Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Tomáš Kačo, klavírní virtuoz, absolvent Berklee College of Music v Bostonu.

Šikulové severní Moravy: Podívejte se na příběhy z regionu

V oblasti severní Moravy žily významné osobnosti, které se zapsaly do historie. V kraji ale nechybí ani mladí šikulové, o kterých nejspíš ještě uslyšíme. Pojďme si přiblížit příběhy a rozhovory zajímavých či aktivních lidí, kteří na sebe upozornili nebo stále upozorňují svojí činností. Chybět ovšem nemusejí ani významná místa a díla.

Yousri Abderrahim Bousbih z kavárny Dorty Marina a jeho dorty

Auta či věž s drakem. Tuniský kavárník vyrábí v Mostě dorty na přání

Když někdo v Mostě zapomene koupit narozeninový dort, zachrání ho Yousri Abderrahim Bousbih z kavárny Dorty Marina. Zručný cukrář z Tunisu vytvoří sladkost pro rodinnou oslavu i za dvacet minut. Většinou má ale na své precizní dorty víc času, protože je dělá na objednávku zatímco lidi venku pijí kávu a jeho manželka Věra Bousbih Nováková, původní profesí soustružnice, zajišťuje běžný chod rodinného podniku.

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk Tokár sledoval předchozí řadu reality show, ale přihlásit se zdráhal. Nakonec se přihlásil na poslední chvíli a risk se mu vyplatil.

Peče celá země a Zdeněk Tokár ze Strakonic s ní. V soutěži zůstal jediný muž

/VIDEO/ Mezi účastníky pekařské show České televize nazvané Peče celá země 2022, která se vysílá každou sobotu večer, zůstává jako jediný muž i Jihočech. Ve Strakonicích žil řadu let a nyní pracuje jako bioanalytik v Praze, je navíc nejstarší soutěžící. Pečení je jeho oblíbený koníček, a proto se pustil i do této televizní výzvy.

Fotbalisté Zlína (žluté dresy) ve 29. kole FORTUNA:LIGY prohráli s Mladou Boleslaví 1:2.

Fantiš dostal po zápase s Mladou Boleslaví dort. Najdete se v hledišti?

Sváteční velikonoční duel fanoušky Zlína nenadchl. Ševci v závěrečném domácím utkání dlouhodobé základní části FORTUNA:LIGY prohráli s Mladou Boleslaví 1:2 a ztratili šanci na skupinu o umístění. Do nadstavby půjdou z jedenáctého místa. Fanoušci Fastavu, kterých na Letnou v neděli dorazilo 2477 opouštěli stadion zklamaní.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

Petrovice u Karviné. Andrea Folterová, majitelka Cafe Rotigel.

Kavárna Rotigel a dorty z Petrovic: covid vyučoval, velký pomocník je internet

/FOTOGALERIE/ Když se na jaře 2020, kdy přišla první koronavirová vlna a vláda nařídila uzavřít hospody a restaurace, brali to manželé Folterovi jako příležitost si trochu odpočinout. Nebo spíše si to období trochu prodloužit, protože po předvánočním shonu a pečení, toho mají dost a zkraje roku vždycky svou kavárnu Rotigel v centru Petrovic u Karviné pokaždé na začátku roku na měsíc zavírají.

Cukrářky v Nasavrkách měly dané téma. Nápady byly rozličné.

OBRAZEM: Na dortech byl samý hmyz. Pavouci i Ferda Mravenec chutnali skvěle

Tradiční sraz cukrářek z celé republiky se uskutečnil v sobotu ve školícím středisku nasavrckého včelařského učiliště. Letošní téma bylo "Ze života hmyzu" a k vidění bylo celkem 28 dortů. Autorky vytvářely pavouky, včely, brouky, nechyběl Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem nebo včelka Mája s kamarádem Vilíkem.

Monroe na obrazu.

Od sousedů: Marylin má výstavu, válečný dort taky

Knauf-Museum v Iphofenu (okr. Kitzingen) otevře v neděli 27. března zvláštní výstavu k 60. výročí smrti Marylin Monroe. Je na ní 250 exponátů, z velké části z privátního vlastnictví herečky: také její rodný list, oblíbené prádlo, pár umělých řas, originál filmového skriptu Někdo to rád horké, její kalendář termínů roku 1961 a její závěť. Některé exponáty budou v Německu vystaveny poprvé.

Dorty od Radky - Radka Otavová a její tvorba.

