Pro Andělské dorty si mohou lidé přijíždět do Kladrub. Od dubna je zde ve své provozovně v Husově ulici vyrábí Alena Moulisová a ve své nabídce má také pestrou škálu zákusků, na kterých si bez problémů mohou pochutnat lidé s alergií na lepek či laktózu. Většina výrobků je však na objednávku, přímo z výrobny si můžete odnést jen omezený počet dobrot.
/OSOBNOST DENÍKU/ Start do sezony jako hrom. Strakoničtí fotbalisté vyhráli všech pět úvodních zápasů nové sezony v krajském přeboru a lví podíl na tom má gólman Petr Provazník. Za svá záda ještě nepustil v nové sezoně ani jeden balon. Mezi Fotbalové Osobnosti deníku tedy patří právem.
Hudba, balonky a zmrzlina pro děti zdarma. Zahájení provozu Cukrárny a kavárny Pepe's Pattiserie v Prostějově, se neslo ve velkém stylu. Premiérový otevírací den byl stanoven na pondělí 1. září, tedy datum, kdy odstartoval nový školní rok. V útulné provozovně v Obchodní galerii Arkáda u sjezdu z dálnice D46 se tak logicky dveře netrhly.
Stodva, Stojedna a sto. Právě dosažení takového věku společně slavila šestice žen v Domově pro seniory sv. Jiří v Plzni. Na narozeninové oslavě stoletých jubilantek přitom nechybělo nic podstatné. Hrála hudba, tančilo se a zpívalo, připíjelo šampaňským a nechyběl ani speciální dort.
100, 100, 101, 102, 102 a do třetice 102. Je to až neuvěřitelné, ale to je věk šesti žen, které společně oslavily svoje narozeniny v Domově pro seniory sv. Jiří v Plzni. A ač je všem jubilantkám přes sto let, oslava měla vše, co oslava narozenin mít má. Hrála hudba, tančilo se a zpívalo, připíjelo šampaňským a nechyběl ani krásný velký dort a dárky.
Radim Dvořáček z Ostravy je pravidelný účastník tradiční Velké ceny Vizovic v pojídání trnkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní. Vyhrál pětkrát za sebou. Drží i český rekord s počtem 228 snězených trnkových knedlíků během jedné hodiny. Ve Vizovicích nebude chybět ani letos. „Jíst knedlíky hodinu je psychický teror (smích). Na soutěži v USA bývá limit kolem 10 minut, tady je to šestkrát tolik," říká Radim Dvořáček.
O uplynulém víkendu se závodní okruh Autodromu Most proměnil v Racing Journal Speed Fest. Na trati pod hradem Hněvínem se představilo široké spektrum závodních vozů. Pověstnou třešničkou na dortu se stalo představení formule z americké série Indy Car, se kterou se v zámoří v roce 2005 představil v těchto závodech dosud jediný český pilot v F1 Tomáš Enge. Při pitwalku jsme také nahlédli do zákulisí týmů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zázrak, halucinace nebo čiré bláznovství. Tak reagují lidé, když uprostřed malé vsi, jejíž počet obyvatel jen stěží přesáhne dvě stovky, narazí na cukrárnu HuHu dortíky Kláry Hudcové. Útulný podnik plný sladkých dobrot, domácí zmrzliny a skvělé kávy najdete v Bílichově pár metrů za obecním úřadem. Už ode dveří se na vás bude usmívat majitelka, která upekla či vytvořila vše, co se dá v cukrárně koupit. A splnila si tak svůj velký sen.
Zákazníci se dočkali. Bastien Café, vyhlášená bohumínská kavárna s cukrárnou, po více než dvou měsících znovu láká k posezení u dobré kávy a domácích dezertů. Dlouhou pauzu si vynutil ničivý požár z dubna letošního roku, který jediný podnik svého druhu ve městě vyřadil z provozu.
Byl by to pěkně dlouhý seznam, kdybych měl vyjmenovat všechny technické vymoženosti současné zrychlené doby. Chytrý telefon i počítač používám denně, ale když vidím školáky se sluchátky na uších, trochu se stydím.
Praktické zkoušky na Labské střední škole v Pardubicích mají budoucí kuchaři-číšníci a cukráři za sebou. Předvedli své umění v kuchyni i u servisu, od míchání salátů přes otvírání vína až po slavnostní dorty a tradiční i moderní zákusky. Tento týden čeká žáky poslední výzva – ústní zkoušky před odbornou komisí.
