Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.
Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.
Když o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.
/FOTO, VIDEO/ Tam, kde horské středisko splývá s vesnickou idylkou, otevřely novou kavárnu přímo v radničních prostorách. Matka a dcera zde nabízejí i domácí cukrářské výrobky.
/VIDEO, ANKETA/ Až do semifinále televizní soutěže Peče celá země se dostala třicetiletá Kristýna Vašíčková z Vyškova. Miluje hlavně dorty. Deník přináší její příběh.
/VIDEO, ANKETA/ Až do semifinále televizní soutěže Peče celá země se dostala třicetiletá Kristýna Vašíčková z Vyškova. Miluje hlavně dorty. Deník přináší její příběh.
/FOTO, VIDEO/ S nadšením vítají Ústečané nové bistro v Městských sadech u Polikliniky, v Ústí nad Labem. V místě, kde se v minulosti nacházely veřejné toalety, si můžete užívat atmosféru parku s kávou, horkou čokoládou, svařeným vínem, polévkou či dortem. Navzdory tomu, že bistro otevřelo v prosinci, tedy mimo sezonu, srdce Ústečanů si získalo téměř okamžitě. Novinku navíc jezdí okusit i lidé z okolních měst.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
/VIDEO/ Osmdesáté narozeniny oslaví v neděli třetího března několikanásobný český rekordman Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku. Deník mu pomohl splnit jeho přání, setkat se s vysočinským hejtmanem Vítězslavem Schrekem. Jaroslav Hájek je bývalý včelař a napsal stovky textů dechovek.
V soběslavské cukrárně chystá sladké dobroty pro zákazníky bývalá dámská krejčová. K nové profesi se dostala vlastně náhodou. Originální novinky jiných cukrářů Jana Vlachová ráda ochutnává i na výletě.
Zuzana Andrášová z Litoměřic právě zápolí v reality show České televize Peče celá země. Vyrábí dorty, zákusky a koláče a předkládá je porotě, které šéfuje známý cukrář Josef Maršálek. Přitom cukrařina je Zuzany až třetí volba. Nejdříve chodila na školu pro návrháře interiérů, následně po této střední škole vystudovala ergoterapii a tuto práci vykonávala v nemocnici v České Lípě.
Na světě jsou lidé, kteří netouží ve své profesi dobýt svět, chtějí svou práci prostě „jen“ dělat dobře a největší odměnou je pro ně spokojenost zákazníků. Taková je i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí na Táborsku, která si mezi lidmi udělala jméno díky svým pekařským výtvorům. Vysloužila si za to ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.
/PŘÍMO Z MALTY/Fotbalová Sigma Olomouc má za sebou úvodní den na soustředění na ostrově Malta. Po úvodním tréninku si tým užil také zábavu při večeři, kterou okořenil zpěv Mosese a Deleho či dort pro oslavence Jiřího Slámu.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Že je na fotografii největší brouk Evropy roháč obecný, nejspíš poznají všichni. Méně je asi těch, kdo znají jeho latinský název lucanus cervus. Ale pozná snad někdo, že nejde o exponáty z nějaké entomologické sbírky, nýbrž o cukrářské dílo? Autorku Ivu Roháčovou její hmyzí jmenovec, spolu s podobně zdařile provedenými motýly, katapultoval rovnou do českého gastronomického nároďáku. Její profesní začátky ale byly jiné.
Medový dort Marlenka se stal v posledních 20 letech ikonickým dezertem nejen v Moravskoslezském kraji. Značku proslavil majitel Marlenky Gevorg Avetisjan, se kterým Deník chystá další díl podcastu pod titulem Ostravské ozvěny.
Dort jako dárek k narozeninám je krásná tradice. Ale co když oslavenec o sladké nestojí? Ani v tom případě ho nemusíte o tradiční dar ošidit. Stačí prostě vyrobit dort slaný. Paní Alena Králová z Rynholce na Rakovnicku má s vytvářením slaných dortů bohaté zkušenosti. Ačkoliv skromně tvrdí, že jsou daleko jednodušší než ty sladké, při pohledu na její díla je jasné, že i výroba a zdobení slaného dortu vyžaduje nápady, kreativitu a velkou zručnost. A také čas – zhotovení dortu může trvat i deset hodin.
Vánoce klepou na dveře. Leckterá hospodyňka se nemůže dočkat, až začne připravovat těsta a pustí se do pečení vánočního cukroví, jiná volí snažší, ale nákladnější variantu, kdy zakoupí již hotové. Některé cukrárny a pekárny nabízí balenou směs z různých druhů, jinde je možno si vyžádat pouze svoji nejoblíbenější.
