Kreativ

ŠTÍTEK: zájezd

Jaroslav Pilnaj

Organizátor zájezdů Jaroslav Pilnaj: Divadla hrát určitě jen tak nezačnou

/ROZHOVOR/ Od 10. března zůstal Jaroslav Pilnaj z Hoštky u Štětí bez příjmu. Kvůli zákazu vycestovat do zahraničí byl nucen zrušit všechny téměř obsazené zájezdy do celé Evropy, za které nyní vrací lidem peníze. A vstupenky za zrušená divadelní představení vyměňuje za náhradní termíny.

Ilustrační foto.

Na památkách chybí cizinci i organizované zájezdy Čechů

/FOTOGALERIE/ Jen pozvolna se po nucené přestávce vracejí turisté do historických skvostů Benešovska. „Všechny prohlídky, vzhledem k omezené kapacitě, probíhají díky on-line prodaným vstupenkám a rezervacím,“ vysvětlila konopišťská kastelánka Jana Sedláčková.

Lidé se sluní na pláži Alimos nedaleko Atén, 16. května 2020

Náhrada za zrušené zájezdy: Řada zemí vouchery podporuje, EU je má za dobrovolné

Se zrušenými zahraničními dovolenými kvůli pandemii nemoci covid-19 se potýkají klienti i cestovní kanceláře v celé Evropě. Směrnice Evropské unie o cestovních službách hovoří jasně - pokud se objednaný zájezd neuskuteční a pořadatel ho zruší, dostane zákazník peníze zpět, a to do 14 dní. Vracení peněz ale není mnohdy snadný proces a řada cestovních kanceláří se snaží klientům raději nabízet vouchery na budoucí dovolenou, což mnohé státy podporují.

Dívky se opalují na pláži. Ilustrační foto

Vouchery nebo odklad dovolené. Cestovní kancelář Alexandria ruší letní zájezdy

Všechny zájezdy na léto s odletem do 31. srpna dnes zrušila také CK Alexandria. Důvodem jsou výrazné změny podmínek v destinacích, které ovlivní kvalitu dovolených. Patří mezi ně snížení kapacity hotelů nebo omezení služeb ubytovacích zařízení jako stravování nebo animační programy. Alexandria postupně od 1. června zahájí nový prodej zájezdů do vybraných zemí a hotelů, kde bude možné se co nejvíce přiblížit původním podmínkám. ČTK o tom dnes informoval marketingový ředitel Alexandrie Petr Šatný. Zájezdy na léto už zrušily také CK Exim Tours a Fischer.

Pobočka CK Exim Tours v Revoluční ulici v Praze

Cestovky Exim Tours a Fischer zrušily letní zájezdy. Lidé dostanou vouchery

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec a srpen, které měly objednané u obou společností řádově desetitisíce klientů. Kanceláře se k tomuto kroku rozhodly během dneška. Klienti dostanou vouchery a budou se moci rozhodnout, zda letos na dovolenou, kterou by v zahraničí zřejmě provázela řada omezení, pojedou. Napsal to dnes server E15.cz a uvedla Česká televize (ČT). Obě cestovní kanceláře plánují znovu nabídnout zájezdy do zřejmě všech zemí, kam to po dohodě jednotlivých států bude možné.

Cestovní pas České republiky s biometrickými znaky, euro bankovky, dovolená - ilustrační foto

Evropská komise kritizuje vouchery za zrušené zájezdy. Žádá po vládě nápravu

Evropská komise (EK) vytýká české vládě, že místo vracení peněz za zrušené zájezdy umožnila cestovním kancelářím nabízet vouchery na zájezdy. Uvedl to server iHNEd.cz. Podle komise je český zákon protiprávní, komise za to může ČR žalovat. Stejný dopis jako Česko podle serveru dostalo dalších 12 států EU, mj. Chorvatsko, Belgie, Francie, Estonsko či Nizozemsko. Všechny tyto státy, stejně jako Česko, buď přijaly, nebo chystají zákon, který podle Evropské komise porušuje práva občanů.