Čtyřicetikilový dort ve tvaru slona? Žádný problém, hlásí Radka Otavová

Radka Otavová z Přílep je vyučená cukrářka. Typické věnečky, indiánky či větrníky u ní ale rozhodně nehledejte. Věnuje se totiž pečení a výrobě takzvaných 3D dortů. A úplně nejraději pak těch ve tvaru zvířat. V repertoáru už má ale stovky dortů nejrůznějších velikostí, tvarů a příchutí.

Květinový ples

Pohádky květinové víly – kapitola 15. Svatba

Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.

Ilustrační foto

S Buldoky začnou doma. Finále je pro Nymburk třešničkou na dortu

V základní části Krajské soutěže skončili hokejisté Nymburka na třetím místě a proklouzli do vyřazovacích bojů. To pro ně ale bylo málo. Vyhráli dvě série s příbramskými týmy a nyní je čekiá finálové rozuzlení. To je pro nymburské borce třešnička na dortu.

Patnáctiletý fotbalista Starého Města Ondřej Zelený je nejlepším střelcem krajského přeboru staršího dorostu.

KANONÝR DENÍKU: Přítelkyně mi za čtyřicet gólů upeče dort, těší se Zelený

Pořád navštěvuje základní školu, ještě loni patřil věkem mezi žáky, ale přechod mezi dorostence zvládl s naprostou bravurou. Útočník Starého Města Ondřej Zelený je v patnácti letech nejlepším střelcem krajského přeboru staršího dorostu, v jedenácti podzimních zápasech nasázel dvaadvacet branek a s průměrem dvou gólů na utkání vládne tabulce všech střelců.

Barbora Števková (vpravo)

Mladá žamberecká cukrářka peče dorty a vyhrává ceny. Jejím snem je ale traktor

Řemeslo má zlaté dno – takové motto by na vizitkách mohla mít teprve sedmnáctiletá Barbora Števková, žákyně druhého ročníku Střední školy gastronomické a technické v Žamberku. Nejenže peče dorty, které nedávno ocenila také porota v celostátní soutěži, chce se starat o zvířata a věnovat se zemědělství. Cukrařinu, na kterou se teď učí, ale rozhodně neplánuje pověsit na hřebík.

Roman Knížek

Roman Knížek: Nanomembrána je pro mě jako dítě, olympiáda je třešnička na dortu

/ROZHOVOR/ Vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní na Technické univerzitě v Liberci Roman Knížek pracoval na nanovlákenné membráně několik let. Ta zachovává vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, čímž přispívá k funkčnosti a většímu pohodlí sportovců, kteří aktuálně bojují o medaile na Zimních olympijských hrách 2022 v čínském Pekingu. 

První ročník svatebního veletrhu Svatební Ostrava v Brick House v Dolní oblasti Vítkovic. 4. února 2022 v Ostravě.

Revoluční svatební veletrh v Ostravě, čepovalo se pivo, dorty levitovaly

/FOTOGALERIE/ Pojdte se na to podívat! Levitující dorty, vystoupení saxofonistky i zóna pro pány. V klubu Brickhouse v Dolních Vítkovicích se o víkendu konal první ročník svatebního veletrhu, který organizátoři chtěli pojmout revolučně. Deník přináší reportáž i bohatou fotogalerii z akce. 

Vojta a Víťa v pravěku

Narozeninová cesta do pravěku

Vojta a Víťa byli kamarádi. Chodili spolu do školky. Měli rádi dinosaury. Často si s nimi hráli, samozřejmě ne se živými, ale s hračkami! Prohlíželi si knížky o dinosaurech a doma se taky dívali na filmy o pravěku. Vojta i Víťa si ale přáli být mezi opravdovými dinosaury. Maminky jim říkaly: „To nejde! Dinosauři na Zemi už dávno nežijí!“ Ale Vojta s Víťou si mysleli, že by možná pomohlo nějaké kouzlo.

Na oslavě nechybělo jídlo ani zábava. O tu se postarala kapela Infernet.

S chutí oslavili první narozeniny ve Skalním mlýně. Zahrála i kapela Infernet

V sobotu 22.1. mnoho lidí zavítalo na akci s názvem Oslava narozenin, jež se uskutečnila ve Skalním mlýně v Domě přírody. Mnoho návštěvníků přilákal narozeninový dort, a ne tak kdejaká! Byl to paštikový dort, který rodinná firma ze Sloupa vyrábí. Nechyběla ani sladká tečka a horké nápoje. Děti si užily spoustu zábavy při zdolávání stezky s tajenkou. Děkujeme paní Skoupé za dnešní příspěvek.

Cukrárna Kolbaba v Kounicově ulici v Brně.