/FOTO, VIDEO/ Střední odborná škola a střední odborné učiliště obchodu a služeb (SOŠ a SOU) v Chrudimi získala celorepublikové cukrářské soutěži firmy ETA k 80. výročí její existence celorepublikové prvenství. Tým děvčat pod vedením mistrové odborného výcviku v uplynulých dnech porazil 48 škol v republice, které se zúčastnily cukrářské soutěže firmy ETA k 80. výročí její existence. Chrudimský tým vsadil na velmi náročné tvárnění kuchyňského robota, a to se mu vyplatilo.
Obor cukrář na Střední odborné škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně navštěvuje na 60 středoškoláků. I když mají práci po celý rok, teď v listopadu jim začíná největší frmol. „Upečeme zhruba 400 kilogramů, objednávky na vánoční cukroví máme zastavené už od září,“ říká vedoucí odloučeného pracoviště Hana Tydlačková.
Obor cukrář na Střední odborné škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně navštěvuje na 60 středoškoláků. I když mají práci po celý rok, teď v listopadu jim začíná největší frmol.
Dnes Jaroslava Šťastná ze západních Čech peče zhruba jen jeden dort měsíčně. V minulosti měla ale i životní etapu, kdy dorty pod jejíma rukama vznikaly daleko častěji. Nyní pracuje jako učitelka na plný úvazek, ale z fleku by se mohla živit právě i jako cukrářka. Její dorty vypadají opravdu originálně. Dokáže vyrobit nádherný dort prakticky na každé téma. A poradí vám, jak při pečení 3D dortů postupovat.
/VIDEO/ Malinová pusinka, nadýchaná Pavlova, pistáciové potěšení, oříškové pokušení, višňový sen či ostružinové mámení. A nejen to. K vidění byla i kakaová tartaletka s malinovou náplní nebo křupavé francouzské větrníčky choux au craquelin s arašídovou náplní. A pestrá paleta dortů.
Dvě legendy ve valašské gastronomii. Kdo by nemiloval smetanový jogurt z Valašska a zároveň někdy nezkusil medový dort Marlenka z podhůří Beskyd. Přes rok ladili oba výrobci chutě, aby vyniklo to nejlepší z obou produktů a světlo světa spatřilo spojení: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenky.
Cukrářky z Integrované střední školy Cheb se přihlásily do soutěže se společností ETA. Jejich úkolem kolem bylo vyrobit dort v podobě jednoho z výrobků značky této firmy. Ta ji vyhlásila v průběhu září a celkem se přihlásilo 48 středních škol z celé České republiky.
Dorty milují děti i dospělí. Tato sladká pochoutka se stala symbolem každé pořádné narozeninové oslavy nebo svatby. Dorty také změnily život cukrářce Lucii Poustkové. Původně chtěla být překladatelkou a tlumočnicí, pak se ale rozhodla jinak a založila firmu Troublebaker.
Na začátku října se konala soutěž Moravský cukrářský šampionát. Tato soutěž má 10 soutěžních kategorií. Žákyně z Integrované střední školy Slavkov u Brna se rozhodly pro kategorii Juniorský dort a Umělecký exponát. Inspirací pro Juniorský dort nám byla pohádka O Popelce. Umělecký exponát tvořily modelované knihy různých žánrů.
/FOTOGALERIE/ Mateřské centrum Hvězdička začalo divadelní sezonu v novém školním roce pohádkou O pejskovi a kočičce. Ve středu 18. října se v aule benešovského gymnázia hrály hned dvě pohádky. Jedna kratší - Jak si pejsek roztrhl kalhoty a jedna delší - Jak pejsek s kočičkou pekli dort.
/FOTO/ Už tento pátek a v sobotu bude lákat hradecká univerzita zamilované, kteří plánují společnou budoucnost. Chystá se tu druhý ročník Svatebního veletrhu.
Tentokrát v novém seriálu o češtině s názvem Slovíčkaření prozkoumáme dvě slova, jejichž užívání v dnešní době slábne. Když už je někdo vypustí z úst, připadají nám směšná, tak nějak pitvorná. Lehce archaické označení pro slepované oplatky a ještě starší výraz pro malého člověka (ať v doslovném, či přeneseném smyslu) se podobají jako vlastní bratři. Obě substantiva byla přejata z němčiny. Jinak ale mají zcela odlišné osudy.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V roce 2003 založila skupinka maminek v Benešově Mateřské centrum Hvězdička a dala pevné základy organizaci, která už dvacet let připravuje nejrůznější akce a aktivity pro rodiny s dětmi. A jak probíhala narozeninová oslava? V hlavní roli byly samozřejmě děti.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jsou zápasy, kdy se vám nedaří. A pak jsou zápasy, kdy vám vyjde všechno, na co sáhnete. Jeden takový má za sebou brankář kolínského hokejového týmu Jakub Soukup. V prvním kole nového ročníku Chance ligy vychytal čisté konto a přispěl tak výraznou měrou k vítězství Kozlů nad přerovskými Zubry 2:0. Pro gólmana i tým parádní start, lepší si snad v Kolíně ani nemohli přát.