Ochutnat kousek Francie, dopřát si sladké pokušení a přitom neopustit město pod Ještědem? Dana Chmurčiaková z Liberce si splnila sen, když opustila práci v nadnárodní firmě a vydala se na spanilou jízdu cukrářským světem. Absolvovala kurzy u vyhlášených českých cukrářů i v Paříži a výsledkem je Le Parfait Dessert.
I závěrečná část studia může vonět a vypadat k světu. Potvrzuje to alespoň praktická část závěrečných zkoušek, kterou skládají studenti oborů cukrář a kadeřník na Střední škole gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově. Z cukrářské dílny se v těchto dnech line vůně čerstvě upečených dortů a cukroví, ve školním kadeřnictví se zase finišuje s nápaditými účesy.
/ANKETA/ Exotické dubajské dorty a zákusky inspirované virálním trendem nabízí například i cukrárna v Havlíčkově Brodě. Luxusní sladkosti obsahují pistácie, tahini pastu a křupavé arabské těstoviny kadaif. Stojí dubajské cukroví a luxusní čokoláda za vyšší cenu? Hlasujte v anketě.
Když nestačí obyčejný dárek, přichází na řadu dort snů. Amatérský cukrář Daniel Šefčík z Tábora se pustil do svého prvního piškotovo-marcipánového dobrodružství - vytvořil princeznu Barbie, která okouzlila nejen malou oslavenkyni, ale i internet.
Už v pátek v brněnském Rondu dojde k rozpuštění ledu, nedělní zápas Českých hokejových her mezi domácím výběrem a Švýcarskem tak byl na pár měsíců poslední, který se v hale odehrál. A závěrečný gól nemohl vstřelit nikdo jiný. Jakub Flek dvě a půl minuty před koncem korigoval na 3:5, naposledy ve Winning Group Areně rozjásal fanoušky. Tahle sezona je pro brněnského kapitána prostě výjimečná. „Byla to taková třešnička na dortu. Jen mě trochu mrzí, že není vítězná,“ podotkl Flek.
/VIDEO/ Pověstnou dubajskou čokoládu zná snad každý. Stala se hitem sociálních sítí. Inspirovala již celou řadu výrobců sladkých pochoutek, například zmrzlináře. V Havlíčkově Brodě ale ikonická cukrárna U Hrušků přišla s další sladkou bombou, dubajským dortem a zákusky.
/VIDEO, FOTO/ Přehlídka výtvorů budoucích cukrářů a kuchařů na setkání Gastro Poděbrady bývá pokaždé originální přehlídkou fantazií a možností mladých tvůrců. Ovšem letos uchvátilo zadání, na němž si autoři dortů, burgerů, slaných i sladkých zákusků, ale i tvůrci slavnostních tabulí doslova smlsli.
Povidloň, kremrole a originální dorty. Denisa Krejzová z Vysokého Mýta pracovala roky jako zdravotní sestra v domově důchodců. Pak se jí narodila dcera, přišel covid a ona přičichla k cukrařině. Stejnokroj zdravotní sestry už neoblékla a ve Vysokém Mýtě otevřela espresso bar Moje Kredenc. Dubajskou čokoládu tady nenajdete, ale zato Denisa peče skvělý povidloň nebo špičky.
/FOTOGALERIE/ Kavárna, která dostala název podle Krásného Pole, kde se nachází, funguje už čtyři roky. Oblíbili si ji hlavně místní. Kromě dobré kávy si pochvalují hlavně domácí dorty, které přímo v prostorách kavárny peče její majitelka Kristina Sládečková, a také příjemné prostředí, ve kterém se cítí jako doma. Na své si v ní přijdou všichni – rodiče s dětmi, pejskaři i cyklisté.
Liberec se pyšní pestrou nabídkou cukráren, které lákají na lahodné dorty a zákusky. Ať už hledáte místo pro klidné posezení nebo sladkou tečku na oslavu, naše tipy vám pomohou najít to pravé. Objevte kouzlo místních cukráren, které kombinují kvalitní suroviny s jedinečnou atmosférou.