Ilustrační foto.

Cestovky mají problém. Obchody zamrzly

Cestovní kanceláře se v důsledku koronavirové pandemie dostaly do velkých problémů. Jejich obchody totiž úplně zamrzly. A záchrana v podobě jejich nabídky tuzemských zájezdů také zcela nefunguje. Zákazníci o ně příliš velký zájem nejeví.

Ilustrační foto.

Naší jedinou prací je teď rušení zájezdů, říkají v cestovkách

Rušení zájezdů, vracení peněz. To je teď nejčastější práce zaměstnanců většinou zavřených cestovních kanceláří. Jak popsal například jednatel kolínské Cestovní kanceláře Cesta Tomáš Vlček, mají momentálně zavřeno. Do prostor kanceláře chodí jen zaměstnanci jednotlivě, na pár hodin, aby komunikovali s klienty.

Referentka cestovní kanceláře SLAN tour ze Slaného Veronika Kuhnová.

Cestovky před krachem zachrání nejspíše tuzemská dovolená

V souvislosti s omezeními kvůli koronaviru, doléhá těžká finanční situace také na majitele cestovních kanceláří a agentur. Stát zatím nepřišel s jednoznačným východiskem z jejich tíživé situace a zejména zahraniční dovolené jsou kvůli uzavření hranic v nedohlednu. Majitelé cestovek proto vymýšlejí co dál.

Blanka Raudová v čerčanském kině.

Spoléhám na to, že mě uživí manžel, říká podnikatelka

Když prezident hovořil o tom, že bychom měli ještě rok zůstat doma, tedy nevyjíždět na zahraniční dovolené, bylo to jen další polínko do ohně pod kotlem, v němž se dusí majitelé cestovních kanceláří a agentur. Těm se život zhroutil v polovině března se zákazem cestovat.

Ilustrační foto.

Vyčkejte, radí cestovky klientům

Kde budeme trávit letní dovolenou? Tuto otázku si nyní kladou mnozí. Problém je ovšem ten, že kvůli koronavirové pandemii a omezení cestování za hranice na ni v tuto chvíli jde odpovědět jen velmi těžko.

Majitelka cestovní agentury v Lánech Marie Bočková.

Marie Bočková: Už se těším, až zase budeme s radostí cestovat

Jednou z oblastí, které velmi zasáhla aktuální situace spojená s novým typem koronaviru, je cestovní ruch. Své o tom ví také čtyřiašedesátiletá majitelka cestovní agentury v Lánech Marie Bočková. „Od března jsem se takřka nezastavila, co se týče četnosti pracovních povinností jsem prožila nejhorší dny za všechny roky, co agenturu provozuji. Starostí se stornováním zájezdů nebo vracením peněz je nespočet,“ potvrdila Marie, která v cestovním ruchu působí už od sametové revoluce.

Ilustrační foto

Češi tápou: Doplatit, nebo stornovat? Voucher bude jen za plně zaplacený zájezd

Nemálo klientů cestovních kanceláří, kteří už zaplatili zálohu na letní zájezd, si v době pandemie koronaviru láme hlavu s tím, co s jejich dovolenou nakonec bude. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) před více než týdnem přišlo s tím, že lidé dostanou místo neuskutečněného zájezdu voucher, za který si budou moci v budoucnu pořídit zájezd jiný. Opatření má mimo jiné sloužit k ochraně cestovních kanceláří. Podle MMR však musí klienti napřed dostát smlouvě a cenu zájezdu doplatit.

Ilustrační foto.

