Kreativ

ŠTÍTEK: zájezd

Audience u královny.

Diváci i novináři rozhodli. Nejoblíbenější inscenací je Audience u královny

/FOTO/ Nejoblíbenější inscenací Východočeského divadla Pardubice je Audience u královny z pera britského scenáristy a dramatika Petera Morgana, kterou na velkém jevišti pardubické scény režíroval Petr Novotný. Kvůli loňskému uzavření divadel byly tentokrát v divácké anketě zahrnuty veškeré inscenace z let 2020 a 2021.

Cestování v době covidu

Cestovky lidem vyplatily peníze za vouchery. Experti: Řadu z nich teď čeká krach

Cestovní kanceláře se v uplynulých týdnech musely vypořádat s klienty, jež loni kvůli koronaviru nedokázaly odvézt na již zaplacené zájezdy. Podle speciální zákonné úpravy zvané lex voucher jim do konce letošního srpna měly nabídnout náhradu. Těm zákazníkům, kteří si ji nevybrali, měly poté do poloviny září zaplacené peníze vrátit. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) i pojišťoven se cestovky s touto povinností obvykle vyrovnaly. Analytici přesto vidí budoucnost oboru cestovního ruchu velmi bledě, skončit s podnikáním může až pětina cestovek.

Ilustrační foto.

Muzikál s Matuškovými hity se líbil

Pro milovníky kultury ze Starého Sedliště organizuje obecní úřad každoroční zájezdy do divadel. Stejně tak tomu bylo i v minulém roce, kdy byly plánovány zájezdy na muzikál Kat Mydlář do Divadla Broadway a Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín. Na obě představení museli ale lidé vzhledem k epidemiologické situaci čekat celý rok.

Výuku zahájili žáci Výtvarky zájezdem do Prahy.

Výuku zahájili žáci Výtvarky zájezdem do Prahy

Žáci Výtvarky Jindřišky Riedlové zahájili 1. září výuku zcela netradičně, zájezdem do Národního muzea v Praze. Také poslední den předešlého školního roku byly děti s Výtvarkou v Praze a prohlédly si židovské synagogy. Tentokrát žáci navštívili historickou budovu v čele Václavského náměstí, která spolu s Novou budovou tvoří jeden komplex.

Vojáci dezinfikují schody, které vedou k soše Krista Spasitele v Riu de Janeiro, 13. srpna 2020

Snadnější návrat do vlasti. Česko zruší seznam extrémně rizikových zemí

Od středy se zruší seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly na takzvané mapě cestovatele označeny černou barvou. Země se přesunou do tmavě červené kategorie, oznámilo dnes na twitteru ministerstvo zahraničí. Podmínky pro návrat neočkovaných lidí do Česka se tím ulehčí. Cestovní kanceláře a agentury změnu vítají, dobrá zpráva je to podle nich hlavně pro Zanzibar, který je u Čechů oblíbenou destinací. Zástupci pořadatelů a prodejců zájezdů to dnes řekli ČTK.

Přijeli židovští turisté z USA.

Do Holešova přijeli židovští turisté z USA. Modlili se i u Šachova hrobu

V Holešově ožívá cestovní ruch. Šachovu synogogu a židovský hřbitov navštívil tento týden zájezd sedmadvaceti amerických Židů. Přijeli s průvodcem Jakubem Švábem, potomkem rodiny Ehrlichovy, který podobné zájezdy pro židovské zahraniční turisty organizuje desítky let. „Toto je můj první zájezd po šestnácti měsících kovidem vynucené pauzy. Jsem opravdu rád, že mohu zase pracovat," dodává průvodce. Cizince do Holešova vozí už přes dvacet let několikrát ročně. Za tu dobu jich napočítal hodně přes tisíc. 

Rodinná dovolená v době covidu

Čím letošní dovolená překvapí? Občanka stačit nebude

Tradičně to bývá jedna z největších položek rodinného rozpočtu. Dovolená u moře se dnes již nemusí plánovat roky dopředu, ale kvůli pandemii nad ní zase musíme přemýšlet více než dříve, kdy jsme si koupili zájezd a pak si již jen užívali pohodu. Jaká tedy letos ta velká letní dovolená vlastně bude? A nebude přece jen lepší zůstat doma v pohodě?

