Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Pákař Dušan Tesařík se stal nejlepším sportovcem Hluku za rok 202. Pózuje s trofejí a rodinou.

Pákař Tesařík zaskočil kamaráda dortem, slavil s pohárem: Pěkné odcházení

Byl hvězdou večera, na pódiu se při pátečním galavečeru objevil hned třikrát. V samotném úvodu přinesl moderátorům brambůrky, podruhé zase zaskočil hlavního organizátora Karla Bojka, kterému s dortem vinšoval k nedávným padesátým narozeninám a hlavně v závěru, kdy převzal cenu pro nejlepšího sportovce města Hluk za rok 2024.

Majitelka kavárny Sladká tečka Šárka Rubicková.

Rodinná kavárna Sladká tečka servíruje umění i lahodné pochoutky

Trošku ukrytá je kavárna Sladká tečka v Hluboké nad Vltavou. Pěšky se k ní totiž dostanete procházkou přes zámecký park. Odměnou vám ale bude podnik, kde si budete připadat jako v jiném světě. Vyladěný do posledního detailu a navrch zde dostanete ty nejlepší domácí zákusky. Na svědomí to všechno má Šárka Rubicková a její děti Nela a Ondra.

Čertoviny v pelhřimovském Muzeu rekordů: Rekordní mikulášský dort i stovky čertů; Zdroj: Se souhlasem Josefa Vaňka

Čertoviny v pelhřimovském Muzeu rekordů: Rekordní mikulášský dort i stovky čertů

V pelhřimovském Muzeu rekordů evidujeme i pěkné čertoviny. Nejvíc čertů a čertic najednou strašilo v Třebíči, bylo jich 647. Nejtěžší český Mikuláš byl dort. Měřil 215 centimetrů na výšku a vážil 185 kilo. Nejvíc Mikulášů, čertů a andělů na metr čtvereční se naskládalo v Litoměřicích. Třípatrová sestava osmnácti studentů v kostýmech setrvala v určeném čtverci minutu.

Irena Lavičková odešla z továrny a pustila se do pečení zákusků a dortů

Cukrářka z Boru dobývá Tachovsko. Její zákusky jdou na dračku přes sociální sítě

Podnikání postavila na sociálních sítích. A to přesto, že se jedná o gastronomii. Úspěch se dostavil rychle, zákusky Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlovu, větrníky, trubičky či další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru. 

Irena Lavičková odešla z továrny a pustila se do pečení zákusků a dortů.

Cukrářka z Boru dobývá Tachovsko. Její zákusky jdou na dračku přes sociální sítě

Svoje podnikání postavila na sociálních sítích. A to i přesto, že se jedná o gastronomii. A úspěch se dostavil rychle, zákusky paní Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlova, větrníky, trubičky a další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, dle své chuti objedná druh a počet přes službu Messenger nebo WatsApp. Cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru, nahlásit jméno, zaplatit a převzít sladké dobroty. Zastavit se však mohou i náhodní chodci, ani ti s prázdnou neodejdou.

Ilustrační foto

Pozvánka: Prague Sweet Festival alias tři dny plné sladkých zážitků

Sladký svět plný cukrářského umění a zážitků přichází do Prahy, první ročník Prague Sweet Festivalu, největší cukrářskou a pekařskou událost roku, brzy otevře své brány. Festival určený pro celou rodinu se koná ve dnech 21.-23. listopadu 2024 v PVA EXPO Praha v Letňanech.

Černý Pegas dorazil domů polámaný, některé části soutěžního exponátu byly dokonce snědené.

Úspěch na světové soutěži vystřídal šok. Oceněný Pegas nepřežil cestu letadlem

Hořkou zkušenost má za sebou umělecká cukrářka z Českobudějovicka. Lucie Charvátová se specializuje na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a na svém kontě má několik prestižních cukrářských cen z domácích i zahraničních soutěží. Loni si na podzim přivezla z Anglického Birminghamu první cenu v hororové kategorii. Letos chtěla proto zkusit štěstí znovu.

Postup výroby dortu Káči Brandové, který na světové soutěži Cake International získal bronz.

Káča Brandová z Klatov uspěla mezi cukráři z celého světa v Birminghamu

Mezi světovými cukrářskými špičkami zazářila Káča Brandová z Klatov se svým fantasy dortem, který byl promyšlený a vyrobený do nejmenších detailů. Ze soutěže Cake International, která se konala v Birminghamu, přivezla bronz. O to, jak náročná soutěž byla, jak vznikal dort a co prožívala se podělila cukrářka s Deníkem.

Lásku k pečení našla během covidu

Sladké léčí duši. Mladá cukrářka z Chrudimi poráží démony moučníky a dorty

Své fanoušky láká na krásně naaranžované cukrářské výtvory, které zveřejňuje na instagramovém účtu Liščí mls. Kuchařský um prodala i v prestižní soutěži, když vyhrála klání se svým třípatrovým svatebním dortem. Pro 25letou Elišku Kašperanovou z Chrudimi však příprava dobrot znamená mnohem víc. Je to její záchranný kruh a pomocník v boji s psychickými obtížemi, které ji provázejí od dospívání.

