Na Šumperském valibuku se soutěžilo o šest a půl kilogramů vážící dort
Již čtvrtý ročník silácké soutěže Šumperský valibuk byl na programu 24. července v Šumperku. V souboji o šest a půl kilogramů vážící dort panoval domácí vzpěrač Tomáš Pliska.
Již čtvrtý ročník silácké soutěže Šumperský valibuk byl na programu 24. července v Šumperku. V souboji o šest a půl kilogramů vážící dort panoval domácí vzpěrač Tomáš Pliska.
/FOTOGALERIE/ Má možná trochu zvláštní, každopádně velmi sympatickou zálibu. Předává lidem pozitivní energii. A jak paní Marie Dordová říká, radost je na obou stranách. „Naplňuje mě, když vidím, že ten druhý je spokojený. I mě tyto okamžiky dodávají energii,“ dodává.
Oslava narozenin Stezky v korunách stromů se vydařila. Stezka na úterní slavnosti připomínala svým příznivcům, že na Kramolíně stojí už devět let.
Vyzkoušejte lahodný dort s kakaem a tvarohem. Troubu nebudete potřebovat.
Recept na vyhlášený dort se zrodil v hlavě bývalého šéfcukráře Puppu, kterého díky jeho umění zvali i do ciziny.
Nejenom ochutnat, ale i vyzkoušet si zdobení zákusků si návštěvníci sobotní akce Sladké pokušení ve Flemmichově vile v Krnově mohli ve stánku Kateřiny Řemínkové. A zdobili dospělí i děti.
Mistrovští házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje přijali v pondělí pozvání na krajský úřad, kde od hejtmanky Ilony Mauritzové dostali speciální dort s logem.
Majitelka jihlavského kuchařského studia Gurmandie Veronika Došková přečkala pandemii bez větších potíží. Co jí ale trápilo a trápí je situace jejích kolegů v oboru. Pomohla jim sice možnost otevřít zahrádky, přesto řada z nich stále řeší existenční problémy. Sympatická kuchařka a cukrářka tak apeluje na veřejnost, aby na zahrádky zavítala a podpořila své oblíbené podniky.
Mají před sebou poslední duel, závěrečnou šichtu letošní dlouhé a pandemií koronaviru poznamenané sezony. Fotbalisté Slovácka i konkurenčního Zlína se těší na krátké volno, příjemný odpočinek.
Recept foodblogerky Markéty Chovancové potěší milovníky sladkého mlsání. Osvěžující ovocný dort láká k zakousnutí už svou rozzářenou barvou. Jeho příprava není složitá, až bude hotový, nechte přes noc ztuhnout v chladničce.
„Mám sladký život!" říká Marie Jungrová z Kladna. Původně sice vystudovala univerzitu, deset let učila na kladenské základní škole, ale nakonec ji zlákaly sladkosti. Její velký koníček, jímž byla odjakživa výroba dortů a zákusků, se postupem let stal zaměstnáním.
Nejvíce asi divákům utkvěla jako kurážná atletka vzdorující dopingu ve filmu Andrey Sedláčkové Fair Play. Drobná, štíhlá brunetka Judit Bárdos je Slovenka, ale vídáme ji i v českých filmech. Teď natáčí v Krkonoších s Tomášem Hodanem drama Poslední závod, inspirované tragickou událostí na horských hřebenech v roce 1913.
Měsíc únor se i v nížinaté Hané nesl na sněhové vlně. Proto se v němčickém volnočasovém středisku ORION rozhodli uspořádat fotografickou soutěž zaměřenou právě na sníh a sněhové radovánky.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Vítězství ve facebookové soutěži jim vyneslo výhru v podobě pětadvaceti pizz a tří dortů, o které se rozdělily s dětmi z Dětského domova a Základní školy Vizovice.
Valašské Klobouky Veronika Ovesná z Valašských Klobouk stála už jako malá v kuchyni a pomáhala babičce péct dorty. Cukrařinu má doslova v genech, vždyť její pradědeček měl cukrárnu a Veronika v této voňavé, sladké a radostné práci pokračuje dál. Jejím snem je mít jednou kavárnu, kde by prodávala své mistrovské kousky, které pod jejíma rukama vznikají.
Tašky plné dobrot a k tomu krabici s dorty přinesla ve středu Kristýna Virglová z By(i)stro kavárny z Dobřan zdravotníkům covidového oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni, která patří mezi soukromá zdravotnická zařízení skupiny Privamed.
/FOTO/ Muzikálová diva Kamila Nývltová je během pandemie doma ve Rtyni v Podkrkonoší. Místo zpívání se věnuje pečení dortů a zákusků.
