Kreativ

ŠTÍTEK: vědec

Dno Prášilského jezera na Šumavě hostí řadu živočichů včetně řas.

Při průzkumu Prášilského jezera vědce překvapil nečekaný živočich

Hydrobiologové z Akademie věd ČR objevili v Prášilském jezeře na Šumavě kromě řady druhů čistomilných bezobratlých živočichů také lahvenku velkou. Jde o první zdokumentovaný nález tohoto nálevníka v ČR. Původním záměrem potápěčského průzkumu bylo ověření výskytu šídlatky. Vzácnou vodní rostlinu v kyselém jezeře nenašli, ale bujný život je velmi překvapil. ČTK to řekl hydrobiolog Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd.

Japonský chemik Akira Jošino  na snímku z 21. června 2013 Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Američan narozený v Německu John Goodenough, Brit Stanley

Nobelova cena za chemii je za vývoj lithium-iontových baterií

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Američan narozený v Německu John Goodenough, britsko-americký vědec Stanley Whittingham a Japonec Akira Jošino za vývoj lithium-iontových baterií, které se v současné době využívají po celém světě k napájení přenosných elektronických zařízení. Oznámila to Královská švédská akademie věd. Sedmadevadesátiletý John Goodenough je nejstarším laureátem Nobelovy ceny vůbec.

Vizualizace Saturnu.

Saturn překvapil vědce. Obíhá ho o dvacet měsíců více, než se myslelo

Saturn se stal planetou s největším počtem měsíců v naší Sluneční soustavě a překonal Jupiter. Přispěl k tomu objev 20 dříve neznámých měsíců, které kolem této planety oblétají. Oznámila to tento týden americká soukromá organizace pro podporu vědeckého výzkumu Carnegie Institution for Science.

Mars. Ilustrační snímek

Jak kolonizovat Mars? Vědci přišli s velmi kontroverzním řešením

Jak by měli vypadat první osadníci na Marsu? Tuto otázku si kladou vědci již několik let. Mohli by to být lidé z různých koutů světa s mnohaletými zkušenostmi a výcvikem v kosmu. A nebo by vůbec nemuselo jít o příslušníky lidské populace. Někteří odborníci totiž nyní navrhují kontroverzní řešení. Prvními obyvateli rudé planety by podle nich měla být parta mikrobů, kterými planetu "kontaminujeme." To však odporuje přísným etickým nařízením.

Životní prostředí - Ilustrační foto

Alarmující zjištění: Atmosféra se za posledních 60 let výrazně změnila

Moderní člověk a jeho předkové kráčí po planetě Zemi zhruba 2,5 milionu let. Během té doby se atmosféra výraznějším způsobem nezměnila, tedy až doposud. Vědecké výzkumy totiž ukázaly, že koncentrace oxidu uhličitého ve vzdušném obalu země nebyla nikdy tak vysoká, jako dnes. Současná populace tak píše zcela novou kapitolu v historii planety.

Nalezené mumie v egyptské Sakkáře.

Překvapivý objev v Egyptě: Mumie v Sakkáře se ostatním zcela vymykají

Archeologické nálezy na území Egypta nejsou v posledních letech ničím výjimečným. Často se také velmi podobají - vědci nalézají bohatě zdobené hrobky převážně vysokých úředníků či šlechticů s cennými poklady a se jmény zesnulých. Nedávný objev v egyptské Sakkáře však vědce opravdu překvapil.

Ledové kry v Antarktidě

V Antarktidě se odtrhla obří ledová kra. Má rozměry jako tři Prahy

V Antarktidě se minulý týden utrhla obří ledová kra o rozloze 1636 kilometrů čtverečních, což je zhruba trojnásobek území českého hlavního města Prahy. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na vědce z australského antarktického programu, kteří oblast dlouhodobě sledují. Podle nich tato událost nesouvisí s klimatickými změnami, ale je částí normálního cyklu šelfových ledovců.

Mimozemské létající talíře - Ilustrační foto

Sledují nás mimozemšťané? Expert odhadl, kde mohou mít své tajné sondy

Mimozemští špehové mohou pozorovat naši planetu, a to již několik milionů let - dokonce od doby dávno předtím, než se na Zemi objevili první lidé. Závěry amerického fyzika Jamese Benforda mohou sice znít na první pohled bláznivě, ve skutečnosti ale vychází z dlouhodobých dohadů v rámci SETI institutu, tedy projektu určeného k hledání znaků mimozemského života ve vesmíru.

