Kreativ

ŠTÍTEK: Vlašim

Budování nového mostu na silnici II/150 na hrázi rybníka Vindušky nedaleko Otradovic.

Stavba mostu u Vindušky skončila, trasa z Votic do Vlašimi je opět průjezdná

/FOTO/ Neblahé zvěsti o tom, že silnice druhé třídy číslo 150 mezi Voticemi a Jankovem zůstane uzavřená poblíž Otradovic nejméně do konce letoška kvůli zdržení stavby nového mostu na hrázi rybníka Vindušky, se nepotvrdily. Původní harmonogram díla stanovil práce na období od letošního dubna do listopadu.

Z fotbalového utkání I.B třídy Uhlířské Janovice - Jesenice (2:0)

I.B třída: Všichni okresní zástupci vyhráli, Uhlíři smázli vedoucí Jesenici

/VIDEO, FOTO/ Okresním celkům hrajícím nejnižší krajskou soutěž se dařilo na výbornou. Na výbornou s hvězdičkou. Všech pět zástupců v soutěži své fanoušky potěšilo výhrami, navíc padaly i krásné góly. Nováček skupiny C z Paběnic nešetřil poslední Sadskou a na jejím trávníku jí nadělil devět banánů, čtyřikrát se trefil sedmačtyřicetiletý Martin Blahník. Nováček skupiny D z Červených Janovic nastřílel šest gólů rezervě Vlašimi, Jonášova trefa by mohla kandidovat na gól roku. To sázavský Steinohcer zase vymetl parádně šibenici brány Křivsoudova a jeho tým nadělil sokovi kanára. Fotbalisté Uhlířských Janovic si vyšlápli na lídra z Jesenice, doma vyhráli o dvě branky. Kácov v poločase s Kunicemi doma o gól prohrával, nakonec skóre otočil, když rozhodující třetí gól dal Mejstřík ve druhé minutě nastavení.

Střední průmyslová škola ve Vlašimi.

Kraj přispěje vlašimské průmyslovce na zahraniční stáže pro žáky i pedagogy

Dva mezinárodní projekty krajských středních škol podpořila Rada Středočeského kraje. Jde o projekty realizované v rámci programu Erasmus+. Jeden z nich připravila Střední průmyslová škola Vlašim. Kraj na předfinancování poskytne celkem přibližně 634 000 korun, odsouhlasili dnes radní. Celkový rozpočet na oba záměry je zhruba 3,2 milionu korun.

Fotbalisté Táborska remizovali ve 14. kole F.NL s Vlašimí 1:1.

Vlašim remizovala na půdě Táborska. Bod zachránil z penalty Musil

Fotbalisté Vlašimi remizovali ve 14. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na půdě Táborska 1:1. Jihočechy poslal zkraje zápasu do vedení jejich excelentní šestigólový střelec Djordjič. Na druhé straně srovnal z penalty Musil, pro kterého se jednalo o první trefu v letošní sezoně.

Fotbalisté Táborska remizovali ve 14. kole F:NL s Vlašimí 1:1.

Fotbalisté Táborska remizovali s Vlašimí a udrželi třetí příčku

Fotbalisté Táborska remizovali ve 14. kole Fortuna: Národní ligy s Vlašimí 1:1. Za domácí střílel šestým gólem v sezoně Dordić, který se trefil po dvouměsíční pauze, za hosty vyrovnal z penalty Musil. V tabulce Jihočeši zůstávají na výborném třetím místě, tedy na barážové příčce.

Kapitán vlašimských hokejistů Dominik Florián.

Výhra v derby? Nádherný pocit! Tahle výhra znamená strašně moc, řekl Florián

Byl jednou z ústředních postav hokejového derby. Dominik Florián si v duelu s Benešovem připsal gól a asistenci při výhře hostů 3:1. Ve druhé třetině se postaral o vítěznou trefu. Kapitán Vlašimi mohl navíc ještě svůj výkon vyšperkovat, když se ujal trestného střílení. Domácí brankář Jan Štěpánek ho ale vychytal. I tak ale mohl být vůdce Rytířů nadmíru spokojen a to nejen s výsledkem.

Kapitán Benešova David Starec (vlevo) v souboji s vlašimským Adamem Kořánkem. Foto z únorového derby.

