Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.
V základní části Krajské soutěže skončili hokejisté Nymburka na třetím místě a proklouzli do vyřazovacích bojů. To pro ně ale bylo málo. Vyhráli dvě série s příbramskými týmy a nyní je čekiá finálové rozuzlení. To je pro nymburské borce třešnička na dortu.
Pořád navštěvuje základní školu, ještě loni patřil věkem mezi žáky, ale přechod mezi dorostence zvládl s naprostou bravurou. Útočník Starého Města Ondřej Zelený je v patnácti letech nejlepším střelcem krajského přeboru staršího dorostu, v jedenácti podzimních zápasech nasázel dvaadvacet branek a s průměrem dvou gólů na utkání vládne tabulce všech střelců.
Řemeslo má zlaté dno – takové motto by na vizitkách mohla mít teprve sedmnáctiletá Barbora Števková, žákyně druhého ročníku Střední školy gastronomické a technické v Žamberku. Nejenže peče dorty, které nedávno ocenila také porota v celostátní soutěži, chce se starat o zvířata a věnovat se zemědělství. Cukrařinu, na kterou se teď učí, ale rozhodně neplánuje pověsit na hřebík.
/ROZHOVOR/ Vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní na Technické univerzitě v Liberci Roman Knížek pracoval na nanovlákenné membráně několik let. Ta zachovává vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, čímž přispívá k funkčnosti a většímu pohodlí sportovců, kteří aktuálně bojují o medaile na Zimních olympijských hrách 2022 v čínském Pekingu.
/FOTOGALERIE/ Slavnostní dort, jedno i víceposchoďový, libovolného tvaru na jakékoliv téma s hmotností do čtyř kilogramů a čas přípravy do pěti hodin. To byly hlavní propozice cukrářské soutěže pro střední školy Podbeskydský Ještěr 2022, která se konala ve Frýdku-Místku.
Chtěli přijít s něčím novým, jak říkají šmrncovním, co tu ještě nebylo. Skupina vystavujících včelařů se chopila organizace nového svatebního veletrhu v ostravských Dolních Vítkovicích s cílem založit v optimálním případě novou tradici. Troškaření? Kdeže.
/FOTOGALERIE/ Pojdte se na to podívat! Levitující dorty, vystoupení saxofonistky i zóna pro pány. V klubu Brickhouse v Dolních Vítkovicích se o víkendu konal první ročník svatebního veletrhu, který organizátoři chtěli pojmout revolučně. Deník přináší reportáž i bohatou fotogalerii z akce.
/FOTO/ Dvě žákyně druhého ročníku oboru cukrář Střední školy gastronomické a technické Žamberk Barbora Števková a Karolína Novotná se zúčastnily 17. ročníku juniorské soutěže cukrářských dovedností „O Priessnitzův dortík“ v Jeseníku.
Vojta a Víťa byli kamarádi. Chodili spolu do školky. Měli rádi dinosaury. Často si s nimi hráli, samozřejmě ne se živými, ale s hračkami! Prohlíželi si knížky o dinosaurech a doma se taky dívali na filmy o pravěku. Vojta i Víťa si ale přáli být mezi opravdovými dinosaury. Maminky jim říkaly: „To nejde! Dinosauři na Zemi už dávno nežijí!“ Ale Vojta s Víťou si mysleli, že by možná pomohlo nějaké kouzlo.
V sobotu 22.1. mnoho lidí zavítalo na akci s názvem Oslava narozenin, jež se uskutečnila ve Skalním mlýně v Domě přírody. Mnoho návštěvníků přilákal narozeninový dort, a ne tak kdejaká! Byl to paštikový dort, který rodinná firma ze Sloupa vyrábí. Nechyběla ani sladká tečka a horké nápoje. Děti si užily spoustu zábavy při zdolávání stezky s tajenkou. Děkujeme paní Skoupé za dnešní příspěvek.
/HISTORICKÉ FOTO/ Po čtyřiaosmdesát let byla symbolem brněnského mlsání. Cukráři a cukrářky pekli a předávali zákazníkům košaté dorty, servírky nosily kávu a sem tam si ulepily zástěry horkou čokoládou se šlehačkou. Jenže nic netrvá věčně a i manželství cukrárny Kolbaba a funkcionalistické budovy na adrese Kounicova 11 se chýlí ke konci.
/FOTO/ Minulý týden se studenti 3. ročníku cukrářského oboru Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace utkali o titul Mistr dortu. Soutěž vyhlásila škola, aby podpořila talentované a kreativní mladé cukráře v jejich tvorbě i mimo školní lavice. A že se sešly skvělé výkony!
/HISTORICKÉ FOTO/ Po čtyřiaosmdesát let byla symbolem brněnského mlsání. Cukráři a cukrářky pekli a předávali zákazníkům košaté dorty, servírky nosily kávu a sem tam si ulepily zástěry horkou čokoládou se šlehačkou. Jenže nic netrvá věčně a i manželství cukrárny Kolbaba a funkcionalistické budovy na adrese Kounicova 11 se chýlí ke konci.
