Kreativ

ŠTÍTEK: jóga

Českobudějovický týden

Jóga je hit

Na podzim je ideální čas udělat něco pro své zdraví, zlepšit si imunitu a vyhnout se tak nepříjemným nachlazením a nemocem.

Jana Drobná na paddleboardu

Jóga není jen o pohybu, je také o poznání sebe sama

S jógou začala před osmi lety, jelikož měla sedavé povolání a poohlížela se po nějakém pohybu. Dnes je to nedílnou součástí jejího života. Jana Drobná, momentálně pracující pro Městské kino Hvězda v Uherském Hradišti, je zároveň lektorkou a praktikantkou jógy.

ilustrační foto joga

Jóga v Klabavě pokračuje

Nedělní lekce jemné jógy se Zuzkou Svidenskou Hálovou se uskuteční i dnes od 19 hodin v klubovně úřadu.

Józe se Věra Hrušková věnuje již 17 let.

V józe nejde o soutěž, ale o spojení s tělem a duší

Základním předpokladem dobrého zdraví je podle známé opavské rodačky Věry Hruškové, jež se józe věnuje 17 let a meditacím šest let, dosažení psychické pohody a vyrovnanosti. Té docílíte právě také díky provozování jógy.

Jóga mě celý pracovní život provází jako taková záchranná brzda v příliš rozjetém vlaku.

Irena Iris Mertová: jóga je moje záchranná brzda v příliš rozjetém vlaku

Narodila jsem se 28. dubna 1984 v Městci Králové, jinak jsem z Poděbrad, kde ale není porodnice. Vystudovala jsem místní Gymnázium Jiřího z Poděbrad, nedostudovala vysokou školu v Pardubicích. Ještě v Poděbradech jsem začala pracovat v Kafíčku a poprvé vyzkoušela jógu, než jsem se ve 22 letech odstěhovala do Prahy. Odešla jsem tam za prací rekvizitářky pro televizní seriál. U filmových dekorací, reklam a seriálů jsem zůstala dvanáct let, moc mě baví a vlastně se této práci věnuji dodnes.

Jóga. Ilustrační foto.

U někoho jóga nemusí fungovat

Pan Jiří dnes žije v Novém Jičíně. Jógu cvičil od sedmdesátých let po dobu asi dvaceti let, od roku 1984, když dostal cvičitelský průkaz, vedl kurzy jógy, a to až do počátku devadesátých let. 

Pepa Nos

Tip na čtvrtek 10. října: Pepa Nos

Koncert známého českého sklada­tele, textaře, hudebníka, zpěváka, herce, učitele jógy, zedníka… se v sobotu 12. října odehraje v Novém Městě na Moravě.

Vizualizace yogapointů.

Yogapoint na Olešné? V autokempu ho město nechce. Kraj hledá jinde

Otevřené zastřešené prostory, kde si lidé budou moci zacvičit jógu nebo se protáhnout po sportovním výkonu, plánuje Moravskoslezský kraj vybudovat na pěti místech v regionu. Mezi nimi je i přehrada Olešná na okraji Frýdku-Místku. Umístění nového „Yogapointu“ na zveřejněné vizualizaci ale pobouřilo tamní magistrát.  

Vizualizace yogapointů.

Yogapoint na Olešné? V autokempu ho město nechce. Kraj hledá jinde

Otevřené zastřešené prostory, kde si lidé budou moci zacvičit jógu nebo se protáhnout po sportovním výkonu, plánuje Moravskoslezský kraj vybudovat na pěti místech v regionu. Mezi nimi je i přehrada Olešná na okraji Frýdku-Místku. Umístění nového „Yogapointu“ na zveřejněné vizualizaci ale pobouřilo tamní magistrát.  

Jóga - zocelí tělo i mysl.

Tip na úterý 1. října: Jóga pro seniory a dospělé

Přijďte se společně zasmát, krásně se protáhnout, načerpat pozitivní energii a vitalitu.Do městské knihovny vás srdečně zve certifikovaná lektorka jógy Věra Heimerlová. Nezapomeňte si vzít pohodlné oblečenía podložku.

Ilustrační foto.

Týden bude patřit akcím seniorů

Radnice seniorům. Tak se jmenuje týden akcí, které radnice ve spolupráci s kulturním centrem připravila pro starší obyvatele. Ti budou moci navštívit koncerty, filmové projekce, ale také si třeba zacvičit jógu.