Kapitán Benešova Starec: Rozhodla zkušenost, vyhranost a přesilovky Vlašimi

Prohráli druhý zápas na vlastním ledě v řadě. A co víc, derby s Vlašimí. Duel, ze kterého ani jeden z týmů nechce odejít poražen, přesto se hokejisté Benešova museli před okresním rivalem sklonit. Rytíři trestali Lvy zejména v přesilovkách. Podle kapitána domácího Davida Starce, kterého z posledního vzájemného duelu odnášeli na nosítkách, rozhodovaly kromě početních výhod také zkušenost a vyhranost soupeře.

Dechová hudba Sebranka z Vlašimi.

Jedinečný koncert Sebranky v Bystřici. Dechovka z Vlašimi hraje už třicet let

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Když před třiceti lety kapelník Luboš Průša dechovou hudbu Sebranka zakládal a posbíral při tom ty nejlepší muzikanty z malebného Podblanicka, jistě tehdy nedokázal odhadnout, že kapela kromě úspěšného DVD „Muzikant má srdce“ vydá šest zvukových nosičů, kde budou mimo jiné zastoupeny i skladby jejího dvorního autora Bohuslava Zavřela.

Jan Fiala. Ilustrační foto

Jan Fiala: Gól hlavou je pro mě netypický. Je to však motivace se v tom zlepšit

Jeden den nastoupil za áčko v Pardubicích, druhý den dopoledne už pak byl znovu ready nastoupit do zápasu béčka proti Vlašimi, který navíc jedinou brankou rozhodl. Mladý sigmácký talent Jan Fiala je prostě k nezastavení a jak sám říká, nestačí mu to. Hodlá totiž na sobě a svých dovednostech ještě více pracovat.

Miřetice doma přetlačily Kunice 4:3

Souboj nejhorších pro Křivsoudov. Miřetice deklasovaly štiku I. B třídy

Fotbalová I. B třída nabídla souboj dvou posledních celků. Křivsoudov doma přivítal Olbramovice, a i když prohrával 0:2, tak dokázal duel otočit a zvítězit 4:2. Radovaly se i Miřetice, které deklasovaly doma Červené Janovice. Naopak Teplýšovice prohrály v Říčanech. Parádní zvrat v oslabení se málem povedl béčku Vlašimi. Nakonec ale muselo brát konečnou remízu 3:3.

Zpěvák Vlasta Horváth s dcerou Lindou

Vlasta Horváth slaví výročí debutového alba. Míří na Fidlovačku a chystá nové CD

Byl pozdní večer 12. června 2005. V přímém televizním přenosu Laďka Něrgešová a Petr Holík vyhlašovali vítěze v pořadí druhého ročníku soutěže Česko hledá SuperStar. Moderátoři zvedli ruku na znamení vítězství rodáka z Vlašimi. Po Anetě Langerové se druhou českou SuperStar stal Vlasta Horváth. Od té chvíle uplynulo osmnáct let, stejně jako od vydání jeho debutového alba. A právě tohle výročí si Horváth vybral jako čas, kdy se uskuteční výroční koncert, který dá vzpomenout na jeho hudební „plnoletost“. O SuperStar, nadcházejícím koncertu i o plánech do budoucna jsme si povídali v našem rozhovoru.

Společná fotografie oceněných Blanických rytířů a držitelů Zvláštní ceny blanických rytířů. Zleva stojící Jana Dřízhalová, Jan Januš, Ivana Preislerová, Marek Kundrata a Michal Nekl.

Čestný titul Blanický rytíř obdrželo od roku 1999 již sedmdesát jedna osobností

Neziskové organizace Podblanicka ocenily čestným titulem Blanický rytíř tři další osobnosti, které se významně zasloužily o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. Jsou jimi Jana Dřízhalová, Jan Januš a Ivana Preislerová. Nově byla také udělena Zvláštní cena blanických rytířů za mimořádný čin k ochraně a rozvoji přírodního a kulturního dědictví Podblanicka, kterou získali Michal Nekl a Marek Kundrata.

Obránce Matyáš Zelingr vyměnil Kladno za Vlašim. Stále al zůstává Rytířem.

Jágra vyměnil za Vlašim, zůstal ale rytířem. Zelingra nakoply hádky s tátou

Býval nadějným hokejistou, který měl našlápnuto na slušnou kariéru. V mládežnických kategoriích se podíval i do reprezentačních výběrů. Přesto už obránce Matyáš Zelingr v pouhých 24 letech vyměnil profesionální kariéru za amatérskou. Rytířem ale zůstal. Když se jím stal jednou, tak navždy. Jágrovo Kladno ale vyměnil za rodnou Vlašim. K tomu ho přiměla spousta hádek s tátou.

