Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Umělecká cukrářka Lucie Charvátová dokáže vytvořit nevšední dorty.

Dorty jako umělecká díla. Cukrářka Lucie sbírá za své výrobky ocenění i ve světě

Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.

Umělecká cukrářka Lucie Charvátová dokáže vytvořit nevšední dorty.

Dorty jako umělecká díla. Cukrářka Lucie sbírá za své výrobky ocenění i ve světě

Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.

Andrea Staňková vyrobila pro hrad Kašperk dortovou kopii západní věže

Učila se u Josefa Maršálka. Žena dnes vyrábí krásné slané i sladké dorty

Když  o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.

Bistro s místní kávou si Ústečané zamilovali. Láká nejen domácí výroba.

Bistro z bývalých záchodků Ústečany láká. Bude půjčovat i sportovní vybavení

/FOTO, VIDEO/ S nadšením vítají Ústečané nové bistro v Městských sadech u Polikliniky, v Ústí nad Labem. V místě, kde se v minulosti nacházely veřejné toalety, si můžete užívat atmosféru parku s kávou, horkou čokoládou, svařeným vínem, polévkou či dortem. Navzdory tomu, že bistro otevřelo v prosinci, tedy mimo sezonu, srdce Ústečanů si získalo téměř okamžitě. Novinku navíc jezdí okusit i lidé z okolních měst.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Jedním z darů k narozeninám byla kniha o Vysočině s věnováním.

Jaroslav Hájek z Kališť slaví osmdesát let. Deník mu splnil přání

/VIDEO/ Osmdesáté narozeniny oslaví v neděli třetího března několikanásobný český rekordman Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku. Deník mu pomohl splnit jeho přání, setkat se s vysočinským hejtmanem Vítězslavem Schrekem. Jaroslav Hájek je bývalý včelař a napsal stovky textů dechovek.

Zuzana Andrášová z Litoměřic pracovala jako ergoterapeutka v českolipské nemocnici. V televizi nyní běží pořad, Peče celá země, kde soutěžila.

Z nemocnice do cukrářské soutěže. Zuzana z Litoměřic válí v Peče celá země

Zuzana Andrášová z Litoměřic právě zápolí v reality show České televize Peče celá země. Vyrábí dorty, zákusky a koláče a předkládá je porotě, které šéfuje známý cukrář Josef Maršálek. Přitom cukrařina je Zuzany až třetí volba. Nejdříve chodila na školu pro návrháře interiérů, následně po této střední škole vystudovala ergoterapii a tuto práci vykonávala v nemocnici v České Lípě.

Za svůj Míša dortík získala Markéta Kořínková ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

Konkurence z ní udělala profesionálku. Za svůj Míša dortík dostala ocenění

Na světě jsou lidé, kteří netouží ve své profesi dobýt svět, chtějí svou práci prostě „jen“ dělat dobře a největší odměnou je pro ně spokojenost zákazníků. Taková je i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí na Táborsku, která si mezi lidmi udělala jméno díky svým pekařským výtvorům. Vysloužila si za to ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

Iva Roháčová s modelem orloje.

Iva Roháčová, cukrářka z Kačice, je v české kulinářské reprezentaci

/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Že je na fotografii největší brouk Evropy roháč obecný, nejspíš poznají všichni. Méně je asi těch, kdo znají jeho latinský název lucanus cervus. Ale pozná snad někdo, že nejde o exponáty z nějaké entomologické sbírky, nýbrž o cukrářské dílo? Autorku Ivu Roháčovou její hmyzí jmenovec, spolu s podobně zdařile provedenými motýly, katapultoval rovnou do českého gastronomického nároďáku. Její profesní začátky ale byly jiné.

Z chleba, pomazánky, zeleniny a uzenin se dá udělat i slaný dort ve tvaru ježka.

Slané dorty: Šikulka z Rynholce umí dobroty ve tvaru ježka, vláčku i domečku

Dort jako dárek k narozeninám je krásná tradice. Ale co když oslavenec o sladké nestojí? Ani v tom případě ho nemusíte o tradiční dar ošidit. Stačí prostě vyrobit dort slaný. Paní Alena Králová z Rynholce na Rakovnicku má s vytvářením slaných dortů bohaté zkušenosti. Ačkoliv skromně tvrdí, že jsou daleko jednodušší než ty sladké, při pohledu na její díla je jasné, že i výroba a zdobení slaného dortu vyžaduje nápady, kreativitu a velkou zručnost. A také čas – zhotovení dortu může trvat i deset hodin.

Podle starých osvědčených receptur pečou už roky vánoční cukroví v Cukrárně Hany Zdvihalové v Kladrubech. Ceny jsou stejné jako vloni.

