Kreativ

ŠTÍTEK: jóga

Haf yoga v Dolní Oblasti Vítkovic, 19. března 2024, Ostrava.

Štěňata v hlavní roli: v Ostravě probíhají netradiční lekce jógy

Pozice pes hlavou dolů dostává během nových lekcí ve studiu Jogista v Dolní oblasti Vítkovice nový rozměr. Důvodem jsou roztomilá štěňata, která se volně pohybují mezi cvičícími na karimatkách. Nejsou zde ale náhodou. Za novými lekcemi jógy se štěňaty, stojí manželé Richard a Kristýna Pláčkovi, kteří přišli s nápadem začít v Ostravě s Haf Yogou, jak lekce pojmenovali.

Libor Švec, kastelán hospitálu Kuks.

Lidé k nám jezdí i na jógu nebo archivovat víno, říká kastelán Hospitálu Kuks

/ROZHOVOR/ Tip na výlet na Velikonoce? Ve čtvrtek 28. března zahajuje turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál neslouží jen k prohlídkám. Konají se tam různé kulturní, vzdělávací, pobytové akce, svatby, křtiny, pohřby, cvičení jógy. Zájemci si můžou nechat ve sklepení archivovat víno. „Vedle klasického turistického ruchu tak žije hospitál i trochu jiným způsobem. Tenhle trend držíme,“ říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.

Pavlína Wolfová s dcerou Matildou.Ta se jedenáct let se věnovala softballu.

Pavlína Wolfová s dcerou Matildou o konfliktech: Náš vztah byl hodně kostrbatý

Odchod svých dětí z domova nenesla Pavlína Wolfová lehce. „Brzy to budou tři roky, co truchlím a stále to není za mnou,“ prozradila pro časopis Story moderátorka. S dcerou si prošly během dospívání nelehkým obdobím. Dvacetiletá Matilda Bubeníková jejich vztah označila za místy „kostrbatý“. Řekla, co jí na mámě vadí a zároveň matce vysekla poklonu s tím, že ji obdivuje za to, jak zvládala její i bratrovu výchovu v období po náročném rozvodu.

Jednou z bylin, které můžete pěstovat na balkoně a které pomáhají v boji se zdravotními problémy, ale i s  přebytečnými kilogramy, je bazalka.

Roste za oknem, má antioxidační účinky a čaji z jejích listů se říká tekutá jóga

V Indii ji uctívali jako posvátnou rostlinu, ve starém Římě bazalku považovali za koření lásky. I když ji možná berete jen jako aromatickou bylinku používanou běžně v kuchyni, dokáže si poradit s řadou zdravotních problémů. Bazalka je silný antioxidant a patří mezi nejlepší protizánětlivé byliny. Chrání cévní buňky před poškozením volnými radikály. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a brání i hromadění špatného cholesterolu.

Návštěvnice cvičí jógu se štěňaty československého vlčákaZdroj: Deník/Klára Hrbáčková

Jóga se štěňaty je už i v Brně. Návštěvnice cvičily s vlčáky

Čtyři štěňata československého vlčáka, gumové hračky a podložky na cvičení. I tak může v Brně vypadat lekce jógy. Jedno z nich běží k lektorce, která předcvičuje před zrcadlem v prostorném sálu a kouše ji do krku. Návštěvnice se smějí. Strávit nedělní odpoledne cvičením se štěňaty jich přišlo osm.

Veroniku Pospíšilovou v šatech od Terezy Sabáčkové fotila Gabriela Kalista v českobudějovické Solnici.

V oblékání má ráda pohodlí, pečuje o sebe, učí jógu a pomáhá Kambodžanům

Veronika Pospíšilová je celosvětově certifikovaná instruktorka jógy, vede jógové lekce, workshopy a pobyty s jógou. Založila neziskovou organizaci Hvězdice, díky níž se podařilo postavit v Kambodži školy. Kambodžské ženy také šijí oblečení inspirované jógou, které můžete koupit pod značkou Veroniky Pospíšilové Dharma Delight, a podpořit tak vzdělání nejchudších Kambodžanů.

Hedvábí se díky svým skvělým termoregulačním vlastnostem hodí i na výrobu svetrů. Kateřina Babíková je na snímku vpravo.