Kdo by nevěděl, jaká událost se odehrála 13. ledna 2000. Všem nám je jasné, že se v Českém Krumlově medvědím rodičům Kateřině a Vokovi narodila 3 medvíďata. Ta se pak stala hrdiny večerníčku pro děti Méďové, který ztvárnil pan Václav Chaloupka. Po natočení Vojta, Kuba a Matěj našli svůj domov na Městské hoře v Berouně. Po 16 letech došlo k nečekané události, kdy Vojta při koupání v bazénku zkolaboval a zemřel. Každým rokem mu spolu s dětmi berounské družiny v Závodívěnujeme tichou vzpomínku. Kromě toho obdarováváme Kubu s Matějem dárky k narozeninám.
Její původní vzdělání je ekonomického směru. Už na střední škole ale moc ráda dělala dorty pro rodinu i spolužáky. Až když synovi k jeho prvním narozeninám objednala dort a s jeho chutí nebyla vůbec spokojená, řekla si, že žádnou „umělotinu“ její rodina jíst nebude, a začala péct. Od roku 2015 se už tomuto oboru věnuje naplno. Řeč je o Janě Bystřické, uznávané cukrářce z Karlovarska.
/FOTOGALERIE/ Královské jablko, animované postavičky, včelí úl a vodovodní kohoutek. I takové dorty peče Ivana Šmidtová z Kladna. Pečení se věnuje od dětství. Ačkoliv má svoji zálibu jen jako hobby, její tvorba dosahuje téměř profesionální úrovně.
/FOTOGALERIE/ Královské jablko, animované postavičky, včelí úl a vodovodní kohoutek. I takové dorty peče Ivana Šmidtová z Kladna. Pečení se věnuje od dětství. Ačkoliv má svoji zálibu jen jako hobby, její tvorba dosahuje téměř profesionální úrovně.
Slané dorty od Sladké. Tak zní moto Kristýny Sladké, která se rozhodla dát pečení trochu jiný rozměr. Podívejte se, co dokaže vykouzlit ze sýru a šunky.
Když vejdete do výrobny Vladimíry Novotné v Českých Budějovicích, okamžitě ucítíte ty nejkrásnější vůně, díky kterým si připomenete, jak jste jako děti seděli v kuchyních maminek a babiček a netrpělivě ochutnávali všechny ty dobroty právě vytažené z trouby.
Objela spoustu měst v Evropě, mnohé fotbalisty Slavie zná osobně. Ivana Šimková dokonce pracuje na dohled svých miláčků. Její kouzlo? Pekařské umění. Seznamte se s jednou z nejznámějších fanynek sešívaných.
Objela spoustu měst v Evropě, mnohé fotbalisty Slavie zná osobně. Ivana Šimková dokonce pracuje na dohled svých miláčků. Její kouzlo? Pekařské umění. Seznamte se s jednou z nejznámějších fanynek sešívaných.
Objela spoustu měst v Evropě, mnohé fotbalisty Slavie zná osobně. Ivana Šimková dokonce pracuje na dohled svých miláčků. Její kouzlo? Pekařské umění. Seznamte se s jednou z nejznámějších fanynek sešívaných.
Objela spoustu měst v Evropě, mnohé fotbalisty Slavie zná osobně. Ivana Šimková dokonce pracuje na dohled svých miláčků. Její kouzlo? Pekařské umění. Seznamte se s jednou z nejznámějších fanynek sešívaných.
Objela spoustu měst v Evropě, mnohé fotbalisty Slavie zná osobně. Ivana Šimková dokonce pracuje na dohled svých miláčků. Její kouzlo? Pekařské umění. Seznamte se s jednou z nejznámějších fanynek sešívaných.
Výjimečná vizuální podívaná a originální chutě ve smyslném provedení, tak vypadá nová kniha Sexy dorty od Mistra cukráře Josefa Maršálka. V nakladatelství XYZ vychází luxusní publikace, moderní kuchařka (cukrářka), v níž slavný cukrář, který působil v Buckinghamském paláci, stejně jako v luxusním obchodním domě Harrods, prozradí své největší vychytávky, díky kterým budou sladké výtvory všech, kteří rádi pečou, prostě neodolatelné. Děkujeme René Kekelovi za pěkný příspěvek a Jaroslavu Hauerovi za krásné fotky.
Jméno v současnosti nejslavnějšího obyvatele zlínské zoologické zahrady na Lešné je konečně odhaleno. Právě má půl roku, je to mládě slona afrického a jmenuje se Zyqarri
Bude to výjimečný začátek nového roku, takový, který ještě nezažil. Téměř pohádka, jež tak trochu životní příběh Gevorga Avetisjana připomíná a v níž má roli krále. Krále medových dortů, který od prezidenta republiky Miloše Zemana obdrží 1. ledna 2022 Medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
Výjimečná vizuální podívaná a originální chutě ve smyslném provedení, tak vypadá nová kniha Sexy dorty od Mistra cukráře Josefa Maršálka. V nakladatelství XYZ vychází luxusní publikace, moderní kuchařka (cukrářka), v níž slavný cukrář, který působil v Buckinghamském paláci, stejně jako v luxusním obchodním domě Harrods, prozradí své největší vychytávky, díky kterým budou sladké výtvory všech, kteří rádi pečou, prostě neodolatelné. V úterý 23. listopadu má Maršálek autogramiádu od pěti odpoledne v knihkupectví Na čáře v Joštově ulici. Děkujeme René Kekelovi za pěkný příspěvek a Jaroslavu Hauerovi za krásné fotky.