Vánoční cukroví podle starých osvědčených receptur. Ceny jsou podobné loňským

Vánoce klepou na dveře. Leckterá hospodyňka se nemůže dočkat, až začne připravovat těsta a pustí se do pečení vánočního cukroví, jiná volí snažší, ale nákladnější variantu, kdy zakoupí již hotové. Některé cukrárny a pekárny nabízí balenou směs z různých druhů, jinde je možno si vyžádat pouze svoji nejoblíbenější.

Radost veliká a oprávněná. Za prací na výrobě dortu stojí spousta hodin.

Korpus, krém a spousta mravenčí práce. Chrudimský dort má republikové prvenství

/FOTO, VIDEO/ Střední odborná škola a střední odborné učiliště obchodu a služeb (SOŠ a SOU) v Chrudimi získala celorepublikové cukrářské soutěži firmy ETA k 80. výročí její existence celorepublikové prvenství. Tým děvčat pod vedením mistrové odborného výcviku v uplynulých dnech porazil 48 škol v republice, které se zúčastnily cukrářské soutěže firmy ETA k 80. výročí její existence. Chrudimský tým vsadil na velmi náročné tvárnění kuchyňského robota, a to se mu vyplatilo.

Jeden z krásných dortů Jaroslavy Šťastné.

Učitelka peče nádherné 3D dorty, klidně by se tím mohla živit. Inspirujte se

Dnes Jaroslava Šťastná ze západních Čech peče zhruba jen jeden dort měsíčně. V minulosti měla ale i životní etapu, kdy dorty pod jejíma rukama vznikaly daleko častěji. Nyní pracuje jako učitelka na plný úvazek, ale z fleku by se mohla živit právě i jako cukrářka. Její dorty vypadají opravdu originálně. Dokáže vyrobit nádherný dort prakticky na každé téma. A poradí vám, jak při pečení 3D dortů postupovat.

Když se spojí valašský jogurt a arménský medovník

Když se spojí valašský jogurt a arménský medovník

Dvě legendy ve valašské gastronomii. Kdo by nemiloval smetanový jogurt z Valašska a zároveň někdy nezkusil medový dort Marlenka z podhůří Beskyd. Přes rok ladili oba výrobci chutě, aby vyniklo to nejlepší z obou produktů a světlo světa spatřilo spojení: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenky.

Žáci ze Slavkova u Brna upekli na cukrářském šampionátu nádherné dorty

Žáci ze Slavkova u Brna upekli na cukrářském šampionátu nádherné dorty

Na začátku října se konala soutěž Moravský cukrářský šampionát. Tato soutěž má 10 soutěžních kategorií. Žákyně z Integrované střední školy Slavkov u Brna se rozhodly pro kategorii Juniorský dort a Umělecký exponát. Inspirací pro Juniorský dort nám byla pohádka O Popelce. Umělecký exponát tvořily modelované knihy různých žánrů.

Z pohádky O pejskovi a kočičce v aule Gymnázia v Benešově.

Děti si na konci pohádky vychutnaly narozeninový dort od pejska a kočičky

/FOTOGALERIE/ Mateřské centrum Hvězdička začalo divadelní sezonu v novém školním roce pohádkou O pejskovi a kočičce. Ve středu 18. října se v aule benešovského gymnázia hrály hned dvě pohádky. Jedna kratší - Jak si pejsek roztrhl kalhoty a jedna delší - Jak pejsek s kočičkou pekli dort.

Podomácku vyrobený Pischingerův dort (Pišingr)

Seriál o češtině Slovíčkaření: Což takhle dát si pišingr, ocení jej i pišišvor

Tentokrát v novém seriálu o češtině s názvem Slovíčkaření prozkoumáme dvě slova, jejichž užívání v dnešní době slábne. Když už je někdo vypustí z úst, připadají nám směšná, tak nějak pitvorná. Lehce archaické označení pro slepované oplatky a ještě starší výraz pro malého člověka (ať v doslovném, či přeneseném smyslu) se podobají jako vlastní bratři. Obě substantiva byla přejata z němčiny. Jinak ale mají zcela odlišné osudy.

Jakub Soukup

Gólman Soukup: Nula je třešnička na dortu. Hlavní jsou tři body

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jsou zápasy, kdy se vám nedaří. A pak jsou zápasy, kdy vám vyjde všechno, na co sáhnete. Jeden takový má za sebou brankář kolínského hokejového týmu Jakub Soukup. V prvním kole nového ročníku Chance ligy vychytal čisté konto a přispěl tak výraznou měrou k vítězství Kozlů nad přerovskými Zubry 2:0. Pro gólmana i tým parádní start, lepší si snad v Kolíně ani nemohli přát.

Finalisté dvouhry Dominik Knutson a Patrik Hovorka.