Joga

Tip na úterý 17. září: Vyzkoušejí si dopolední jógu

Rousínov – Ukázkovou lekci dopolední jógy pořádá v úterý 17. září Centrum osobního růstu Cesta v Rousínově. Lekci povede od čtvrt na devět dopoledne lektor Jan Buřival z Vyškova. Jde o malou ochutnávku, aby se návštěvníci rozhodli, zda jim způsob cvičení vyhovuje. 

Jóga ve Šternberku

Jóga pro seniory

Písek - Cvičení jógy pod vedením Radky Tomanové, akreditované cvičitelky MŠMT.

Jóga. Ilustrační foto.

Jóga v denním životě v Českém Krumlově

Český Krumlov - V systému Jóga v denním životě jsou zahrnuty protahovací pozice i ásány pro fyzickou kondici a techniky správného dýchání. Lekce se konají v krumlovském Jógacentru v Kostelní ulici 163.

Zahájí kurzy cvičení i jógy

Tip Deníku: Zahajují kurzy cvičení i jógy

Podivín – Jógová a relaxační cvičení pro dospělé i speciální cvičení pro ženy zahajují v pondělí v Sokole Podivín. „Cvičení se bude konat každé pondělí a středu v sedm hodin večer v Sokolovně Besedního domu.

Ilustrační foto. .

Element Yoga Studio

Pro sportovce, kteří nehledají nic namáhavého, ale potřebují se spíše uvolnit tu je jóga.

Odpolední jóga smíchu

Do centra Pelhřimova se vrací jóga smíchu i muzika

Pelhřimov – Pod novým názvem Na vlastní duši se v pondělí 2. září uskuteční v Pelhřimově třetí ročník festivalu, který na prahu školního roku pořádá pelhřimovské středisko Fokusu Vysočina.

Jóga, ilustrační foto.

Tip Deníku: Michalov bude tančit pro Vláďu

Zacvičit si jógu v příjemném prostředí městského parku Michalov v Přerově budou moci ti, kteří rádi dělají něco pro své zdraví, ale především ti, kterým není lhostejný osud lidí, procházejících těžkou zkouškou v podobě zákeřné nemoci.

Jóga, ilustrační foto.

Tip Deníku: Zacvičí si jógu pro otevření srdce

Vyškov - Jógu pro otevření srdce si mohou lidé zacvičit v pátek 23. srpna v zámecké zahradě ve Vyškově. Akce začne o půl šesté a skončí v sedm hodin večer. Návštěvníci poznají blahodárné účinky několika pozic, které uvolní hrudník, otevřou prostor srdce, rozpohybují ramena, hrudní obratle a paže.

Živana Stupková si zamilovala cvičení hathajógy.

Manželka Petra Stupky cvičí na jihu jógu

České Budějovice – Podobně jako je výjimečné její jméno, má i zajímavou profesi. Živana Stupková, manželka známého kulináře Petra Stupky, vystudovala pražskou taneční konzervatoř a několik let tančila jako baletka v souboru Jihočeského divadla. Dnes se profesně věnuje v krajském městě hathajóze.

Ilustrační foto

Tip Deníku: Jógu si vychutnají pod širým nebem

Brno - Ashtanga Yoga je známá systémem asán, které tvoří jeden celek. Na lekci pod vedením Nikol se lidé dozví, jak pozice správně provádět a naučí se také něco o významu jejich propojení.

Jóga, ilustrační foto.

Tip Deníku: Zacvičí si jógu pod širým nebem

Vyškov - Zámecká zahrada ve Vyškově vytvoří opět jedinečné kulisy pro další lekci jógy. Hodina plná soustředění, protahování a správného dýchání začne v úterý 13. srpna v půl šesté večer.

Paddle yoga na přírodním koupališti Poděbrady  u Olomouce.

Jóga na vodní hladině? Na prkně je to výzva, láká lektorka

ROZHOVOR / Život s jógou je mnohem příjemnější a plnější, jsou přesvědčeni ti, kteří fenoménu propadli a aktivně se józe věnují. Jógu nevnímají jen jako soubor cvičení pro posílení a protažení těla, ale jako efektivní prostředek ke zbavení stresu, nastolení vnitřního klidu a celkové vyrovnanosti. Józe se oddávají v tělocvičně i v přírodě. V Olomouci si dokonce užívají cvičení na vodní hladině. Na prkně.