Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Technika klestí cestu k halám, plánovaným v úžínském brownfieldu. Tranzit sem má dovést kruhový objezd z vytížené silnice mezi Ústím a Teplicemi.

Kruháčem pro dort. V Úžíně má být obří cukrářství, lékárna i krmení pro psy

/FOTO, VIDEO/ Budovaná okružní křižovatka má z vytížené silniční tepny Ústí-Teplice přivézt dopravu do plánovaného výrobně-skladovacího CPI Podhorského parku. Tranzit v už tak vytížené oblasti to zahustí, projekt má ale i přínosy: revitalizuje brownfield bývalé plynárny a stovky lidí najdou práci v nových halách. Mezi nimi má stát i lékárna, zajíždět tam má MHD.

V divizi se na závěr sezony hrálo krajské derby Dvůr Králové - Nový Bydžov.

Trávníčkův hattrick? To už je taková třešnička na dortu, chválil kouč Marks

/OHLASY/ Soutěžní ročník 2022/2023 je v České fotbalové lize a Fortuna Divizi C definitivně ukončen. Hrály se zápasy závěrečného třicátého kola a tak jako v předchozích dějstvích, i tentokrát je pro regionální Deník zhodnotili trenéři všech šesti zástupců Královéhradeckého kraje. U každého zápasu najdete také fotogalerii.

Sloni ve zlínské zoologické zahradě Lešná, 11. srpna 2022

Velká oslava ve zlínské zoo: 20 let chovu slonů a druhé narozeniny slůněte

Ve zlínské zoo se bude v neděli 4. června slavit. Dvacet let zde úspěšně chovají slony africké a první mládě slona afrického v České republice sfoukne pomyslné dvě svíčky na dortu. U příležitosti oslav budou moci návštěvníci zcela výjimečně zavítat do nového chovného zařízení pro slony v Karibuni, který patří mezi tři největší zařízení svého druhu na světě.

Berounská Gelaterie Bonté nemá od prvního dne otevření o zákazníky nouzi.

Kam na jahodovou z právě dozrálých jahod? Do fronty u Pražské brány

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.

Jiří Luxemburk

Kanonýr Deníku Jiří Luxemburk: Šest gólů je třešnička na dortu

Bylo téměř jisté, že při takovém gólovém přídělu vynikne nějaký z hráčů. Fotbalisté týmu Budiměřice-Šlotava porazili na svém hřišti v dalším kole čtvrté okresní třídy Netřebice hrůzostrašným výsledkem 17:0. A šest tref má na svědomí Jiří Luxemburk. Díky tomu se stal Kanonýrem Deníku.

Bílá barva šatů nevěsty jako klasika přetrvává, ovšem už ne ta sněhově bílá. Trendem je přírodní bílá, někdo jí také říká ivory nebo slonová kost

Svatby 2023? Vévodí veliké, bohatě zdobené dorty. Inspirujte se i dalšími trendy

Svatba nebo-li sňatek je již od nepaměti jednou z nejvýznamnějších událostí v lidském životě. Obvykle to bývá slavnostní vznik manželství. Z pohledu ženy je tento akt nazýván také někdy jako vdavky, muži potom slyší na pojem ženitba. Pro všechny zúčastněné je to ale prostě událost, na kterou se ještě hodně dlouho vzpomíná.

Každé sté novorozeně ve Vsetíně, dostane plenkový dort

Každé sté miminko dostane plenkový dort

Každé sté dítě narozené ve Vsetínské porodnosti má nárok na plenkový dort. První stovku letos uzavřel Tomáš Sucháček, který se narodil 21. února před půl desátou dopoledne. Maminka Denisa žije ve Střelné, rodila už podruhé, doma má chlapečka Jonáše.

Přehlídka krojovaných souborů a zábava celý večer. Takový byl Hanácké bál v Kojetíně, který se konal v sobotu 25. 2. 2023.

Hanácké bál: velkolepá přehlídka krojů i hrdosti. Podívejte se

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Slavnostním pochodem Hanáků a zpěvem písně Moravo, Moravo začal v sobotu 26. února večer tradiční bál v Kojetíně, na který letos dorazily stovky lidí. Na parketu se střídala vystoupení folklorních souborů s taneční muzikou, v tombole byly na tři stovky cen.