Na dárky si nepotrpí, ale za sobotní výhru byla fakt ráda. Trenéra kunovických házenkářek Jarmila Kočí o víkendu oslavila padesáté narozeniny, k významnému jubileu bývalá reprezentantka obdržela nejenom triumf nad Lions, ale i dort a basu piv.
Kdo si ve středu našel cestu do Kongresového sálu jesenických lázní, mohl obdivovat výtvory šestnácti budoucích cukrářů. V rámci dvacátého ročníku soutěže O Priessnitzův dortík se tam představili nejšikovnější cukrářští učni nejen z Česka, ale i ze sousedního Slovenska.
Nejšikovnější cukrářští učni z celé Moravy, ale i Čech a Slovenska se ve středu 29. ledna sjeli do Jeseníku. Konala se zde soutěž O Priessnitzův dortík. Nechyběli ani zástupci Hané.
Nejšikovnější cukrářští učni z celé Moravy, ale i Čech a Slovenska se ve středu 29. ledna sjeli do Jeseníku. Konala se zde soutěž O Priessnitzův dortík.
Byl hvězdou večera, na pódiu se při pátečním galavečeru objevil hned třikrát. V samotném úvodu přinesl moderátorům brambůrky, podruhé zase zaskočil hlavního organizátora Karla Bojka, kterému s dortem vinšoval k nedávným padesátým narozeninám a hlavně v závěru, kdy převzal cenu pro nejlepšího sportovce města Hluk za rok 2024.
Trošku ukrytá je kavárna Sladká tečka v Hluboké nad Vltavou. Pěšky se k ní totiž dostanete procházkou přes zámecký park. Odměnou vám ale bude podnik, kde si budete připadat jako v jiném světě. Vyladěný do posledního detailu a navrch zde dostanete ty nejlepší domácí zákusky. Na svědomí to všechno má Šárka Rubicková a její děti Nela a Ondra.
V letošním roce jsme vám přinesli celou řadu životních příběhů lidí z našeho regionu. Lidí, kteří svojí pracovitostí, snahou a pečlivostí dosáhli pracovních či životních úspěchů. Anebo pro změnu se potýkali s nepřízní osudu svého nebo svých blízkých. Deset z nich bychom vám rádi připomněli.
V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
V pelhřimovském Muzeu rekordů evidujeme i pěkné čertoviny. Nejvíc čertů a čertic najednou strašilo v Třebíči, bylo jich 647. Nejtěžší český Mikuláš byl dort. Měřil 215 centimetrů na výšku a vážil 185 kilo. Nejvíc Mikulášů, čertů a andělů na metr čtvereční se naskládalo v Litoměřicích. Třípatrová sestava osmnácti studentů v kostýmech setrvala v určeném čtverci minutu.
Podnikání postavila na sociálních sítích. A to přesto, že se jedná o gastronomii. Úspěch se dostavil rychle, zákusky Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlovu, větrníky, trubičky či další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru.
Svoje podnikání postavila na sociálních sítích. A to i přesto, že se jedná o gastronomii. A úspěch se dostavil rychle, zákusky paní Ireny Lavičkové jsou známé po celém Tachovsku a jdou na dračku. Pavlova, větrníky, trubičky a další laskominy si zákazník vybere na jejím facebookovém profilu, dle své chuti objedná druh a počet přes službu Messenger nebo WatsApp. Cukrářka potvrdí příjem objednávky a vše připraví do krabičky. Pak už stačí dojít k výdejnímu okénku provozny v Boru, nahlásit jméno, zaplatit a převzít sladké dobroty. Zastavit se však mohou i náhodní chodci, ani ti s prázdnou neodejdou.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Ani trable s odletem nezbavily českou fotbalovou výpravu, mířící na předposlední zápas Ligy národů do Albánie, dobré nálady. Přímo v letadle se dokonce zvládla i jedna oslava narozenin, byť pro samotné fotbalisty nakonec sladkou tečku neměla.
Umělecká cukrářka z Českobudějovicka Lucie Charvátová má za sebou hořkou zkušenost. Žena na domácích i zahraničních soutěžích získala několik prestižních cukrářských cen. A loni na podzim si přivezla z anglického Birminghamu první cenu v hororové kategorii. Letos proto chtěla zkusit štěstí znovu…
Sladký svět plný cukrářského umění a zážitků přichází do Prahy, první ročník Prague Sweet Festivalu, největší cukrářskou a pekařskou událost roku, brzy otevře své brány. Festival určený pro celou rodinu se koná ve dnech 21.-23. listopadu 2024 v PVA EXPO Praha v Letňanech.
