Kdo si ve středu našel cestu do Kongresového sálu jesenických lázní, mohl obdivovat výtvory šestnácti budoucích cukrářů. V rámci dvacátého ročníku soutěže O Priessnitzův dortík se tam představili nejšikovnější cukrářští učni nejen z Česka, ale i ze sousedního Slovenska.
Nejšikovnější cukrářští učni z celé Moravy, ale i Čech a Slovenska se ve středu 29. ledna sjeli do Jeseníku. Konala se zde soutěž O Priessnitzův dortík. Nechyběli ani zástupci Hané.
Nejšikovnější cukrářští učni z celé Moravy, ale i Čech a Slovenska se ve středu 29. ledna sjeli do Jeseníku. Konala se zde soutěž O Priessnitzův dortík.
Byl hvězdou večera, na pódiu se při pátečním galavečeru objevil hned třikrát. V samotném úvodu přinesl moderátorům brambůrky, podruhé zase zaskočil hlavního organizátora Karla Bojka, kterému s dortem vinšoval k nedávným padesátým narozeninám a hlavně v závěru, kdy převzal cenu pro nejlepšího sportovce města Hluk za rok 2024.
Trošku ukrytá je kavárna Sladká tečka v Hluboké nad Vltavou. Pěšky se k ní totiž dostanete procházkou přes zámecký park. Odměnou vám ale bude podnik, kde si budete připadat jako v jiném světě. Vyladěný do posledního detailu a navrch zde dostanete ty nejlepší domácí zákusky. Na svědomí to všechno má Šárka Rubicková a její děti Nela a Ondra.
V letošním roce jsme vám přinesli celou řadu životních příběhů lidí z našeho regionu. Lidí, kteří svojí pracovitostí, snahou a pečlivostí dosáhli pracovních či životních úspěchů. Anebo pro změnu se potýkali s nepřízní osudu svého nebo svých blízkých. Deset z nich bychom vám rádi připomněli.
V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
V pelhřimovském Muzeu rekordů evidujeme i pěkné čertoviny. Nejvíc čertů a čertic najednou strašilo v Třebíči, bylo jich 647. Nejtěžší český Mikuláš byl dort. Měřil 215 centimetrů na výšku a vážil 185 kilo. Nejvíc Mikulášů, čertů a andělů na metr čtvereční se naskládalo v Litoměřicích. Třípatrová sestava osmnácti studentů v kostýmech setrvala v určeném čtverci minutu.
Podnikání postavila na sociálních sítích. A to přesto, že se jedná o gastronomii. Úspěch se dostavil rychle, zákusky Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlovu, větrníky, trubičky či další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru.
Svoje podnikání postavila na sociálních sítích. A to i přesto, že se jedná o gastronomii. A úspěch se dostavil rychle, zákusky paní Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlova, větrníky, trubičky a další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, dle své chuti objedná druh a počet přes službu Messenger nebo WatsApp. Cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru, nahlásit jméno, zaplatit a převzít sladké dobroty. Zastavit se však mohou i náhodní chodci, ani ti s prázdnou neodejdou.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Ani trable s odletem nezbavily českou fotbalovou výpravu, mířící na předposlední zápas Ligy národů do Albánie, dobré nálady. Přímo v letadle se dokonce zvládla i jedna oslava narozenin, byť pro samotné fotbalisty nakonec sladkou tečku neměla.
Umělecká cukrářka z Českobudějovicka Lucie Charvátová má za sebou hořkou zkušenost. Žena na domácích i zahraničních soutěžích získala několik prestižních cukrářských cen. A loni na podzim si přivezla z anglického Birminghamu první cenu v hororové kategorii. Letos proto chtěla zkusit štěstí znovu…
Sladký svět plný cukrářského umění a zážitků přichází do Prahy, první ročník Prague Sweet Festivalu, největší cukrářskou a pekařskou událost roku, brzy otevře své brány. Festival určený pro celou rodinu se koná ve dnech 21.-23. listopadu 2024 v PVA EXPO Praha v Letňanech.
Hořkou zkušenost má za sebou umělecká cukrářka z Českobudějovicka. Lucie Charvátová se specializuje na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a na svém kontě má několik prestižních cukrářských cen z domácích i zahraničních soutěží. Loni si na podzim přivezla z Anglického Birminghamu první cenu v hororové kategorii. Letos chtěla proto zkusit štěstí znovu.