Prostějovský Cipísek oslavil 24. narozeniny.

Prostějovský Cipísek oslavil 24. narozeniny. Nechyběl dort, bublinky ani balonky

FOTOGALERIE/ „V únoru 1999 zahájilo Mateřské centrum Cipísek provoz a tenkrát mě nenapadlo, že ještě po čtyřiadvaceti letech tady budu stát s narozeninovým dortem,“ smála se minulý týden v MC Jitka Zapletalová, která je zakladatelkou prvního mateřského centra v Prostějově. Za krásný příspěvek velice děkujeme.

Oslava Valentýna s děvčaty SPgŠ Beroun a Veverušáků.

Valentýnská oslava ve školní družině

/FOTOGALERIE/ 14. únor se stal tradicí v druhém oddělení naší školní družiny, kdy společně oslavujeme svátek Valentýna. Nejde zde o svátek zamilovaných, ale i o naše přátelství, kamarádství mezi sebou. Svatý Valentýn je mezinárodním svátkem všech zamilovaných. O tomto svátku se v úterý něco více dověděly děti u Veverušáků.

Oslava narozenin slavných večerníčkových medvědů v berounské školní družině.

Narozeniny večerníčkových medvědů! Děti z Berouna slavily s Kubou a Matějem

Své 23. narozeniny oslavili v lednu roku 2023 medvědí bráškové Kuba a Matěj. Na naše oslavence si již tradičně každým rokem vzpomenou i děti naší školní družiny v berounském Závodí. Pravidelně docházíme za medvědy na Městskou horu a přinášíme různé dobrůtky a vlastnoručně vyrobené dorty. V návaznosti na družinovou zvyklost se děti pak účastní i oficiálních oslav, na kterých mezi námi vítáme i pana Chaloupku. V letošním roce bude malá změna.

Kavárna Kafe & dort v Chudenicích s majitelkou Dagmar Vrácovskou.

Krize je neodradila a otevřeli kavárnu. Je zastrčená, přesto hojně vyhledávaná

Je zastrčená, není v centru ani ve velkém městě. Řeč je o nové kavárně Kafe & dort, kterou se Dagmar Vrácovská z Plzeňska se svým přítelem Petrem Kuželíkem a švagrovou Radkou Tomanovou rozhodla otevřít v Chudenicích na Klatovsku, a to i přesto, že se všude mluví o krizi. Co ji k tomu vedlo a díky čemu je kavárna hojně vyhledávanou, Dagmar Vrácovská prozradila Deníku.

Vánoční trhy, na kterých studenti oborů gastronomie, služeb a řemesel prezentují svou práci, se konají na novopackém náměstí 7.-8. prosince.

Gastro škola v Pace opět pořádá vánoční trhy. Výtěžek pomůže nemocným dětem

Od středy do čtvrtka je na novopackém Masarykově náměstí před Střední školou gastronomie a služeb rušněji než obvykle. Zdejší studenti a učitelé po dvouleté covidové pauze opět uspořádali vánoční trhy a výstavu, na které prezentují svou činnost, nabízí k prodeji své výrobky a letos nově také pomáhají těžce nemocným dětem.

Dort, tři druhy dezertu a skulpturu museli soutěžící vyrobit v limitu sedmi hodin.

Studenti zaujali košíčkem s rakytníkem a dortem ozdobeným jeřabinami

Ve dnech 24. až 25. října jsme reprezentovali naši Integrovanou střední školu ve Slavkově na soutěži Moravský pohár 2022, která se konala na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži. Soutěžním úkolem bylo vyrobit dort, tři druhy dezertu a skulpturu v časovém limitu 7 hodin. Soutěž proto není vůbec jednoduchá.

Amatérské loutkové divadlo Skaláček.