Fotbal je jeho velkou vášní, hraje ho od útlého věku, nejdál to dotáhl do druhé ligy v Sokolově. Teď František Dvořák válí v ČFL za Jiskru Domažlice. Do toho stíhá vařit a péct dorty. „To jsem zdědil po rodičích,“ říká tachovský odchovanec.
Fotbal je jeho velkou vášní, hraje ho od útlého věku, nejdál to dotáhl do druhé ligy v Sokolově. Teď František Dvořák válí v ČFL za Jiskru Domažlice.
Karolína Muchová prošla do semifinále Australian Open s natrženým břišním svalem. Trhlinu na levé straně odhalilo už vyšetření v Melbourne a diagnózu potvrdila prohlídka po návratu do Česka.
/FOTO/ Cukrářské výrobky se zahalily hlavně do růžové a červené barvy symbolizující lásku. V neděli byl Valentýn a příležitost projevit svému protějšku city si nenechalo ujít mnoho dvojic.
Sladký život má Tereza Vaňková z Hradce Králové. A to doslova. Před narozením svých dětí vůbec netušila, že bankovnictví vymění za pečení dortů. Nelituje. Metodou pokus omyl se jí podařilo propracovat až k vlastnímu podniku a dnes dorty zdobí i samotným zlatem.
Oslavit nedělní svátek zamilovaných, Den svatého Valentýna, můžete také něčím sladkým na zub. Cukráři v regionu připravili u této příležitosti různé druhy tematických dortů.
Maminky z Líní a Heřmanovy Huti Vladislavu Nogovou dobře znají. Sympatická sestřička z ordinace zdejší dětské lékařky pochází ze Zbůchu, ale v současné době žije již roky v Nýřanech.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Sedm dní v týdnu, od rána do večera „bojuje“ v Mimoni o svou živnost Ivana Jablonovská. U sídliště Pod Ralskem tam třetím rokem provozuje vyhlášenou Zrzlinárnu Ralsko, která se především v létě stává doslova turistickou atrakcí. I když rovněž jejímu podnikání drsně zkomplikoval nouzový stav a opatření proti pandemii koronaviru, své plány nevzdává.
Chcete zhubnout? Pak jezte před zrcadlem. Odborníci zjistili, že když se na sebe člověk dívá, zatímco konzumuje něco nezdravého – například porci čokoládového dortu – jídlo mu začne méně chutnat, a nakonec ho sní méně, než původně chtěl.
Upéct dort, pak jej vyfotit a snímky poslat pedagogům. Ostříhat doma příbuzného a fotky „před“ a „po“ odeslat mistrovi odborného výcviku. Při odborné praxi, která teď probíhá na dálku, musejí střední školy improvizovat. U některých oborů funguje odborný výcvik on-line lépe, u jiných jen stěží.
Nedávno tomu bylo 21 let, co se narodili medvědí bráškové Vojta, Kuba a Matěj známí z večerníčku Méďové. Zpočátku žili u pana Václava Chaloupka, když ale vyrostli, našli nejznámější medvědi v Čechách nové bydlení právě zde, na berounské Městské hoře. A tam jsme za nimi v den jejich narozeni zašli i my.
Další paráda. Rychlobruslařka Martina Sáblíková po vítězství v závěrečném závodě na pět kilometrů vybojovala na mistrovství Evropy ve víceboji bronzovou medaili. Před ní se dostaly jen Nizozemky De Jongová a Schoutenová.
/FOTO/ Renata Kupková prožívá svůj sen dnes a denně. Vysnila si být cukrářkou a stala se jí. Že tenhle voňavý obor prostě miluje, vycítíte z každého jejího slova. Svou lásku zřejmě vkládá i do krásných dortů, zákusků a nyní také do vánočního cukrovíčka. Zákazníci to tuší, a proto ji neopustili ani v letošním těžkém roce.
/LIDÉ ODVEDLE/ Cukrárenský byznys v posledních letech prochází proměnou. Místo indiánků a punčového řezu za dvacet korun začínají lidé vyhledávat sofistikované zákusky a neváhají za ně zaplatit. Poptávku po luxusní cukrařině se snaží uspokojit řada cukrářů a podniků, mezi ně patří v Lenka Vanišová z Krupky.
Naše znojemská Střední odborná škola Dvořákova se každoročně aktivně zúčastňuje celostátní soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci, kterou vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR. Tato soutěž se týká patnácti oborů vzdělání, mezi které patří i obor cukrář.
Výstava připomíná zašlou slávu československých cukráren v období formující se první republiky. Čekají na Vás stylizované interiéry historických cukráren a prodejen včetně výrobny sladkostí a art-decové posezení.
Pečení a cukrařina. To je pro Báru Lamačovou nejen koníček a obrovská vášeň, ale zároveň i povolání. „Bavilo mě to vždycky, ale nikdy jsem si asi úplně nemyslela, že to bude něco, čím bych se mohla živit. Lásku k jídlu máme v rodině, takže to byl pro mě asi takový přirozený vývoj,“ přemítala mladá cukrářka.