Konec po dlouhých 84 letech: legendární brněnská cukrárna Kolbaba se stěhuje

/HISTORICKÉ FOTO/ Po čtyřiaosmdesát let byla symbolem brněnského mlsání. Cukráři a cukrářky pekli a předávali zákazníkům košaté dorty, servírky nosily kávu a sem tam si ulepily zástěry horkou čokoládou se šlehačkou. Jenže nic netrvá věčně a i manželství cukrárny Kolbaba a funkcionalistické budovy na adrese Kounicova 11 se chýlí ke konci.

Soutěžemi se Střední škola gastronomie a služeb snaží podpořit a motivovat talentované a kreativní studenty. Mistra dortů vybrala porota, vítěze kurzu modelování určí veřejnost v hlasování na Facebooku.

Pivní sud, limetková zeleň nebo potetovaný dort? Hlasovat můžete i vy

/FOTO/ Minulý týden se studenti 3. ročníku cukrářského oboru Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace utkali o titul Mistr dortu. Soutěž vyhlásila škola, aby podpořila talentované a kreativní mladé cukráře v jejich tvorbě i mimo školní lavice. A že se sešly skvělé výkony!

Cukrárna Kolbaba v Kounicově ulici v Brně.

Konec po dlouhých 84 letech: legendární brněnská cukrárna Kolbaba se stěhuje

/HISTORICKÉ FOTO/ Po čtyřiaosmdesát let byla symbolem brněnského mlsání. Cukráři a cukrářky pekli a předávali zákazníkům košaté dorty, servírky nosily kávu a sem tam si ulepily zástěry horkou čokoládou se šlehačkou. Jenže nic netrvá věčně a i manželství cukrárny Kolbaba a funkcionalistické budovy na adrese Kounicova 11 se chýlí ke konci.

Přípravy a oslava narozenin berounských medvědů.

OBRAZEM: Večerníčkoví medvědi Kuba a Matěj oslavili dvaadvacáté narozeniny

Kdo by nevěděl, jaká událost se odehrála 13. ledna 2000. Všem nám je jasné, že se v Českém Krumlově medvědím rodičům Kateřině a Vokovi narodila 3 medvíďata. Ta se pak stala hrdiny večerníčku pro děti Méďové, který ztvárnil pan Václav Chaloupka. Po natočení Vojta, Kuba a Matěj našli svůj domov na Městské hoře v Berouně. Po 16 letech došlo k nečekané události, kdy Vojta při koupání v bazénku zkolaboval a zemřel. Každým rokem mu spolu s dětmi berounské družiny v Závodívěnujeme tichou vzpomínku. Kromě toho obdarováváme Kubu s Matějem dárky k narozeninám.

Jana Bystřická a její cukrářství Cake Point

Cukrářka Jana Bystřická: Recepty se v rodině dědí z generace na generaci

Její původní vzdělání je ekonomického směru. Už na střední škole ale moc ráda dělala dorty pro rodinu i spolužáky. Až když synovi k jeho prvním narozeninám objednala dort a s jeho chutí nebyla vůbec spokojená, řekla si, že žádnou „umělotinu“ její rodina jíst nebude, a začala péct. Od roku 2015 se už tomuto oboru věnuje naplno. Řeč je o Janě Bystřické, uznávané cukrářce z Karlovarska.

Josef Maršálek představil svou knihu Sexy dortíky.

FOTO: Cukrář Josef Maršálek, rodák z Hranicka, vydal knížku Sexy dorty

Výjimečná vizuální podívaná a originální chutě ve smyslném provedení, tak vypadá nová kniha Sexy dorty od Mistra cukráře Josefa Maršálka. V nakladatelství XYZ vychází luxusní publikace, moderní kuchařka (cukrářka), v níž slavný cukrář, který působil v Buckinghamském paláci, stejně jako v luxusním obchodním domě Harrods, prozradí své největší vychytávky, díky kterým budou sladké výtvory všech, kteří rádi pečou, prostě neodolatelné. Děkujeme René Kekelovi za pěkný příspěvek a Jaroslavu Hauerovi za krásné fotky.

Gevorg Avetisjan.

Král medových dortů: Státní vyznamenání obdrží i „pan Marlenka“

Bude to výjimečný začátek nového roku, takový, který ještě nezažil. Téměř pohádka, jež tak trochu životní příběh Gevorga Avetisjana připomíná a v níž má roli krále. Krále medových dortů, který od prezidenta republiky Miloše Zemana obdrží 1. ledna 2022 Medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.