Hořkou zkušenost má za sebou umělecká cukrářka z Českobudějovicka. Lucie Charvátová se specializuje na 3D dorty, propracované do nejmenších detailů a na svém kontě má několik prestižních cukrářských cen z domácích i zahraničních soutěží. Loni si na podzim přivezla z Anglického Birminghamu první cenu v hororové kategorii. Letos chtěla proto zkusit štěstí znovu.
Mezi světovými cukrářskými špičkami zazářila Káča Brandová z Klatov se svým fantasy dortem, který byl promyšlený a vyrobený do nejmenších detailů. Ze soutěže Cake International, která se konala v Birminghamu, přivezla bronz. O to, jak náročná soutěž byla, jak vznikal dort a co prožívala se podělila cukrářka s Deníkem.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově na Chomutovsku. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Ve vitríně hororové dortíky, za ní cukrářky převlečené za šíleného klauna a poloslepou pirátku. Takový zážitek si mohou lidé odnést z neobyčejné cukrárny Café Nicolette v Jirkově. Její majitelka staví na neotřelých nápadech i poctivých surovinách a dokonalém provedení.
Své fanoušky láká na krásně naaranžované cukrářské výtvory, které zveřejňuje na instagramovém účtu Liščí mls. Kuchařský um prodala i v prestižní soutěži, když vyhrála klání se svým třípatrovým svatebním dortem. Pro 25letou Elišku Kašperanovou z Chrudimi však příprava dobrot znamená mnohem víc. Je to její záchranný kruh a pomocník v boji s psychickými obtížemi, které ji provázejí od dospívání.
Pětapadesát studentů oboru cukrář na SOŠ Josefa Sousedíka ve Vsetíně se podílí na pečení vánočního cukroví. I když v rámci praxe mají práci po celý rok, teď v říjnu a listopadu jim začíná největší frmol.
Vladimíru Novotnou a její značku Sněz mě dorty není třeba moc představovat. Ti, co mají rádi zákusky z těch nejlepších surovin, si do její výrobny na Lidické třídě už dávno našli cestu. A šli za ní, i když se přestěhovala do nových prostor v Plachého ulici, jen kousek od českobudějovického náměstí. Tady si otevřela nový koncept - La cukrárnu.
Jaroslav Pouzar, legendární hokejový útočník, oslavil významné výročí svého prvního gólu v NHL. V restauraci U Jelena se sešli přátelé a fanoušci, aby mu vzdali hold a připomněli jeho úspěchy, včetně tří vítězství ve Stanley Cupu. Podívejte se na video, kde Pouzar krájí dort s datem své první trefy.
Plnoletost oslavil psí útulek U Šmudliny v Tachově už vloni. Letos chystá na neděli 15. září bujarou oslavu svých devatenáctin a bude to opět mejdan jak se sluší a patří. S přibývajícími lety celý areál vzkvétá před očima, dostavují v něm vysněnou provozní budovu, útulkáři pomáhají méně majetným majitelům psů a koček, aktivit mají nepočítaně, a i přes neustálou dřinu neztrácí nic na svém elánu.
/FOTOGALERIE/ Pouze jedno domácí utkání stihli na svém pažitu fotbalisté Mojžíře. Jindy vyhlášené a skvěle připravené hřiště se totiž proměnilo v plochu plnou děr po spáleném trávníku zavezených novým substrátem. Všechna mužstva tamního fotbalového klubu proto putují po různých azylech. "Jsme vděční všem týmům a obcím, které nám vycházejí vstříc," vzkázal předseda TJ Mojžíř Zdeněk Stárek.
Dort ve větru od sochařky Ellen Jilemnické, který od roku 1989 zdobí Gothard, znovu září. A to díky citlivému zrestaurování. Pískovcová socha je umístěna v sochařském parku U Sv. Gotharda a nyní ji můžete obdivovat opět v takové podobě, jakou měla při svém odhalení.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". Ve čtvrtém díle jsme se vypravili do restaurace Bistro No., kde dělají burgery ve velikosti dortu.