Kreativ

ŠTÍTEK: zájezd

Ilustrační snímek

Do ciziny i s českou penzí? Pětina zákazníků cestovek jsou důchodci

Vlastě z Prahy je nyní 78 let. Někdejší úřednice začala krátce po své sedmdesátce vyrážet se skupinkou přátel na cesty do světa. Za několik let postupně navštívili například Egypt, Tunisko či Kapverdské ostrovy. Tam se jim zalíbilo, takže se na daleké ostrovy v Atlantiku po roce znovu vrátili. Potom však jejich cestování zastavily koronavirové zákazy. „Já už poté kvůli zhoršujícímu se zdraví s dalekými cestami skončila. Ale někteří z nás jezdí dál, i když jsou třeba ještě starší než já," řekla důchodkyně Deníku.

Vepřové hody na Křemelce 4. února 2023.

Vznik fans pražské Slávie ve Strakonicích je spojován s rokem 1921

/VIDEO, ANKETA/ Fans klub Slavie Praha funguje ve Strakonicích od roku 1921. „Tedy spíše by se dalo říci, že tehdy začala jakási spolupráce se Slávií Praha,“ říká dlouholetý člen klubu a skalní fanoušek pražského celku Jan Malířský, který zároveň odpovídá na dotazy Deníku.

Letiště České Budějovice se musí připravit na letní nápor turistů.

Lety z Českých Budějovic jdou na dračku, Čedok přidává do nabídky Krétu

Jihočeši rychle vykupují letecké zájezdy z Českých Budějovic, proto se cestovní kancelář Čedok rozhodla na velkou poptávku reagovat a od srpna přidává již třetí destinaci. V polovině letní sezony tak odstartují z letiště v Českých Budějovicích historicky první odlety nově na řeckou Krétu, která se přidává k Rhodosu a Turecku.

Lucie Čambálová na svých cestách navštěvujě i zajímavé možnosti ubytování

Budu mít cestovku, rozhodla se žena v deseti. Nyní lidem plní cestovatelské sny

První zahraniční destinaci poznala ve dvou letech, dnes má na kontě bezmála padesát navštívených zemí po celém světě. A také tisíce spokojených klientů. Svou vášeň pro cestování totiž promítá i do své práce. Lucie Čambálová je majitelkou cestovní agentury ČambiTour, která už jedenáct let lidem plní jejich cestovatelské sny.

Rhodos a Antalye. První destinace pro Letiště České Budějovice jsou v prodeji.

Jihočeši budou létat z Budějovic už příští rok do Řecka a Turecka. Boeingem 737

Českobudějovické letiště vstupuje na scénu. Jihočeši a okolní tak už během příštího léta budou moci odletět přímo z Českých Budějovic na dovolenou do Řecka a Turecka. Jako první na českém trhu Čedok připravil zájezdy do dvou nejoblíbenějších prázdninových destinací, které odstartují už od začátku srpna 2023. V nabídce se objeví nejprodávanější a nejoblíbenější hotely na řeckém ostrově Rhodos a na Turecké riviéře.

Žáci obchodní akademie v uličkách historického městečka Antibes.

Žáci obchodní akademie poznávali krásy kouzelné Provence

/FOTOGALERIE/ Žáci čtvrtých, třetích a druhých ročníků vlašimské obchodní akademie se v září vydali na šestidenní poznávací zájezd do jižní Francie v doprovodu vyučujících Miroslavy Jarošové, Kateřiny Novákové a Pavly Kubecové.

Golfový turnaj Bonton 2022 v Radíkově

FOTO: Žeravík vítězem golfového turnaje o zájezdy

/FOTOGALERIE/ Již tradiční golfový turnaj o hodnotné zájezdy byl na programu v sobotu 24. září v Radíkově. Bonton 2022 byl kvůli nepřízni počasí dvakrát odložen, předtím jej zase brzdila covidová přestávka. A tak se nedaleko Hranic hrálo po dvou letech v příjemném podzimním počasí za účasti hráčů ze tří klubů.