La cukrárnu najdete v Plachého ulici. Za pultem velmi často potkáte majitelku Vladimíru Novotnou.

Sladká revoluce v Budějovicích. La cukrárna láká na nebeské zákusky a motýly

Vladimíru Novotnou a její značku Sněz mě dorty není třeba moc představovat. Ti, co mají rádi zákusky z těch nejlepších surovin, si do její výrobny na Lidické třídě už dávno našli cestu. A šli za ní, i když se přestěhovala do nových prostor v Plachého ulici, jen kousek od českobudějovického náměstí. Tady si otevřela  nový koncept - La cukrárnu.

Psí útulek U Šmudliny v rámci oslav devatenáctin chystá i speciální vycházku Šmudlina Tour.

Psí útulek U Šmudliny v Tachově slaví 19 let. Chystá velkolepou oslavu

Plnoletost oslavil psí útulek U Šmudliny v Tachově už vloni. Letos chystá na neděli 15. září bujarou oslavu svých devatenáctin a bude to opět mejdan jak se sluší a patří. S přibývajícími lety celý areál vzkvétá před očima, dostavují v něm vysněnou provozní budovu, útulkáři pomáhají méně majetným majitelům psů a koček, aktivit mají nepočítaně, a i přes neustálou dřinu neztrácí nic na svém elánu.

Hřiště v Mojžíři poničilo horké a suché počasí

Místo zeleného pažitu krtkův dort. Mojžíři vedro sežehlo trávník, musí do azylu

/FOTOGALERIE/ Pouze jedno domácí utkání stihli na svém pažitu fotbalisté Mojžíře. Jindy vyhlášené a skvěle připravené hřiště se totiž proměnilo v plochu plnou děr po spáleném trávníku zavezených novým substrátem. Všechna mužstva tamního fotbalového klubu proto putují po různých azylech. "Jsme vděční všem týmům a obcím, které nám vycházejí vstříc," vzkázal předseda TJ Mojžíř Zdeněk Stárek.

Bistro No. v Olomouci

Olomouc v bulce 4: Bistro No. s burgery ve velikosti dortu

Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". Ve čtvrtém díle jsme se vypravili do restaurace Bistro No., kde dělají burgery ve velikosti dortu.

V někdejších prostorách pošty Třebíč-Demlova bude cukrářská výrobna.

V bývalé poště v Demlově ulici se od září budou péct dorty a zákusky

Dříve si tam lidé chodili pro balíky, nyní do těch míst zamíří pro sladkosti. Bývalá pobočka České pošty v třebíčské Demlově ulici najde nové využití coby cukrářská výrobna. „Prostory jsem již převzala od bytového družstva, které je vlastní. Přes léto tam proběhnou úpravy, v září bych chtěla otevřít,“ informovala Jitka Julie Irovská.

Plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Třešnička na dortu tam chybí, uznal trenér Koubek v posledním rozhovoru

Když usedl pár dnů po prodloužení smlouvy s plzeňskou Viktorií trenér Miroslav Koubek, ještě doufal, že by mohl zvednout nad hlavu pohár pro vítěze MOL Cupu. Po nedělní ligové derniéře na Spartě (1:1) už věděl, že se to po porážce se stejným sokem ve finále (1:2) nepovedlo. Přesto hodnotil sezonu jako velmi povedenou, i když…

Pralinkárna ve Velkých Losinách slaví deset let své existence.

Velkolosinská pralinkárna oslavila deset let. I s likéry od Kleinerů

Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec. Nově i s pralinkami plněnými likéry z dílny manželů Kleinerových z Žešova. 

Umělecká cukrářka Lucie Charvátová dokáže vytvořit nevšední dorty.

Dorty jako umělecká díla. Cukrářka Lucie sbírá za své výrobky ocenění i ve světě

Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.

Umělecká cukrářka Lucie Charvátová dokáže vytvořit nevšední dorty.

Dorty jako umělecká díla. Cukrářka Lucie sbírá za své výrobky ocenění i ve světě

Dorty nemusí mít vždy jen oválný nebo hranatý tvar. Umělecká cukrářka Lucie Charvátová plní i ta nejšílenější dortová přání svých zákazníků. Specializuje se na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a nebojí se žádné výzvy. Dokáže upéct dort ve tvaru koně, hrocha, dort hororový, filmový, dětský nebo portrétní. Lucie má na svém kontě několik prestižních cukrářských cen a její sladká díla zaujala i porotu na světových soutěžích.