Dvorský tenista Dominik Knutson si z Nové Paky odvezl dort za druhé místo

Vítězem 52. ročníku turnaje mužů „O novopacký dort“, na který přijelo do Nové Paky ve dnech 19. až 21. srpna 2023 za krásného slunečného počasí 29 účastníků, se stal druhý nasazený Patrik Hovorka z LTC Panorama Teplice po výhře nad Dominikem Knutsonem z TC Dvůr Králové.

V záchranné stanici slavil narozeniny nejstarší občan orel Addy.

Orel Addy z Pavlova má nejraději křepelky nebo potkany. Slavil třicetiny

Třicáté narozeniny orla skalního Addyho, nejstaršího obyvatele záchranné Stanice Pavlov, byly důvodem k velké oslavě a návštěvnické akci s bohatým programem. I přes vysoké teploty přilákala mnoho návštěvníků všech věkových kategorií, kteří si užili nejen komentované prohlídky, ale také soutěže a celoodpolední zábavu pro celou rodinu.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Daniela Houserová se svým papouškem Oscarem.

Daniela Houserová z Kolína peče dorty na zakázku. Splnila jsem si sen, říká

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Daniela Houserová vytváří pod značkou DH dorty Kolín na zakázku vskutku působivá díla. Její dorty jsou různé a každý je originál. Některé jsou klasicky zdobené, jiné se pyšní tematickými motivy z oblíbených filmů či knih, další odkazují na záliby obdarovaného. Záleží zkrátka na přání zákazníků. Na Facebooku DH dorty Kolín sleduje přes 13 tisíc lidí z celé České republiky i ze zahraničí. Ti mohou obdivovat nejen zručnost Daniely Houserové a její výsledné práce, ale i zábavného Oscara. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Pod rukama cukrářky Kláry Hudcové význikají originální dorty a další sladkosti.

Cukrárna ve vsi se dvěma sty obyvateli? Věřím, že to vyjde, říká Klára Hudcová

/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.

Vláčné mrkvové muffiny provoněné medem a skořicí. Jsou lahodné i samy o sobě, ale stojí za to jim udělat ještě smetanovou čepici

Sladké, a přesto zdravé. Zkuste moučníky se zeleninou, nyní jsou v kurzu

Zdá se vám, že spojení sladkého moučníku a zeleniny k sobě jaksi nepasuje? Omyl! Zeleninové dezerty jsou chutné, vláčné a zdravé. A rozhodně vás nehodláme nudit známým mrkvovým dortem, nebo perníkem z cukety. Zdravých receptů přibývá, přitom příprava moučníků a dortů není složitá.

Roman Hubník na Oslavách 90 let fotbalu v Bělkovicích-Lašťanech

Roman Hubník: Postup s Chválkovicemi by byl třešničkou na dortu stoletých oslav

Hlavní součástí oslav 90 let fotbalu v Bělkovicích-Lašťanech byl i zápas mezi domácím týmem posíleným bývalými hráči a osobnostmi a výběrem charitativní organizace Děti Dětem složeného z legend, jakými jsou David Rozehnal, Zdeněk Zlámal, Martin Blaha či Roman Hubník. A právě poslední jmenovaný se po finálním hvizdu a výhře 7:2 o celé akci rozpovídal.

Z fotbalového utkání I.B třídy Velim B - Vrdy

Třešnička na dortu přišla dodatečně. Chyběla vítězná euforie, lituje Masopust

/VIDEO, FOTO/ Trenér Slavoje Vrdy Roman Masopust mluvil po posledním zápase sezony o tom, že jeho fotbalový tým měl výbornou sezonu, ale chyběla tomu třešnička na dortu. Myslel tím první místo v krajské I.B třídě skupině C a přímý postup do vyšší soutěže. Pomyslné třešničky se dočkal o něco později, Vrdy dodatečně proklouzly mezi celky hrající I.A třídu. „Nebylo to ale ani z postupu ze druhých míst, ale až díky sešupu Zbuzan do okresních soutěží. Takže vlastně nejzazší možnost,“ uvedl kouč Slavoje.

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Technika klestí cestu k halám, plánovaným v úžínském brownfieldu. Tranzit sem má dovést kruhový objezd z vytížené silnice mezi Ústím a Teplicemi.

Kruháčem pro dort. V Úžíně má být obří cukrářství, lékárna i krmení pro psy

/FOTO, VIDEO/ Budovaná okružní křižovatka má z vytížené silniční tepny Ústí-Teplice přivézt dopravu do plánovaného výrobně-skladovacího CPI Podhorského parku. Tranzit v už tak vytížené oblasti to zahustí, projekt má ale i přínosy: revitalizuje brownfield bývalé plynárny a stovky lidí najdou práci v nových halách. Mezi nimi má stát i lékárna, zajíždět tam má MHD.