Senioři z Chlebičova se projeli po Baťově kanále, navštívili Uherské Hradiště, ale také Velehrad.

OBRAZEM: Baťův kanál i historie. Takhle vypadal zájezd se seniory z Chlebičova

/FOTOGALERIE/ Každý rok pořádá Obecní úřad Chlebičov zájezd pro místní seniory. Ve středu 14. září se tedy opět po roce vypravili na výlet, tentokrát byla náplní projížďka po Baťově kanále, návštěva Uherského Hradiště (včetně prohlídka expozic Památníku Velké Moravy) a na závěr ještě zastávka na Velehradě. Přestože celý den pršelo nebo poprchávalo, stálo to za to! Děkujeme Josefu Mikolajskému za fotodokumentaci.

Dovolená v Řecku se příští rok prodraží.

Dovolenou kupte letos. Podraží Egypt i Turecko, drahé budou také adventní trhy

Inflace, která řádí v Evropě, nezdražuje jen věci základní potřeby, ale také požitky. Včetně rekreace a dovolených. Podle cestovních kanceláří drahá paliva a energie zvýší ceny u letenek, ubytování i u místních poplatků, které v ceně zájezdů zahrnuty ještě nejsou. Vyplatí se proto dovolenou na příští rok zařídit už v následujících týdnech.

Včelaři z Náchodska se vydali na vzdělávací zájezd.

Včelaři z Náchodska se vydali na vzdělávací zájezd do Nasavrk

Okresní organizace Českého svazu včelařství, z.s. Náchod uspořádala pro své členy vzdělávací zájezd do Středního odborného učiliště včelařského Včelařského vzdělávacího centra, o.p.s v Nasavrkách. Tohoto zájezdu se zúčastnilo celkem 52 členů a členek z jednotlivých ZO ČSV okresu Náchod.

BUS-STOP ve Chvalšinské ulici v Českém Krumlově.

Terminál bus-stop v Krumlově sice řidiče autobusů zaskočí, ale osvědčuje se

Se změnou systému parkování zájezdových autobusů v Českém Krumlově i po třech letech pořád ještě bojují někteří šoféři. Překvapí je, že musejí za vyložení a naložení cestujících platit, ale také se jim nelíbí, že se při rezervaci musí trefit do zamluveného intervalu, který není nijak dlouhý, a snadno se může stát, že šoféři na místo výstupu turistů nepřijedou včas.

Jan Papež

Jan Papež: Letošní dovolená bude možná na čas poslední

Sezona dovolených začíná a turismus, který v předchozích dvou letech dostal tvrdou ránu od koronaviru, se vzpamatovává. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež si však myslí, že po návratu lidí z letošních zájezdů může v oboru přijít zlom.

Společné foto před Schwarzenberskou hrobkou v Třeboni.

Tlustičtí se vydali na výlet do jižních Čech. Navštívili Třeboň a Bechyni

Obec Tlustice pořádá již několik let pro své občany zajímavé jednodenní poznávací zájezdy po naší vlasti. Program zájezdů si bere na starost Josef Sklenář. Vzhledem k jeho letitým zkušenostem v cestovním ruchu je záruka, že zájezd bude vždy zajímavý a připraven do všech detailů. Pan Josef upozorní cestou i na zajímavá místa, kolem nichž se právě projíždí. Tedy poznáváme i to, čeho bychom si ani nevšimli. Tentokrát byla na programu cesta do jihočeské Třeboně a na zpáteční cestě zastávka v Bechyni.

Miroslav Polák z brněnských Jehnic vede tamní Klub důchodců už 18 let.

Vážím si přátelství, které jsem v klubu v Jehnicích navázal, říká jeho vedoucí

Tančení či cvičení na židlích, trénování paměti či beseda o myslivosti. To je jen část činností, které organizuje pro důchodce Miroslav Polák z brněnských Jehnic. Osmaosmdesátiletý muž se aktivně stará o tamní Klub důchodců. Společně jezdí na různé zájezdy, navštěvují divadla či výstavy. Ve volném čase Brňan rád pracuje se dřevem.

