Kreativ

ŠTÍTEK: dort

Cukrářka Lenka Vanišová z Krupky a její sladké výtvory.

Lenka Vanišová: Cukrařina mě baví a zároveň fascinuje

/LIDÉ ODVEDLE/ Cukrárenský byznys v posledních letech prochází proměnou. Místo indiánků a punčového řezu za dvacet korun začínají lidé vyhledávat sofistikované zákusky a neváhají za ně zaplatit. Poptávku po luxusní cukrařině se snaží uspokojit řada cukrářů a podniků, mezi ně patří v Lenka Vanišová z Krupky.

Oceněný slavnostní myslivecký dort Nikoly Kunstové. Foto: archiv školy

Originální myslivecký dort získal cukrářce Kunstové úspěch v soutěži

Naše znojemská Střední odborná škola Dvořákova se každoročně aktivně zúčastňuje celostátní soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci, kterou vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR. Tato soutěž se týká patnácti oborů vzdělání, mezi které patří i obor cukrář.  

Cukrářka a pekařka Barbora Lamačová tvoří pod značkou Bara Bakery. Foto: archiv Barbory Lamačové

Baví mě vymýšlet nové věci, říká cukrářka Bára Lamačová

Pečení a cukrařina. To je pro Báru Lamačovou nejen koníček a obrovská vášeň, ale zároveň i povolání. „Bavilo mě to vždycky, ale nikdy jsem si asi úplně nemyslela, že to bude něco, čím bych se mohla živit. Lásku k jídlu máme v rodině, takže to byl pro mě asi takový přirozený vývoj,“ přemítala mladá cukrářka.  

Cukrárna Sladký méďa teď z výdejního okénka nabízí také koláče, trubičky a plněné rohlíčky.

Olomoucké cukrárny změnily sortiment. Kvůli výdejním okénkům

Přizpůsobit se nucenému uzavření provozoven musejí nejen hospodští, ale i olomoucké cukrářky. Zatímco hospody vaří stále „meníčka“, mnohé cukrářky musely změnit sortiment, aby si zákazníci mohli dobroty zakoupené u výdejního okénka také pohodlně odnést až domů.

Špalíček slaví 2. narozeniny!

PŘED 10 LETY: Rodinné centrum Špalíček v Kutné Hoře oslavilo druhé narozeniny

/FOTOGALERIE/ Princezny, vodníci, víly, čmeláčci nebo i indiáni! Ti všichni byli k vidění v kutnohorském rodinném centru Špalíček, které bujarým karnevalovým rejem oslavilo své druhé narozeniny. Tématem oslavy bylo Z pohádky do pohádky, a proto na děti v centru nečekaly pouze hračky, ale i pohádkové postavy, které pro malé návštěvníky připravily soutěže.

Zuzka Návarová.

Zuzka Návarová: Tvořím, tedy jsem

Zuzka Návarová se narodila v severočeském Mostě, ale hrou životních náhod se ocitla až ve Vodňanech. K malování ji přivedl její tatínek, jehož celoživotním snem bylo, aby se výtvarné tvorbě věnovala profesionálně. Zuzka Návarová ale místo toho vystudovala zemědělskou školu a následně jako mladá maminka na dlouhou dobu usedla za kancelářský stůl v účtárně.

Masér Tomáš Jeleček a fyzioterapeutka Kateřina David

Ligové derby zpestří pikantní souboj manželů. Kdo prohraje, upeče dort

Podobných soubojů v nejvyšší fotbalové soutěži moc není. V lize se běžně potkávají sourozenci nebo rodinní příbuzní, v minulosti už proti sobě nastoupili otec se synem, ale aby se manželé rozdělili a každý z nich se postavil na jinou střídačku, to v Česku zřejmě ještě nebylo!  

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková z Peče celá země: Jsem vlastně šílený blázen

Přiznávám, že nejsem typickým televizním divákem, a tak jsem pořad Peče celá země pravidelně nesledovala. Patřím ovšem k vášnivým konzumentům cukroví a pocházím z rodiny, která má k pečení velmi blízko. Na setkání s hlavní porotkyní soutěže, slavnou a oblíbenou cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou jsem se ale těšila i z jiného důvodu. Říkala jsem si, že po několika vážných rozhovorech o nemocích, stalkingu nebo dopadech koronavirové krize se tentokrát budeme bavit jen o sladkých a voňavých věcech. Sladce jsme ovšem pouze začaly.

