Kreativ

ŠTÍTEK: Vlašim

Přípravný zápas na umělce v Edenu: Dukla - Vlašim.

Zasněžená příprava: Dukla si v Edenu poradila s Vlašimí

/FOTOGALERIE/ Zatímco nejvyšší fotbalová soutěž má před sebou v letošním roce ještě tři kola, druhá v pořadí - FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - uzavřela podzimní část už téměř před měsícem. Druholigové celky zbytek listopadu trénovaly a v plánu měly i několik přípravných duelů. O první prosincový den dopoledne pod vytrvalým sněžením proti sobě na umělé trávě ve sportovním areálu v Edenu nastoupili rivalové z F:NL Dukla a Vlašim. Poslední zápas před vánoční dovolenou ovládli Pražané 3:0.

Z Mikulášského víkendu v rekreačním středisku v Jizbici pod Blaníkem.

Dobré víly připravily dětem z dětských domovů veselý Mikulášský víkend

/FOTO, VIDEO/ Mikulášský víkend se uskuteční od pátku 1. prosince do neděle 3. prosince v rekreačním středisku v Jizbici pod Blaníkem. Setkání si vzala na starost nezisková organizace Dobré víly dětem. Ta již osm let pomáhá dětem z dětských domovů. Jejím cílem je přinést těmto dětem radost, čas a lásku.

Havárie na silnici mezi obcemi Borová a Hranice 27. listopadu 2023.

Auto skončilo u Borové v příkopu. Havárie se obešla bez zranění

/FOTO/ Havárie, po které skončilo auto v příkopu, se odehrála v pondělí ráno těsně před sedmou hodinou na silnici mezi Borovou a Hranicemi na Kutnohorsku. V příkopu skončilo o zhruba hodinu později také auto u obce Slověnice na Benešovsku. Tam zasahovala i záchrana služba.

Stolní tenistky KST Klatovy padly se Spartou Praha.

Sparta potvrdila roli favorita. Klatovské stolní tenistky bojovaly, ale padly

/STOLNÍ TENIS/ Minule porazily Slavoj, ale na další celky z hlavního města republiky si prvoligové stolní tenistky KST Klatovy tentokrát nepřišly. V náročných víkendových zápasech 8. a 9. kola podlehly na domácí půdě pražské Spartě. Áčko si ze západu Čech odvezlo plný počet bodů za vítězství 7:3, rezerva Pražanek slavila výhru po obratu 6:4.

Teplýšovice jsou stejně jako ostatní celky z Benešovska z podzimu hodně rozmrzelé.

I. B třída: Jaro bude tvrdé a velký boj, shodují se trenéři z Benešovska

Podzim začali nadějně, po posledním kole se ale všichni zástupci z Benešovska ve fotbalové I. B třídě koukali na tabulku hodně smutně. Dva z nich už jsou pomalu jednou nohu v okresním přeboru. I zbylí tři ale budou muset zabrat, pokud se k ním nebudou chtít po konci sezony přidat. Deník přináší hodnocení koučů.

Partneři projektu Společně pod Blaníkem.

Sociální projekt Společně pod Blaníkem podpoří po tři roky komunitní aktivity

Místní akční skupina Blaník zahájila tříletý projekt Společně pod Blaníkem, díky němuž se uskuteční stovky komunitních a vzdělávacích aktivit pro děti a mládež, seniory a osoby se zdravotním postižením i širokou veřejnost. Ve spolupráci s Charitou Vlašim, Diakonií Českobratrské církve evangelické a Životem Plus přispěje MAS Blaník k sociálnímu začleňování a aktivizaci místních komunit na Podblanicku.

Z hokejového utkání Krajské ligy Kolín B - Slaný

Krajská liga: Rakovník přejel Žabonosy, Čáslav měla ve Vlašimi těžkou práci

Středočeská krajská hokejová liga napsala o víkendu další kapitolu, která nepřinesla překvapivé výsledky. Černošice doma vyhrály nad Kutnou Horou a Rakovník si na svém ledě zastřílel proti Žabonosům. Slavila i rozjetá Čáslav, která ve Vlašimi vyhrála až gólem v závěru. Benešov zvítězil doma nad Mladou Boleslaví, Velké Popovice uspěly v Benátkách nad Jizerou a Hvězda Praha nepovolila Žebráku ani jeden vstřelený gól. Duel mezi Mělníkem a Poděbrady se kvůli marodce neodehrál.