Mezi světovými cukrářskými špičkami zazářila Káča Brandová z Klatov se svým fantasy dortem, který byl promyšlený a vyrobený do nejmenších detailů. Ze soutěže Cake International, která se konala v Birminghamu, přivezla bronz. O to, jak náročná soutěž byla, jak vznikal dort a co prožívala se podělila cukrářka s Deníkem.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově na Chomutovsku. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Své fanoušky láká na krásně naaranžované cukrářské výtvory, které zveřejňuje na instagramovém účtu Liščí mls. Kuchařský um prodala i v prestižní soutěži, když vyhrála klání se svým třípatrovým svatebním dortem. Pro 25letou Elišku Kašperanovou z Chrudimi však příprava dobrot znamená mnohem víc. Je to její záchranný kruh a pomocník v boji s psychickými obtížemi, které ji provázejí od dospívání.
Pětapadesát studentů oboru cukrář na SOŠ Josefa Sousedíka ve Vsetíně se podílí na pečení vánočního cukroví. I když v rámci praxe mají práci po celý rok, teď v říjnu a listopadu jim začíná největší frmol.
Vladimíru Novotnou a její značku Sněz mě dorty není třeba moc představovat. Ti, co mají rádi zákusky z těch nejlepších surovin, si do její výrobny na Lidické třídě už dávno našli cestu. A šli za ní, i když se přestěhovala do nových prostor v Plachého ulici, jen kousek od českobudějovického náměstí. Tady si otevřela nový koncept - La cukrárnu.
Jaroslav Pouzar, legendární hokejový útočník, oslavil významné výročí svého prvního gólu v NHL. V restauraci U Jelena se sešli přátelé a fanoušci, aby mu vzdali hold a připomněli jeho úspěchy, včetně tří vítězství ve Stanley Cupu. Podívejte se na video, kde Pouzar krájí dort s datem své první trefy.
Plnoletost oslavil psí útulek U Šmudliny v Tachově už vloni. Letos chystá na neděli 15. září bujarou oslavu svých devatenáctin a bude to opět mejdan jak se sluší a patří. S přibývajícími lety celý areál vzkvétá před očima, dostavují v něm vysněnou provozní budovu, útulkáři pomáhají méně majetným majitelům psů a koček, aktivit mají nepočítaně, a i přes neustálou dřinu neztrácí nic na svém elánu.
/FOTOGALERIE/ Pouze jedno domácí utkání stihli na svém pažitu fotbalisté Mojžíře. Jindy vyhlášené a skvěle připravené hřiště se totiž proměnilo v plochu plnou děr po spáleném trávníku zavezených novým substrátem. Všechna mužstva tamního fotbalového klubu proto putují po různých azylech. "Jsme vděční všem týmům a obcím, které nám vycházejí vstříc," vzkázal předseda TJ Mojžíř Zdeněk Stárek.
Dort ve větru od sochařky Ellen Jilemnické, který od roku 1989 zdobí Gothard, znovu září. A to díky citlivému zrestaurování. Pískovcová socha je umístěna v sochařském parku U Sv. Gotharda a nyní ji můžete obdivovat opět v takové podobě, jakou měla při svém odhalení.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". Ve čtvrtém díle jsme se vypravili do restaurace Bistro No., kde dělají burgery ve velikosti dortu.
Dříve si tam lidé chodili pro balíky, nyní do těch míst zamíří pro sladkosti. Bývalá pobočka České pošty v třebíčské Demlově ulici najde nové využití coby cukrářská výrobna. „Prostory jsem již převzala od bytového družstva, které je vlastní. Přes léto tam proběhnou úpravy, v září bych chtěla otevřít,“ informovala Jitka Julie Irovská.
Když usedl pár dnů po prodloužení smlouvy s plzeňskou Viktorií trenér Miroslav Koubek, ještě doufal, že by mohl zvednout nad hlavu pohár pro vítěze MOL Cupu. Po nedělní ligové derniéře na Spartě (1:1) už věděl, že se to po porážce se stejným sokem ve finále (1:2) nepovedlo. Přesto hodnotil sezonu jako velmi povedenou, i když…
Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec. Nově i s pralinkami plněnými likéry z dílny manželů Kleinerových z Žešova.
Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec.
Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.
Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.
Když o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.
/FOTO, VIDEO/ Tam, kde horské středisko splývá s vesnickou idylkou, otevřely novou kavárnu přímo v radničních prostorách. Matka a dcera zde nabízejí i domácí cukrářské výrobky.