Ilustrační.

Po reprepauze jedou fotbalisté Vyškova do Jihlavy. V sestavě jsou otazníky

Podle vzájemné druholigové bilance by to pro fotbalisty MFK Vyškov měl zítra být příjemný soupeř. V dosavadních čtyřech zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vysočinu Jihlava třikrát porazili. Bez bodů odešli pouze z vůbec prvního zápasu ve své premiérové sezoně, když na Vysočině padli 0:1. Následovala tři vítězství. Pátý souboj bude mít výkop v 17.00 hodin.

Pavel Šimáček

Šimáček slíbil ženě, že bude více doma. Ale zase nic. Trénuje dva týmy najednou

Fotbalisty Kutné Hory vede v letošním ročníku nejvyšší krajské soutěže už třetí trenér. Po Liboru Tichém a Milanu Ujcovi se stal hlavním koučem Sparty Pavel Šimáček. Mužstvo vede už více než dva týdny, na lavičce byl ale poprvé až v minulém kole. A to jeho tým porazil na svém stadionu Mnichovo Hradiště 3:1. Byla to teprve druhá výhra v sezoně mužstvo je s osmi body stále poslední. Pro Šimáčka to ale byla vítězná premiéra.

Duo Manera vystoupí v rámci festivalu Podblanické tóny v neděli 22. října 2023 v kostele sv. Havla v Poříčí nad Sázavou.

Festival Podblanické tóny uvede v říjnu a listopadu pět koncertů klasické hudby

/VIDEO/ Na přání obyvatel Podblanicka vznikl festival Podblanické tóny, který navazuje na mnohaletou tradici Podblanického podzimu. Spolupráce agentury ArtMusis a Opera studio Praha umožňuje propojení myšlenky podpory mladých umělců s profesionálními umělci. Tato idea společně s hledáním cest mezi českou a zahraniční hudbou provádí diváka celým festivalem.

Teplýšovice doma překvapivě prohrály s Olbramovicemi.

Teplýšovice v roli Robina Hooda. Vlašim se dál propadá, Miřetice zabraly

Pohled na tabulku fotbalové I. B třídy začíná mít pro celky z Benešovska děsivé rozměry. Hned čtyři z pěti se totiž aktuálně nachází v sestupovém pásmu. Jako poslední tam přibyla rezerva Vlašimi, která sice měla parádní start, ale o první porážky se jen propadá níž a níž. Zaváhaly i Teplýšovice, která doma podlehly Olbramovicím. Křivsoudov naopak schytal debakl.

Z besedy Energie - budoucnost lidstva na Základní škole v Mladé Vožici.

Učitel z Vlašimi: Besedy Energie - budoucnost lidstva děti rozhodně nenudí

/FOTO/ Na základní škole na Morávkově náměstí v Mladé Vožici se uskutečnila další beseda Energie - budoucnost lidstva v novém školním roce. Od 1. března roku 2000, kdy se na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami konala první, to byla už 8308. beseda osvětového projektu, kterého se dosud zúčastnilo skoro 290 tisíc mladých lidí ve věku 13 až 19 let.

Evropský den jazyků na Obchodní akademii ve Vlašimi: vítězná třída 3. C ekonomického lycea s třídní učitelkou Stanislavou Kletečkovou.

Evropský den jazyků si skvěle užili nejen žáci vlašimské obchodní akademie

Jubilejní dvacátý ročník Evropského dne jazyků si užili v úterý 10. října žáci vlašimské obchodní akademie formou projektového dne s názvem „Když se řekne Evropa“ a o den později i pozvané deváté ročníky základních škol. Tentokrát vystoupení zhlédlo zhruba sto osmdesát žáků ZŠ Vlašim Vorlina, Vlašim Sídliště, Načeradec, Čechtice, Postupice, Zdislavice, Jankov a Chotýšany. Ti měli možnost je také sami ohodnotit.

Z fotbalového utkání I.B třídy Červené Janovice - Kácov

I.B třída: Janovičtí střelci se činili. Novák dal čtyři branky, Jelínek hattrick

Další svoje gólové představení předvedl v pokračování krajské I.B třídy David Novák z Červených Janovic. Čtyřmi góly přispěl k jasné výhře v domácím prostředí nad Říčany. Podobně si vedl Martin Jelínek z Uhlířských Janovic. Jeho hattrick se promítl do konečného skóre v utkání s Vyžlovkou. Úspěšná byla na svém hřišti také Sázava, ta zvítězila těsně nad silnými Říčany. Jediný gól stačina na tři body také Kácovu, který díky tomu porazil vlašimskou rezervu. Paběnice zažily krušné chvíle v Pečkách, kde dostaly osm branek.