Cestování v době covidu

První cestovky už vyplácejí loňské vouchery. Většina Čechů je ale uplatní

Zůstal doma, jako většina lidí. Petr Tůma ze Středočeského kraje přišel kvůli pandemii Covid-19 o loňskou zahraniční dovolenou. S rodinou nakonec trávili dny volna v Česku, letos si ji ale ujít nenechají. Rozhodli se uplatnit voucher, který jim po loňsku zbyl za neuskutečněnou dovolenou v Bulharsku. „Na dovolenou se letos těším. Nakonec jsme se dohodli, že voucher využijeme pro dovolenou v Turecku, v Bulharsku jsme nic kloudného nevybrali. Snad se tam konečně ohřejeme a také si odpočineme,“ těší se Tůma. 

Majitel cestovní kanceláře v Kroměříži CK MARION - tour Vojtěch Formánek.

Hotely se předbíhají s nabídky, tvrdí majitel cestovky

Po dlouhé měsíce trvajícím lockdownu konečně otevřel pro veřejnost svou cestovní kancelář CK MARION - tour také Vojtěch Formánek. „Dopoledne už přišly dámy a ptaly se po zájezdu do Egypta,“ prozradil v pondělí kolem poledne Formánek Deníku.

Ilustrační foto

Díky své klientele se majitelka cestovní agentury drží na trhu

Dana Lazorišáková Hronová je majitelkou cestovní agentury Neptun Tour v centru Jindřichova Hradce. Prodává zájezdy od různých cestovních kanceláří a v oboru podniká už šestnáct let. Jenom díky dlouholeté klientele a podpoře rodiny se na trhu stále drží.

Letiště Karlovy Vary.

Kam na dovolenou? Češi se bojí CovidPassu a testování

Sotva se odlepí kolečka kufru od domovních schodů, už je téměř čas vytahovat z něho žabky. I díky regionálním letištím a novým linkám jsou přímořské destinace pro Čechy čím dál dostupnější a pohodlnější. I přes větší možnosti se ale nad letošními dovolenými stále drží mračna. Podle cestovních kanceláří jsou lidé v objednávání zájezdů opatrní, pokles objednávek se pohybuje v desítkách procent.  

Ilustrační foto.

Dopady koronaviru: Desítky cestovních kanceláří skončily či přerušily činnost

Koronavirus tvrdě zamával s podnikáním českých cestovních kanceláří. Kupříkladu Firo-tour kvůli nedostatku peněz v srpnu požádala soud o moratorium na splácení závazků, prodlouženo bylo do konce února. Do začátku loňského prosince vyhlásilo úpadek osm cestovních kanceláří.  Z více než osmi stovek českých cestovek jich dosud vzhledem k pandemii zhruba 150 přerušilo nebo dokonce ukončilo svou činnost. Pokud se situace dlouhodobě výrazně nezlepší, mohou o práci v tomto těžce zasaženém oboru o práci přijít tisícovky zaměstnanců.

Rozvaliny Posedónova chrámu na mysu Sunion jižně od Atén

Češi již nakupují zájezdy na léto. Nejvíce lákají Řecko, Turecko či Egypt

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) evidují zájem o předprodeje zájezdů na léto, tzv. First Minute. Některé hlásí meziročně vyšší poptávku. Nejvíce se prodávají Řecko, Turecko a Egypt, zájem je i o další destinace. Lidé na nákup pobytů často uplatňují poukazy, které dostali od CK místo hotových peněz za letos zrušené zájezdy kvůli koronaviru.

Dovolená u moře - Ilustrační foto

Místo do hor vyrážejí Středočeši k moři do Egypta a Emirátů

V nejisté situaci týkající se otevření lyžařských areálů nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí vyrážejí Středočeši místo na hory za teplem do Egypta, Spojených arabských emirátů nebo Zanzibaru. Lyžařské zájezdy budou podle cestovních kanceláří v kurzu až podle vývoje epidemiologické situace. Poprvé se zřejmě budou prodávat až na poslední chvíli.

Dovolená a létání - Ilustrační foto

Cestovky v nejistotě. Zájem o cestovaní je mizivý

Cestovní kanceláře v Pardubickém kraji čeká nejistá sezóna. Potíže, které cestovkám přinesla epidemie koronaviru a omezení s ní spojená, drtivě dopadají především na menší poskytovatele cestovatelských zážitků. Některé kanceláře jsou pro příští týdny téměř zcela bez klientů.