Ze soutěže zeleninových řezbářů Czech Carving Cup v rámci výstavy For Gastro v pražských Letňanech.

Zeleninoví řezbáři proměnili dýně v parádní kousky. Soutěžila i dívka z Vlašimi

/FOTO/ Po čtyřech letech se ve čtvrtek 2. listopadu konalo podzimní klání pro zeleninové řezbáře. Pauza byla způsobená především covidovým obdobím. Organizátoři se vrátili k názvu Czech Carving Cup, jenž nahradil „Dýňový šampionát“. Došlo rovněž na změnu místa. Soutěžilo v rámci výstavy For Gastro v pražských Letňanech, a to i za účasti Hany Hoškové z vlašimské školy.

Krajští cestáři nejspíš napřesrok vybudují tady, na křížení silnic 110 a 112 novou okružní křižovatku s cílem zvýšit bezpečnost dopravy.

Kraj žádá o povolení staveb dalších dvou okružních křižovatek v Benešově

/FOTO/ Už napřesrok by se středočeští cestáři měli pustit do budování okružní křižovatky na silnici II/112. Bohužel, druhá silnice která do křížení vede, není ta s označením II/111 nýbrž komunikace druhé třídy číslo 110. Z toho také vyplývá, že budoucí staveniště je na východním okraji Benešova a současně, že nechvalně známé křížení u Struhařova ještě nějaký čas zůstane tak, jak je.

Hráči Olbramovic.

Vlašim deklasovala Olbramovice. Teplýšovice udělily kanára

Dvě vysoké výhry celků z Benešovska přineslo poslední kolo fotbalové I. B třídy. Vlašim na závěr podzimu deklasovaly předposlední Olbramovice. Teplýšovice doma zase rozstřílely Vyžlovku. Křivsoudov a Miřetice naopak prohrály po divokých přestřelkách.

Ilustrační foto

K listopadové stávce učitelů se patrně na Benešovsku připojí jen některé školy

Zatímco některé školy na Benešovsku se v pondělí 27. listopadu připojí k výzvě školských odborů jednodenním uzavřením tříd, jiné naopak ve stávce, obzvlášť v tak krátké, vidí jen plácnutí do kýble s vodou. Další školská zařízení si na definitivní rozhodnutí zda stávkovat, nebo nikoliv, berou čas na rozmyšlenou.

Žáci vlašimské obchodní akademie se svým průvodcem Vojtěchem Kockem a skupinou zahraničních turistů při prohlídce v chrámu svatého Víta v Praze.

Žáci obchodní akademie absolvovali tříhodinovou prohlídku Prahy v angličtině

Žáci 4. ročníku vlašimské obchodní akademie studijního zaměření Cestovní ruch se v rámci semináře English for Tourism (Odborná angličtina pro cestovní ruch) podívali vlakem do historického centra hlavního města České republiky. Jízda do Prahy vlakem byla vybrána záměrně, neboť cestování vlakem a k tomu náležitá slovní zásoba a fráze jsou taktéž náplní předmětu Cestovní ruch.

Bohuslav Vlasák.

Bohuslav Vlasák i na prahu devadesátky přináší lidem radost svou muzikou

/FOTO, VIDEO/ „To jsem rád, že se znovu vidíme!“ Právě tak mne přivítal Bohuslav Vlasák ve středu 8. listopadu 2023 ve svém novém bydlišti, Domově ve Vlašimi. A bez jakéhokoliv zaváhání pak přidával jeden detail setkání v roce 2015 za druhým. Zmínil třeba i titulek článku, který k té příležitosti tehdy v Deníku vyšel.

Duel s Vlašimí rozhodl jedinou trefou kapitán Ondřej Kesner.

Sladká tečka proti Vlašimi. Chrudim přezimuje sedmá

Po rozpačitém začátku soutěže se chrudimští fotbalisté rozjeli ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE k nevídané jízdě, která se v "poločase" zastavila na pozici číslo sedm. Poslední tříbodový krok udělal tým trenéra Radka Kronďáka v souboji s Vlašimí, jedinou trefou duel rozhodl Ondřej Kesner,. 