Kvůli kilogramu hedvábí zemřou tisíce motýlů. Češka ukazuje, že to jde i jinak

Ne nadarmo se o hedvábí říká, že je to látka královen. Tento materiál je totiž nejen krásný, ale má také skvělé termoregulační vlastnosti a schopnost samočištění. Tušíte však, jak se hedvábí vlastně získává? Že jsou kvůli němu zaživa uvařeny larvy bource morušového? Existuje však ještě jiná možnost – mírumilovné hedvábí. A právě tu se snaží Čechům představit mladá podnikatelka ze Zlína.

Co je lepšího, než začít den protažením a prodýcháním pod širým nebem?

OBRAZEM: Ranní jóga nastartuje návštěvníky horolezeckého festivalu

Přes tři tisíce prodaných vstupenek zaznamenali pořadatelé hned první den 40. ročníku Mezinárodního horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují. Náročný festivalový program plný filmů, soutěží a zábavy dá návštěvníkům zabrat a proto více než stovka lidí začala pátek osvěžující jógou.

Popraskaným rtům pomůže pravidelná hydratace.

Rty českých žen? Katastrofa, tak je zakrývají rtěnkou. Řešení ale existuje

Vysušené, popraskané se šupinkami, koutky zanícené a mnohé navíc bolavé od oparů. Tak podle odbornice na krásu Pavly Skolil vypadají čtyři z pěti rtů českých žen. Přesto ženy neváhají schovat své vady pod silným nánosem rtěnky a jsou takto se sebou spokojené. Za katastrofální stav ženských rtů nemohou ani podvýživa, ani vysoké letní teploty, ale prostý nedostatek správné péče. Jak taková nejlepší péče o rty vypadá? Jaký balzám či jiné kosmetické prostředky na rty použít? A co jim ještě může pomoci získat zpátky zdravý vzhled?

Tereza Kostková a Tomáš Maštalíř

Nikdy neříkej nikdy. U nové česko-slovenské komedie se divák nezasměje

Stalo se už zvykem, že divák tuzemských romantických komedií (ač nerad) dopředu ví, jak vše dopadne. Teoreticky vzato by stačilo nahlédnout do sálu, poté se pohodlně usadit ke kávě, projet si v hlavě všechny situace i očekávaný konec… a ušetřit tak za vstupné. Nezměnila to ani nová slovensko-česká komedie Nikdy neříkej nikdy. Tady stačí pobýt v sále dvacet minut. A víte všechno.

Do kin právě přichází nová komedie s Terezou Kostkovou v hlavní roli

Tereza Kostková: Jógu jsem musela hodně trénovat, ráno dříve vstávat a cvičit

Natáčení komedie Nikdy neříkej nikdy přineslo filmovému štábu i hercům řadu výzev. Tereza Kostková musela absolvovat intenzivní tréninky jógy. Slovenský herec Tomáš Maštalír zažil dobrodružství na lanech ve dvaceti metrech nad zemí. A tvůrci filmu čekali na sníh tak dlouho, že raději odletěli natáčet do Afriky. 

Ivana Baldo.

Ivana Baldo: Srdce jsem nechala v Indii. Musela jsem se pro něj vrátit

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Bývalá sportovní pilotka a letuška Ivana Baldo se v šestapadesáti letech rozhodla změnit svůj život. Domov ve Slaném a práci v hlavním městě nechala za sebou a odešla do Indie. Společně s dětmi, dvanáctiletým Vojtou a dospělou Angie, žije v pobřežním městečku Varkala. Přestože tam syn chodí do školy, současně zůstává žákem i ve Slaném a každý rok musí do Čech přijet na přezkoušení z českého jazyka a dějepisu. Díky tomu se mohl Deník s oběma setkat u společných přátel na zahradě rodinného domu v Libušíně.

Mezinárodní den jógy oslavili také ve Staré Roli.

Mezinárodní den jógy oslavili také ve Staré Roli

Organizací spojených národů byl na podzim roku 2014 vyhlášen 21. červen jako Mezinárodní den jógy. Stalo se tak tradicí, že všechny jógová centra a studia na celém světě uctívají tento svátek společným cvičením pro celou veřejnost a pořádají u této příležitosti zdarma různé akce jógy.

