Další paráda. Rychlobruslařka Martina Sáblíková po vítězství v závěrečném závodě na pět kilometrů vybojovala na mistrovství Evropy ve víceboji bronzovou medaili. Před ní se dostaly jen Nizozemky De Jongová a Schoutenová.
/FOTO/ Renata Kupková prožívá svůj sen dnes a denně. Vysnila si být cukrářkou a stala se jí. Že tenhle voňavý obor prostě miluje, vycítíte z každého jejího slova. Svou lásku zřejmě vkládá i do krásných dortů, zákusků a nyní také do vánočního cukrovíčka. Zákazníci to tuší, a proto ji neopustili ani v letošním těžkém roce.
/LIDÉ ODVEDLE/ Cukrárenský byznys v posledních letech prochází proměnou. Místo indiánků a punčového řezu za dvacet korun začínají lidé vyhledávat sofistikované zákusky a neváhají za ně zaplatit. Poptávku po luxusní cukrařině se snaží uspokojit řada cukrářů a podniků, mezi ně patří v Lenka Vanišová z Krupky.
Naše znojemská Střední odborná škola Dvořákova se každoročně aktivně zúčastňuje celostátní soutěže o nejlepší samostatnou odbornou práci, kterou vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR. Tato soutěž se týká patnácti oborů vzdělání, mezi které patří i obor cukrář.
Výstava připomíná zašlou slávu československých cukráren v období formující se první republiky. Čekají na Vás stylizované interiéry historických cukráren a prodejen včetně výrobny sladkostí a art-decové posezení.
Pečení a cukrařina. To je pro Báru Lamačovou nejen koníček a obrovská vášeň, ale zároveň i povolání. „Bavilo mě to vždycky, ale nikdy jsem si asi úplně nemyslela, že to bude něco, čím bych se mohla živit. Lásku k jídlu máme v rodině, takže to byl pro mě asi takový přirozený vývoj,“ přemítala mladá cukrářka.
K pečení nikdy vztah neměla. Jako většina žen i Hana Cupalová přiznává, že porozumět kuchyňským spotřebičům jí pomohlo až mateřství. „Ještě před šesti lety jsem vše, co jsem dala do trouby, na uhel spálila,“ směje se osmadvacetiletá Břeclavanka a majitelka cukrárny Cupicake.
Přizpůsobit se nucenému uzavření provozoven musejí nejen hospodští, ale i olomoucké cukrářky. Zatímco hospody vaří stále „meníčka“, mnohé cukrářky musely změnit sortiment, aby si zákazníci mohli dobroty zakoupené u výdejního okénka také pohodlně odnést až domů.
/FOTOGALERIE/ Princezny, vodníci, víly, čmeláčci nebo i indiáni! Ti všichni byli k vidění v kutnohorském rodinném centru Špalíček, které bujarým karnevalovým rejem oslavilo své druhé narozeniny. Tématem oslavy bylo Z pohádky do pohádky, a proto na děti v centru nečekaly pouze hračky, ale i pohádkové postavy, které pro malé návštěvníky připravily soutěže.
Když mají chlapi volno, rozdělají oheň a hodí maso na gril. Ale co když venku prší? Ti odvážnější mohou šokovat své okolí a pustit se do pečení nějakých těch sladkých dobrot.
Zuzka Návarová se narodila v severočeském Mostě, ale hrou životních náhod se ocitla až ve Vodňanech. K malování ji přivedl její tatínek, jehož celoživotním snem bylo, aby se výtvarné tvorbě věnovala profesionálně. Zuzka Návarová ale místo toho vystudovala zemědělskou školu a následně jako mladá maminka na dlouhou dobu usedla za kancelářský stůl v účtárně.
/LIDÉ ODVEDLE/ Magda a Standa Křížkovi jezdili do Frýdlantu nejprve za příbuznými, pak si zde zkusili podnikat a nakonec se tam přestěhovali. Ve městě provozují oblíbenou kavárnu Jazzová osvěžovna.
Epidemiologická situace před krajskými volbami nepřála kontaktním kampaním. Pro lídry to byla výzva, jak oslovit a zaujmout voliče bez obvyklých mítinků na náměstích a bez osobních diskusních setkání.
Jsou rychlé, vypadají krásně a ještě lépe chutnají. Vyzkoušejte recepty na sladkosti, které si nejlépe vychutnáte právě v létě. Například osvěžující domácí cappuccino či tvarohový dortík s čerstvým ovocem.