Zájezd na výstavu květin se odkládá

Zahrádkáři v Pohledu zahájili rok patnáctého února, a to výroční členskou schůzí. Kromě zhodnocení minulého roku byl schválen i plán pro rok 2020. Aktivity spolku by měly probíhat obdobně jako v minulých letech. Počítá se s výstavou květin, moštováním i s pracemi s malotraktorem.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Vláda schválila výjimky z karantény. Ministerstvo prodloužilo uzavření obchodů

Snadnější cestování do ciziny, projížďky na kole i možnost nakoupit si v dalších typech obchodů. Tak by se ve stručnosti dal shrnout seznam výjimek z celoplošné karantény, které schválila vláda. Ministerstvo zdravotnictví nicméně také prodloužilo opatření, jimiž jsou uzavřeny obchody a restaurace a je omezen volný pohyb lidí, do konce nouzového stavu. Původně všechna zmíněná opatření platila do soboty 11. dubna 06:00. Česko v pondělí eviduje 4735 nakažených. Zemřelo 78 lidí, vyléčených je 121.

Cestovní agentura Invia se proměnila v krizovou linku koronaviru.

Místo prodeje zájezdů radí s virem. Lidé z cestovní agentury našli novou práci

Kvůli pandemii onemocnění COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru, jsou zavřené hranice. Šéf krizového štábu Roman Prymula hrozí, že tento stav může trvat i roky. Cestování omezuje v rámci bezpečnostních opatření většina zemí. Turistický ruch ustal. Poptávka po zájezdech klesla téměř k nule. Firmy, které postihly následky koronavirové paniky, musí reagovat. Například cestovní agentura Invia našla svým zaměstnancům nové uplatnění – pomáhají na pražské krizové lince pro seniory i celostátní infolince o koronaviru 1212.

Starosta Dobříše Pavel Svoboda v ochranné roušce.

KRÁTCE: Nominujte na Cenu města Dobříše

Termín nominací na Cenu města Dobříše byl kvůli aktuální situace způsobené šířením koronaviru posunut. Nově mohou lidé nominovat osobnosti a kolektivy až do konce dubna. Nominovat na ocenění za celoživotní přínos, významnou činnost, dílo nebo prezentaci města může každý písemně na podatelně městského úřadu, nebo prostřednictvím doručovatele poštovních služeb, datovou schránkou, případně e-mailem epodatelna@mesto dobris.cz.

Zájezd školáků do polské Osvětimi.

Dějepisný projekt v ZŠ Luhačovice. Završili jej zájezdem do Osvětimi

Velmi zajímavé projektové vyučování v 9. ročníku ZŠ Luhačovice, které se týká dějin 20. století a které započalo v listopadu, bylo završeno v březnu úspěšným zájezdem do polské Osvětimi. Žáci byli seznámeni s klíčovými událostmi celého století, které vyvrcholily listopadovými událostmi v roce 1989. Přímo na místě největšího lidského utrpení v dějinách - v koncentračním táboře Auschwitz - Birkenau si žáci uvědomili, že se nesmí už nikdy dopustit to, co se dělo na tomto místě a nejenom zde.

Ilustrační foto

Výuka žáků? Přes e-mail. Jinak se děti z volna radují, studenti teskní po plese

Žáci přerovských základních a středních škol se o tom, že je od středy zrušena výuka, dozvěděli od svých pedagogů. Informaci zveřejnilo vedení škol také na svých webových stránkách. Například Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola v Přerově přistoupí k domácímu vyučování a studenti budou dostávat pokyny přes internet. Školu navštěvuje na 870 žáků.

Ilustrační foto.

Rodinné lyžařské setkání na půl cesty překazila izolace lyžařské oblasti

Již několik let se manželé z Broumovska (jména si nepřáli zveřejnit) setkávají se svými dětmi a jejich rodinami v některém horském středisku v Alpách. Letos měli 14. března vyrážet do Itálie, kde také žije a pracuje jedna ze dvou dcer. Na region Lombardie, kam se chystali na lyže, však byla z vládního výnosu kvůli koronaviru uvalena karanténa, která má trvat do 3. dubna. Z lyžovačky a rodinného setkání tak nebude nic.