Hana Heřmánková

Hana Heřmánková opět v roli modelky. I po šedesátce jí to na mole slušelo

Bývalá hlasatelka Hana Heřmánková vůbec nestárne. Po delší době se opět prošla po mole, když spolu s dalšími kolegyněmi vynesla novou módní kolekci návrhářky Vlaďky Kouřilové, a to se minulý rok stala oficiálně babičkou. Hana Heřmánková v rozhovoru mimo jiné prozradila, jak se udržuje v kondici a co by si v létě přála zažít. 

Cvičení jógy v podání žáků druhé třídy Základní školy T. G. Masaryka v Pyšelích.

Druháci z pyšelské školy se před výukou protáhli při józe. Dali průchod emocím

/FOTOGALERIE/ Do třídy přicházeli druháci ze Základní školy T. G. Masaryka v Pyšelích celé dva měsíce o něco dříve. Důvodem nebyl propad jejich vědomostí, ale zdraví a zábava. Ještě než jim začala výuka, stačili si žáci z 2. A pořádně protáhnout těla. Zapojili se totiž do výmluvně pojmenovaného projektu - Hravá jóga.

Audioknižní tipy: Temný román Aleny Mornštajnové i nová krimi Roberta Bryndzy

Les v domě, tak se jmenuje nečekaně temná novinka spisovatelky Aleny Mornštajnové, která vyšla i jako audiokniha. S dalším napínavým případem vyšetřovatelky Kate Marshallové přichází Robert Bryndza. Na zklidnění mysli a rozveselení si můžete poslechnout třeba jógové povídky. Deník přináší čtenářům také další tipy na zajímavé audioknižní novinky.

Mirka Parízková a na ulici nalezený kocour Zizo

Mohla mít luxusní auto i dům. Slovenka místo toho v Kataru zachraňuje zvířata

Z Prahy odcestovala mladá Slovenka Mirka Parízková před osmi lety do exotického Kataru. Pracuje tam jako trenérka na zdravotní klinice na oddělení fyzioterapie a plat má na české poměry královský. V zemi, kde je luxus běžný standard, ale zbytečně neutrácí. „Co vydělám, dám na péči o opuštěná zvířata. Zachraňuji kočky z ulice, které by vůbec jinak neměly šanci,“ říká.

Michaela Kratochvílová.

Jóga blahodárně působí na tělo i duši, říká velkoosecká cvičitelka

/FOTOGALERIE/ A už se cvičí! Čtyři roky trvalo, než se chátrající sokolovně ve Velkém Oseku vrátil lesk a do jejích zdí život. Zasloužila se o to parta mladých lidí, kteří se po práci převlékli do montérek a stoletou budovu znovu zpřístupnili veřejnosti. Nyní tito nadšenci procházejí další proměnou a stávají se z nich trenéři. Nevěříte? Pak se seznamte s Michaelou Kratochvílovou, která se po absolvování zkoušek ujala hodin jógy. „To víte, že jsem taky zedničila,“ vzpomíná na dlouhou cestu maminka dvou dětí, jež si na chléb vezdejší vydělává v kanceláři. „Večer si pěkně zacvičím, nemám problémy se zády, nohy mě nebolí a nálada se zlepší,“ popisuje s úsměvem.

Gua-sha. Ilustrační snímek

Česko dobývají kameny mládí. Ubírají léta v obličeji i bolest v kloubech

Zatímco ještě nedávno se vybroušené kousky minerálů, jako jsou acháty, růženíny, tygří oka či onyx, vyskytovaly především na poutích nebo středověkých jarmarcích, dnes na ně můžete s přehledem narazit v drogeriích, ale třeba také v obchodech s textilem na nákupních zónách. Do Česka dorazil fenomén takzvaných kamenů gua-sha, pomocí kterých se dají zahladit stopy stárnutí v obličeji. Jak už to ale většinou bývá, jen samotný kámen zázraky neumí, podle odborníků je potřeba naučit se správnou techniku.