Andrias sligoi

Nový rekordman mezi obojživelníky. Objev londýnských zoologů přepisuje učebnice

Dlouhá léta byl kriticky ohrožený velemlok čínský považován za největšího žijícího obojživelníka. Nyní však unikátní živočich znovu překvapil vědce. Nejnovější výzkum totiž naznačuje, že za velemloky čínské byly v minulosti chybně označovány hned tři odlišné druhy. A právě jeden z nově objevených druhů je pravděpodobně vůbec největším obojživelníkem zvířecí říše, informoval server Newsweek.

Páteční Noc vědců v Biologickém centru AV ČR byla skvělá.

Noc vědců možná děti inspirovala

Do páteční vědecko-popularizační akce Noc vědců se v Českých Budějovicích zapojily čtyři subjekty - VŠTE, Hvězdárna a planetárium, Biologické centrum Akademie věd ČR a poprvé i všech osm fakult Jihočeské univerzity.  

Noc vědců byla ohnivá a plná vynálezů.

OBRAZEM: Noc vědců byla ohnivá a plná vynálezů

Devátá Noc vědců s letošním podtitulem Šetrně k planetě se uskutečnila v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném. Děti i dospělí, kteří školu večer a v noci navštívili, se dočkali zábavy, poznání i poučení.

Přes deset milionů let stará zkamenělina nabízí nový pohled na lidskou evoluci

Miliony let stará fosílie překvapila vědce: lidská evoluce mohla probíhat jinak

Přes deset milionů let ležela pohřbena v zemi u severomaďarského města Rudabánya, jež je proslulé jezerem s tyrkysově modrou vodou. Nyní se prastará fosílie hominida rodu Rudapithecus vynořila na světlo světa a překvapila vědce. Vydala totiž svědectví o tom, že lidská evoluce mohla probíhat trochu jinak, než jak se až dosud předpokládalo.

Noc vědců. Ilustrační foto.

Tip na sobotu 28. září: Na noc vědců zvou v Beskydech

Osmý ročník akce Noc vědců v Beskydech s podtitulem Šetrně k planetě se uskuteční v sobotu v areálu hotelu Charbulák na Gruňi ve Starých Hamrech. Součástí programu budou zajímavé přednášky a pozorování Slunce dalekohledem. Večerní aktivity nabídnou poslech netopýrů detektorem a sledování noční oblohy. Vstup na akci je zdarma.

V Brně se konal další ročník Noci vědců, do několika institucí zamířily tisíce lidí. V parku na Kraví hoře obdivovali zájemci obří model Měsíce, v Technickém muzeu si vyzkoušeli řadu pokusů.

Noc vědců: obří Měsíc ozářil Kraví horu nebo výroba elektřiny z ovoce

Brno /VIDEO/ - Brněnský park Kraví hora získal v pátek večer novou dominantu. Stovky lidí tam uchvátil svítící obří model Měsíce, takzvaný Lunalón. Brněnská hvězdárna model, který si od své letní premiéry získal tisíce příznivců, vystavila u příležitosti dalšího ročníku Noci vědců. V Brně se lidem otevřelo celkem osm institucí.

Obézní děti v McDonaldu ilustrační foto

Nadváha u dětí: Obézním chlapcům se tělo mění k dívčímu, zjistili vědci

Obézním chlapcům se podle studií českých vědců mění tělo směrem k dívčímu, mají zduřené prsní žlázy a širší pánev. Tuk navíc produkuje ženské pohlavní hormony estrogeny, v těle se tak nedostatečně vyvíjí mužská reprodukční soustava. U obézních dívek puberta nastoupí dříve a je rychlejší, začínají také být menší. Na dnešní odborné konferenci Pohyb na předpis to řekl Petr Sedlák z Katedry antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Takhle mohla vypadat mladá denisovanka, která žila před 50 tisíci let v oblasti dnešní Sibiře. Její tvář byla zrekonstruována pomocí palety vzorků starověké DNA

Vědci zrekonstruovali tvář denisovanky. Pomohla jim dávná DNA

Vědci dali dohromady historicky první portrét příslušníka dávné a záhadné humanoidní populace zvané denisované, která žila na Zemi asi před 50 tisíci lety. Tvář mladé dívky stvořili i přesto, že existuje jen několik drobných úlomků denisovanských kostí, včetně kosti z dívčího malíčku. Vypomohli si ale dochovanými vzorky dávné DNA.

Ilustrační foto

Univerzita připravila Noc vědců v Doubravicích

Noc vědců v Pardubicích letos nabídne rekordní počet atrakcí. Padesát stanovišť čeká na návštěvníky v pátek od 16 do 22 hodin v technologickém areálu Univerzity Pardubice v městské části Doubravice.