/FOTO, VIDEO/ Hvězdná sestava Tros Discotequos Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián se po roce vrátila na Štěrbovu vilu u Přehrady Les Království u Dvora Králové nad Labem a při sobotním koncertu opět skvěle pobavila plné hlediště.
Vítězem 52. ročníku turnaje mužů „O novopacký dort“, na který přijelo do Nové Paky ve dnech 19. až 21. srpna 2023 za krásného slunečného počasí 29 účastníků, se stal druhý nasazený Patrik Hovorka z LTC Panorama Teplice po výhře nad Dominikem Knutsonem z TC Dvůr Králové.
Vítězem 52. ročníku turnaje mužů „O novopacký dort“, na který přijelo do Nové Paky ve dnech 19. až 21. srpna 2023 za krásného slunečného počasí 29 účastníků, se stal druhý nasazený Patrik Hovorka z LTC Panorama Teplice po výhře nad Dominikem Knutsonem z TC Dvůr Králové.
Třicáté narozeniny orla skalního Addyho, nejstaršího obyvatele záchranné Stanice Pavlov, byly důvodem k velké oslavě a návštěvnické akci s bohatým programem. I přes vysoké teploty přilákala mnoho návštěvníků všech věkových kategorií, kteří si užili nejen komentované prohlídky, ale také soutěže a celoodpolední zábavu pro celou rodinu.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Daniela Houserová vytváří pod značkou DH dorty Kolín na zakázku vskutku působivá díla. Její dorty jsou různé a každý je originál. Některé jsou klasicky zdobené, jiné se pyšní tematickými motivy z oblíbených filmů či knih, další odkazují na záliby obdarovaného. Záleží zkrátka na přání zákazníků. Na Facebooku DH dorty Kolín sleduje přes 13 tisíc lidí z celé České republiky i ze zahraničí. Ti mohou obdivovat nejen zručnost Daniely Houserové a její výsledné práce, ale i zábavného Oscara.
Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Jméno Ivy Sarauerové je spjato s pořadem MasterChef Česko, výrobou dortů a fitness modelingem. Do zákulisí života známé cukrářky a jejího účinkování v oblíbené reality show, kde skončila na krásném čtvrtém místě, můžete nahlédnout v dalším dílu nového podcastu Adély Noskové Backstage.
Cukrář Vojtěch Poskočil spojil dvě své záliby, kterými přináší radost lidem kolem sebe. Navštěvuje zajímavá místa, o nichž píše na sociální sítě, a zároveň v daném místě navštíví i cukrárnu, kterou otestuje. Jeho stránka Cakeboss na cestách už má skoro dva tisíce fanoušků.
/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.
Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.
Hlavní součástí oslav 90 let fotbalu v Bělkovicích-Lašťanech byl i zápas mezi domácím týmem posíleným bývalými hráči a osobnostmi a výběrem charitativní organizace Děti Dětem složeného z legend, jakými jsou David Rozehnal, Zdeněk Zlámal, Martin Blaha či Roman Hubník. A právě poslední jmenovaný se po finálním hvizdu a výhře 7:2 o celé akci rozpovídal.
/VIDEO, FOTO/ Trenér Slavoje Vrdy Roman Masopust mluvil po posledním zápase sezony o tom, že jeho fotbalový tým měl výbornou sezonu, ale chyběla tomu třešnička na dortu. Myslel tím první místo v krajské I.B třídě skupině C a přímý postup do vyšší soutěže. Pomyslné třešničky se dočkal o něco později, Vrdy dodatečně proklouzly mezi celky hrající I.A třídu. „Nebylo to ale ani z postupu ze druhých míst, ale až díky sešupu Zbuzan do okresních soutěží. Takže vlastně nejzazší možnost,“ uvedl kouč Slavoje.
I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.
Když zrovna nenalévá do forem dortové těsto nebo nevytváří dechberoucí umělecké zdobení, nachází se Iva Sarauerová alias Ivka Fitbake v autě - jak jinak než s dortem v kufru. Co pro ni znamenají auta a řízení?
/FOTO, VIDEO/ Budovaná okružní křižovatka má z vytížené silniční tepny Ústí-Teplice přivézt dopravu do plánovaného výrobně-skladovacího CPI Podhorského parku. Tranzit v už tak vytížené oblasti to zahustí, projekt má ale i přínosy: revitalizuje brownfield bývalé plynárny a stovky lidí najdou práci v nových halách. Mezi nimi má stát i lékárna, zajíždět tam má MHD.