Kontroverzní situace z 37. minuty v utkání Albánie s Českem

Expert Hyský: Ruka nebyla, Chytil hrál ramenem. Gól měl být uznaný

Hodně emocí vzbudil moment z kvalifikačního utkání o fotbalové EURO 2024 v duelu Albánie s Českem (3:0) ze závěru prvního poločasu. Útočník Mojmím Chytil sice docílil branky, která v tu chvíli přinášela vyrovnání na 1:1. Okamžitě byl ale zpražen. Podle rozhodčích zahrál rukou a místo oslav viděl druhou žlutou kartu v zápase a byl vyloučen. Expert České televize a trenér druholigové Vlašimi ale celou situaci rozebral a 24letý hráč národního týmu zahrál míč ramenem. Gól měl platit.

Předseda vlašimského klubu Petr Lajda

Video: Stadion i odchod Jandy. Předseda Vlašimi Petr Lajda promluvil

Vlašimský fotbalový klub nabídl v minulých dnech unikátní možnost fanouškům dotázat se předsedy Petra Lajdy na mnoho záležitostí. Nyní přišel s odpověďmi a musel odpovídat na celou řadu věcí. Všechny zajímal například stadion, spolupráce s pražskou Slavií, odchod ikony Ladislava Jandy, chování trenéra či záležitosti ohledně mládeže.

Fotbalisté Křivsoudova se dočkali prvního vítězství v sezoně.

Šok v I. B třídě: Křivsoudov zaskočil Teplýšovice, Vlašim potkal kolaps

Poslední Křivsoudov ve fotbalové I. B třídě D se dočkal prvních bodů v sezoně. V domácím prostředí se mu podařilo zaskočit favorizované Teplýšovice a mohl se tak radovat z premiérového vítězství. Přiblížil se tak Olbramovicím, které prohrály doma s Červenými Janovicemi. Na vlastním hřišti ztratily i Miřetice a překvapivě také Vlašim, jež prohospodařila vedení 3:0.

Stolní tenistky KST Klatovy (na archivním snímku) na úvod nové prvoligové sezony uhrály doma dvě remízy 5:5.

Klatovské stolní tenistky na úvod sezony remizovaly s El Niňem i Kladnem

V prvním kole ve svátek na konci září nehrály, ale o víkendu už stolní tenistky Klubu stolního tenisu odstartovaly svou pouť novým ročníkem áčkové skupiny 1. ligy, ve které na domácí půdě přivítaly pražské El Niňo a TSM Kladno. Oba zápasy přinesly v tělocvičně Základní školy Masarykovy nezvykle napínavé bitvy, které skončily shodně 5:5. Západočešky si tak na úvod nové prvoligové sezony připsaly do tabulky čtyři body.

Krajská liga, 2. semifinále: HC Junior Mělník - SK Černošice (3:5), 11. 3. 2023

Krajská liga: Černošice padly v Poděbradech, nejvíc bodů má Čáslav a Rakovník

Po dalším hracím víkendu středočeské krajské hokejové ligy zůstávají v soutěži dvě mužstva s patnáctibodovým ziskem. Východu kraluje Čáslav, kterou následují Poděbrady, na severu pak vede Rakovník před Slaným. V jižní skupině ztratily podruhé v ročníku Černošice, které se bodově srovnaly s Vlašimí a Benešovem. Lídrem skupiny jsou zatím Velké Popovice.

Vlašim doma porazila Duklu 3:2

Divoká přestřelka a dvě penalty. Vlašim doma přetlačila Duklu

Podruhé se letos utkali na stadionu v Kollárově ulici a opět z toho byla atraktivní podívaná. Stejně jako na jaře, tak i nyní svedli fotbalisté Vlašimi v domácím utkání s Duklou bohatou gólovou přestřelku. Po výsledku 3:2 se ale tentokrát radovali z vítězství oni a po 12. kole se přiblížili pražskému rivalovi v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na rozdíl dvou bodů.