Dveře knihovny s hvězdárnou se v Jiráskově ulici otevřou v pátek už před šestou hodinou večer.

Táborská hvězdárna zve obyvatele i návštěvníky Tábora na Noc vědců

Páteční noc se po celé České republice promění v čas inspirace, zamyšlení i zábavy. Na programu je Noc vědců, projekt, který má za úkol prostřednictvím her, besed a pochopení představit fascinující svět vědy. Projekt pochopitelně nemohl minout ani táborskou hvězdárnu, která si podává ruku s inspirací i vědeckou činností už více než osmdesát let.

Noc vědců ve Zlíně.

Tip na pátek 27. září: Noc vědců ve Zlíně bude plná experimentů či ukázek

Noc vědců je jednou z největších akcí pro podporu a popularizaci vědy, které se na světě konají, kterou si můžete užít také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně či ve zlínské hvězdárně. Letos na téma Šetrně k planetě. Vědci v tento jeden večer představují široké veřejnosti svoji práci v netradičním světle, účastní se společně kulturního programu a spolu s návštěvníky provádějí zábavné pokusy a pozorování.

Machu Picchu, tajemné město Inků

Tajemství Machu Picchu odhaleno. Proč leží na tak nepřístupném místě?

Ruiny skalního města Machu Picchu fascinují vědce již desítky let. Nachází ve výšce 400 metrů v peruánských Andách a ze tří stran jej obklopuje prudký sráz. A právě poloha tohoto místa nedávala vědcům již dlouho spát. Proč se Inkové rozhodli své město vybudovat na tak těžko dostupném místě? Odpověď podle nich leží přímo pod skalním městem. 

Noc vědců v Brně. Ilustrační foto.

Brňané zažijí boj na Noci vědců

Brno /FOTOGALERIE/ - Jak vypadá boj ve městě, v čem se změní letadla budoucnosti, co prožívá moderátor před kamerou. I to poznají návštěvníci páteční Noci vědců v Brně.

Noc vědců. Ilustrační foto

Noci vědců, program na téma Šetrně k planetě

Téměř třicítka měst v celém Česku ožije v pátek 27. září 2019 od 17 do 22 hodin vědou. Univerzity, hvězdárny a vědecká centra nabídnou dětem i dospělým v rámci Noci vědců program na téma Šetrně k planetě. 

Noc vědců. Ilustrační foto.

Na noc vědců zvou v Beskydech

Osmý ročník akce Noc vědců v Beskydech s podtitulem Šetrně k planetě se uskuteční v sobotu v areálu hotelu Charbulák na Gruňi ve Starých Hamrech. Součástí programu budou zajímavé přednášky a pozorování Slunce dalekohledem. Večerní aktivity nabídnou poslech netopýrů detektorem a sledování noční oblohy. Vstup na akci je zdarma.

Noc vědců ve Slaném v roce 2017

Noc vědců otevře brány tajemství v pátek

Noc vědců – to je minimálně sedm hodin chytré zábavy a vypukne už tento pátek od 18 hodin také v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném. Noc vědců je celorepubliková vědecko popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy.

Publikaci o brněnských sochách a jejich příbězích pokřtil kolektiv autorů v čele s Radkem Horáčkem v pondělí v brněnské Scale.

OBRAZEM: Příběhy brněnských soch vyzradí nová kniha

Vědcům se nejprve nelíbila. Tvrdili například, že se bude pod sochou špatně uklízet. Nakonec však dílo sochaře Tomáše Medka přesto zdobí halu brněnského výzkumného centra CEITEC v Bohunicích. Příběh tvarovatelné sochy i dalších brněnských skulptur představuje nová kniha Sochařské Brno. Její autoři ji pokřtili v pondělí.

Noc vědců v Táboře plakát.

Noc vědců v Táboře

Kdy: V pátek 27. září od 19 do 22 hodin Kde: Hvězdárna Městské knihovny Tábor

Není třeba stromy v lese objímat, léčivě na nás působí i „pouhá“ procházka v jejich stínu.

Pobyt v lese člověka mění. Vědci popsali tajemství zelených hvozdů

Jakmile do něj vstoupíme, obklopí nás bohulibé ticho, slyšíme jen zvuky přírody a našich kroků. Nos nám polechtá vůně dřeva, jehličí a mechu. A to neopakovatelné světlo! Můžeme ochutnat borůvku a pohladit kmen stromu. Les blahodárně působí na všechny naše smysly. A jak zdůrazňuje Týdeník Květy - jeho léčebný vliv je vědecky prokázán.