Andrea Staňková vyrobila pro hrad Kašperk dortovou kopii západní věže

Učila se u Josefa Maršálka. Žena dnes vyrábí krásné slané i sladké dorty

Když  o velikonočním víkendu zahajoval hrad Kašperk letošní sezonu, dostali tamní pracovníci jeden krásný dárek – speciální dort, jenž pro tuto příležitost upekla Andrea Staňková ze Sušice. Žena, která pracuje jako tajemnice na radnici v Kašperských Horách, sice propadla výrobě slaných i sladkých dortů až v poměrně zralém věku, ale s o to větším nadšením.

Bistro s místní kávou si Ústečané zamilovali. Láká nejen domácí výroba.

Bistro z bývalých záchodků Ústečany láká. Bude půjčovat i sportovní vybavení

/FOTO, VIDEO/ S nadšením vítají Ústečané nové bistro v Městských sadech u Polikliniky, v Ústí nad Labem. V místě, kde se v minulosti nacházely veřejné toalety, si můžete užívat atmosféru parku s kávou, horkou čokoládou, svařeným vínem, polévkou či dortem. Navzdory tomu, že bistro otevřelo v prosinci, tedy mimo sezonu, srdce Ústečanů si získalo téměř okamžitě. Novinku navíc jezdí okusit i lidé z okolních měst.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Jedním z darů k narozeninám byla kniha o Vysočině s věnováním.

Jaroslav Hájek z Kališť slaví osmdesát let. Deník mu splnil přání

/VIDEO/ Osmdesáté narozeniny oslaví v neděli třetího března několikanásobný český rekordman Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku. Deník mu pomohl splnit jeho přání, setkat se s vysočinským hejtmanem Vítězslavem Schrekem. Jaroslav Hájek je bývalý včelař a napsal stovky textů dechovek.

Zuzana Andrášová z Litoměřic pracovala jako ergoterapeutka v českolipské nemocnici. V televizi nyní běží pořad, Peče celá země, kde soutěžila.

Z nemocnice do cukrářské soutěže. Zuzana z Litoměřic válí v Peče celá země

Zuzana Andrášová z Litoměřic právě zápolí v reality show České televize Peče celá země. Vyrábí dorty, zákusky a koláče a předkládá je porotě, které šéfuje známý cukrář Josef Maršálek. Přitom cukrařina je Zuzany až třetí volba. Nejdříve chodila na školu pro návrháře interiérů, následně po této střední škole vystudovala ergoterapii a tuto práci vykonávala v nemocnici v České Lípě.

Za svůj Míša dortík získala Markéta Kořínková ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

Konkurence z ní udělala profesionálku. Za svůj Míša dortík dostala ocenění

Na světě jsou lidé, kteří netouží ve své profesi dobýt svět, chtějí svou práci prostě „jen“ dělat dobře a největší odměnou je pro ně spokojenost zákazníků. Taková je i Markéta Kořínková ze Sezimova Ústí na Táborsku, která si mezi lidmi udělala jméno díky svým pekařským výtvorům. Vysloužila si za to ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje.

Iva Roháčová s modelem orloje.

Iva Roháčová, cukrářka z Kačice, je v české kulinářské reprezentaci

/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Že je na fotografii největší brouk Evropy roháč obecný, nejspíš poznají všichni. Méně je asi těch, kdo znají jeho latinský název lucanus cervus. Ale pozná snad někdo, že nejde o exponáty z nějaké entomologické sbírky, nýbrž o cukrářské dílo? Autorku Ivu Roháčovou její hmyzí jmenovec, spolu s podobně zdařile provedenými motýly, katapultoval rovnou do českého gastronomického nároďáku. Její profesní začátky ale byly jiné.

Z chleba, pomazánky, zeleniny a uzenin se dá udělat i slaný dort ve tvaru ježka.

Slané dorty: Šikulka z Rynholce umí dobroty ve tvaru ježka, vláčku i domečku

Dort jako dárek k narozeninám je krásná tradice. Ale co když oslavenec o sladké nestojí? Ani v tom případě ho nemusíte o tradiční dar ošidit. Stačí prostě vyrobit dort slaný. Paní Alena Králová z Rynholce na Rakovnicku má s vytvářením slaných dortů bohaté zkušenosti. Ačkoliv skromně tvrdí, že jsou daleko jednodušší než ty sladké, při pohledu na její díla je jasné, že i výroba a zdobení slaného dortu vyžaduje nápady, kreativitu a velkou zručnost. A také čas – zhotovení dortu může trvat i deset hodin.

Podle starých osvědčených receptur pečou už roky vánoční cukroví v Cukrárně Hany Zdvihalové v Kladrubech. Ceny jsou stejné jako vloni.

Vánoční cukroví podle starých osvědčených receptur. Ceny jsou podobné loňským

Vánoce klepou na dveře. Leckterá hospodyňka se nemůže dočkat, až začne připravovat těsta a pustí se do pečení vánočního cukroví, jiná volí snažší, ale nákladnější variantu, kdy zakoupí již hotové. Některé cukrárny a pekárny nabízí balenou směs z různých druhů, jinde je možno si vyžádat pouze svoji nejoblíbenější.