Přípravky hrály turnaj

Nejen o poháry a dorty bojovaly přípravky v Zásadě a v Hamrech¶

Kluci i děvčata ve fotbalových dresech se utkali na dvou velkých turnajích. Pořadatelům nešlo ani tak o pořadí a vítěze, ale hlavně o to, aby si týmy před prázdninovou pauzou ještě pořádně zahrály. Ale i tak připravili pro všechny účastníky hodnotné ceny.

Libor Kozák

Král střelců? To by byla třešnička na dortu, říká útočník Sparty Libor Kozák

/ROZHOVOR/ Na začátku sezony se trápil. Libor Kozák na hrotu sparťanského útoku zahazoval jednu šanci za druhou. Teď působí zkušený střelec úplně jinak. Věří si a dokonce útočí na kanonýrskou korunu. Aktuálně má čtrnáct zářezů na pažbě stejně jako slávista Petar Musa, ten ale v závěrečném derby nenastoupí kvůli kartám.

Žáci z Horek nad Jizerou končí školní rok

Pavlína Berzsiová: Lidé by si měli uvědomit, kolik práce je za každým výrobkem

/ROZHOVOR/ Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů, byla v uplynulém týdnu u závěrečných zkoušek žáků, kteří se učí sladkému řemeslu v Horkách nad Jizerou. Byla s nimi celé dva dny zkoušky, hodnotila je, ale také je podporovala, když přišel stres, nebo v případě, že se třeba něco trošku nepovedlo. Všichni podle ní byli velmi šikovní. Cukrařina je podle ní ale pořádná dřina, kterou lidé bohužel nedokáží správně ocenit.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Mrkvový dort.

Redaktoři pečou: Mrkvový dort

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Cukrář Josef Maršálek.

Josef Maršálek: Nejvíc si pochutnám na dobré vánočce

Vyrůstal v zapadlé středomoravské vesnici Kyžlířov, kde měli jeho rodiče hospodářství. Na jejich přání také vystudoval gymnázium, a v budoucnu se měl stát učitelem. Jenže v osudu měl napsáno, že jeho celoživotní láskou a profesí bude pečení a cukrařina.

Foto 1

Barbora Srnská umí upéct dort, vyčinit ovčí kůži i stavět dálnici

Barbora Srnská ze Žďáru nad Sázavou má pro ženu poněkud netypické povolání. Křehká dlouhovláska se donedávna coby stavbyvedoucí podílela na modernizaci „Dé jedničky“. „Motivaci a volbu oboru jsem viděla v taťkově práci. Už na střední škole jsem si řekla, že bych chtěla zkusit stavařinu,“ vysvětluje Barbora Srnská.

Lucie Dvořáková, majitelka rodinné cukrárny Lucijana v Benešově.

Lucie Dvořáková: Sny se plní tehdy, když do své práce dáš srdce

Lucie Dvořáková je majitelkou rodinné cukrárny Lucijana v Benešově. Se svou mamčou nabízejí zákazníkům vlastnoručně vyrobené dorty. Ráda na sobě pracuje, vzdělává se a miluje tu pestrost, kterou cukrařina nabízí. Kdy s obyčejnou surovinou dokáže neobyčejné věci. Klade hodně důraz na kvalitní suroviny a originalitu svých výrobků.

Slaný dort, sladké pokušení, české buchty a velikonoční mazance. O co nejlepší výrobky v těchto kategoriích soutěžili na lomnickém zámku frekventanti pěti odborných škol.

FOTO: Na zámku se utkali kuchaři s cukráři a pekaři

Na lomnickém zámku voněly mazance, buchty, dortíky. Sladké aroma se mísilo s vůní bylinek, papriky, šunky, sýra, vajíček. Za pracovními stoly se tu sešli kuchaři, cukráři a pekaři, aby soutěžili na téma Barvy jara a Velikonoc.

Herečka Tereza Bebarová

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.

Herečka Tereza Bebarová

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.