Stadion v Kollárově ulici dostane osvětlení

Stadion ve Vlašimi dostane osvětlení. Hotovo by mělo být ještě letos

Fotbalový stadion v Kollárově ulici se brzo dočká vybudování umělého osvětlení nad hrací plochou. Samotné práce jsou již v plném proudu a hotovo by mělo být do konce roku. Vlašim se tak blíží ke splnění prvního kritéria, která vypsala Ligová fotbalová asociace pro účastníky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Od příští sezony totiž budou totiž světla povinná.

Vlašim doma pozdě dotahovala náskok proti Královu Dvoru

Osobnost Deníku: Fotbalisté jsou víc ubrečení, má jasno obojživelník Adam Herwig

Na Benešovsku se jedná o unikátního jedince na amatérské úrovni. Dokáže si poradit jak s míčem na trávě, tak i pukem na ledě. Adam Herwig je fotbalista a hokejista zároveň. Na podzim a v zimě je spíš k vidění hlavně v dresu vlašimských Rytířů. Na jaře následně pomáhá Miřeticím bojovat v I. B třídě. Sám má jasno v tom, že hráči v kopačkách naříkají víc než ti, co obouvají brusle. Jednatřicetiletý obojživelník je další Osobností Deníku.

Svatomartinský průvod Týncem nad Sázavou.

Svatého Martina si na Benešovsku připomenou především děti, méně pak labužníci

Zatímco ve velkých městech restauratéři nebo majitelé vinoték vnímají svátek svatého Martina jako skvělou příležitost k dobrému obchodu, na venkově se tradice pečení martinských hus a otrvírání mladého svatomartinského vína zpravidla odehrává v rámci lampionových průvodů s obligátním příjezdem světce, pokud možno na bílem koni.

Výrobek studentské firmy SBM z SOŠ a SOU ve Vlašimi.

Podnikatelské aktivity ve vlašimské škole zahájilo šest studentských firem

/FOTOGALERIE/ Začal nový školní rok a v rámci předmětu Podnikatelská praxe studenti oboru Podnikání rozvíjejí ve svých studentských firmách, které si sami založili, podnikatelské kompetence. Učí se odpovědnému podnikání, které znamená nejenom úspěšně podnikat, ale i zároveň myslet na sociální a ekologické zájmy. Snaží se včlenit sociální a ekologické aspekty do činností, které směřují k tvorbě zisku.

Ladislav Janda nastoupil za vlašimské béčko a hned dal gól.

I. B třída: Vlašim spasil blanický rytíř. Křivsoudovu sklapla past

Fotbalová I. B třída nabídla o předposledním soutěžním víkendu dva regionální souboje celků z Benešovska. Rezerva Vlašimi se postavila Teplýšovicím a Miřetice se utkaly s Olbramovicemi. Poslední zástupce Křivsoudov zajížděl do Říčan, kde měl slibný start, ale po hodně diskutabilní červené kartě nakonec na půdě favorita prohrál.

Vlašim doma pozdě dotahovala náskok proti Královu Dvoru

Video, foto: Vzpoura Rytířů přišla pozdě. Králův Dvůr těsný náskok uhlídal

Po vítězném derby přišla domácí ťafka. Hokejisté Vlašimi před vlastními fanoušky prohráli s Královým Dvorem 5:6. Litovat mohou zejména rozmezí mezi 26. a 31. minutou, kdy jim Králův Dvůr odskočil do čtyřgólového vedení. Rytíři spustili v závěrečném dějství velkou stíhací jízdu, dostali se však pouze na rozdíl jedné branky.

Vlašim doma pozdě dotahovala náskok proti Královu Dvoru

Krajská liga: Čtyři góly v poslední minutě i desítka Černošic. Slaví i Rakovník

Víkendový program středočeské krajské hokejové ligy přinesl několik atraktivních zápasů. Mělník potvrdil lepšící se výkony doma proti Hvězdě Praha, Králův Dvůr uspěl ve Vlašimi a Velké Popovice doma přetlačily Benešov. Nejvíce si zastřílely Černošice, které nasázely Žebráku desítku, a Poděbrady, které porazily Mladou Boleslav sedmi góly. Těsné výhry brala i Kutná Hora a Rakovník, největší divočinu zažila při svém vítězství nad Kolínem Čáslav. Poslední minuta tohoto zápasu přinesla hned čtyři vstřelené branky!

