procent Čechů. Třetina lidí kvůli návštěvám ale televizní program nestíhá. Vyplývá to z průzkumu agentury ipsos pro O2. Zážitek ze sledování pohádek až 95 procentům diváků kazí reklamní přestávky. Kolem 70 procent lidí by chtělo sledovat program v televizi bez reklam nejen o Vánocích.

Panorama města Chrudim.

O Chrudimi a Pardubickém kraji vědí i v zámoří

Chrudim – O Chrudimi, Chrudimsku a celém pardubickém regionu mají přehled i za Atlantikem, konkrétně ve Spojených státech amerických. O propagaci českých regionů a kulturního dědictví se totiž už třináct let stará Czech-American TV, televizní program, který pravidelně vysílá videa v angličtině propagující Českou republiku.

Panorama města Chrudim.

O Chrudimi vědí i v zámoří

Chrudim – O Chrudimi, Chrudimsku a celém pardubickém regionu mají přehled i za Atlantikem, konkrétně ve Spojených státech amerických. O propagaci českých regionů a kulturního dědictví se totiž už třináct let stará Czech-American TV, televizní program, který pravidelně vysílá videa v angličtině propagující Českou republiku.

Režisér Jaromír Šallé a moderátorka Petra Kučerová z Regionální televize TVS převzali za pořad Špetka Slovácka ve čtvrtek 1. prosince na 18. ročníku Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen.

Pořad Špetka Slovácka bodoval na mezinárodním festivalu

Režisér Jaromír Šallé a moderátorka Petra Kučerová z Regionální televize TVS převzali za pořad Špetka Slovácka ve čtvrtek 1. prosince na 18. ročníku Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen zvláštní ocenění poroty. Uspěli s ním v kategorii Televizní pořady v konkurenci tří desítek dalších. Čtenáři se se Špetkou Slovácka pravidelně setkávali také na stránkách Slováckého deníku.

Houslista Jaroslav Svěcený.

Houslista Svěcený ozdobí advent v Týništi

Královéhradecko, Týniště nad Orlicí - Chrámové housle pocházející ze tří staletí rozezní v sobotu 3. prosince týnišťský kostel sv. Mikuláše. Stane se tak díky jednomu z nejznámějších a nejvýznamnějších českých houslistů Jaroslavovi Svěcenému, který vystoupí s cembalistkou Jitkou Navrátilovou.

Programy pro děti a o knihy pro ně se starají dvě knihovnice, Mirka Čápová a Hana Hanáčková.

Tam, kde čtou rodiče, nemají ani jejich děti problém sáhnout po knize

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Jeden z listopadových víkendů tradičně patří Dnu dětské knihy. V Uherském Hradišti se akce uskuteční už podesáté. Sobota bude v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana věnovaná dětem, které budou vystupovat a pro které budou číst herci Slováckého divadla. Knihovnice dětského oddělení Hana Hanáčková a Miroslava Čápová prozradily Deníku, jak je to se čtením u dětí a které knihy mají děti nejradši.

Studio Ypsilon. Ilustrační foto.

Ypsilonku přiblíží devítidílný cyklus na ČT art

Praha - Minulost i přítomnost pražského Studia Ypsilon zmapuje devítidílný cyklus, jehož první dvě části uvede v pátek večer Česká televize na programu ČT art. Režisér Aleš Kisil mu dal název Legenda Studio Ypsilon a na obrazovce se objeví vždy v pátek večer.