Svázané ruce měla doteď cukrářka z Jindřichova Hradce Iva Menšíková, která jakožto živnostnice péct dorty mohla, ale zájem o ně byl téměř nulový.
K pečení nikdy vztah neměla. Jako většina žen i Hana Cupalová přiznává, že porozumět kuchyňským spotřebičům jí pomohlo až mateřství. „Ještě před šesti lety jsem vše, co jsem dala do trouby, na uhel spálila,“ směje se osmadvacetiletá Břeclavanka a majitelka cukrárny Cupicake.
Přizpůsobit se nucenému uzavření provozoven musejí nejen hospodští, ale i olomoucké cukrářky. Zatímco hospody vaří stále „meníčka“, mnohé cukrářky musely změnit sortiment, aby si zákazníci mohli dobroty zakoupené u výdejního okénka také pohodlně odnést až domů.
/FOTOGALERIE/ Princezny, vodníci, víly, čmeláčci nebo i indiáni! Ti všichni byli k vidění v kutnohorském rodinném centru Špalíček, které bujarým karnevalovým rejem oslavilo své druhé narozeniny. Tématem oslavy bylo Z pohádky do pohádky, a proto na děti v centru nečekaly pouze hračky, ale i pohádkové postavy, které pro malé návštěvníky připravily soutěže.
Když mají chlapi volno, rozdělají oheň a hodí maso na gril. Ale co když venku prší? Ti odvážnější mohou šokovat své okolí a pustit se do pečení nějakých těch sladkých dobrot.
Zuzka Návarová se narodila v severočeském Mostě, ale hrou životních náhod se ocitla až ve Vodňanech. K malování ji přivedl její tatínek, jehož celoživotním snem bylo, aby se výtvarné tvorbě věnovala profesionálně. Zuzka Návarová ale místo toho vystudovala zemědělskou školu a následně jako mladá maminka na dlouhou dobu usedla za kancelářský stůl v účtárně.
/LIDÉ ODVEDLE/ Magda a Standa Křížkovi jezdili do Frýdlantu nejprve za příbuznými, pak si zde zkusili podnikat a nakonec se tam přestěhovali. Ve městě provozují oblíbenou kavárnu Jazzová osvěžovna.
Epidemiologická situace před krajskými volbami nepřála kontaktním kampaním. Pro lídry to byla výzva, jak oslovit a zaujmout voliče bez obvyklých mítinků na náměstích a bez osobních diskusních setkání.
Jako malá umělecká díla z cukru. Přesně tak vypadají dorty, makronky a další sladkosti z dílny třiatřicetileté Kristýny Kotáskové z Břeclavi.
Jsou rychlé, vypadají krásně a ještě lépe chutnají. Vyzkoušejte recepty na sladkosti, které si nejlépe vychutnáte právě v létě. Například osvěžující domácí cappuccino či tvarohový dortík s čerstvým ovocem.
Podobných soubojů v nejvyšší fotbalové soutěži moc není. V lize se běžně potkávají sourozenci nebo rodinní příbuzní, v minulosti už proti sobě nastoupili otec se synem, ale aby se manželé rozdělili a každý z nich se postavil na jinou střídačku, to v Česku zřejmě ještě nebylo!
Přiznávám, že nejsem typickým televizním divákem, a tak jsem pořad Peče celá země pravidelně nesledovala. Patřím ovšem k vášnivým konzumentům cukroví a pocházím z rodiny, která má k pečení velmi blízko. Na setkání s hlavní porotkyní soutěže, slavnou a oblíbenou cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou jsem se ale těšila i z jiného důvodu. Říkala jsem si, že po několika vážných rozhovorech o nemocích, stalkingu nebo dopadech koronavirové krize se tentokrát budeme bavit jen o sladkých a voňavých věcech. Sladce jsme ovšem pouze začaly.
Čtenářka Miroslava se s Deníkem podělila o recept na dort, který její rodině zpříjemnil oslavu narozenin.
Kluci i děvčata ve fotbalových dresech se utkali na dvou velkých turnajích. Pořadatelům nešlo ani tak o pořadí a vítěze, ale hlavně o to, aby si týmy před prázdninovou pauzou ještě pořádně zahrály. Ale i tak připravili pro všechny účastníky hodnotné ceny.
/ROZHOVOR/ Na začátku sezony se trápil. Libor Kozák na hrotu sparťanského útoku zahazoval jednu šanci za druhou. Teď působí zkušený střelec úplně jinak. Věří si a dokonce útočí na kanonýrskou korunu. Aktuálně má čtrnáct zářezů na pažbě stejně jako slávista Petar Musa, ten ale v závěrečném derby nenastoupí kvůli kartám.