Mlsná princezna a moudrý Honza. Loutkové divadlo Skaláček potěšilo nejmenší

/FOTO/ Tohle malé amatérské divadlo překrásných dřevěných loutek znají především v Tisé. Skaláček má dlouholetou tradici, současného principála Františka Ritschela můžete potkat za volantem zeleného autobusu. Jednou v měsíci obléká specifický "dres" a obklopen nadšenými loutkáři nabízí radost především dětem.

Bára se svou nemocí bojuje ze všech sil.

Bára s nádorem na mozku tu dnes už neměla být. O tom, jak to nevzdat, píše knihu

Takovou odhodlanost žít a porazit zákeřné onemocnění, jakým je v podstatě neléčitelné stádium rakoviny mozku, má na světě málokdo. My ale víme o jedné dívce, jejíž duše je tak krásná jako její oči a jejíž touha žít je ohromná. Lékaři jí na konci loňského roku řekli, že jí dávají několik měsíců, ale ona tu je i dnes, účastní se kulinářských soutěží a sepisuje knihu.

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny.

K cukrařině mě dovedla babička, říká Monika Strausová

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny.

K cukrařině mě dovedla babička, říká Monika Strausová

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.

Kavárna PojďCafé v Knurrově paláci ve Fulneku přináleží k Síni slávy Petry Kvitové

OBRAZEM: Součást síně slávy. PojďCafé ve Fulneku nabízí i oblíbený dort Kvitové

Město Fulnek je spojeno hlavně se dvěma celosvětově známými jmény. Prvním je Jan Amos Komenský, druhým Petra Kvitová. Jan Amos Komenský má ve městě na Novojičínsku, kde prožil tři šťastné roky, památník, hned ve vedlejším Knurrově paláci je Síň slávy Petry Kvitové. Před několika dny tam byla otevřená také kavárna PojďCafé, která je součástí zmíněné síně slávy.

Kavárna PojďCafé v Knurrově paláci ve Fulneku přináleží k Síni slávy Petry Kvitové.

OBRAZEM: PojďCafé ve Fulneku nabízí také oblíbený dort Petry Kvitové

Město Fulnek je spojeno hlavně se dvěma celosvětově známými jmény. Prvním je Jan Amos Komenský, druhým Petra Kvitová. Jan Amos Komenský má ve Fulneku, kde prožil tři šťastné roky památník, hned ve vedlejším Knurrově paláci je Síň slávy Petry Kvitové. Před několika dny tam byla otevřená také kavárna PojďCafé, která je součástí zmíněné síně slávy.

MARLENKA international s.r.o., 2. května 2018

Majitel Marlenky potřebuje zvýšit výrobu. Bez ohledu na současnou krizi

Zázračnou Marlenku, dort z medu a vlašských ořechů dle rodinné arménské receptury, již ochutnali prezidenti, královny a králové, šejkové, významní politici i umělci. Prodává se nejen v luxusních kavárnách ve Vídni, Paříži či Berlíně, ale v také v USA, Číně, Jižní Koreji, Izraeli, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu či Kataru. 

Káča Brandová z Klatov a její originální dorty

Učitelka z mateřské školky peče dorty. Vždy se snažím o originál, svěřuje se

Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.

Káča Brandová z Klatov a její originální dorty.

Nedělám dorty podle fotky, vždy se snažím o originál, říká Káča Brandová

Káča Brandová. Tohle jméno je stále častěji slyšet nejen v Klatovech, když hledáte někoho, kdo vám udělá originální svatební nebo narozeninový dort. A tahle mladá žena to rozhodně umí. Vyniká nejen svým vzhledem, kdy už vždy z dálky vidíte zářivé růžové vlasy, ale především dovedností. A přesto jde především o její koníček, je totiž učitelkou v mateřské škole.

Brazilka Vivi má dnes má přes pět milionů fanoušků

Sní ruku i elektrický kabel. Brazilka je jedničkou v trendu Cake or Fake

„Vsadím se, že její boty jsou také dort,“ reagoval jeden z fanoušků na fotky šikovné návrhářky dortů. Pět milionů sledujících na sociální síti a slušné výdělky – to Brazilce Vivi přinesly její neobyčejné dorty ve stylu Cake or Fake, což se dá volně přeložit jako „Dort nebo chyták?“