Kapitán Benešova Tomáš Pilík.

Sinusoida Benešova pokračuje. Po výhře v Čáslavi přišla domácí prohra

Fotbalisté Benešova v posledních týdnech pravidelně střídají vítězství a porážky. Po výhře v Čáslavi minulý týden tentokrát prohráli. S domácími fanoušky se podobně jako druholigová Vlašim rozloučili na podzim výsledkem 0:1. Tři body si po trefě Trávníčka z 59. minuty odvezl domů Trutnov.

Vlašim doma prohrála se Spartou B

Trenérská změna pomohla. Béčko Sparty uspělo ve Vlašimi

Fotbalisté B týmu pražské Sparty neprožívají povedený podzim a postupně se propadli až na poslední příčku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tu už ale opustili a po výhře 1:0 ve Vlašimi opustili i sestupové příčky, momentálně jsou čtrnáctí. Mladíci z Letné hráli poprvé bez trenéra Petra Janouška, jenž byl po špatných výsledcích odvolán a tým vede jeho asistent Tim Sparv.

Vlašim doma prohrála se Spartou B

Škaredá podzimní rozlučka. Vlašim doma prohrála s posledním

Fotbalisté Vlašimi mají za sebou hořkou domácí derniéru v letošním kalendářním roce v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Před vlastním publikem totiž prohráli v 15. kole doma s poslední rezervou Sparty 0:1, která se tak trefou Kaštánka odrazila ode dna tabulky. Svěřenci trenéra Martina Hyského naopak dál zůstávají na šesté pozici.

Ladislav Janda v dresu Vlašimi

Hořký konec ve Vlašimi? Tohle nikdy nepřebolí, říká Osobnost Deníku Janda

Jeho konec vyvolal v prostředí okolo fotbalové Vlašimi spoustu emocí a reakcí. Záložník Ladislav Janda byl a bude spojován s druholigovým celkem jako ikona klubu a patriot. Prakticky celou profesionální kariéru spojil s modrobílým dresem. O to víc hořčejší příchuť měla tečka, která přišla v září v pohárovém utkání Velvarech. Pak slyšel, že končí. I tak patří nejen mezi osobnosti organizace, ale i Deníku.

Teplýšovice doma remizovaly s Miřeticemi.

Přestřelka v Teplýšovicích bez vítěze. Vlašim a Křivsoudov schytaly výprask

Fotbalová I. B třída byla o posledním říjnovém víkendu v podání benešovských zástupců hodně chmurná a nepříznivá jako pravé podzimní počasí. Z pěti okresních zástupců bodovali jen dva, když Teplýšovice s Miřeticemi o body rozdělily ve vzájemném zápase. Pořádný výprask schytaly Křivsoudov a Vlašim B.

Žáci vlašimské obchodní akademie si v keltském skanzenu v Nasavrkách vyzkoušeli jednoduché vlastnoruční tkaní šňůry.

Žáci obchodní akademie poznávali ve skanzenu život Keltů. Domů si odnesli minci

Historickou exkurzi, při níž navštívili Zemi Keltů v Nasavrkách v Železných horách, podnikli v chladném úterním dni 17. října žáci tříd 1. B a 1. LC vlašimské obchodní akademie. Celým areálem je provázeli čtyři Keltové v dobových kostýmech, vítanými společníky se stala i místní zvířata - kozy, slepice, husy, prasátka, československý vlčák a kočka.

Budování nového mostu na silnici II/150 na hrázi rybníka Vindušky nedaleko Otradovic.

Stavba mostu u Vindušky skončila, trasa z Votic do Vlašimi je opět průjezdná

/FOTO/ Neblahé zvěsti o tom, že silnice druhé třídy číslo 150 mezi Voticemi a Jankovem zůstane uzavřená poblíž Otradovic nejméně do konce letoška kvůli zdržení stavby nového mostu na hrázi rybníka Vindušky, se nepotvrdily. Původní harmonogram díla stanovil práce na období od letošního dubna do listopadu.