Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Pavlína Berzsiová: Lidé by si měli uvědomit, kolik práce je za každým výrobkem

/ROZHOVOR/ Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů, byla v uplynulém týdnu u závěrečných zkoušek žáků, kteří se učí sladkému řemeslu v Horkách nad Jizerou. Byla s nimi celé dva dny zkoušky, hodnotila je, ale také je podporovala, když přišel stres, nebo v případě, že se třeba něco trošku nepovedlo. Všichni podle ní byli velmi šikovní. Cukrařina je podle ní ale pořádná dřina, kterou lidé bohužel nedokáží správně ocenit.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Cukrář Josef Maršálek.

Josef Maršálek: Nejvíc si pochutnám na dobré vánočce

Vyrůstal v zapadlé středomoravské vesnici Kyžlířov, kde měli jeho rodiče hospodářství. Na jejich přání také vystudoval gymnázium, a v budoucnu se měl stát učitelem. Jenže v osudu měl napsáno, že jeho celoživotní láskou a profesí bude pečení a cukrařina.

Barbora Srnská umí upéct dort, vyčinit ovčí kůži i stavět dálnici

Barbora Srnská ze Žďáru nad Sázavou má pro ženu poněkud netypické povolání. Křehká dlouhovláska se donedávna coby stavbyvedoucí podílela na modernizaci „Dé jedničky“. „Motivaci a volbu oboru jsem viděla v taťkově práci. Už na střední škole jsem si řekla, že bych chtěla zkusit stavařinu,“ vysvětluje Barbora Srnská.

Lucie Dvořáková: Sny se plní tehdy, když do své práce dáš srdce

Lucie Dvořáková je majitelkou rodinné cukrárny Lucijana v Benešově. Se svou mamčou nabízejí zákazníkům vlastnoručně vyrobené dorty. Ráda na sobě pracuje, vzdělává se a miluje tu pestrost, kterou cukrařina nabízí. Kdy s obyčejnou surovinou dokáže neobyčejné věci. Klade hodně důraz na kvalitní suroviny a originalitu svých výrobků.

FOTO: Na zámku se utkali kuchaři s cukráři a pekaři

Na lomnickém zámku voněly mazance, buchty, dortíky. Sladké aroma se mísilo s vůní bylinek, papriky, šunky, sýra, vajíček. Za pracovními stoly se tu sešli kuchaři, cukráři a pekaři, aby soutěžili na téma Barvy jara a Velikonoc.

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.

Peče celá země i Marcela z Kladna

Marcela Doležalová (43) z Kladna je žena velmi technicky zdatná, vystudovala kladenskou strojní průmyslovku a pracuje v IT službách. Na první pohled by se dalo říci, že v ní převažuje mužský princip, ovšem opak je pravdou. Její další velká záliba je velmi ženská, miluje pečení, vaření a přírodu. Je vdaná a má dvanáctiletou dceru.

Co to leze ze křoví? Medvědi oslavili dvacáté narozeniny

/FOTOGALERIE/ Své 20. narozeniny oslaví Vojta, Kuba a Matěj. Narozeniny Vojty jsou však již jen jako vzpomínka na třetího z medvědů, kteří od roku 2000 žijí na Městské hoře v Berouně. Od té doby pravidelně v tomto čase přichází děti ze školní družiny z berounského Závodí, aby chlupáčům popřály k narozeninám a přinesly jim vlastnoručně vyrobené dorty a další pamlsky.

Větší pestrost! Dnes jíme moc masa a živočišných výrobků

/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.

V Horkách pečou, vaří a připravují vazby. Chystají se na Den otevřených dveří

/FOTOGALERIE/ SOŠ a SOU Horky nad Jizerou zve budoucí studenty a jejich rodiče na Den otevřených dveří. Ten proběhne ve středu 27. listopadu od 10 do 16 hodin. V prostorách zámku a nádvoří místní studenti odprezentují všechny obory, které škola nabízí. Na to se také pořádně chystají, připravují nejrůznější pečivo, dorty, vánoční vazby na ozdobu a jako ukázku své práce.