Výlet rokycanských ochránců přírody do Nižbora, Litoměřic a Ploskovic.

Ochránci přírody se tentokrát vypravili nejen do nižborské sklárny

Rokycanští ochránci přírody se zabývají nejen záchrannou volně žijících živočichů na území Berounska, Hořovicka a Rokycanska, také výchovou mladé generace, ekologickou výchovou, ale i pořádáním nejrůznějších akcí pro širokou veřejnost i své členy. Po nucené přestávce na letošní rok připravila ZO ČSOP v Rokycanech pod vedením předsedy organizace Pavla Moulise dle zvyklostí několik zajímavých akcí. Například v březnu úklid Klabavské nádrže, v dubnu zase sázení stromků a mysliveckou burzu nebo stavění májky.

Nadšenci z organizace ve Švermově ulici pořádají během roku několik zájezdů

Rokycanští ochranáři vyrazili do Ploskovic a Nižboru

Rokycanští ochránci přírody se zabývají nejen záchrannou volně žijících živočichů na území Berounska, Hořovicka a Rokycanska, ale také výchovou mladé generace, ekologickou výchovou, i pořádáním nejrůznějších akcí pro širokou veřejnost i své členy.

Na zdražení ropy reagují i aerolinky a zavádějí takzvané palivové příplatky

Aerolinky kvůli drahé ropě zavádějí palivové příplatky. Cestovky zatím ceny drží

Češi si připlatí za letenky. Především za ty, které si teprve koupí, ale pokud bude dál trvat nejistota na trhu s ropou, teoreticky lidé mohou doplácet i za organizované zájezdy, které si již objednali a zaplatili. Na zdražení ropy totiž reagují i aerolinky a zavádějí takzvané palivové příplatky. V zahraničí tak již učinily Malaysia Airlines, AirAsia, ANA Holdings či Emirates, v tuzemsku Smartwings či České aerolinie (ČSA). 

Dovolená na Krétě

Češi kupují dovolené jak před pandemií, drahotu zatím neřeší

Nejdřív se cestovní kanceláře musely vypořádat s koronavirovou krizí, teď s napětím sledují, zda lidé nevymění cestovatelské zážitky za udržení domácího rozpočtu. Černý scénář si však cestovky zatím nepřipouštějí. Prodeje a rezervace jsou od začátku roku na číslech, jako před pandemií. Někde i lepší.

Cyklistická skupina sportovně zdatných seniorů CykloSenior.

Hradečtí seniorští cyklisté vyjedou na výlety do přírody i v letošním roce

V Hradci Králové již sedmým rokem úspěšně působí cyklistická skupina sportovně zdatných seniorů pod názvem CykloSenior. Svou bohatou činnost rozvíjí v rámci tělocvičné organizace TJ Sokol Hradec Králové - Pražské Předměstí a zájmového sdružení Senioři Hradec Králové. V uplynulém roce 2021 zorganizovali 42 cyklistických akcí, při kterých najeli na 3000 kilometrů s účastí 214 seniorů-cyklistů. A co je čeká v nové cyklistické sezóně 2022?

Ukrajinci v hotelu Záviš v Hluboké nad Vltavou.

Matky s dětmi z Koločavy našly azyl na Hluboké. Muži chrání Ukrajinu

V jídelně hotelu Záviš na náměstí v Hluboké nad Vltavou sedí několik desítek žen a dětí, které právě obědvají, všude zní ukrajinština. Nejsou to účastníci zájezdu, ale uprchlíci ze země, kde se bojuje. V rohu místnosti leží naskládané hromádky humanitární pomoci, hlavně hygienické potřeby i oblečení. Na terase česky vypráví novinářům paní Olesa Bulik o dlouhé cestě, kterou absolvovaly z rodné Koločavy na Podkarpatské Rusi, odkud vyjely počátkem víkendu. Do nového domova přijely zapůjčenými autobusy ČSAD Písek teprve v neděli podvečer.