Podobných soubojů v nejvyšší fotbalové soutěži moc není. V lize se běžně potkávají sourozenci nebo rodinní příbuzní, v minulosti už proti sobě nastoupili otec se synem, ale aby se manželé rozdělili a každý z nich se postavil na jinou střídačku, to v Česku zřejmě ještě nebylo!
Přiznávám, že nejsem typickým televizním divákem, a tak jsem pořad Peče celá země pravidelně nesledovala. Patřím ovšem k vášnivým konzumentům cukroví a pocházím z rodiny, která má k pečení velmi blízko. Na setkání s hlavní porotkyní soutěže, slavnou a oblíbenou cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou jsem se ale těšila i z jiného důvodu. Říkala jsem si, že po několika vážných rozhovorech o nemocích, stalkingu nebo dopadech koronavirové krize se tentokrát budeme bavit jen o sladkých a voňavých věcech. Sladce jsme ovšem pouze začaly.
Kluci i děvčata ve fotbalových dresech se utkali na dvou velkých turnajích. Pořadatelům nešlo ani tak o pořadí a vítěze, ale hlavně o to, aby si týmy před prázdninovou pauzou ještě pořádně zahrály. Ale i tak připravili pro všechny účastníky hodnotné ceny.
/ROZHOVOR/ Na začátku sezony se trápil. Libor Kozák na hrotu sparťanského útoku zahazoval jednu šanci za druhou. Teď působí zkušený střelec úplně jinak. Věří si a dokonce útočí na kanonýrskou korunu. Aktuálně má čtrnáct zářezů na pažbě stejně jako slávista Petar Musa, ten ale v závěrečném derby nenastoupí kvůli kartám.
Manželé Křížkovi provozují ve Frýdlantu oblíbenou kavárnu Jazzová osvěžovna už od roku 2012. Původně na sever Čech přijeli za příbuznými a kavárnu otevřeli jen na týden, aby mohli pohostit účastníky Letní jazzové dílny Karla Velebného, která se koná každé léto ve Frýdlantu.
/ROZHOVOR/ Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů, byla v uplynulém týdnu u závěrečných zkoušek žáků, kteří se učí sladkému řemeslu v Horkách nad Jizerou. Byla s nimi celé dva dny zkoušky, hodnotila je, ale také je podporovala, když přišel stres, nebo v případě, že se třeba něco trošku nepovedlo. Všichni podle ní byli velmi šikovní. Cukrařina je podle ní ale pořádná dřina, kterou lidé bohužel nedokáží správně ocenit.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vyrůstal v zapadlé středomoravské vesnici Kyžlířov, kde měli jeho rodiče hospodářství. Na jejich přání také vystudoval gymnázium, a v budoucnu se měl stát učitelem. Jenže v osudu měl napsáno, že jeho celoživotní láskou a profesí bude pečení a cukrařina.
Barbora Srnská ze Žďáru nad Sázavou má pro ženu poněkud netypické povolání. Křehká dlouhovláska se donedávna coby stavbyvedoucí podílela na modernizaci „Dé jedničky“. „Motivaci a volbu oboru jsem viděla v taťkově práci. Už na střední škole jsem si řekla, že bych chtěla zkusit stavařinu,“ vysvětluje Barbora Srnská.
Lucie Dvořáková je majitelkou rodinné cukrárny Lucijana v Benešově. Se svou mamčou nabízejí zákazníkům vlastnoručně vyrobené dorty. Ráda na sobě pracuje, vzdělává se a miluje tu pestrost, kterou cukrařina nabízí. Kdy s obyčejnou surovinou dokáže neobyčejné věci. Klade hodně důraz na kvalitní suroviny a originalitu svých výrobků.
Na lomnickém zámku voněly mazance, buchty, dortíky. Sladké aroma se mísilo s vůní bylinek, papriky, šunky, sýra, vajíček. Za pracovními stoly se tu sešli kuchaři, cukráři a pekaři, aby soutěžili na téma Barvy jara a Velikonoc.
Dvě medaile a rekordy. Bilance atletky Škody Plzeň Denisy Majerové ve skončené halové sezoně se dá označit jako úspěšná. „Ano, dařilo se mi,“ souhlasí sympatická vícebojařka.
S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.
S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.