Ilustrační foto.

Dětský sbor v San Marinu nezazpívá

Na festivalu mládežnických pěveckých sborů v San Marinu měl v druhé polovině května účinkovat Tachovský dětský sbor ZUŠ Tachov. Kvůli epidemii koronaviru byl ale koncertní zájezd zrušen.

Ilustrační foto.

Virus odložil studentům zájezd

Krásy a historické pamětihodnosti italských měst Florencie a Říma měli na jaře poznávat studenti středních škol z Tachovska. Kvůli rozšíření koronaviru se ale jejich zájezd, zaměřený na dějiny umění, prozatím neuskuteční.

Ilustrační foto.

Gymnazisté s koronavirem ohrožují město, panikařil muž

Nemístnou paniku kvůli koronaviru odnesli studenti českotřebovského gymnázia. O víkendu se vrátili z lyžařského kurzu, který trávili v nákazou nepostiženém italském regionu. Ačkoliv je ředitel gymnázia i přesto z preventivních důvodů poslal do domácí karantény, jeden místní pisatel je přesto zplísnil na Facebooku. Vyděsil tím stovky Českotřebováků.

Ilustrační foto.

Studenti gymnázia ohrožují město, tvrdí muž na facebooku

Ohrožují studenti českotřebovského gymnázia město? Podle realitního makléře Pavla Michala nejspíš ano. „I přes nákazu v Itálii tam jedou studenti, učitel a rodiče na lyže? Ušetřit pár korun na poplatku za zrušení zájezdu je přednější než zdraví? Několik nezodpovědných spoluobčanů může ohrozit celé město?“ napsal muž na sociálních sítích.

Ilustrační foto.

Strach z koronaviru? Zájezdy se prodávají méně

Postup koronaviru odrazuje Čechy od cestování do zahraničí. Boleslavské cestovní kanceláře se shodují na tom, že je zájem o prodeje zájezdů nižší než jindy. A klienti, co mají už nějakou tu dovolenou v zahraničí koupenou, se nezřídka na jejich pracovníky obrací s četnými dotazy na bezpečnost.

Ilustrační foto

Cesty do Itálie virus v Příbrami zatím příliš neovlivnil

Výskyt několika případů koronaviru v Itálii vzbudil v některých lidech obavu z návštěvy této destinace. Cestovaní kanceláře tak zaznamenaly první dotazy související s bezpečností cesty a pobytu a podobně. Nicméně v Příbrami jsou to zatím jen jednotlivé případy.

Ilustrační foto.

Reakce na koronavirus: Autobusy i vlaky prochází dezinfekcí

V případě, že by obávaný koronavirus dorazil na Kladensko, připraveny na jeho příchod musí být nejen veřejné instituce, ale především ti, kdo tisíce lidí denně přepravují do zaměstnání a na dovolené.  Preventivní opatření proto v těchto dnech zahájili zaměstnanci Českých drah i ti z kladenského dopravního podniku ČSAD MHD. Všichni myjí, dezinfikují a jsou ve střehu.

Muž s rouškou v Tenerife

Bezplatné storno zájezdu? Jen v případě významně omezených podmínek

Zájezdy do oblastí se zvýšeným výskytem koronaviru je možné bezplatně stornovat pouze v případech, kdy jsou významně omezeny podmínky zájezdu, informovala dnes Asociace cestovních kanceláří ČR. Stejné stanovisko zastává i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). O podmínkách zrušení samostatně prodávaných letenek však podle asociace rozhodují pouze dopravci. 

Ilustrační foto

Klienti cestovek řeší, zda mají rušit zájezdy do Itálie

Panika kolem šířícího se koronaviru ovlivnila také provoz cestovních kanceláří. Ty musí aktuálně vysvětlovat klientům všechna rizika v souvislosti s objednanými zájezdy, a to pochopitelně především do Itálie, kde se v rámci Evropy nákaza v těchto dnech objevuje nejvíce.