Vlašim doma porazila Duklu 3:2

Divoká přestřelka a dvě penalty. Vlašim doma přetlačila Duklu

Podruhé se letos utkali na stadionu v Kollárově ulici a opět z toho byla atraktivní podívaná. Stejně jako na jaře, tak i nyní svedli fotbalisté Vlašimi v domácím utkání s Duklou bohatou gólovou přestřelku. Po výsledku 3:2 se ale tentokrát radovali z vítězství oni a po 12. kole se přiblížili pražskému rivalovi v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na rozdíl dvou bodů.

Výuky na dopravním hřišti se výjimečně zúčastnili také druháci ze Základní školy Neveklov.

O dětské dopravní hřiště mají školy zájem. Výjimečné se sem dostali druháci

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco žáci čtvrtých a pátých tříd se praktické výuky dopravní výchovy na benešovském dopravním hřišti účastní povinně, dvakrát ročně, pro žáky dalších tříd není zcela běžné, aby se na dopravní hřiště dostaly ve všední den dopoledne. Druhákům ze Základní školy Neveklov se to ale povedlo.

Miloslav Brožek

Opavský kouč Miloslav Brožek se stal trenérem měsíce září

/FOTOGALERIE/ Fotbalová Opava ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE šlape, daří se jí i v MOL Cupu, ve kterém postoupila už do osmifinále. Velkou zásluhu na tom má i trenér Miloslav Brožek. Nyní se mu dostalo individuálního ocenění. Byl vyhlášen trenérem měsíce září ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Mladí tenisté LTC Slovan Kladno se probojovali do republikového finále družstev. Slavnostní vyhlášení - slovanisté jsou uprostřed v světlo-tmavě modrých bundách.

Skvělí malí tenisté Slovanu pronikli mezi českou elitu

Hezký úspěch oslavil tenisový klub LTC Slovan Kladno. Kvarteto Rozálie Pivková, Filip Kopáč, Eliáš Vyskočil a Ema Lórová nejprve vyhrálo krajské finále v minitenisu ve Vlašimi, kde startovalo elitní kvarteto nejlepších středočeských družstev a na finálovém turnaji ve Valašském Meziříčí skončilo trochu smolně šesté. I to je však obrovský úspěch.

Sběrný dvůr TS Bystřice

Centrum zpětného odběru zboží v Bystřici je na Benešovsku svého druhu jediné

/FOTO/ Nádobí, sklo, obrazy, malé kuchyňské přístroje, svítidla, dětské autosedačky, sportovní potřeby, kočárky nebo třeba stolní hry. To je pouze malý výčet věcí, které se už celé tři roky objevují v regálech bystřického re-use centra, tedy místa známého i pod českým názvem sklad zboží pro opětovné použití.

Hráči Teplýšovic.

I. B třída: Vlašim dál padá dolů, Teplýšovice drží krok s čelem

Čest benešovským celkům ve fotbalové I. B třídě zachraňovaly Teplýšovice, které dokázaly vyhrát na půdě Červených Janovic. Blízko k prvnímu bodu byl i Křivsoudov, který se celý zápas v Kunicích držel, aby inkasoval v poslední minutě. Po výborném vstupu dál padá tabulkou rezerva Vlašimi, jež prohrála potřetí za sebou. S nulou odjížděly tak Olbramovice a Miřetice.

Benešov doma porazil Králův Dvůr vysoko 9:3

Krajská liga: Rakovník a Černošice poprvé padly, první výhru bere Mělník

Víkendová porce zápasů středočeské krajské hokejové ligy přinesla několik překvapivých výsledků. Rakovník poprvé v sezoně padl, když nestačil na Mělník, který naopak bral první vítězství. Poprvé se sklonit před soupeřem musely také Černošice, které o gól padly ve Vlašimi. Atraktivní přestřelky předvedly Kolín s Poděbrady a Kutná Hora s Mladou Boleslaví, gólově se pak nejvíce dařilo Benešovu a Čáslavi.

SFC Opava - Zbrojovka Brno 3:2

VIDEO: Opava se chystá na Zbrojovku! Všichni ve žlutém, bude i fanzóna

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do pohody se v posledních zápasech dostali fotbalisté Slezského FC Opava. Svěřenci trenéra Miloslava Brožka skalpovali pražskou Duklu, remizovali ve Vlašimi. A aby toho nebylo málo, tak přes brněnskou Zbrojovku se dostali do další fáze MOL Cupu. V sobotu mají před sebou další výzvu. V rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostí opět Brno.