/VIDEO, ANKETA/ Až do semifinále televizní soutěže Peče celá země se dostala třicetiletá Kristýna Vašíčková z Vyškova. Miluje hlavně dorty. Deník přináší její příběh.
/VIDEO, ANKETA/ Až do semifinále televizní soutěže Peče celá země se dostala třicetiletá Kristýna Vašíčková z Vyškova. Miluje hlavně dorty. Deník přináší její příběh.
/FOTO, VIDEO/ S nadšením vítají Ústečané nové bistro v Městských sadech u Polikliniky, v Ústí nad Labem. V místě, kde se v minulosti nacházely veřejné toalety, si můžete užívat atmosféru parku s kávou, horkou čokoládou, svařeným vínem, polévkou či dortem. Navzdory tomu, že bistro otevřelo v prosinci, tedy mimo sezonu, srdce Ústečanů si získalo téměř okamžitě. Novinku navíc jezdí okusit i lidé z okolních měst.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
/VIDEO/ Osmdesáté narozeniny oslaví v neděli třetího března několikanásobný český rekordman Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku. Deník mu pomohl splnit jeho přání, setkat se s vysočinským hejtmanem Vítězslavem Schrekem. Jaroslav Hájek je bývalý včelař a napsal stovky textů dechovek.
V soběslavské cukrárně chystá sladké dobroty pro zákazníky bývalá dámská krejčová. K nové profesi se dostala vlastně náhodou. Originální novinky jiných cukrářů Jana Vlachová ráda ochutnává i na výletě.
Zuzana Andrášová z Litoměřic právě zápolí v reality show České televize Peče celá země. Vyrábí dorty, zákusky a koláče a předkládá je porotě, které šéfuje známý cukrář Josef Maršálek. Přitom cukrařina je Zuzany až třetí volba. Nejdříve chodila na školu pro návrháře interiérů, následně po této střední škole vystudovala ergoterapii a tuto práci vykonávala v nemocnici v České Lípě.
Na světě jsou lidé, kteří netouží ve své profesi dobýt svět, chtějí svou práci prostě „jen“ dělat dobře a největší odměnou je pro ně spokojenost zákazníků. Taková je i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí na Táborsku, která si mezi lidmi udělala jméno díky svým pekařským výtvorům. Vysloužila si za to ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.
/PŘÍMO Z MALTY/Fotbalová Sigma Olomouc má za sebou úvodní den na soustředění na ostrově Malta. Po úvodním tréninku si tým užil také zábavu při večeři, kterou okořenil zpěv Mosese a Deleho či dort pro oslavence Jiřího Slámu.
/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Že je na fotografii největší brouk Evropy roháč obecný, nejspíš poznají všichni. Méně je asi těch, kdo znají jeho latinský název lucanus cervus. Ale pozná snad někdo, že nejde o exponáty z nějaké entomologické sbírky, nýbrž o cukrářské dílo? Autorku Ivu Roháčovou její hmyzí jmenovec, spolu s podobně zdařile provedenými motýly, katapultoval rovnou do českého gastronomického nároďáku. Její profesní začátky ale byly jiné.
Medový dort Marlenka se stal v posledních 20 letech ikonickým dezertem nejen v Moravskoslezském kraji. Značku proslavil majitel Marlenky Gevorg Avetisjan, se kterým Deník chystá další díl podcastu pod titulem Ostravské ozvěny.
Dort jako dárek k narozeninám je krásná tradice. Ale co když oslavenec o sladké nestojí? Ani v tom případě ho nemusíte o tradiční dar ošidit. Stačí prostě vyrobit dort slaný. Paní Alena Králová z Rynholce na Rakovnicku má s vytvářením slaných dortů bohaté zkušenosti. Ačkoliv skromně tvrdí, že jsou daleko jednodušší než ty sladké, při pohledu na její díla je jasné, že i výroba a zdobení slaného dortu vyžaduje nápady, kreativitu a velkou zručnost. A také čas – zhotovení dortu může trvat i deset hodin.
Vánoce klepou na dveře. Leckterá hospodyňka se nemůže dočkat, až začne připravovat těsta a pustí se do pečení vánočního cukroví, jiná volí snažší, ale nákladnější variantu, kdy zakoupí již hotové. Některé cukrárny a pekárny nabízí balenou směs z různých druhů, jinde je možno si vyžádat pouze svoji nejoblíbenější.