Dovolená. Ilustrační foto

Lidé vyprodávají letní zájezdy, ty lyžařské se letos odkládají

Padesát na padesát. Tak by se dal popsat zájem lidí o cestování ve Zlínském kraji. Pandemická situace a zejména opatření která ji doprovází, ovlivnila zájem lidí o lyžařské zájezdy, ty které se prodávají, jsou rezervovány až na příští rok. Co však lidé nakupují již nyní, jsou takzvané first momenty na léto 2021.

Ilustrační foto.

Těžká doba pro cestovní kanceláře i agentury. Lidé zájezdy nekupují

Na letošní rok si naplánovali manželé z Klatovska vysněnou cestu do Jižní Ameriky. Museli ji ale zrušit kvůli koronavirovým opatřením. Stejně dopadli s adventním zájezdem na předvánoční trhy k našim sousedům. A teď je v ohrožení i Zanzibar, kde si chtěli počátkem příštího roku spravit chuť a odpočinout.

Ilustrační foto - dovolená

Východočeši před koronavirem do zahraničí neutíkají

Poslední týdny mohli lidé v České republice po večerním zákazu vycházení kromě knih studovat i letáky cestovních kanceláří a spřádat plány nejen na výlety za zimními radovánkami, ale i na dovolené v příštím roce. Ale jelikož prakticky nikdo neví, jak bude příští rok s ohledem na koronavir vypadat, tak se u cestovních kanceláří dveře webových portálů příliš netrhly. Hlavně ne ve východních Čechách.

Tuzemská dovolená v jižních Čechách letos lákala nejen obyvatele z regionu.

Hory letos kvůli nejistotě netáhnou, zájem je o Vánoce a silvestr u moře

Nouzový stav, pandemie koronaviru a řada opatření ovlivnila i preference Jihočechů ve výběru dovolených. Lidé na cestování šetří, ale pomýšlí už na příští léto. Podle různých cestovních kanceláří (CK) však zájem o zahraniční dovolené značně poklesl a hory jsou také kvůli nejistotě neatraktivní.

Dovolená. Ilustrační snímek.

CK v Moravskoslezském kraji a covidová éra. Lidé cestovat chtějí, ale nekupují

Loni touto dobou už měli manželé Gorečtí z Havířova zaplacenou dovolenou. Jako už tolikrát v minulosti se také letos v létě chystali do Chorvatska. Jenže přišel koronavirus a všechno bylo jinak. Jak s jejich letošní dovolenou, tak s plány na léto 2021. „Nikam jsme nejeli, neměli jsme odvahu,“ říká paní Anna a dodává, že už moře obrečela. „Věnovali jsme se aspoň více zahrádce a byli jsme častěji s našimi mladými, kteří žijí v Čechách,“ pochvaluje si.

Pohled na hotelový komplex v egyptské Hurgadě - Ilustrační foto

Ani pandemie exotickým dovoleným nebrání. Zájem o vánoční pobyty je vysoký

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) přes pandemii koronaviru sledují vysoký zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v Egyptě či Spojených arabských emirátech (SAE). Zájezdy navzdory trvajícím omezením v cestování některé CK vrátily před časem do prodeje, další velké kanceláře se nyní přidávají, jiné pracují na rozšíření nabídky. O exotické dovolené je nyní zájem, Češi poptávají například Zanzibar. Vyplývá to z odpovědí CK na dotaz ČTK.

Dvacet pět let cest za uměním.

Cesty za uměním slaví 25 let. Muzeum vydalo zajímavou brožuru

Oblíbené a vyhledávané autobusové zájezdy s názvem Cesty za uměním, zahájilo Městské muzeum a galerie Polička v roce 1995. V rámci výročí vydalo muzeum brožuru, která představuje všechny zájezdy a může být určitým kurzem dějin umění, ale zároveň se může stát inspirací, kam se vydat na zajímavý výlet.

Setkání členů klubu Kožichovice 2.7.2020

Seniorklub Unipletu vstupuje do 34. sezony. Užívají si společných chvil

Když bývalí zaměstnanci a členové ROH v roce 1986 založili klub důchodců, netušili jakou záslužnou akci spustili. Dali si za cíl sdružit bývalé zaměstnance a jejich rodinné příslušníky, kteří odešli do starobního, nebo invalidního důchodu a rozprchli se do svých domovů v Třebíči a okolí.