Součástí akce bude i cvičení jógy. Ilustrační foto

Vzdělávací den v Uherském Hradišti nejen pro matky na rodičovské dovolené

Celodenní akce zaměřená na rozvoj žen zajímajících se o podnikání, tedy program v podobě workshopů specializovaných na weby, psaní textů, cenotvorbu, na jógu, networking a profi focení, se uskuteční v Uherském Hradišti v sobotu 28. ledna od 9 do 19 hodin v prostorách HUB 123 na tamním Mariánském náměstí 123 pod Malou scénou.

„Jóga je skvělá prevence pro tělo i duši. Zaměřuje se na zklidnění a na práci s dechem a tělem,“ říká lektorka Marie Crlíková.

Jóga jako vášeň. Moje energie nabrala pořádné grády, míní lektorka

Vlastní Jógové Studio Hodonín otevřela lektorka jógy Marie Crlíková v Hodoníně už před 11 lety. V něm se věnovala převážně power józe. O její lekce narůstal zájem, proto před sedmi lety zprovoznila nové studio. Do něj přibrala další lektorky a nabídku rozšířila o hatha jógu, vinyasa jógu, dětskou jógu, teen jógu a jógu pro zdravá záda.

Jógu cvičili v Prostiboři.

V Prostiboři se u rybníka konal venkovní kurz jógy

Důkazem toho, že i v malé vesnici připravit spoustu zajímavých a nevšedních zážitků, je obec Prostiboř. V neděli 4. září se zájemci o jógu mohli u oblíbeného obecního rybníčku pod odborným dozorem seznámit s jejími základy, naučili se správně dýchat.

Na Černém Mostě v Praze je možné naučit se na paddleboardu.

Letní atrakce na Černém Mostu: paddleboard v bazénu, zkusit si lze také jógu

/VIDEO, FOTO/ Pokud někdo propadne kouzlu paddleboardu, nemusí nutně k Vltavě nebo nějaké nádrži v okolí Prahy. Tomuto sportu se lze věnovat i na „suchozemském“ Černém Mostu. U obchodního centra je k dispozici bazén, instruktoři i paddleboardy a do středy 20. července se tam lze projet nebo zkusit jógu na paddleboardech.

Ze cvičení jógy v rámci Kolínského Majálesu na terasách Městského společenského domu v Kolíně.

FOTO: Majáles zahájilo cvičení jógy na terasách. Následovat budou koncerty

Další využití nalezly v pondělní podvečer před lety zrekonstruované terasy za Městským společenským domem v Kolíně. Pořadatelé Kolínského Majálesu si je vybrali coby místo pro první bod letošního programu. Ten spočíval ve cvičení jógy, kterou předcvičovala Darja Švejdová a kromě tradičních dívek a žen se jej zúčastnilo i několik mladých mužů.

Kůzlata se přirozeně zapojují do cvičení.

Chcete si zacvičit jógu s kůzlaty? Vyrazte do hádeckého Lamacentra

Od května budou v hádeckém Lamacentru v Brně probíhat hodiny jógy s kůzlaty. Klasické lekce jógy se konají na trávě ve výběhu s pěti kůzlaty, která díky své přirozené zvědavosti a hravosti neváhají využít okamžiku a do cvičení se zapojují. Za netradiční pozvánku děkujeme Agnieszce Buchtové.

Známá česká kráska Hana Mašlíková se svým partnerem ukázala na svém instagramovém profilu super pózu v rámci cvičení acro jógy v Ómánu

Playmate Mašlíková vystřihla na pláži super pózu

Tak schválně, kolik českých dovolenkových párů tohle dokáže? Známá česká kráska Hana Mašlíková se svým partnerem ukázala na svém instagramovém profilu super pózu v rámci cvičení acro jógy v Ómánu.

Kateřina Váchová (na snímku) chtěla založit organizaci, která měla nabízet ekologické výrobky. Koronavirus jí ale trochu změnil plány. Ochranu přírody propojila s jógou.

Přírodě chce pomáhat ekologickými výrobky

Kateřina Váchová z Hluboké nad Vltavou má od patnácti let sen. Chránit přírodu a zvířata. Proto se loni pustila do založení organizace The Colourful World - Pestrobarevný svět - která má nabízet ekologicky přátelské produkty. Ty si navíc nejen sama navrhuje, ale také vytváří.