Cukrář Josef Maršálek „upekl“ další knihu. Čtvrtá publikace nese název Sexy dorty a kmotrami se staly zpěvačka Lucie Bílá a herečka Simona Stašová. Křtilo se v Divadle Lucie Bílé v centru Prahy.
Cukrář Josef Maršálek, který žije v Dubném z Budějovic, „upekl“ další knihu. Čtvrtá publikace nese název Sexy dorty a kmotrami se staly zpěvačka Lucie Bílá a herečka Simona Stašová. Křtilo se v Divadle Lucie Bílé v centru Prahy.
/FOTOGALERIE/ Společnost MARLENKA přišla se zajímavou novinkou – otevřela první originální kavárnu. Ta je umístěna přímo v sídle společnosti, v sousedství podnikové prodejny.
Irena Melmerová ze Žernovic chytila před pár lety příležitost za pačesy. Její makronky a dorty během dvou let znají v Prachaticích všichni. Ač vystudovala oděvní průmyslovku, pracovala vždy v gastronomii.
/FOTOGALERIE/ Unikátní arménský dort podle rodinné receptury nazvaný Marlenka je znám po celém světě, sbírá jedno ocenění za druhým. Ročně se v továrně společnosti Marlenka international vyrobí 2,5 milionu medových dortů a osm milionů jiných výrobků.
/FOTOGALERIE/ Za tím, abych se v životě věnoval výrobě dortů, jsem šel urputně jako býk, říká v rozhovoru pro Deník Dominik Mervart, živnostník roku Královéhradeckého kraje. Jeho cukrářská výrobna Milujeme dorty ve Dvoře Králové nad Labem je terno. U lidí boduje například s karamelovým dortem nebo špičkou z belgické čokolády. Dorty začal péct už ve dvanácti letech. Doma z toho byli nadšení.
/FOTOGALERIE/ Za tím, abych se v životě věnoval výrobě dortů, jsem šel urputně jako býk, říká v rozhovoru pro Deník Dominik Mervart, živnostník roku Královéhradeckého kraje. Jeho cukrářská výrobna Milujeme dorty ve Dvoře Králové nad Labem je terno. U lidí boduje například s karamelovým dortem nebo špičkou z belgické čokolády. Dorty začal péct už ve dvanácti letech. Doma z toho byli nadšení.
V soutěži MasterChef Česko 2021 je ve finálové šestnáctce. Třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal alias Mad BBQ chce vyhrát hlavně kvůli synovi, který mu na jaře minulého roku zemřel.
V sobotu 21. srpna v Záchranné stanici Pavlov u Ledče nad Sázavou připravili oslavu. Lišák Lukáš slavil své desáté narozeniny a při této příležitosti mu přišli popřát malí i velcí návštěvníci. Nechyběl ani narozeninový dort. Za krásné snímky z této povedené akce děkujeme Jaroslavu Loskotovi.
V sobotu 21. srpna v Záchranné stanici Pavlov u Ledče nad Sázavou připravili oslavu. Lišák Lukáš slavil své desáté narozeniny a při této příležitosti mu přišli popřát malí i velcí návštěvníci. Nechyběl ani narozeninový dort. Za krásné snímky z této povedené akce děkujeme Jaroslavu Loskotovi.
Svým pacientům nabízí v Přílepské ordinaci možnost využít nejnovější medicínské postupy, nezrazuje je ale ani od alternativní léčby. Lékař Rodion Schwarz je totiž praktický lékař, který „západní“ medicínu kombinuje s tou tradiční čínskou. Kdy se může pacient spolehnout na alternativu a kdy ne osvětluje v rozhovoru.
V době covidu dostala nápad a začala doma vyrábět první dobroty na zkoušku. Dagmar Němcová z Lomnice nad Lužnicí založila firmu Šťastný jídlo se zaměřením na slaný a sladký catering a v průběhu září oficiálně otevře svou domácí výrobnu.
Vlasta Slípková z Loučovic nechala upéct dort pro posádku parníku. „S kamarádem a kamarádkou jsme se pak svezli,“ napsala ke svým fotkám, které zaslala redakci.
Pro scénu s narozeninovým dortem bylo pro jistotu vyrobeno několik kusů. Přesto se vzhledem k tomu, že byla natáčena v průběhu několika dní, záhadně ztrácelo marcipánové zdobení dortu.
/FOTOGALERIE/ Má možná trochu zvláštní, každopádně velmi sympatickou zálibu. Předává lidem pozitivní energii. A jak paní Marie Dordová říká, radost je na obou stranách. „Naplňuje mě, když vidím, že ten druhý je spokojený. I mě tyto okamžiky dodávají energii,“ dodává.